Excursionisme

Benvinguts al meu bloc d'Excursionisme. Sóc des de fa molts anys un gran aficionat a fer excursions, En aquest bloc, publicaré els meus itineraris detallats de diferents excursions, bàsicament, al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, al Parc Agroforestal de Terrassa, a la Vall de Camprodon, a la Garrotxa, a Montserrat, Parc Natural del Montnegre i el Corredor, la Serra de Marina, Parc Natural del Montseny,...També alguna poesia meva, sóc un amant de la poesia.

Espero que us agradi i pugui ser-vos útil per fer excursions.


Una abraçada,

Jordi

jueves, 24 de septiembre de 2015

Els 3 cims del Montseny: Matagalls, Les Agudes i Turó de l'Home, en ruta circular des de Collformic.










Els 3 cims del Montseny: Matagalls, Les Agudes i Turó de l'Home, en ruta circular des de Collformic.


OBSERVACIONS:


-Dificultat Tècnica: Moderada
-Temps: 9 hores


RUTA BTT AMB GUIA:


Km 0: Aparquem el cotxe en alguna de les zones habilitades per a això en el Collformic, punt més alt de la carretera que va de Seva fins a Santa Maria de Palautordera.


Just al port i a l'esquerra de la carretera (pujant des de Seva) hi ha uns graons i un panell informatiu.
Per aquests graons començarem la nostra ruta.


Al moment arribarem a una creu, homenatge als caiguts en les guerres carlines.
Seguim pujant seguint corriol.


Km 0,6: Creuem una pista forestal i seguim pujant per una zona on el sender, de vegades, no és molt visible.
Anirem seguint els pals verds amb la marca del GR i que ens indiquen el camí per pujar al Matagalls.


Km 1,1: Pla de la Barraca. A la nostra esquerra queda el Turó d'en Bessa, reconeixible perquè al capdamunt hi ha una petita construcció. El sender ara ja serà clar, a part de seguir trobant les senyalitzacions verdes metàl·liques. Ja hem sortit de la zona arbrada i fins al cim serà terreny obert.


Km 2,6: Collet de l'Estanyol. Estem entre dues petites muntanyes, el Turó Gros i el Turó de Morera, ambdós a la dreta. Afrontem la pujada final al Matagalls per terreny completament pelat.


Km 3,6: Matagalls. al cim hi ha una gran creu (La Creu de Catalunya), un altar i plaques commemoratives.
En una placa es recorda Jaume Oliveras, notable pirineista que va efectuar a l'agost de 1904 la primera travessia entre el cim del Matagalls i el Montserrat, invertint en això un temps inferior a quatre hores.


Aquesta marxa s'ha constituït com la més important de Catalunya i segueix celebrant-se amb caràcter anual. Anirem cap a la nostra dreta (SE) per iniciar el descens per un sender marcat.


Seguim trobant les fites metàl·lics verds pintats amb els colors del GR, que ara porten escrit "Sant Marçal". Els seguirem.


Km 4,2: Collet de l'Home Mort. Canvia radicalment l'entorn. Deixem el terreny pelat que hem tingut fins ara i entrem en un frondós bosc de faigs.
En ser la tardor, els tons ocres ens acompanyaran durant tota la baixada.


Km 4,7: Coll Pregó. Un petit clar herbat enmig del bosc. El creuem i tornem a entrar al bosc.


Km 5,6: Coll Sesportadores. Per un moment ens situem en una cresta, arbrada, entre el Turó Sesportadores i el Turó de Sant Marçal.
Al moment reprenem el descens sempre per sender evident, tot i la gran quantitat de fulles que hi ha al terra, i marcat amb aquests fites verdes. No sortirem del bosc fins a estar molt a prop de la carretera.


Km 7,8: Carretera, a l'alçada del Coll de Sant Marçal. Agafem per la dreta una pista asfaltada que baixa fins a l'Ermita de Sant Marçal del Montseny.


Km 7,9: Ermita de Sant Marçal del Montseny. Seguirem una estona per pista forestal. Trobarem algun encreuament, sempre ens fixarem en les fites metàl·lics verds que ens indiquen cap a on anar.


Km 9,3: Arroyo. Font de la Teula. Seguim per la pista forestal.


Km 9,8: Creuem un altre rierol. La pista segueix sempre per bosc de faigs i bosc de ribera ja que estem en una zona molt humida.


Km 10: Desviament. Abandonem la pista i emprenem una forta pujada que ens portarà fins a la Collada Sesagudes, molt a prop de les Agudes.


El bosc torna a ser frondós tot i que el sender està clar. Seguirem les marques roges i blanques del GR pintades en arbres o pedres, ja que aquí no estan les fites metàl·lics que ens han acompanyat des de l'inici de la ruta.


A poc de començar travessarem una pedrera que baixa des de la paret terminal oest de Les Agudes. Després tornem a entrar en bosc.


Km 12,6: Collada Sesagudes. Un merescut descans després de tanta estona de forta pujada. Hem sortit del bosc poc abans de la collada. Cap a la nostra esquerra i molt a prop tenim el cim de les Agudes, on arribarem per terreny de roca.


Km 12,8: Les Agudes, punt més alt de la comarca de la Selva.
Tot just 1 metre més baix que el seu veí de queixal del seny, el Turó de l'Home, que es porta tota la fama. Al cim, a part de la creu, hi ha un rellotge de sol i la bústia on deixarem la signatura. Iniciremos el descens de nou cap a la Collada Sesagudes.


Km 13,1: Collada Sesagudes. Tornem a trobar les fites verds d'aquest GR que ens guiaran cap al Turó de l'Home per la part alta del cordal, sense cap dificultat. Km 14,5: Coll Sesbasses, a la carretera asfaltada que puja al Turó de l'Home.
Creuem la carretera i seguim per la pista forestal que puja fins el mateix cim.


Km 14,8: Turó de l'Home. El Montseny és un dels massissos més importants que componen la serralada prelitoral, a cavall entre les províncies de Barcelona i Girona. Situat a uns 25 km. De la riba de la Mediterrània, el Montseny permet descobrir les fagedes (faguedas) i rouredes que cobreixen vessants i barrancs per sobre dels quals s'alcen crestes que ofereixen una de les panoràmiques més dilatades de Catalunya.


El Turó de l'Home (1.706 m), encara que rivalitza amb altres cotes similars, és la màxima altura del Montseny. En qualsevol cas aquesta és la muntanya que ofereix la perspectiva més avançada cap al litoral, si bé es troba degradada per antenes, una estació meteorològica i, el més important, una gran carretera que facilita l'accés rodat.


La propera cim de les Agudes (1.705 m) és, però, la més destacable i atractiva, sent perfectament viable l'encadenament de les dues.
La menor humanització que suporta aquesta cimera de les Agudes és possiblement la raó per la qual figura dins de la relació de les Cent Cims de la federació catalana de muntanya.


Des del punt de vista orométrico, el Turo de L'Home és un dels cims més destacades peninsulars per presentar una prominència que supera amb escreix els mil metres.
Descendim de nou al Coll Sesbasses.


Fem uns metres per la carretera fins arribar al revolt, on una fita verd ens indica l'inici de la senda que baixa pel vessant Oest de la muntanya.
Ara a les fites està escrit "Plana del Coll". La part alta de la muntanya és per terreny bastant pelat, amb matoll.


Km 17,2: Font de les Nogueres. Comencem a trobar arbres encara que de moment dispersos. Més avall entrarem en un alzinar.


Km 18,8: Pista forestal. Estem movent-nos ara per una zona molt humanitzada. Moltes pistes i senders, i carreteres asfaltada.


La zona és boscosa. A cada cruïlla tindrem el nostre fita metàl·lic verd indicant la direcció correcta (som al GR 5). Si ens fiquem pel sender equivocat, al moment tindrem una altra fita amb una creu o una creu pintada a mà en arbre o pedra.



Ull a no confondres, doncs realment abunden els senders i les bifurcacions.


Km 19,5: Fontmartina, al costat de la carretera asfaltada que puja al Turó de l'Home.


Àrea recreativa amb taules i zones d'aparcament. El sender va al costat de la carretera, per la dreta. Bosc d'alzines. Creuarem després la carretera un parell de vegades, una mica més avall, per seguir sempre per sender o pista, segons sigui el cas, apropant-nos a zones urbanitzades.


Km 23: Les Casetes. Primeres plantacions de les plantes aromàtiques que després es venen al poble com "Aromes del Montseny". Seguim pel GR cap al poble de Montseny.
Km 24,5: Montseny. Font a l'entrada del poble.
Travessem el poble buscant la carretera que puja al Collformic. Al final del poble hi ha una botiga on podrem comprar beguda fresca (si no és diumenge, és clar).


Km 24,9: Carretera cap al Collformic.
El GR evita la carretera per l'esquerra, però jo la seguiré doncs poc estona després el GR torna a trobar-se amb ella, i així m'evito baixar per després haver de tornar a pujar. Per tant, vaig per la carretera en direcció al Collformic.


Km 25,9: A mà esquerra, a l'alçada d'un restaurant, abandó la carretera per seguir de nou les fites verds metàl·lics del GR 5. ve un tram de baixada fins arribar al llit del riu Tordera.
Carretera asfaltada al principi i pista forestal després.


Km 27: Rio Tordera, punt més baix. Des d'ara iniciem terreny ascendent fins al final de la ruta. Acompanyarem per pista forestal al Tordera, per la seva dreta.


Km 27,3: La pista creua la Tordera.
Seguim per la dreta, seguint les fites, ia l'estona deixarem les pistes forestals per seguir per sender, en una pujada pronunciada que ens durà de nou fins a la carretera del Collformic.


Km 28,4: Carretera. No arribarem a trepitjar-la, ja que el GR segueix per la seva esquerra. A pocs metres passem per Sant Martí de Montseny, on seguirem per una ampla pista forestal. Seguim pel GR 5, seguim amb les fites verdes.


Km 30,3: Molí de l'Adrobau. Passem sobre la riera del Molí per la mateixa excel·lent pista forestal.


Km 31,5:Font del Vilar. Bon lloc per refrescar-se i beure. Podríem seguir per la pista, però decideixo aturar tirant recte amunt pel Sot de Can Pou, que és el torrent (sec) que baixa al costat de la font. Zona de molta pendent, sense sender ni fites i relliscosa. Precaució. Poc abans de l'ermita sortiré a una zona de camps més transitable.


Km 32,2: Ermita de Sant Cristòfol de la Castanya. Casa habitada. Segueixo cap a la part posterior de la casa (gossos molt sorollosos però inofensius, segons la senyora de la casa) i creuaré uns camps de cultiu per arribar de nou a la pista que abans vaig abandonar per "tallar". Km 32,5: Pista forestal. Ja no la deixaré pas al final.


Km 34,: Font, al costat del Sot del Rector. Me la trobo seca. Segueixo per la pista, molt a prop del final.


Km 35,6: Collformic, final de la ruta. Hi ha un bar al cim, però també ho trobo tancat (és un dilluns de novembre).

No hay comentarios:

Publicar un comentario