Excursionisme

Benvinguts al meu bloc d'Excursionisme. Sóc des de fa molts anys un gran aficionat a fer excursions, En aquest bloc, publicaré els meus itineraris detallats de diferents excursions, bàsicament, al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, al Parc Agroforestal de Terrassa, a la Vall de Camprodon, a la Garrotxa, a Montserrat, Parc Natural del Montnegre i el Corredor, la Serra de Marina, Parc Natural del Montseny,...També alguna poesia meva, sóc un amant de la poesia.

Espero que us agradi i pugui ser-vos útil per fer excursions.


Una abraçada,

Jordi

sábado, 19 de julio de 2014

EXCURSIÓ AL CASTELL DE BURRIAC (Maresme)











EXCURSIÓ AL CASTELL DE BURRIAC (Maresme)

El Senyor Feudal Pere Joan Ferrer, Baró del Maresme l’any 1471 no ens ho posarà fàcil. Si ho aconseguim, tota la Baronia del Maresme serà nostre! Mataró, Argentona, Premià, Vilassar i Cabrera.

Punt de sortida Plaça de l’Ajuntament de Cabrera de Mar.

Encoberts entre les masies del poble de Cabrera buscarem el            el camí de pujada al Castell, 2,5kms d’ascenció per la Serralada Litoral ens portarà al nostre objectiu en 1h30’. La tornada victoriosa la farem pel mateix camí.

FEM CULTURA:

El Castell de Burriac, o Castell de Sant Vicenç, és un castell que s'alça sobre el turó de Burriac, al terme Cabrera de Mar i tocant al d'Argentona. Per la seva situació és molt visible des de bona part del Maresme central.
És un castell medieval habilitat per a la visita, situat dalt d'un turó a 400 metres sobre el nivell del mar. Té sota seu un antic poblat ibèric.
Es tracta d'un recinte murat de planta irregular que s'adapta al terreny escarpat. La part jussana presenta un bastió, al costat de la porta principal, i un recorregut de muralla que clou un pati interior, destinat a estances de servei, bestiar i magatzem al nord, i un altre al sud. La part sobirana, o de residència, dominada per la torre de l'homenatge, de planta circular, on és també la cisterna d'època romana reutilitzada, i la zona de sales nobles en la part central i de llevant, amb la capella de sant Vicenç, flanquejada per la gran sala d'armes gòtica al costat sud i una altra sala al nord.
En general l'aspecte actual correspon al castell del segle XV. Només queden només alguns testimonis de les construccions del segles X-XI i la cisterna de l'època romana, que es va aprofitar en construccions posteriors.
De la capella de Sant Vicenç queden restes de les voltes del temple. S'hi accedia des de dins del clos del castell i l'absis principal forma part del primer cercle emmurallat. Segons sembla, la part que resta és la part més primitiva, com la base de la torre i algunes de les parets, del segle XII. Segons l'escriptor Heribert Barallat (1878), la capella era dividida en dues meitats per un arc, que separava la construcció primitiva d'una altra de més moderna.
La torre mestra és de planta circular amb un mur d'1,25 m de gruix. La porta d'accés és 3 m del terra. A la torre s'hi accedia per una escala llevadissa o per un pont de balança. No fou emmerletada. La torre és dividida en dues parts per un pis fet de voltes encanyissades. La part inferior de la torre correspon al castell primitiu i fou modificada durant les diferents etapes de construcció del castell. La resta de la construcció correspon, igual que la capella, al segle XV.
Es conserva una de les tres cisternes del castell. És a la part sobirana, a peu de la torre. Pel seu estat de conservació sembla correspondre a èpoques més recents respecte a la construcció primitiva. En una altra de les cisternes del castell se suïcidà el jove poeta modernista Antoni Isern.
El castell va ser construït sobre una torre de defensa anterior; la primera documentació que ens mostra l'existència del castell data de l'any 1017, en un document que Berenguer Ramon I va rebre de la comtessa Ermessenda, la seva mare.
Entre els segles XII i XIII van ser construïts la torre de l'homenatge, els magatzems i la capella.
Va ser propietat de la família dels Santvicenç en un principi (se n'havia dit Castell de Sant Vicenç fins al 1313) i a partir del segle XIV del llinatge Desbosc, ciutadans honrats de Barcelona i més tard nobles.
Cap al segle XVIII, el castell va deixar d'utilitzar-se definitivament, però no va ser fins al 1836 que va cessar l'activitat de la capella. Fou comprat per l'ajuntament de Cabrera de Mar l'any 1990.
Excavació i consolidació d'estructures
Durant els anys 1993 i 1994 es van efectuar al castell un seguit d'intervencions arqueològiques i arquitectòniques per tal d'obtenir dades històriques i ajudar a conservar les restes de murs i altres elements arquitectònics de l'edifici.
Les excavacions van ser fetes per l'empresa Arqueociència SCP entre els mesos d'octubre i desembre de l'any 1993, i les obres de consolidació d'estructures foren a càrrec de l'empresa contractista Dentell i es van dur a terme de gener a maig del 1994.
Amb la intervenció arqueològica es pogueren establir tres fases constructives. La primera, d'època romana, entre els segles II i I aC, en què es localitzà les restes d'una cisterna. La segona fase, alt medieval, entre els segles XI i XIV, que correspondria a gran part del recinte sobirà del castell i part del baluard nord del recinte jussà. I finalment, una fase baix medieval a partir del segle XV, que correspondria a gran part del recinte jussà del castell. Aquestes últimes reformes s'atribueixen a l'època en què en fou propietari Pere Joan Ferrer.

CAMÍ DELS FONDALS. RURA VERDA ( Maresme )












CAMÍ DELS FONDALS. RURA VERDA ( Maresme )
 
Itinerari :
Santuari de la Misericòrdia ( Canet de Mar, 3 fotos )– Riera -  Castell de Santa Florentina ( Canet de Mar, 2 fotos ) - Rial de l´Aubó –  Creu de Pedracastell ( 1 foto. Canet ) - Coll de sa Figuera - Esplanada de can Roig - Cruïlla d´Arenys de Munt - Serra d´en Sala ( 1 foto. Arenys de Munt ) – Cirerers i cireres d’en Roca ( 2 fotos. Arenys de Munt )- Font de la Fontana - Rial de can Pouet - Polígon industrial.
 
Durada3,5 hores
Dificultat: mitjana. El camí ressegueix les valls cobertes per pins i alzines. En els punts més alts també hi podrem veure cirerers i boniques vistes de la costa.

FEM CULTURA:

El Castell de Santa Florentina, abans «domus de Canet», és un antic edifici medieval del segle XI situat al N de Canet de Mar (Maresme), Catalunya, a la part alta de la vall de Canet. Està edificat sobre la planta d'una antiga fortificació romana. Gaudamir de Canet en fou el primer propietari documentat (1024). També un Gilabert de Canet (1041), cavaller noble i majordom de Pere el Cerimoniós qui deixaria la més notòria traça arquitectònica de la Domus medieval: les torres del seu portal fortificat. Podrien ser els antecessors del cavaller Ferrer de Canet que morí el 1251 i amb el qual comença la història coneguda de la casa forta i del llinatge. Al segle XV pertanyia per successió als Peguera, que el 1521 el cediren a Salvador Spano, cap d'una família que a final del segle XVI s'alià matrimonialment amb Dimas Montaner. La família Montaner hi senyorejà fins al canvi de propietat a favor de la família Capmany, propietaris del castell en l'actualitat. L'any 1908 hi feu estada el rei Alfonso XIII qui va atorgar a Ramon de Montaner el títol de comte de la Vall de Canet. Entre 1900-1910, fou ampliat i reformat per l'arquitecte modernista Lluís Domènech i Montaner. per encàrrec de Ramon de Montaner i Vila (editorial Montaner i Simon, avui seu de la fundació Antoni Tàpies) L'arquitecte va donar un aire medieval al castell amb la introducció de peces provinents del Santuari del Tallat. També va construir la cripta on va ser enterrada Florentina Malató i Surinach, esposa de Ramon Montaner, morta el 1900. La seua façana conté unes figures realitzades per l'escultor Carles Flotats i Galtés. El castell alberga una interessant col·lecció d'obres d'artistes catalans de principis del segle XX, com també les seues dues antigues torres de defensa. La revista Architectural Digest. Las casas más bellas del mundoel cita al número de novembre del 1998.



Actualment, el castell serveix com a casa privada, encara que ha sigut conservat com a museu (que hom pot visitar el primer i tercer dissabte de cada mes amb reserva), i alberga un Festival de Música Clàssica que s'hi celebra des del 1999 durant els mesos de juliol i agost. Està catalogat com a BCIN des de 1949. Dins del recinte es pot visitar un quadre de P.A.Béjar on es pot veure la llegenda de Guifré el Pilós[
Les restes romàniques. De la primitiva edificació romànica, segons el plànol confegit per Domènech i Montaner abans de la restauració, roman una torre de planta rectangular i adossada a aquesta, una estança també de base rectangular, totes dues amb espitlleres, situades en el sector NE.



Cirera d'en Roca. Les cireres d'en Roca són un conreu típic de tot el terme d'Arenys de Munt i és una varietat introduïda al municipi a finals del segle XIX des de l'Empordà per dos germans minaires que es deien Roca de cognom i que hi havien anat a treballar. Es tracta d'una cirera de gran productivitat que es planta a partir del novembre. És de carn consistent, de pell pell forta i color entre el vermell i el groc pàlid.  Es caracteritza pel seu gust intents, entre dolç i àcid. És un conreu de secà i es considera que la seva producció arriba a unes 150 tones anuals.