Excursionisme

Benvinguts al meu bloc d'Excursionisme. Sóc des de fa molts anys un gran aficionat a fer excursions, En aquest bloc, publicaré els meus itineraris detallats de diferents excursions, bàsicament, al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, al Parc Agroforestal de Terrassa, a la Vall de Camprodon, a la Garrotxa, a Montserrat, Parc Natural del Montnegre i el Corredor, la Serra de Marina, Parc Natural del Montseny,...També alguna poesia meva, sóc un amant de la poesia.

Espero que us agradi i pugui ser-vos útil per fer excursions.


Una abraçada,

Jordi

sábado, 19 de septiembre de 2015

TRAVESSA DELS ENCANTATS - SANT MAURICI.














TRAVESSA DELS ENCANTATS - SANT MAURICI.

Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici.

PER QUÈ FER AQUESTA RUTA?

Amb aquesta travessa de 3 etapes descobrirem el sector oriental del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici -que a l'estiu està espectacular- i que ens sorprendrà per la seva espectacularitat i per la seva alta qualitat escènica.

Es tracta d'una excursió ideal per a persones amb una bona preparació física però sense experiència en alta muntanya.

Durant l'itinerari el panorama de tot el Parc Nacional és grandiós: estanys d'alta muntanya, una meravellosa riquesa vegetal i faunística, albes i postes de sol que no oblidarem mai, grans cims,...

Aquesta ruta ens portarà a descobrir racons preciosos, dels més bonics de tot els Pirineus: els Encantats, la vall de Peguera, la vall de Monestero, l'estany Negre, l'estany de Sant Maurici, les Agulles d'Amitges, els llacs de Ratera,...

Els dos refugis on pernoctarem estan ubicats en llocs d'una gran bellesa i ens permetran recuperar forces gràcies als seus menjars casolans.

També coneixerem com és la vida als refugis d'alta muntanya, establiments que més enllà d'oferir-nos protecció i comoditat tenen un paper molt important en la conservació del medi natural.

També cal remarcar que accedirem al Parc Nacional per Espot, poble que està situat a les Valls d'Àneu (Pallars Sobirà, Lleida).

Les Valls d'Àneu és una zona que està integrada per quatre municipis: (Alt Àneu, Espot, Esterri d'Àneu i la Guingueta d'Àneu), a l’oest limita amb la Vall d'Aran, al nord amb França, a l'est amb la Vall de Cardós i al sud amb Llavorsí.

El riu Noguera Pallaresa travessa tota la vall i és l'artèria fluvial més important de la zona.


RECORREGUT:

Duració: 3 dies - 2 nits

Etapes (temps aproximats efectius sense comptar parades ni ascensions a cims):

• Dia 1: Espot - Refugi Josep Maria Blanc
3-4h, 7 km, +1.025m/-40m

• Dia 2: Refugi Josep Maria Blanc - Refugi d'Amitges
6-8h, 13 km, +1.100m/-1.020m, opcional: pic de Monestero (2.877m)

• Dia 3: Refugi d'Amitges – Espot
5-6h, 12 km, +55m/-1.120m

* Nota: L’itinerari previst podrà variar lleugerament en funció de les condicions meteorològiques i de l’estat del terreny.

FITXA RESUM:

-Durada de la activitat: 3 dies - 2 nits

-Exigència física:Mitjana-Alta. Ruta adequada per a persones que practiquen esport amb freqüència o que estan habituades a realitzar caminades de dia sencer amb desnivell.

-Dificultat tècnica:Baixa. Tot i que la ruta transcorre per terreny d'alta muntanya.
-Distància: 32 km

-Desnivell acumulat: 2.180m

-Època recomanable: De juny a octubre.

viernes, 18 de septiembre de 2015

El Castell de Pera i el Dolmen de Roca Sereny ( Vall d’Horta -Sant Llorenç Savall).












El Castell de Pera i el Dolmen de Roca Sereny ( Vall d’Horta -Sant Llorenç Savall).


DESCRIPCIÓ DEL CASTELL:



El Castell de Pera es troba a la capçalera de la Vall d'Horta.



Bastit a mitjans del segle X a les roques més altes de la vall i amb una visió panoràmica de la regió.



Amb una muralla de planta més o menys rectangular d'uns 38m de llarg per 16 d'ample al lloc més ample.



Es conserva un pany d'aquesta a la banda de ponent i encara es poden veure les espilleres.



La construcció primitiva no tenia cap torre, no li calia, la gran roca que dona a la vall ja feia aquesta funció tot i que segurament una construcció de fusta a dalt de l'agulla del cim milloraria la visió del territori i la defensa del castell.



Tenia dues portes una donava al nord de cara a la carena i l'altre a l'est on s'arribava per uns graons tallats a la roca.



Les restes de les dues portes i dels graons encara son visibles.





De les dependències interiors no es conserva gran cosa.



Segurament els senyors del castell vivien al pis de dalt que avui en dia no queda res i a la planta era a on hi vivien els soldats, els servents i estarien magatzems i cuines.



Si ens fixem veurem la planta circular del forn.





Aquest castell va patir diverses ampliacions. Al segle XI es va construir la capella de Santa Maria de Pera amb el seu absis incorporat a la muralla a la banda de llevant i visible avui en dia.





A mitjans del segle XIII sent propietat de la família Vernet es va construir la torre de planta quadrada que trobem a la zona nord i que es coneix amb el nom de Torre de Vernet.



A partir del segle XIV passa a ser propietat del senyors de Marquès.Van ser uns temps molt dolents, les epidèmies de pesta i les guerres van fer que la població pagesa mimbés i amb ella la riquesa dels senyors feudals.



L'any 1376 el castell passa a mans dels senyors de Sentmenat que el tenen com una possessió de segon nivell i col·loquen un administrador.



Entre els segles XV i XVI el castell deixa de ser habitat i ja al segle XVIII es parla que estava en runes.



Dolmen de Roca Sereny:



L'altre lloc que vem visitar va ser el Dolmen de Roca Sereny.



Sembla ser que es força important a nivell arqueològic ja que no va ser espoliat. El van trobar arrel de l'incendi de l'any 2003.



A mi em va defraudar molt, només es veuen tres pedres separades, si no et diuen que es un monument megalític passes per sobre sense donar-te conta.



Quan van fer l'excavació arqueològica li van posar una tanca metàl·lica i ho van cobrir tot de grava. Be, per ser l'únic dolmen de la zona potser m'esperava algo més.







COM ARRIBAR-HI:



Al Km 17 de la carretera de Castellar del Vallès a Sant Llorenç Savall trobem una pista senyalitzada que ens porta a la Vall d'Horta i al Marquet de la Roca.



Deixem el cotxe al parking que hi ha quan la pista es bifurca, esquerra Marquet i dreta La Muntada/Castell de Pera. Ara només hem de seguir les indicacions.

Hi ha dos camins senyalitzats cap al castell. S'ha de tenir en compte que esta a les roques que queden a la capçalera de la vall.



Si ens volem acostar al dolmen hem de seguir el camí que surt per la porta nord del castell i que va per la carena fins que trobem un trencall amb una senyal que ens indica el dolmen.

Carrilet de l'estany Gento a la Vall Fosca.












Carrilet de l'estany Gento a la Vall Fosca.


Descobrim l'antic traçat del Carrilet del Gento, avui en dia una meravellosa via verda que flanqueja la muntanya a més de 2.100m d'altitud


OBSERVACIONS:



-Dificultat: Mitjana

Caminades de distància i desnivell moderats que no superen els 14 km de llargada ni els 600m de desnivell.



-Desnivell acumulat: 85m



-Distància total: 12,4 km



-Temps total efectiu: 3:00h



-Altitud máxima: 2.155m



-Punt de sortida / arribada: Telefèric Vall Fosca



-Població més propera: La Torre de Capdella



RUTA:


Passejada de 12,4 km de longitud (anada i tornada) per l'antiga via del Carrilet de l'estany Gento.


El punt de sortida que us proposem és l'estació superior del telefèric de la Vall Fosca (horaris i preus: vallfosca.net).


Des d'aquest punt, primer rodegem l'estany Gento i a continuació seguim l'antic traçat del Carrilet fins a la cambra d'aigües de la central de Capdella (6,2 km).


Avancem sempre planers a una cota aproximada de 2.140m d'altitud per un camí que no presenta cap dificultat. Fem la tornada pel mateix camí.


El Carrilet de l'estany Gento fou construït l'any 1911 per transportar materials per a la construcció de la central hidroelèctrica de Capdella i tot el sistema de canalitzacions que comuniquen els diversos estanys la zona.


Actualment el seu traçat ha estat habilitat com a via verda i es converteix en un camí meravellós per passejar i gaudir dels paisatges espectaculars de la part alta de la Vall Fosca.


Una caminada ideal per fer en família, just a les portes del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici.




COMENTARIS PER FER CULTURA:

1.El telefèric de l'estany Gento.

FEM CULTURA:

El telefèric de l'estany Gento va ser construït l'any 1981 per l'empresa Fuerzas Electricas de Cataluña, S.A. (FECSA) per substituir l'antic sistema d'accés al llac (format per dos funiculars i un ferrocarril de via estreta -el carrilet-) i facilitar el transport del personal i els materials durant la construcció de la nova central hidroelèctrica reversible Sallente-Estany Gento. El telefèric realitza un servei mixt (viatgers i mercaderies) i és un dels de més gran capacitat de transport d'Europa ja que pot transportar fins a 25.000 kg de càrrega i durant les obres de la central va arribar a pujar un camió formigonera amb tota la càrrega. Els bonics paisatges de l'estany Gento (2143 m) i dels llacs propers van propiciar cada vegada més una gran afluència de visitants, la qual cosa va determinar que a partir del 1991 la companyia propietària decidís obrir al públic aquest telefèric durant els mesos d'estiu.





El telefèric de l'estany Gento és una instal·lació força singular. Sobretot pel què fa a la seva comesa i al fet que només circuli un sol vehicle. En total veurem 5 cables: dos de sustentació (sobre els que llisca la cistella), un de tracció (que estira la cabina), el mateix cable de tracció però de retorn (sense vehicle a traccionar) i finalment un cable auxiliar. A l'estació superior podrem veure que els cables de tracció segueixen una sèrie de politges per donar-los continuitat. A més a més també hi ha els tensors, que van lligats a la roca.


2.Estany Gento


FEM CULTURA:


L'Estany Gento és un estany d'origen glacial que es troba a 2.141 m d'altitud, a la capçalera del riu Flamisell, a la vall Fosca (Pallars Jussà), en el terme municipal de la Torre de Cabdella.

Descripció

És un dels estanys del circ lacustre dels Jous.  El situat a menys altura de tots ells. Ocupa el centre d'una perfecta cubeta glacial, excavada sobre roca granítica, que presenta la clàssica forma d'amfiteatre. Els vessants que el tanquen pel nord i nord-oest són les del sòcol que sustenta les cubetes lacustres superiors i tenen les roques polides pel pas de pretèrites glaceres. La Pala Pedregosa de Llessui la presideix i tanca per l'est, mentre que un contrafort que es desprèn de la Pala (el Serrat del Bony de Cornera) l'encercla pel sud-est i mostra un tipus d'erosió més enèrgica que la del vessant oposat, amb abundància de tarteres.

L'amfiteatre s'obre del tot cap al sud-oest i només un petit ressalt rocallós de no més de 30 metres d'alçada el tanca en part formant el llindar de la cubeta glacial. Aquest ressalt queda interromput cap a llevant per la sortida d'aigües de l'estany on l'any 1914 es va construir una presa de 199 metres de longitud i 20 d'alçada màxima destinada a augmentar la seva primigènia capacitat. Sota d'ella s'inicia el Torrent d'Estany Gento que immediatament es despenja per la muralla del circ de Sallente i desguassa a l'embassament de Sallente, 370 metres més avall.

L'estany mesura 812 metres de llargada per 440 d'amplada. Té forma trapezoïdal. La seva superfície és de 25,8 Ha, amb una cabuda de 3,24 Hm³. És un perfecte exemple de cubeta glacial penjada sobre la vall subsidiària.



3.Via verda del carrilet de l’Estany Gento


FEM CULTURA:


Hi ha tres maneres d’arribar al Carrilet d’Estany Gento, cada una amb un mitjà de transport diferent:

-La primera, i recomanada és fer-ho amb el telefèric que uneix l’embassament de Sallente amb Estany Gento, on comença el Carrilet. Aquest servei funciona entre els mesos de juliol i setembre.

-La segona manera és pujar amb vehicle tot terreny des d’Espui fins al coll de Triador i la cambra d’aigües (aprox. 30 min), on es troba l’altre extrem del Carrilet. Aquesta opció implica fer l’itinerari en sentit invers de com està descrit a la web.

-La tercera manera és fer-ho a peu per la canal de Pigolo, però aleshores la caminada deixa de ser fàcil i es converteix en una excursió d’unes 4 hores. El camí de la canal de Pigolo comença a la presa de Sallente i dura aproximadament 50 min.

L’inici de l’itinerari és a Estany Gento (2.200 m). Des del punt on arriba el telefèric a Estany Gento cal dirigir-se cap a la paret de la presa, on es troba el senyal d’inici de l’itinerari, al costat de la via del Carrilet. A partir d’aquí l’itinerari consisteix en anar seguint les antigues vies i travesses del Carrrilet, que porten fins a la cambra d’aigües de la central hidroelèctrica de Capdella (2.136 m) sense pèrdua.