Excursionisme

Benvinguts al meu bloc d'Excursionisme. Sóc des de fa molts anys un gran aficionat a fer excursions, En aquest bloc, publicaré els meus itineraris detallats de diferents excursions, bàsicament, al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, al Parc Agroforestal de Terrassa, a la Vall de Camprodon, a la Garrotxa, a Montserrat, Parc Natural del Montnegre i el Corredor, la Serra de Marina, Parc Natural del Montseny,...També alguna poesia meva, sóc un amant de la poesia.

Espero que us agradi i pugui ser-vos útil per fer excursions.


Una abraçada,

Jordi

viernes, 10 de abril de 2015

ALQUÉZAR – SETMANA SANTA 2015












ALQUÉZAR – SETMANA SANTA 2015 - 850 FOTOS.



PRIMERA PART: ALQUÉZAR Y ALREDEDORES.



FEM CULTURA :



ALQUÉZAR (Alquezra en aragonés) es un municipio de la comarca Somontano de Barbastro, en la Provincia de Huesca, Comunidad Autónoma de Aragón, España.



SITUACIÓN.



Está situado en la margen derecha del río Vero, en su último cañón, al pie de las sierras de Balcez y Olsón.



Dista de Huesca 51 km.

Parte de su término municipal está ocupado por el Parque natural de la Sierra y los Cañones de Guara.



LA SIERRA DE GUARA.



Es una cadena montañosa en las primeras estribaciones de los montes Pirineos. Se encuentra situada al noreste de la ciudad de Huesca, extendiéndose de este a oeste entre los ríos Guatizalema y Alcanadre.



Su punto más elevado lo constituye el Tozal de Guara o Pico de Guara (2.077 m). En su parte oriental se encuentra el Parque Natural de la Sierra y Cañones de Guara.



ARTE RUPESTRE DEL RÍO VERO.



El río Vero, testigo excepcional del genio creador de nuestros antepasados durante más de 20.000 años. El cañón del río Vero y los barrancos aledaños acogen 60 enclaves que albergan los 3 estilos de la prehistoria en Europa (Arte Paelolítico, Levantino y Esquemático).



Arte Paleolítico, los primeros testimonios artísticos de la Humanidad

Los antiguos pobladores de la Cueva de la Fuente del Trucho, única en Aragón con pinturas paleolíticas, representaron en la penumbra sugerentes figuras naturalistas impregnadas de misterio: manos de niños y adultos, caballos, líneas de puntos, signos.... Debió de ser un gran santuario. emparentado con otros del Pirineo francés y la Cornisa Cantábrica.



Arte Levantino, una singular expresión en el Arco Mediterráneo 

Las serranías mediterráneas de la Península Ibérica son el escenario del nacimiento de un nuevo arte creado, tras la retirada de los hielos, por comunidades cazadoras y recolectoras. Plasmaron su cultura en pequeños abrigos rocosos expuestos a la luz del sol: escenas de caza, de recolección, animales, seres humanos… en abrigos como Arpán, Chimiachas (b) o Muriecho (b).



Arte esquemático, el arte de los primeros agricultores y ganaderos

Las sociedades del Neolítico y de la Edad de los Metales, accedieron a recónditos abrigos para manifestar sus creencias y modo de vida, con una nueva expresión artística caracterizada  por la abstracción. Figuras humanas, animales, signos indescifrables…, en abrigos como Mallata (a) o Barfaluy (b) y en otros lugares de las Sierras de Guara y de La Carrodilla (c).



El Centro de Interpretación del Arte Rupestre, en Colungo, ofrece información y actividades sobre el arte rupestre y las sociedades que lo crearon. Es punto de partida para las visitas guiadas a las pinturas prehistóricas.





COLEGIATA DE SANTA MARÍA LA MAYOR.



La colegiata de Santa María la Mayor es una colegiata-castillo con orígenes de fortaleza, construida en el siglo IX por Jalaf ibn Rasid para frenar a los reinos cristianos del norte. Situada en la localidad de Alquézar en la provincia de Huesca.



Historia

El origen de esta fortaleza está a principios del siglo IX, cuando Jalaf ibn Rasid construye el primer castillo para impedir el avance de la resistencia cristiana.

En torno a 1067, es conquistada por Sancho Ramírez, hijo de Ramiro I, y pasa a ser una fortaleza cristiana a la que se le denominó "Castrum Alqueçaris". A medida que el proceso de la Reconquista avanza hacia Barbastro o Huesca, esta fortaleza va perdiendo su importancia militar y estratégica y se convierte en una institución religiosa.



Es en 1099 cuando Sancho Ramírez decide dotar a Alquézar de una comunidad de canónigos agustinos. Para ello, construye una iglesia colegiata románica que será sustituida en el siglo XVI por otra tardogótica y de la que sólo se conserva el atrio con capiteles historiados.



En el siglo XIV se construyó el claustro gótico pero en un estilo próximo al románico. Su planta es la de un cuadrilátero irregular, con columnas pareadas y arcos de medio punto. Todavía se mantienen seis capiteles historiados románicos de la primera mitad del siglo XII con temas como el la creación de Adán, la Tentación de Eva y Adán en el Paraíso, Caín y Abel, el Diluvio Universal o la Historia de Abraham entre otros.



Entre los siglos XV y XVIII, los muros del claustro fueron decorados con pinturas al fresco que relatan escenas del Nuevo Testamento.

En la primera mitad del siglo XVI se erigió la actual Colegiata de Santa María, uno de los monumentos más visitados de Alquézar. Es obra del arquitecto Juan de Segura, también autor de la Seo de Barbastro. Durante el siglo XVII se le añaden algunas capillas y el retablo mayor, situado en el presbiterio. Es de madera dorada y policromada, realizado en un estilo de transición entre el renacimiento y el barroco.



Claustro

Conserva uno de los pocos claustros románicos trapezoidales del país, junto con el de Santa Maria de Lluçà, en la provincia de Barcelona, lo cual denota que la construcción fue planificada por ingenieros árabes. Las formas trapezoidales requieren la construcción de contrafuertes que no están ubicados a 90º y para ello se requiere la resolución de complejas operaciones trigonométricas que sólo las escuelas árabes sabían realizar en aquella época.



Otros elementos que refuerzan esta hipótesis es que los arcos del claustro no tienen clave, sino que están construidas por dovelas contiguas sin necesidad de ubicar una de ellas en el punto central del arco. Para ello también se requiere solucionar complejas operaciones matemáticas sólo accesibles para las escuelas de ingeniería árabes de la época.



CONJUNTO HISTÓRICO - ARTÍSTICO.



CASCO URBANO:



*Encanto medieval de sus calles y casas.



*Colegiata dedicada a Santa María la Mayor.

Consagrada en noviembre de 1099.



*Parroquia dedicada a San Miguel Arcángel.



*Castillo colegiata



CULTURA:



*Museo del siglo XVII con obras medievales, renacentistas y barrocas



*Museo Etnológico Casa Fabián



*Parque Natural de la Sierra y Cañones de Guara



Uno de los principales refugios de flora y fauna de Europa. Zona declarada Z.E.P.A. (Zona de Especial Protección de Aves) en la que habitan Quebrantahuesos, buitres, alimoches, halcones, milanos, etc.



*Parque Cultural del río Vero



Se pueden visitar pinturas prehistóricas como el ciervo levantino de Chimiachas, pintura que forma parte, junto a más de sesenta abrigos y otras manifestaciones artísticas y etnológicas.



FIESTAS:



-En enero romería a la ermita de San Antonio.



-Segundo domingo de mayo, Romería a la ermita de Dulcis.



-Días 11 al 14 de agosto en honor a San Hipólito.



-Día 8 de noviembre en honor a San Nicóstrato.





SEGONA PART:  ALQUÉZAR Y ALREDEDORES. VACANCES SETMANA SANTA 2015 ( del 28/3/2015 al 6/4/2015, ambdós inclosos ): RUTAS – ITINERARIS – EXCURSIONS A PEU – EXCURSIONS AMB COTXE -…DES D’UN RÀDI D’ACCIÓ D’UNS 50 KM D’ALQUÉZAR.



DISSABTE 28/3/2015:



Sortim de Terrassa a les 10h. Sobre les 12h arribem a Barbastro són uns 206 Km.



Visitem la font i església de Sant Francesc, un dels ponts sobre el riu Vero, una premsa - molí tocant al riu Vero.



Fem l'aperitiu a La Barrica.



A les 13h15' anem a dinar al restaurant El Rincón ( teniem reserva ). Excel.lent qualitat i el preu quasi increible.



La Turner: Mil fulles d'albregínia amb carn i formatge i de segon: Rap amb gambes i formatge. Jo: Raviolis de carn (ternasco) amb formatge i tres mitjanes de xai amb botifarra (longaniza) de Graus.



Sobre les 15h visitem per fora la Catedral, una joia.



A les 15h30',  tirem cap Alquézar, uns 23 Km, fem varies parades per fer fotos: camps verds, el Pirineu nevat, el riu Vero, camps d'oliveres, l'església de Huerta del Vero,...



A 1Km d'Alquézar parem al mirador La Sonrisa, fem  les primeres fotos del poble: no tinc suficients paraules per definir-lo: encisador, inimaginable, preciós,...



A les 16h arribem al centre del poble. Més fotos.



Ens rep la Maria Cristina (germana de La Turner ) i el seu marit Eduard. Han tingut l'amabilitat de deixar-nos un apartament.



Deixem les coses a l'apartament.



De fet , de Terrassa a Alquézar sense parades són uns 229 Km i 2h30'.

( pràcticament tot autovia ).



A les 17h sortim a passejar pel poble ( m'havien dit que era preciós però es varen quedar curts ). Faig fotos i més fotos... Ja en porto quasi 80.



A les 18h anem a comprar per omplir una mica la nevera.



Fem la xerrada a casa de l'Eduard, amb amics seus de Terrassa, hi ha el seu fill Santi amb la seva dona Sonia i les seves filles petites (Anna de 19 mesos i Lucia de 4 anys )



Tornem a sortir per passejar. A les 20h30' anem a sopar a La Marmita.



A les 10h30', canviem l'hora i a dormir.



Total 113 fotos.



DIUMENGE DE RAMS 29/3/2015:



Em llevo a les 9h ( hora nova ) i la Turner a les 10h15'. Esmorcem a l'apartament. Sobre les 11h30' fem visita al poble: Sant Miguel, la Calle Nueva, altres carrers i places,..



Sant Miguel és l'església parroquial d'Alquézar. Donen vi i "rosquillas" el diumenge de Rams.



També han vingut els Tamboriners i la Cofradia de la Merced de Barbastro a fer una mena de processó, tots vestits amb túniques de color blau.

La gent els segueix amb blanques d'olivera i les " rosquilles" penjades.Van fins a l'Ermita de San Antón i acaben a l'església de Sant Miguel per la benedicció.



A les 14h30', anem a dinar a casa l'Eduard. Menjar i beure excel.lent.



A les 16h30' anem a visitar la Colegiata de Santa Maria la Mayor i les restes del castell. Faig 65 fotos.

Acabem la visita a les 17h45'. Excepcional, hem anat amb guia i hem fet cultura.



A les 18h anem a veure uns miradors sobre el riu Vero. Són 30', espectacular he vist de lluny les passarel.les sobre el riu. Demà dilluns farem l'excursió de les passarel.les.



A les 19h anem a l'apartament i sopem a les 21h. A les 22h a dormir.





DILLUNS 30/3/2015:



Em llevo a les 8h i la Turner a les 9h.

Esmorcem a l'apartament.



A les 10h15' iniciem l'excursió: PASSAREL.LES SOBRE EL RIU VERO.



Trazado de la ruta

Duración aproximada: 1 hora y media.

Dificultad: fácil.

Época: todo el año.

Punto de partida: Calle Iglesia, en frente del Ayuntamiento de la villa de Alquézar.

Desnivel acumulado: 300 m.

Recomendaciones: ir provistos de agua y de calzado adecuado.Evitar las horas de máximo calor y días de lluvia o hielo.



La Ruta de las Pasarelas permite admirar la belleza del último tramo del cañón del río Vero. Es aquí donde se da una combinación perfecta entre la roca, el agua y la huella dejada por el hombre en su afán por aprovechar la fuerza de las aguas de este río.



Las espectaculares pasarelas, que no ofrecen peligro alguno, permiten un primer acercamiento a este singular enclave natural de Alquézar.

El recorrido senderista parte de la Plaza Mayor de Alquézar. Debemos dirigirnos a la calle que lleva a la Colegiata y descender por la rampa de piedra existente en el primer desvío izquierdo. En este punto puede verse una indicación hacia las Pasarelas del Vero.



Pronto, encontramos las primeras pasarelas de madera que bajan encajonadas entre la Peña Castibián, a la izquierda, y los Muros de la Colegiata, a la derecha. Un total de siete tramos de pasarelas facilitan el descenso hasta el Vero.



Durante el recorrido es posible disfrutar de la belleza del Barranco de la Fuente, caracterizado por sus numerosos covachos y una vegetación adaptada a la humedad y frescura propia de estas gargantas.



Al llegar al lecho del Vero, merece ser visitada la Cueva de Picamartillo, situada en la margen izquierda del río, frente a la desembocadura del Barrando de la Fuente.



El camino prosigue río abajo, a través de una espectacular pasarela metálica instalada en la pared rocosa. Más tarde encontraremos la vieja presa y, tras recorrer un nuevo tramo de pasarelas metálicas, la antigua central hidroeléctrica de Alquézar.



Una badina de un profundo azul turquesa invita al baño y al descanso.

Desde aquí, el camino se aparta del río para serpentear entre antiguos olivares hasta dar con el camino que lleva al pueblo de Alquézar.



También se puede ampliar la ruta visitando en puente de fuentebaños y el molino con el azud. Encontraremos el desvio en el camino de regreso a Alquézar.



Genial, excepcional, brutal,....



Anada fins  la presa - central hidroelèctrica, 1 hora. Ara toca tot pujada fins Alquézar



Anada i tornada són unes 2h ritme molt suau, inclós fer unes 80 fotos.



Dinem a Alquézar al Mesón del Vero, sobre les 14h.



Jo: Ensalada Mixta y Chuletón de vaca de 400 g del  Valle de Broto. La Turner: Ensalada del Vero i Paletilla de cordero al horno. De vi: un Enate Reserva.

De postre, la Turner seguint el règim: Mousse de crema de iougurt amb mel i nous.





Faig foto d'un plat típic d'Alquézar de Quaresma que es diu: Crespillos (farina, ous, fulla de borraja, anís i sucre ), 



Després de dinar, descans fins i tot de fer fotos. La Turner una migdiada de 15h30' a 17h Jo, lectura i passejades pel poble.



A les 18h, fem la ruta de les tres ermites: Sant Hipólito, Nuestra Sra. del Pilar i Sant Antón. Anada i tornada uns 2 Km.





Sopem a l'apartament. A les 23h a dormir.



Ja porto un total de 365 fotos.



DIMARTS 31/3/2015:



Quart dia seguit espectacular en quan a sol i calor.



Ens llevem a les 8h. Esmorcem a l'apartament.



Sobre les 10h anem al poble de Colungo ( a 9,8 Km d'Alquézar i uns 15' ).



Només agafar el desviament a Colungo, veiem el Pont Romà de Colungo sobre el riu Vero. Es coneix com Pont de l'Albarda.



Visitem el poble i reservem per dinar a les 14h al restaurant La Olla.



Continuem en direcció al poble de Lecina. Barranco de La Palomera, barranco de Las Gargantas amb pont, ...



Ens arribem a Asque ( desviament d'1 Km i Puente del Diablo.

Anada i tornada al pont, a peu 1h.



Abans d'arribar a Lecina, visitem la Cova ( Tozal ) de Mallata ( pintures rupestres i paisatge fabulós). Anada i tornada a peu, 1h30'



Des de Mallata, al fons a l'altre costat del riu les Coves del Gallinero.



Mirem les maravelles del riu Vero des de diferents miradors ( sense paraules).



Hi han en aquell entorn, les COVES RUPESTRES de: Barfaluy, Mallata, Chimiachas, Arpán, Quizans, Regacens,...que estan entre Lecina, Asque i Colungo (Centre d'Art Rupestre ).



Seguim cap a Lecina. A 1,5 Km abans hi ha el mirador del Vero i el Barranco de Portiacha. Fem més fotos.



Arribem a Lecina, a 29 Km d'Alquézar.

Són les 13h15'.



Visitem Lecina i l'alzina mil.lenaria famosa, és espectacular, li he fet 15 fotos.



De tornada, 13h45', dinem a Colungo al restaurant La Olla.



Arribem al restaurant a les 14h20'.



Per dinar, de primers: Melón con jamón i Ensalada variada i de segons: Ternera a la brasa i Chuletón brasa.



Sortim de Colungo, a les 16h25'.



Parem i faig un bany al riu Vero tocant al pont romànic de Colungo ( m'he tret una espina de sobre ). Testimoni del fet, les fotos.



A les 17h som a Alquézar.



Sopem a les 21h30' al restaurant La Cocineta d'Alquézar.



Montaditos de queso de cabra con confitura de tomate i Ensalada de pato con... De segons: Xai d'Aragó.



A les 23h a dormir.



DIMECRES 1/4/2015:



Ens llevem a les 8h. Esmorcem a l'apartament.



Sobre les 10h15', anem a visitar les Bodegues de Vinyes del Vero i Blecua.



Tenim hora reservada de 11h a 13h.



La visita ha sigut excel.lent, hem fet cultura del procés d'embotellament del vi i altres temes relacionats amb el vi.



Hem comprat vi.



Dinem a Casa Pardina a Alquézar, convidem a la Maria Cristina i l'Eduard.



Mengem:



Degustació d'olis d'oliva verges extres: Alquezrana, Negral i Verdeña.



Ensalada templada con queso de Radiquero y frutos secos, Calabacines con champiñones rellenos de queso

,Caracoles con ajoaceite y Ensalada de tomates, espárragos y escalivada.



De segons: Ciervo estofado con dátiles, ciruelas y miel, Lomo de bacalao al horno con su muselina, Rabo de toro con castañas y Conejo brasa con ajoaceite.



Després de dinar fem migdiada.



Arriben l'Edi (fill de la M.Cristina i l'Eduard ), la seva dona Nuria i els seus fills Martí d'uns 12 mesos i en Pau de 4 anys.



Sobre les 19h anem per una pista apte per cotxes, a l'Ermita de Sant Gregorio i seguim cap a Sant Pelegrín.



Continuem cap a Sevil, quan des d'Alquézar portem 8,9 Km de pista ens indiquen que el camí està fatal i girem sense arribar a Sevil , de fet només hi ha una casa, el Mesón de Sevil.



Arribem a Alquézar a les 20h30'.



Sopem a l'apartament i a les 23h a dormir.



Porto en total 651 fotos 



DIJOUS 2/4/2015:



Ens llevem a les 8h. Esmorcem a l'apartament.



Un dia més de sol i calor.



Sobre les 10h anem a visitar una formatgeria, la de Quesos de Radiquero, al poble de Adahuesca, que ens ha dit l'Eduard.  Comprem formatges i hem fet cultura.



Veiem un video de tot el procés: des de les cabres al camp fins el formatge per vendre. Una cabra dóna uns 350 litres de llet a l'any. Són 7,8 Km des d'Alquézar.



Visitem l'església i cases senyorials d'Adahuesca.



Sobre les 11h40', de Adahuesca, anem a Alberuela de Laliena ( 3 Km ), visitem l'església del segle XIII i l'església nova.



Seguim cap a BIERGE a veure un espectacular Salt d'Aigua sobre el riu Vero. Són 9,8 Km des d'Adahuesca.



Visitem l'Ermita de Sant Fructuoso del segle XIII i l'Església Parroquial de Santiago.



Del poble al salt d'aigua són uns 2 Km i està a peu de carretera.



Seguim per veure el Salt d'Aigua famós.



De Bierge, seguim fins a Las Almunias i d'aquí a Rodellar ( abans d'arribar-hi ens desviem 1Km per anar a San Saturnino ). Seguim i anem veient indicadors de barrancs. Fins el poble de Las Almunias són 14 Km i 4 km més fins a Rodellar.



Rodellar és el cor del Parque Natural de la Sierra y Cañones de Guara. Hi ha molts francesos i moltes terrassas " horteres" amb taules i cadires de propaganda de cervesa : Mahou, Estrella de Galicia,etc. Bé, no m'ha agradat sobretot venint d'Alquézar. No ens quedem a dinar, no vull donar negoci als francesos.





Dinem a Las Almunias de Rodellar  a Casa Tejedor, a les 14h40'.



De vi: La Miranda de Secastilla D.O. Somontano. 13,5 vol - 2012.



Primers: Amanida variada i espàrrecs amb pernil.



Segons: Entrecot i Truita de Riu.



Postres: Arroz con leche y queso de cabra trufado hecho en el pueblo.



De tornada, vaig a fer un bany al Salt d'Aigua de Bierge.

El bany ha sigut sobre les 16h20', fins i tot he nadat. Uns 10 minuts, dins l'aigua.



Sobre les 17h30', visita al Camping Alquézar.



Tornem cap Alquézar sobre les 18h.



Anem a comprar menjar.



Sopem a Casa Pardina sobre les 22h.

Primers: Crema de borraja y Tomate rosa con ventresca, pimiento rojo y espárragos verdes.



Segons: Cordero de Alquézar a la brasa y Lubina asada con verduritas.



A les 23h50' a dormir.



Porto en total 754 fotos.



DIVENDRES 3/4/2015:



Ens llevem a les 9h. Esmorcem a l'apartament.



Faig foto d'un plat típic de Setmana Santa: Pestiños, ni ha amb cabell d'àngel i sense. També: Rosquillos. Els ha fet la mare de la Sonia, la Carmen.



Sobre les 10h30', anem a visitar: LAS BALSAS DE BASACOL. L'anada per pista transitable amb cotxe, a poc a poc té 5,8 Km i va fins a les basses. Són 30'.



Una maravella més. He fet 25 fotos.



A les 11h45' fem la tornada  per la mateixa pista



Arribem a Alquézar a les 12h.



Dinem a casa de l'Eduard i Cristina amb tota la famlia. En total 14 persones amb nenes i nens.



Mengem: Amanida de pasta i bacallà amb espàrrecs blancs i salsa "secreta".Probablement, el millor bacallà que he menjat.



A les 15h30', vaig a visitar la Font de Monchirigüel. Un recorregut circular que surt del centre del poble d'uns 30'. Font molt bonica.





A la tarda descans.



A les 21h, veiem la Processó de Divendres Sant d'Alquézar.





Sopem a l'apartament.



A les 23h30', a dormir.



DISSABTE 4/4/2015:



Ens llevem a les 9h. Esmorcem a l'apartament.



Sobre les 10h05', sortim d'Alquézar.



Anem al poble de Buera a veure: l'Ésglésia Parroquial de Sant Joan Baptista del segle XV.



Seguim cap el Bosque de los Olivos. Hi ha 18 varietats d'oliveres catalogades en el Somontano. He fet foto de cada varietat: cartell explicatiu i l'olivera corresponent.



El Bosc d'Oliveres està tocant al Santuari de Santa María de Dulcis del segle XVII.



De Buera al Santuari de Dulcis, hi han 2,4 Km.



Abans de Dulcis hi ha l'Ermita de San Juan Bautista.



Seguim fins a Colungo a veure una olivera de cents d'anys, monumental de 13 metres de circunferència, a la base. Es coneix com: L'Olivera de Nadal.



Dinem a Colungo al restaurant La Olla. 

Primers: Espàrrecs blancs amb pernil i Amanida variada.

Segons: Paletilla de cordero al horno y Chuletón de vaca a la brasa.



De Colungo anem al Pont de l'Albarda, ja hi haviem anat , he agafat 3 pedres del riu Vero per la Lucia ( les ha de pintar ). De Colungo al pont hi han 4,9 Km.



Després de dinar anem a Adahuesca i d'aquí a l'Ermita de Treviño. Són 4 Km.

i d'Adahuesca a l'ermita 1,5 Km.



L'Ermita de Treviño és una joia. No tinc paraules per descriure la bellesa d'aquesta ermita. Pel meu gust la més bonica de tota la zona.



A l'entorn de l'ermita comencem a trobar espàrrecs verds de marge, en animem i en 1h en collim més o menys 0,6 Kg. Els enboliquem amb paper de diari que porto al cotxe. Els portem a casa l'Eduard. La Mª Cristina els ha bullit i posat en un "taper". Ara els tins congelats a la nevera de Terrassa.



Tornant de l'ermita anem a veure El Pozo Fuente de Adahuesca a 1 Km d'Adahuesca. Seguim fins una: Fuente -  Lavadero ( 100 metres ). Continuem fins a la Fuente de la Cantariella a uns 900 metres ( també té " lavadero" ).



D'Adahuesca anem a Abiego, són 6 Km. Espectacular La Colegiata de Santa María la Mayor del segle XVII.



Continuem per veure un pont medieval. El Puente de la Famiñosa de Abiego. Sense paraules. Del pont a Abiego són 3,0 Km ( camí perdedor i mal indicat , hi hem anat amb el cotxe ).



De Abiego a Alquézar, són 12 Km.



Arribem a les 18h30' a Alquézar.



Sopem, novament, a Casa Pardina ( en la meva opinió el millor restaurant d'Alquézar ).



Primers: Corazones de alcachofa con ajitos - jamón y Crema de Borrajas.



Segons: Cordero de Alquézar a la brasa y Dorada asada con verduritas.





A les 23h30', a dormir.







DIUMENGE 5/5/2015:



Ens llevem a les 9h. Esmorcem a l'apartament.



Sobre les 10h50', anem a Salas Bajas pasem pel costat de les Bodegues d'Enate. Seguim cap a Salas Altas. Veiem l'Ermita de la Canderela .



Continuem fins a Hoz de Barbastro.



Seguim fins a Salinas de Hoz i acabem a Naval. Poble situat als peus de la Serra d'Arbe ( en aquest poble fan ceràmica ). Avui és conegut pel seu balneari d'aigua salada, anomenat La Rolda. Visitem l'Església de San Sebastián del segle XVII i  l'Església Colegiata del segle XVI.



Tornem a Alquézar. L'anada i tornada són 87 Km i 1h20'.



Dinem a Casa de l'Eduard i la M. Cristina en família.

Mengem:

Calçots arrebossats , canelons de carn fregits i Caldereta de xai amb arròs.



Fem les últimes passejades per Alquézar.



Sopem a Casa Pardina com despedida.

Primers: Migas con chorizo y huevos de codorniz y Ensalada templada de queso de cabra y frutos secos.

Segons: Cordero de Alquézar y Entrecot.

Abans d'anar a dormir fem les maletes.

Anem a dormir a les 23h.

He fet i guardat un total de 990 fotos, tenint en compte que he borrat unes 100 fotos, per tant he superat les 1.000 fotos. A Terrassa faré més " neteja ".



DILLUNS 6/4/2015:

 Ens llevem a les 9h. Esmorcem a l'apartament.



Carregem el cotxe i tirem cap a Terrassa. Sortim sobre les 10h i arribem sobre les 12h15'.



De Terrassa a Alquézar hi han uns  229 Km,  dels que 215 Km són autovia.

UNES VACANCES SENSE PARAULES: Sublims, excepcionals, genials, bestials, brutals,..



ABSOLUTAMENT TOTS ELS DIES SOL I CALOR.

PER COMPLETAR L'ÀLBUM POSO 6 FOTOS D'INTERNET, BÁSICAMENT: ALQUÉZAR DE NIT ( il.luminada ) I ALGUNA COSA QUE NO HEM FET ( barranquisme, vias ferratas, rutes a cavall, ...) O VIST ( 2 ponts ). Fotos al final del álbum.



Jordi i Turner.

Alquézar

6/4/2015