Excursionisme

Benvinguts al meu bloc d'Excursionisme. Sóc des de fa molts anys un gran aficionat a fer excursions, En aquest bloc, publicaré els meus itineraris detallats de diferents excursions, bàsicament, al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, al Parc Agroforestal de Terrassa, a la Vall de Camprodon, a la Garrotxa, a Montserrat, Parc Natural del Montnegre i el Corredor, la Serra de Marina, Parc Natural del Montseny,...També alguna poesia meva, sóc un amant de la poesia.

Espero que us agradi i pugui ser-vos útil per fer excursions.


Una abraçada,

Jordi

martes, 23 de mayo de 2017

RUTA DELS CASTELLS MÉS RELLEVANTS DE CATALUNYA.

RUTA DELS CASTELLS MÉS RELLEVANTS DE CATALUNYA.

US PARLARÉ DE 7 CASTELLS:

-CASTELL DE PERALADA
-CASTELL DE SANT FERRAN
-CASTELL DE MONTESQUIU
-CASTELL DE CARDONA
-CASTELL DE MONTSONÍS
-CASTELL D’ESCORNALBOU
-CASTELL DE MIRAVET

A Catalunya hi ha al voltant de 600 castells i fortaleses repartits per tot el territori.

Aquests castells, ubicats en diferents punts de la geografia catalana i que, aparentment, presenten diferències, van ser construïts en la mateixa època, una època culminant per a aquestes edificacions.

Però, us heu preguntat mai el perquè de l'existència d'aquestes construccions, Quins eren, exactament, les seves funcions? La paraula castell, que deriva del llatí castrum, ens permet fer-nos una idea de la finalitat que complien els castells. Però tots pretenien ser un "camp militar"?

La ruta d'aquest mes pretén donar-vos a conèixer les interioritats d'alguns dels castells més importants de la nostra terra i que s'estenen per les quatre províncies - Girona, Barcelona, ​​Lleida i Tarragona - i trobar, així, una resposta a totes les qüestions plantejades . Aquesta ruta, no circular i de caràcter ascendent, es pot realitza en tota la seva totalitat o bé visitar cada un dels espais individualment.

¿Preparats per a realitzar un viatge a la Catalunya medieval? Endinsem-nos, doncs, en els castells que ens esperen a Catalunya.

POBLES DE LA RUTA

-Cardona
-Figueres
-Foradada
-Miravet
-Montesquiu
-Peralada
-Riudecanyes

Una mica d'història:

El territori de Catalunya fou, antigament, disputat en diverses ocasions i ocupat per diferents poblats, que ens han deixat la seva empremta en la història.

A l'època medieval, concretament, entre els anys 716 i 726 Catalunya va ser ocupada pels musulmans, que van ser avançant la seva conquesta, costa amunt, fins arribar a França on van ser derrotats per les tropes franceses i van haver de retrocedir fins als Pirineus.

Carlemany, el rei francès, com a contrapartida, va establir la Marca Hispànica entre els Pirineus i l'Ebre amb la finalitat de conquistar el territori que havien ocupat els musulmans. Les Tropes de Carlemany van anar recuperant part del territori que designava la marca hispànica. Però només ho van aconseguir fins a la vessant del Llobregat, creant, així, el que es coneix, avui dia, com la Catalunya Vella (Vella).
El territori de Catalunya es va ampliar, posteriorment, amb les conquestes de Ramon Berenguer IV, els territoris de les quals es van denominar Catalunya Nova (Nova).
Per protegir el territori que anaven creant, van construir en punts àlgids i elevats castells que permetessin vigilar i alertar de possibles atacs o conquestes. Aquestes edificacions van traçar una frontera entre Catalunya i els musulmans.
Per aquesta raó, els castells amb finalitats de defensa i vigilància es troben situats, principalment, a la Catalunya sud.

EL CASTELL DE PERALADA.

El Castell de Peralada, tal com el seu nom indica, es troba al municipi homònim (Peralada, Alt Empordà).
Aquest és un castell que destaca per la seva elegància, ja que va ser la residència i centre del comtat de Peralada. Habitualment, els castells, per la seva majestuositat, permetien demostrar al poble el poder que posseïen els comtes.
Inicialment, va ser construït l'any 1285, al centre del poble, però amb la guerra contra França va quedar destruït i es va construir fora de la muralla. Els comtes, aprofitant la remodelació, van oferir als frares carmelites parts dels terrenys perquè edifiquessin un convent. Per aquest motiu, avui dia, es troba al castell el museu dels frares.
No és possible visitar tots els espais del castell. Però en una part d'aquest es troba situat al Casino de Peralada i als jardins del castell se celebra, anualment, el conegut Festival Internacional de Música de Peralada. Dues raons més per visitar alguns racons des aquesta edificació.

CASTELL DE SANT FERRAN.

Ubicat a la mateixa comarca, l'Alt Empordà, trobem el castell de Sant Ferran. Aquest castell situat a Figueres és considerat una de les fortaleses més grans d'Europa i declarat el monument de més grans dimensions de Catalunya. Aquest ocupa 32 hectàrees i es troba al cim d'una muntanya al final de la pujada de l'castell de Figueres.
Aquest es va construir com a desencadenant del Tractat dels Pirineus, que va suposar una variació de les fronteres franceses i catalanes. Els canvis que va implicar aquest tractat van produir que el nord de Catalunya es quedés sense cap sistema defensiu fortificat, el que impossibilitava la protecció del territori. Com a solució es va construir l'esmentada fortalesa.
Des de llavors, el Castell de Sant Ferran ha estat un espai important que ha viscut diferents i variats esdeveniments. Cal destacar, com a curiositat, que l'artista Salvador Dalí va fer allà estada com a recluta a l'any 1925.
Aquest castell / fortalesa es troba obert al públic des de l'any 1997. A més, està disponible el servei de guies.

EL PARC DEL CASTELL DE MONTESQUIU.

Introduint-nos en la Catalunya Vella i de camí al Castell de Cardona és recomanable fer una parada al Castell de Montesquiu. Aquest es troba al municipi homònim, (Montesquiu) a Osona, a l'esquerra del riu Ter.
Castell de Montesquiu (Montesquieu) Les primeres notícies del mateix daten el 1285 i tot apunta que aquest castell va ser una petita guàrdia o talaia, que és una torre construïda en un lloc elevat que compleix les funcions de vigilància, on residien els senyors de Besora quan venien de visita per controlar i fer una ullada a les seves terres.

L'interessant d'aquesta edificació, a més de la pròpia construcció, és l'entorn, immillorable, on es troba situat. El castell està envoltat per una extensió de 546 hectàrees que conformen l'espai natural del Parc del Castell de Montesquiu, propietat de la Diputació de Barcelona.
El castell es pot visitar i ofereix el servei de visites guiades.

Al primer pis de l'edifici es conserva, actualment, la planta noble del castell i al pis superior hi ha diferents sales polivalents i golfes. A la masoveria es troben el centre de recursos, la biblioteca, els laboratoris i les oficines del parc.

CASTELL DE CARDONA.

A la comarca del Bages, concretament al municipi de Cardona, trobem la fortalesa medieval més important de Catalunya. Estem parlant del Castell de Cardona. Aquest castell es troba al cim d'una muntanya des de la qual es controla i s'observa la vall del Cardener. Aquesta situació era essencial per a la defensa de l'explotació de les salines.

Castell de CardonaDesde el segle XI i fins al segle XV aquest castell va gaudir d'una gran activitat en les seves estades ja que allí residien els senyors de Cardona, un dels llinatges catalans més importants.
La resta més antic que es conserva del castell és la torre de la Minyona que era la torre mestra de la fortalesa. I que, a més, compta amb una popular llegenda. Es diu que en aquesta va estar tancada, Adelaida, la filla d'un vescomte de Cardona ja que, suposadament, s'hauria casat amb un alcaid musulmà reconvertint a la seva cultura.
Amb tot, el castell de Cardona amaga altres joies com, per exemple, l'església de Sant Vicenç que és considerada un dels monuments més importants del romànic català. En aquest espai es van registrar algunes escenes de la pel·lícula del director Orson Welles "Campanades a mitjanit". Aquesta pel·lícula va suposar una revolució en el municipi de Cardona. Durant l'enregistrament molts ciutadans es van presentar per fer d'extres en el rodatge i els establiments van portar un ritme frenètic de treball.
En aquest castell, actualment, s'allotja un parador estatal.

CASTELL DE MONTSONÍS.

Seu central dels castells culturals catalans
Un altre dels castells que identifiquen Catalunya és el castell de Montsonís (la Noguera). Durant l'edat mitjana el Comte d'Urgell, amb la finalitat de protegir les terres que acabava de conquerir als musulmans, va construir a la part alta del poble de Montsonís aquest castell. L'emplaçament d'aquest castell va marcar, al costat d'altres, la frontera entre la Catalunya Vella i la Catalunya Nova.
La seva ubicació va permetre a molts pelegrins que realitzaven el camí de Santiago, sol·licitessin allotjament en aquesta fortalesa.
Es creu que en un principi el castell estava format, únicament, per una torre circular que es trobava envoltada per una muralla que s'estenia per un cim que ocupa tot el poble. I no va ser fins a finals del segle XVI que aquesta es va remodelar i es va ampliar.
Aquest castell encara es troba, a dia d'avui, habitat. No obstant això, una part del castell és visitable. El castell també acull la Fundació dels castells culturals de Catalunya.

CASTELL D’ESCORNALBOU.

Endinsant-nos a la Catalunya nova i seguint el camí en direcció cap al Sud de Catalunya ens trobem amb el Castell d'Escornalbou. Aquest castell ocupa part del terme de Riudecanyes al Baix Camp, des d'on es pot gaudir d'unes fantàstiques vistes de les comarques de Tarragona.
El nom prové del llatí "Cornu bovis" que significa la banya del bou.
Una llegenda explica que el senyor de Siurana, el dia de Sant Miquel de l'any 1162, es va dirigir cap a Escornalbou amb l'objectiu de conquerir la seva fortalesa. Finalment, l'enfrontament entre musulmans i cristians es va concloure amb la victòria d'aquests últims ja que es diu que l'arcàngel Sant Miquel va batallar amb ells amb la seva espasa de foc. Per aquest motiu el castell posseeix aquest topónomio.
El lloc on es va produir aquest enfrontament encara es coneix, avui dia, com el "coll de la batalla" (Coll de la batalla)
Pel que fa als espais que destaquen de la construcció aquests són l'església romànica, les restes de la sala capitular i el claustre.

CASTELL DE MIRAVET.

Conclourem la ruta iniciada al Nord de Catalunya amb la visita al Castell de Miravet. Aquest es troba a les Terres de l'Ebre al municipi homònim (Miravet), concretament s'alça en un cim sore el riu Ebre, a una alçada de 100 metres.
Aquest castell mereix una especial menció i és recomanable visitar-lo ja que es considera una de les millors construccions d'arquitectura templera de tot Europa. I ja en el seu temps va ser la fortalesa templera més important de la corona d'Aragó.
Aquesta va ser construïda pels musulmans amb la finalitat de protegir el territori d'Al-Andalus de les campanyes de Carlemany. Pes a això, l'any 1153 va ser conquerit per Ramon Berenguer IV, qui el va cedir, en el mateix instant, a l'ordre del temple.
Sobre la seva estructura, aquesta es divideix en dos recintes diferents: el jussà o recinte emmurallat i el recinte sobirà. I destaquen espais com la Torre del tresor, la torre de la Sang, el pati d'armes o el Temple romànic, entre d'altres.




















No hay comentarios:

Publicar un comentario