Excursionisme

Benvinguts al meu bloc d'Excursionisme. Sóc des de fa molts anys un gran aficionat a fer excursions, En aquest bloc, publicaré els meus itineraris detallats de diferents excursions, bàsicament, al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, al Parc Agroforestal de Terrassa, a la Vall de Camprodon, a la Garrotxa, a Montserrat, Parc Natural del Montnegre i el Corredor, la Serra de Marina, Parc Natural del Montseny,...També alguna poesia meva, sóc un amant de la poesia.

Espero que us agradi i pugui ser-vos útil per fer excursions.


Una abraçada,

Jordi

sábado, 18 de junio de 2016

Vall de Cabó. (Cabó - l'Alt Urgell - Montsec).
















Vall de Cabó. (Cabó - l'Alt Urgell - Montsec).

Cabó:

Cabó és un municipi català situat al sud-oest de la comarca de l'Alt Urgell. Adscrit a l'Urgellet històric, administrativament parlant pertany a la província de Lleida i forma part del Principat de Catalunya. Aquesta entitat municipal actualment té tres pobles habitats i la capital municipal està situada a Cabó, petita població situada al centre de la vall del mateix nom. El centre de serveis més proper es troba a Organyà, i la ciutat més propera és la Seu d'Urgell.

Les previsions del temps per avui són molt bones. Ho aprofito per fer-ne una d’aquelles que tinc pendents de fa temps, sense preses. Toca dòlmens... però aquesta vegada no seran a l’Albera, sinó una mica més enllà, a l’Alt Urgell.

La ruta sencera és de trenta-dos kilòmetres i pensada per fer en bici, però amb l’ajuda d’un mapa, i sense complicar-me la vida, aconsegueixo fer-ne una versió més curta i assequible.

LA RUTA - FITXA TÈCNICA :

-Quilòmetres: 17,5 (pràcticament circular)

-Desnivell ± 250 m.

-Durada: 5 h 30' (amb parades).

-Circular: Pràcticament.

-Inici al Vilar de Cabó (aparcament al costat de l'església).

-Dificultat: baixa.


"Mig" senyalitzada com a ruta BTT. Adaptació de la ruta BTT de la Ruta dels dolmens de Cabó. Seguint aquesta ressenya (no per ordre), sortint del Vilar. A partir del dolmen de l'Oliva, recular a la pista i un cop a la línia elèctrica seguir per la pista amunt, a la primera bifurcació anar a la dreta i a a següent cruïlla a la dreta. Tornem a ser a la ruta, que fem al reves fins al dolmen del Serrat de Cobertrades (al costat del camí). En aquest dolmen girem cua i seguim la ressenya (saltant-nos el tros de Cabó cap amunt i tornant cap el Vilar (la ruta sensera són 32 Km). TRACK Wikiloc.

ITINERARI:

Començo a caminar al dolmen de Cobertrades (tot i que és millor fer-ho al Vilar, tal i com està al track), sobre les 10h.

Planejant, de seguida arribo al següent, el de Colomera. I poc més endavant, a un altre el de Mal Pas.

En total en veuré set dels deu que hi ha a la ruta sencera. En diferents estats de conservació, la majoria van ser construïts entre el 2000 i el 1500 aC.

Camino entre prats, barrejats amb pinedes i alguna roureda (de tant en tant també amb algunes alzines). A l’esquerra, l’obaga, encinglerada i verd primavera; a la dreta, una muntanya escarpada, amb alzinars i tarteres; al fons de la vall, camps i prats de dall en la seva màxima esplendor.

El paisatge (que m’acompanyarà tot el camí), no m’imaginava que fos tant magnífic i val la pena amb dòlmens o sense.

Passat els primers dòlmens decideixo improvisar una mica i m’enfilo al Tossal dels Capellans, al costat del camí.

I encerto, les vistes des d’aquest petit turó, són impressionants i s’obren cap a totes bandes.

Llavors baixo suaument. Per a la següent visita m’haig de desviar una mica, allargant una mica la caminada, però val la pena. Sant Serní de Cabó, romànica, dels segles XI – XII, és un edifici singular i complex que parteix d'una primera construcció desestimada per l'edifici actual. Bonica.

Llavors passo pel petit poble de Cabó, bonic i ben arreglat
.

A partir d’aquí, l’única “pega” d’aquesta caminada: a excepció dels camins cap als dòlmens, camino per una carretera (poc transitada, però carretera).

Em desvio per visitar el dolmen de can Boixedera i, ben a prop, el del Clot de les Canyes, on aprofito per dinar, gaudint del dolmen i el silenci i tranquil·litat de la vall.
Passo per Sant Miquel del Vilar de Cabó. Romànica, del segle X-XI, tot i que amb modificacions posteriors (especialment a l’interior).

Continuo carretera avall. Encara en queden els dos últims dòlmens, el de Predacabana, i el de l’Oliva, deixant aquí la ruta BTT, per anar a buscar el camí per on he vingut, sense entrebancs, per tornar cap al cotxe.

Ha estat una mica més llarga del que comptava, però ha valgut molt la pena i m’ha agradat molt... i encara tinc una última sorpresa: només fer uns metres amb el cotxe, es deixen veure un parell de cabirols. Gran comiat per una gran excursió .

lunes, 13 de junio de 2016

Matagalls (per Bordirol). (Viladrau, Osona).









 

Matagalls (per Bordirol). (Viladrau, Osona).

Excursió clàssica a un dels cims més emblemàtics del Montseny.
El camí passa gairebé sempre entre boniques fagedes i un bon grapat de fonts. Diuen, també que és l'ascensió més còmode.

LA RUTA - FITXA TÈCNICA :

Quilòmetres: 12,0 (Aprox.).


-Desnivell: ± 700 m.

-Durada: 3 h 30' (amb parades)

-Dificultat: baixa-mitjana.

-Circular: si (excepte el principi i al final).

-Senyalitzada (ressenya de "Els Camins de l'Alba, Montseny" de l'editorial Alpina). Atenció: Al mas del Burguès hi ha una zona tancada i potser que s'hagi de donar la volta a la tanca.

ITINERARI:

Pugo per Bordirol sobre les 10h, per variar una mica, gairebé sempre ho havia fet per Collformic .

Seguint les recomanacions del llibre, he pujat per la pista forestal que arriba gairebé fins a coll Pregon, ara fem una baixada més directe per la font dels Mosquits, entretenint-nos una mica més, fent fotos a cada font que trobem, que són unes quantes.

domingo, 12 de junio de 2016

Parc del Castell de Montesquiu. (Montesquiu, Osona).


















Parc del Castell de Montesquiu. (Montesquiu, Osona).

 Sortint del castell, aquesta ruta pel Parc permet recorre'l gairebé tot. Entre roures i pins, pel camí podem anar descobrint la fauna i flora local (especialment a la primavera), a més de fòssils i bones vistes de la zona.

ITINERARI:

Deixo la visita al castell per a la tornada i començo a caminar, sobre les 9h.

De seguida, les primeres sorpreses, les primeres orquídies i d'altres flors, més abundants del que m'imaginava, també les primeres papallones, altres insectes, aranyes i bolets.

Em començo a entretenir... com que torno a anar sol (com sempre últimament), sense patir per res.

Una mica més endavant travesso la riera de la Solana, que amb les últimes pluges baixa amb força aigua, i m'entretinc una estona als petits salts d'aigua... sovint, com em passava amb flors i insectes, esperant que entre núvol i núvol aparegui el sol per fer fotos més boniques (o almenys intentar-ho).

Passat aquest punt, comença la pujada cap el coll dels Tres Pals,
sempre entre boscos de roures i pins rojos, més o menys barrejats.
Des de dalt el coll hi ha unes bones vistes de la serra dels bufadors, dels voltants i de la vall de la riera de la Solana.

Aquí m'entretinc, però, en els fòssils de petxines i cargols que es poden veure a les roques... i de passada, també, en alguna sargantana.

De baixada m'arribo al gorg del Pla de l'Hort, on descanso una miqueta. La caminada, que es podria fer en dues o tres hores, se m'ha allargat gairebé fins a cinc.

Per acabar l'excursió faig la visita al bonic castell de Montesquiu... una visita guiada d'una hora.

Durada amb parades i visita al castell, unes 4h.