PARC AGROFORESTAL DE TERRASSA. DISSABTE, 8/2/2014, EXCURSIÓ AMB L’AMIC JORDI RUIZ . LLAC PETIT , TRES FONTS I MOLTA NATURA.
Sortim amb cotxe de Terrassa , direcció carretera de Rellinars , quan quasi no hi ha cases , a mà dreta es troba una hípica , just abans d’entrar a l’hípica , pista a la dreta fins una cadena, on deixem el cotxe . Són 3,8 Km i 20’.
A les 10h. comencem a caminar.
Fem 40’ hi arribem al Llac Petit o Pantà de Can Bogunyà ( es coneix com
el llac maleït, fa anys aparició de cadàvers lligats de mans de nens i
gent gran, també cotxes, ... no se sap si tenia a veure amb la
proximitat d'un sanatori, l'Hospital del Tòrax , avui el Parc
Audiovisual de Catalunya ).
Marxem ràpid direcció a la Font del
Janot , 1h molt dura on 45’ eren per un petit sender que el malparit
només pujava. De la Font del Janot i per fi de baixada a la Font del Sr.
Ramon , 1h més . Vistes espectaculars . De la font del Sr. Ramon al
cotxe , uns 40’. Per proximitat anem a la Font de la Misèria , 10’
anada i tornada .
TOTAL CAMINAT = 3hores i 30 minuts
HEM GAUDIT MOLT.


HOMENATGE AL PA AMB TOMÀQUET.
Gran exquisidesa de la nostra terra sense ,
pretensions ostentoses però d'un gust
exquisit i assequible a tots .
Conté elements bàsics de l'alimentació .
Pa , tomàquet , oli d'oliva i sal .
Amb identitat pròpia i no molt apreciat
fora de Catalunya com tot el que és català .
El pa és un aliment bàsic de la dieta ,
s'acostuma a preparar mitjançant l'enfornat
d'una massa elaborada fonamentalment amb
farina de cereals com el blat , sal i aigua .
El tomàquet madur per sucar el pa és un fruit
esfèric més o menys allargassat, segons la
varietat , de colors verds i vermells , la polpa és
vermella i conté moltes llavors , el sabor és àcid
o dolç , també depenent de la varietat .
L'oli d'oliva és un oli vegetal a partir
del suc natural de l'oliva , el fruit de l' olivera .
La sal és un condiment o additiu alimentari
format principalment pel clorur de sodi ,
és el condiment més antic que s'ha utilitzat
la humanitat .
La combinació d'aquests quatre productes és
el pa sucat amb tomàquet amb oli i sal .
Símbol gastronòmic de Catalunya que
combina amb qualsevol tipus d'embotit ,
però tal qual , sense res més , delecta a tot
català que en menjar -lo sent un sentiment
indescriptible de catalanisme i llibertat .
Jordi Garcia Miguel
6-2-2014
AL PARDAL DE BARDISSA
Ocell comú a l'hivern a tota la Catalunya continental,
fa 15 cm de llargària total i 21 cm d'envergadura alar.
És més esvelt que el pardal comú i el seu bec és fi i fosc,
té les celles, la gola i el pit grisos i el dors bru ratllat fosc.
És molt discret però no pas tímid, fa un crit estrident.
Camina a passes curtes i ajupit. A l'hivern ocupa el sotabosc
dels pinars i alzinars, les bardisses i els secans abandonats.
S'alimenta en terra menjant llavors, insectes i llurs larves ,
fa un voluminós niu amagat dins les mates i a les bardisses,
a la vora dels boscos, el niu està fet de molsa i herba, amb un
revestiment de llana i pèl, la femella covarà els 3-5 ous blavencs
corresponents durant 13 dies, pot criar fins als 2000 m d'altitud
ocupant els matollars de bruc i bàlec . No cria a les Balears.
Jordi Garcia Miguel
5-2-2014
A LA MALLERENGA CARBONERA
Vius al bosc i en ambients arbrat
voldria ser lliure com tu i portar
la teva corbata negra sobre el
color groc del pit.
A la ciutat et trobo als parcs ,
a la muntanya veig els teus nius
en forats d'arbres, nius farcits de
gran quantitat de molsa, pel, llana
i alguna ploma.
Ets un ocell insectívor, pots ingerir
també fruits silvestres i llavors.
Ets sedentària i fora de la temporada
de cria , t’agrada formar grups grans
barrejats amb altres mallerengues.
Jordi Garcia Miguel
2-2-2014