Excursionisme

Benvinguts al meu bloc d'Excursionisme. Sóc des de fa molts anys un gran aficionat a fer excursions, En aquest bloc, publicaré els meus itineraris detallats de diferents excursions, bàsicament, al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, al Parc Agroforestal de Terrassa, a la Vall de Camprodon, a la Garrotxa, a Montserrat, Parc Natural del Montnegre i el Corredor, la Serra de Marina, Parc Natural del Montseny,...També alguna poesia meva, sóc un amant de la poesia.

Espero que us agradi i pugui ser-vos útil per fer excursions.


Una abraçada,

Jordi

sábado, 12 de julio de 2014

RUTA DEL RIU LLOBREGAT PAS PER TRES COMARQUES






















RUTA DEL RIU LLOBREGAT PAS PER TRES COMARQUES

El Baix Llobregat, el Bages i el Berguedà crearan una ruta turística a l'entorn del riu.

Els consells comarcals del Baix Llobregat, del Berguedà i del Bages han posat en marxa un projecte per crear una ruta turística que tingui com a eix principal el riu Llobregat. Serà una ruta de més de 130 quilòmetres, des del naixement del riu fins a la seva desembocadura, que els ciutadans podran fer a peu o en bicicleta. La proposta s’ha presentat aquest matí de divendres a la seu del Consell Comarcal del Baix Llobregat.
"El tema central d’aquesta ruta serà la industrialització que es va viure a l’entorn del riu durant el segle XX però sense deixar de banda la vessant humana i social. Volem saber com s’organitzaven els veïns de les colònies industrials, quin tipus de moviments migratoris va suposar la industrialització i com es vivia el dia a dia", ha explicat el conseller d’Innovació, Universitats i Empreses, Josep Huguet.
La iniciativa preveu visites a antigues colònies industrials, com ara la de Can Sedó, a Esparreguera, o la Colònia Güell de Santa Coloma de Cervelló però també visites a indrets més moderns, com ara la factoria de SEAT a Martorell.

RUTA :
Fotos seguint la ruta.
-     
    Naixament . Fonts del Llobregat a Castellar de n'Hug (Berguedà). 3 fotos.
-         Pas per La Pobla de Lillet . 2 fotos.
-         Pas pel Berguedà. Embassament de la Baells. 4 fotos.
-         Pas pel Bages ( Sant Fruitós de Bages , Monistrol de Montserrat, , Martorell ( pont del diable ),…4 fotos.
-         Baix Llobregat ( Sant Boi de Llobregat, Hospitalet de Llobregat,…). 2 fotos.
-         Desembocadura al Prat de Llobregat – Delta del Llobregat. 5 fotos.

El Llobregat és un dels principals rius de Catalunya. Neix a les fonts del Llobregat, a una alçada de 1.295 m sobre el nivell del mar a Castellar de n'Hug (Berguedà) i desemboca al Mar Mediterrani al Prat de Llobregat, prop de Barcelona. Tota la seva conca és en territori català i recorre les comarques barcelonines de nord a sud. El curs d'aquest riu ha estat molt aprofitat per la població del país per a diversos usos: agrícoles, industrials i de consum, entre altres. Té uns 130 Km.
El nom deriva del llatí rubricatus, mot que significa vermell i fa referència a les tonalitats vermelloses de les seves aigües, ja que la terra del lloc on neix és vermella i en moments de crescuda l'aigua es torna d'aquest color. Alhora, aquest terme s'hauria transformat en lubricatus per dissimilació. Lubricatus es deriva del mot lubricus que significa "relliscós", "fosc" o "fangós". Aquestes dues versions tenen una certa relació.
El seu traçat travessa successivament el solc prepirinenc, l'encavalcament de l'Alt Berguedà, el Vallès i la Serralada Litoral, la qual cosa fa que s'engorgi a Cercs, al congost del Cairat (entre Monistrol de Montserrat i la Puda) i a Martorell.
De les fonts fins a La Pobla de Lillet segueix els estrats secundaris i terciaris, a favor de la seva inclinació; s'orienta després a ponent, al solc prepirinenc, a La Pobla de Lillet s'ajunta amb el riu Arija, per l'esquerra, i a Guardiola de Berguedà s'hi troba l'aiguabarreig amb les aigües del Bastareny, que baixa del Cadí i poc després les aigües del Riu de Saldes, procedent del Pedraforca, ambdós tributaris per banda dreta. A Guardiola de Berguedà hi trobem l'inici del canal industrial de Berga, obra inaugurada l'any 1899 i impulsada per l'enginyer Marcel·lí Buxadé, que porta l'aigua del riu a la capital de la comarca del Berguedà. És en aquest municipi on el riu abandona el solc prepirinenc en travessar el muntanyam calcari encavalcat de l'Alt Berguedà per l'estret congost de Fígols (municipis de Cercs i la Nou).
En el seu camí cap al sud, l'aigua del riu que no ha estat canalitzada alimenta l'embassament de la Baells, inaugurat el 1974, amb una capacitat de 109,43 hm³ i que està situat a Cercs. El riu entra a la Depressió Central. Després de l'embassament el riu recorre molts municipis o termes municipals (Olvan, Avià, Gironella, Puig-reig, Navàs, Balsareny, Sallent, Sant Fruitós de Bages, Manresa...). Fa uns anys s'aprofitaven les aigües del Llobregat per produir l'energia elèctrica que necessitaven les màquines de les indústries tèxtils que hi havia en tots aquests pobles. Com a testimonis d'aquest aprofitament queden nombroses colònies tèxtils amb rescloses i canals llarg del riu. Actualment continuen en funcionament nombroses minicentrals elèctriques que fan que el cabal del riu disminueixi molt de manera artificial en nombrosos trams, especialment en temps de sequera.
Prop de Balsareny hi ha l'inici de La Séquia que fou construïda per ordre del rei Pere III el Cerimoniós per tal de portar l'aigua del Llobregat a Manresa.
En el seu curs, el Llobregat va rebent aigües de diverses rieres i rius que van augmentant progressivament el seu cabal: riera d'Olvan i de Clarà a Gironella; riera de Merlès a Puig-reig; riera Gavarresa a Cabrianes; el Calders a Navarcles...
A Castellgalí, el Llobregat rep les aigües del seu afluent principal, el Cardener, que fa augmentar notablement el seu cabal.
Més endavant travessa la Serralada Litoral, A Monistrol inicia un enorme canyó per l'extrem oriental de Montserrat, que acaba a la Puda, i s'obre a la depressió del Vallès i del Penedès, la qual travessa per Olesa de Montserrat, fins a Martorell on rep les aigües d'un altre afluent molt important: el riu Anoia, i passa sota el pont del Diable. Pocs quilòmetres després rep la riera de Rubí i franqueja el darrer congost. Finalment, eixampla la vall i dóna lloc a la plana del delta, d'una gran densitat demogràfica, agrícola i fabril on el Llobregat és molt aprofitat tant pels horts i camps de fruiters com per a les fàbriques i grans magatzems que s'han posat als seus marges.
Desemboca formant un vast delta d'uns 100 km² on es troben les instal·lacions portuàries i aeroportuàries de la ciutat de Barcelona, així com diverses reserves naturals d'importància a nivell europeu. El curs del riu s'ha modificat a la seva part final per poder continuar ampliant les zones dedicades a la logística del transport de mercaderies.
En aquesta zona s'hi troben nombroses localitats tradicionalment agrícoles (que inclouen Llobregat en el seu nom, com Sant Boi de Llobregat, Cornellà de Llobregat o el mateix el Prat de Llobregat) que viuen una pèrdua d'aquesta activitat per la forta pressió per obtenir sòl per a ús industrial.

viernes, 11 de julio de 2014

LA RUTA DEL RIU TER





















LA RUTA DEL RIU TER

Situat a l'extrem nord-oriental de Catalunya, el riu Ter inicia el seu curs als Pirineus i desemboca a la mar Mediterrània. Amb una longitud de 208 Km i una superfície de conca de 3.010 KM2, és juntament amb el Llobregat, el riu de més recorregut de la xarxa hidrogràfica Pirineus-Mediterrània.

El riu neix a Ulldeter dins el terme municipal de Setcases, a uns 2.400 metres d'altitud i desemboca a la Gola del Ter, al municipi de Torroella de Montgrí-L'Estartit.

A la conca del Ter s'hi poden reconèixer la majoria de paisatges naturals d'arreu d'Europa, tota una varietat i riquesa paisatgística que s'explica pel seu enclavament geogràfic, les diferències altitudinals i orogràfiques i l'àmplia variabilitat climàtica que presenta.

Característiques
  • El Ter té 208 Km de longitud
  • El Ter travessa cinc comarques de Catalunya: Ripollès, Osona, La Selva, Gironès i Baix Empordà.
La ruta a peu és apte per a tots els públics. La senyalització de la Ruta del Ter és específica i única per aquesta ruta.

Fitxa tècnica:

Km Totals: 225 aproximadament.

Fotos per ordre de la ruta que segueix :
-      
          1.Punt d'inici: Refugi d'Ulldeter (2.236 m). 2 fotos : una amb un cartell indicatiu i l’altre amb un excursionista .
-      
            2.Per sota el refugi d’Ulldeter .1 foto amb el pic de Bastiments al fons.
-          
      3.Pas per Camprodon . 1 foto amb el Pont Nou de Camprodon .
-          
      4.Pas per Ripoll. 1 foto amb un pont i cases a la dreta.
-           
      5. Pas per Sant Quirze de Besora. 1 foto amb arbres i el poble al fons.
-          
       6. De Sant Quirze de Besora a Torelló. 1 foto amb molta pedra plana ,  arbres i un ocell.
-          
       7. Pas per Torelló. 1 foto amb bloc de pedra plana a la dreta.
-          
      8. De Manlleu a Roda de Ter. 1 foto amb tot arbres i muntanyes al fons.
-          
      9. Pas per Roda de Ter. 1 foto amb el pont nou i cases al fons.
-         
          10. De Salt a Bescanó. 1 foto amb un passeig amb plataners a l’esquerra.
-          
      11. Pas per Sant Julià de Ramis. 1 foto amb caiac
-        
           12. Pas pel veïnat de Sobrànigues , al sud de Sant Jordi de Desvalls. 1 foto amb herba seca a la dreta .
-          
     13.Presa de Colomers. 1 foto
-        
         14. Del pont de Torroella de Montgrí a la Gola del Ter. 1 foto noia amb caiac.
-          
     15.Desembocadura. Gola del Ter. 3 fotos , una a l'alba.

Punt final: Gola del Ter (0 m) 

Vegades que travessa el riu: 25

Termes municipals: 40

Etapes: 10

Cal tenir en compte:
- Allà on la ruta requereix més esforç és a la zona del Ripollès, entre Setcases i Vilallonga de Ter i a la zona dels pantans, entre Roda de Ter i Susqueda. Aquests trams incorporen zones de pujada forta i desnivells.
- Des de Ripoll i fins a la Farga del Bebié el traçat és un anar unint diverses possiblitats per minimitzar el perillós pas pel costat de la C-17.