Tres Salts o
Ulls del Riu Llobregat i les Set Tines de Talamanca
COM ANAR-HI:
Des de
Terrassa, agafem l’autovia de Manresa i sortim a Sant Fruitós de Bages. Anem
fins el monestir de Sant Benet de Bages (està indicat). Aparquem el cotxe.
Passem de llarg
el monestir (cal fer-li una visita monogràfica), seguim recte fins arribar al
riu Llobregat. Seguim per una pista
ample paral.lela i enganxada al riu, fins arribar als Tres Salts del Llobregat.
Seguim una mica
més, creuem el riu per un lloc on de lluny ja es veuen les 7 Tines de Talamanca
.
Hi el 15 minuts, som a les 7 Tines de Talamanca, també conegut com la Casa de
les Tines, un conjunt de set tines perfectament conservades que destaquen per
la seva disposició alienada. Darrere i tocant a les tines hi ha un taller de cerámica.
Anada i tornada
unes 2 hores, terreny planer.
Els tres salts
En aquest
indret, el riu Llobregat forma una presa natural entre roques calcàries.
Amb
els anys i el pas del riu, s’han format canalons i forats d’on brolla l’aigua
amb força, impulsada per un desnivell de fins a dos metres.
Quan el
Llobregat va crescut, la potència de l’aigua en pendent és tot un espectacle i
el riu pren protagonisme en un entorn natural incomparable.
A prop s’hi
conserven testimonis d’antigues edificacions que canalitzaven l’aigua per a
usos humans.
Casa de les Tines o les 7 Tines de Talamanca.
Molt a prop
dels Tres Salts o Ulls del Llobregat hi ha un conjunt de tines perfectament
conservades que destaquen per la seva disposició alienada en el paisatge.
Aquesta mena de construcció, molt utilitzada al llarg dels segles XVIII i XIX,
es feia servir per transformar el most en vi.
En aquella
època, la vinya era un dels cultius més comuns a Catalunya. L’augment de
població i el bon negoci que suposava l’exportació d’aiguardent cap al nord
d’Europa i a Amèrica, va fer augmentar la plantació de raïm fins i tot en les
zones on les terres eren més aspres i difícils de cultivar.
Per facilitar-ne la
feina i el transport, es van edificar les tines, amb l’objectiu de no haver de
traginar el raïm fins els masos i poder treballar la fermentació del most al
camp mateix.
Generalment
estan a prop d’algun curs d’aigua per poder-les netejar a fons abans de
trepitjar el raïm. Aquest es xafava dins la tina i es mantenia aïllat gràcies a
les parets de pedra recobertes de ceràmica vidriada a l’interior.
No hay comentarios:
Publicar un comentario