Excursionisme

Benvinguts al meu bloc d'Excursionisme. Sóc des de fa molts anys un gran aficionat a fer excursions, En aquest bloc, publicaré els meus itineraris detallats de diferents excursions, bàsicament, al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, al Parc Agroforestal de Terrassa, a la Vall de Camprodon, a la Garrotxa, a Montserrat, Parc Natural del Montnegre i el Corredor, la Serra de Marina, Parc Natural del Montseny,...També alguna poesia meva, sóc un amant de la poesia.

Espero que us agradi i pugui ser-vos útil per fer excursions.


Una abraçada,

Jordi

sábado, 3 de octubre de 2015

Ascensió a LA FORADADA a la Serra del Montsià.











ASCENSIÓ A LA FORADADA (698 m.) SERRA DEL MONTSIÀ
1.- RESUM
La Foradada és un cim molt característic que es troba a la Serra del Montsià, a la comarca del mateix nom. Aquesta serra és una alineació muntanyosa al sud del Delta de l'Ebre, orientada de NE. a SO., paral·lela a la costa, formada por una base calcària, margues i dolomies i una cresta també calcària, origen del forat que dona nom al cim.
El cim més alt de la serra és La Torreta del Montsià amb 764 metres, però la Foradada té una situació més privilegiada degut a que es troba al seu extrem nord, té una considerable alçada i els seus vessants cauen bruscament quasi damunt del mar.

El terreny no és gaire agradable, doncs està format per matollar mediterrani, molt pobre i a més, hi ha una gran absència de bosc degut als incendis que els anys 70 assolaren tota la costa i no s'han pogut recuperar per l'erosió a que està sotmesa la muntanya i al fort vent que bufa per les parts altes.
De totes maneres val la pena fer aquesta excursió per la seva senzillesa, comoditat i la impressionant vista que tindrem des del cim i el seu forat.
2.- ACCÉS PER CARRETERA
Amb automòbil ens hem de dirigir en direcció sud (València) al poble d'Amposta per la Nacional 340. Un cop passada la variant que deixa el poble a la nostre dreta, comptarem 2 quilòmetres fins arribar a una benzinera a la nostre màaa dreta. Deixem l'esmentada benzinera i a uns 200 metres més endavant, trobarem un taller de reparació IVECO (Tallers Garcid), que també deixarem per fer uns 150 metres més de carretera, fins un trencant, també a mà dreta d'on surt una petita carretera asfaltada i amb pegots de quitrà, per on seguirem la nostre ruta. En aquest trencant hi ha un rètol que diu "Ligallo Forcheron" i també "Mas d'en Miralles" i es troba just on la Nacional 340, fa un lleuger gir a l'esquerra.
Seguim aquesta estreta carretera uns 500 metres. Aquí trobarem un trencant. Nosaltres seguirem per la carretera de la nostre esquerra per arribar tot seguit a una cruïlla. En aquesta hi ha indicadors, nosaltres seguim de front cap a el "Mas d'en Miralles", on hi arribarem en 1000 metres més d'aquesta carretera. Deixem el Mas a la nostre dreta així com una fabrica d'alimentació pràcticament enganxada al Mas.
A tocar de la fàbrica un altre trencant ens farà prendre la carretera de l'esquerra, també asfaltada, molt estreta (just hi passa un auto), per fer 800 metres més i deixar el vehicle en un petit aparcament a l'esquerra, just on l'asfaltat es substituït per greda. En aquest indret, a la dreta i sota un xiprer, també es por deixar l'automòbil.
3.- RECORREGUT

http://www.aec.cat/contingut/cuadritoseguir.gif50 minuts.- Àrea d'informació i Font d'en Burgar. (395 m) Trobem taules informatives de vegetació i bestiar de la zona. Hi ha restes d'antics forns de calç. Tal com arribem a la font tenim dos camins, el de la dreta que segueix el GR. per el fons de la vall i el de l'esquerra que segueix les marques del PR., és més acarenat i amb vistes al mar. Prenem aquest darrer camí, doncs està més ventilat i té millor vista. Anem per entre bosc, en suau pujada i a partir d'aquí, acompanyats de marxaires, turistes, gossos , etc.
http://www.aec.cat/contingut/cuadritoseguir.gif55 minuts.- Sortim del bosc. Bones vistes del Delta de l'Ebre i de les viles de la comarca. El camí flanqueja i travessa un petit rierol eixut, per tal entrar en antics camps de conreu. Més amunt i en pujada, per carena, seguim el camí per entre garrics, molt curts d'alçada, barrejats, a primavera, per algun lliri de porrassa.
http://www.aec.cat/contingut/cuadritoseguir.gif1 hora 15 minuts.- Coll (625m) Pal indicador, errat en els horaris d'ascensió al cim. Pugem fort per entre pedres i emprenyadors garrics fins el cim. El forat no es veu pas fins que hi estàs a sobre.
http://www.aec.cat/contingut/cuadritoseguir.gif1 hora 25 minuts.- La Foradada ( 698m) Cresta de pedra calcària d'uns 20 metres d'alçada amb un gran forat de 3 metres d'alt per 25 d'ample i una cova a la part dreta. Pel forat podem guaitar a 700 metres sota nostre tot el Delta de l'Ebre i els seus pobles. Diuen que en dies molt clars es pot veure l'illa de Mallorca. El cim no té pas cap estri ni marca, sí, que ho tenen les pedres que envolten el forat, que estan enmarranades amb diferents missatges fets amb pintures diverses. Hi poden arribar motos pel vessant nord.

La baixada la farem pel mateix camí amb gaire bé una hora
.
4.- HORARI

Tal com s'ha vist, el recorregut de pujada no arriba a l'hora i mitja i la baixada es pot fer en una hora.
5.- DESNIVELL

El desnivell total de l'excursió és de 640 metres de pujada i 640 de baixada.
6.- ÈPOCA ACONSELLABLE PER A FER L'ASCENSIÓ

Aquesta ruta es pot fer tot l'any, llevat als mesos d'estiu, on la calor pot fer molt penosa la travessa. Recomanem els mesos que van de Desembre a Abril i especialment aquest darrer degut a la bonica floració que es produeix del romaní, farigola i algun arbre com el perelloner o l'arç blanc.
7.- PUNTS D'INTERÉS

Recorregut: A més del que ja s'ha explicat al respecte el forat del cim, podem destacar en l'únic bosc que trobem en el camí, al voltant de la Font d'en Burgar, el fet de que hi ha arbres com el teix, gaire bé extingit
al nostre país, l'arç blanc o el perelloner.
Aquest darrer arbre, el podrem veure al voltant del nostre camí i el reconeixerem per la seva llampant i grisenca escorça, la seva curta alçada i a primavera per les seves
flors blanques.
Una mirada ràpida a ponent ens permetrà contemplar la pròpia serra del Montsià amb el cim de la Torreta com a punt més destacat de la serra.
A llevant, tenim el Delta de l'Ebre, sota mateix, als nostres peus. Distingim el riu, l'Illa de Buda, els pobles del Baix Ebre i gaire bé tots els del Montsià. Fantàstica vista del mar i en dies clars diuen que de l'Illa de Mallorca.
Si dirigim la mirada al Sud podrem apreciar, al fons, el mar mig tapat per totes les serres pre-litorals com poden ser les de Molló o cingles de l'Arbolí. Davant distingim el poble i embassament de Siurana.
Cap a el Nord, podem distingir en primer pla tota la plana de Ulldecona i la serra de Godall, més enrera tots els ports de Tortosa Beseit.

jueves, 1 de octubre de 2015

ESTRETS D'ARNES A LA TERRA ALTA- TOLL BLAU I DE VIDRE.













ESTRETS D'ARNES A LA TERRA ALTA- TOLL BLAU I DE VIDRE.
EXCURSIÓ ALS ESTRETS - TOLL BLAU
Sortim des d'Arnes, a Tarragona, a la Terra Alta.

El riu Estrets és un dels rius que neixen a la part catalana del Massís dels Ports.

Les seves aigües cristal·lines i de cabal irregular, vessen al riu Algars, afluent del Matarranya i entren a formar part de la xarxa d’afluents de l’Ebre.

Els Estrets és un dels llocs més visitats dels Ports on el riu obre pas al bonic congost de roca conglomerada amb cingles a dreta i esquerra.

Us proposem una excursió de gran bellesa on trobareu piscines naturals per banyar-vos.

ITINERARI:

Sortim des del Molí de l’oli (punt d’informació) i agafem el carrer Terra Alta i tornem a girar a l’esquerra pel carrer que porta a les Escoles del poble.

Km 0,8- Pista dels Estrets
Al costat de les escoles surt la pista asfaltada que ens portarà fins els Estrets.

Km 4- El pontet
En aquesta altura el riu creua el camí per sota, en condicions normals, ja que si plou molt de vegades passa per sobre del camí. A partir d’aquí comencem a pujar uns 500m.

Km 5- Esplanada aparcament
Aquí deixarem el cotxe, és on s’acaba el camí i començarem la nostra excursió a peu.
En aquest indret trobem un cartell informatiu del Parc Natural pels escaladors que consideren aquesta zona com un autèntic paradís per aquest esport. S’hi han obert vies de diferents dificultats i llargària des de els anys 40.

En aquest indret tenim al nostre davant la Mola dels Viarnets, on està prohibida l’escalada per la presència de Voltors.

El Voltor és un animal protegit,
ja que va ser molt perseguit per la seva espectacularitat i dificultat per caçar- lo. És fàcil que el veieu sobrevolar o veure com accedeixen als nius que hi formen a la Mola.

Baixarem durant uns 20m per una senda que forma la conducció d’aigua d’Horta, i un cop a baix el riu ens acompanya durant tota l’excursió sense desnivell fins arribar al Toll Blau.

Es tracta d'un petit embassament on a l’estiu s’hi fa molt agradable el bany.

Cal estar molt atent perquè és fàcil veure la Cabra Hispànica passejant-se per l’entorn, també està protegit i molt ben recuperat.

Nombrosos tolls alegren aquests paratges.
Si continuem l'excursió trobarem l'aqüeducte que creua el riu.

Arribat aquest punt donem mitja volta i tornem pel mateix camí. Si creuem l’aqüeducte arribarem a l’àrea recreativa de La Franqueta.

EXCURSIÓ ALS ESTRETS - TOLL DE VIDRE

Es troba al terme municipal d'Arnes, a uns 7 quilòmetres del poble.

S'hi pot accedir en bicicleta, a peu o en cotxe.

Hi ha indicadors que ens guiaran fins al toll de vidre.

Té un petit salt d’aigua que el fa molt atractiu.

FINAL DE L'EXCURSIÓ.


ALTRES TOLLS (poso 1 o 2 fotos de cada toll)

- EL TOLL DE LA PRESÓ
Al terme municipal d'Arnes, a 1,5 km (aproximadament). Fàcil accès a peu i amb vehicle.

- LES OLLES
A uns 7 Km d’Arnes, a la població d’Horta de Sant Joan. Bon accés amb vehicle. A l'arribar a Horta, agafar el camí que indica cap al Convent de Sant Salvador, i més endavant hi ha un cartell que indica direcció a Les Olles.

- EL TOLL DE VALERO
A uns 3 km d'Arens. Direcció Horta de Sant Joan, passat el primer pont de la carretera, a la mateixa corba a mà esquerra (no està indicat) i seguir pel caminet que trobem a la dreta, trobarem lloc

- L’ASSUT DE LLEDÓ I L’ULLAL
A uns 4 km d'Arnes, direcció Horta de Sant Joan, trobarem a la carretera un trencall a mà esquerra que indica Lledó. Seguint la carretera i a l'arribar al pont seguir l’indicador que diu “Zona de Baños”. Molt bon accés amb vehicle.

- EL GALERÓ

A Arens de Lledó. A 15 Km d'Arnes. Direcció Horta de Sant Joan, tombarem pel trencall de Lledó , i quan travessem el poble trobem un indicador que hi diu Arens de Lledó.
A l'arribar a Arens de Lledó, abans d’entrar-hi a la dreta hi ha un indicador que diu “Baños Naturales”. Bon accés amb vehicle.

- LES PESQUERES

A Beseit, a uns 15Km d'Arnes en direcció Valderrobres. Piscines naturals de molt fàcil accés per a poder-se banyar al peu dels Ports de Beseit, està molt ben indicat dins el poble de Beseit.