Excursionisme

Benvinguts al meu bloc d'Excursionisme. Sóc des de fa molts anys un gran aficionat a fer excursions, En aquest bloc, publicaré els meus itineraris detallats de diferents excursions, bàsicament, al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, al Parc Agroforestal de Terrassa, a la Vall de Camprodon, a la Garrotxa, a Montserrat, Parc Natural del Montnegre i el Corredor, la Serra de Marina, Parc Natural del Montseny,...També alguna poesia meva, sóc un amant de la poesia.

Espero que us agradi i pugui ser-vos útil per fer excursions.


Una abraçada,

Jordi

sábado, 13 de febrero de 2016

POBOLEDA (Priorat)



POBOLEDA (Priorat)

Visita de dissabte , 13/2/2016, a Poboleda amb el Jaume i l'Enric. Sortim de Terrassa sobre les 11h i arribem sobre les 20h.

Objectiu: Comprar vermut i vi, visita al poble i dinar.

FEM CULTURA:


Poboleda és una vila i municipi de la comarca del Priorat. Està situat al sector nord-est del centre de la comarca, i està totalment envoltat per municipis de la mateixa comarca.

La Morera de Montsant l'abraça completament pel nord i per llevant. Porrera en constitueix el límit meridional, i Torroja del Priorat l'occidental.

Només té un punt de contacte amb Cornudella de Montsant, al Coll de les Marrades, on es troben els dos termes amb els de Porrera i la Morera de Montsant.

Etimologia

El nom de Poboleda té el mateix origen que el de Poblet: significa "pollancreda o albereda (bosc de pollancres o àlbers)". Es tracta, doncs, d'un topònim ja romànic, tot i que es basa en el nom de l'arbre, d'origen llatí: populetum. Apareix documentat ja des del segle XII.

Descripció

El terme de Poboleda es vertebra al voltant del riu de Siurana i tot un seguit de barrancs que en són afluents. El límit nord és bastant arbitrari: tot i que va a buscar algunes carenes i cims com a punts referencials, el termenal passa en alguns trossos en línia recta, sense respectar capçaleres de valls ni cap altra mena de relleu.

La resta de límits sí que van seguint en certa manera cims i carenes, de manera que queden dins del terme de Poboleda algunes valls completes.

El punt més alt del terme, a l'extrem nord, és el cim de la Nevera, que assoleix els 682 m. D'aquí va baixant en les dues direccions. Seguint cap a llevant, passa pel Coll de la Inglesa, de 449 m, just al nord del poble, va a trobar el camí de la Morera, als 440 m, i es torna a enfilar fins als 558 m, a la zona de Collbeix.

Travessa la vall subsidiària del barranc de Sant Blai, i es torna a enfilar, a prop de lo Coll de Conill, fins als 541 m. Llavors trenca cap al sud i puja al Tossal d'en Bou, de 506 m.

Del Tossal del Bou, que es troba a llevant del poble de Poboleda, una carena que va a buscar la vall del riu de Siurana marca el terme: en aquest punt el riu discorre a uns 340 m d'altitud.

Sempre cap al sud, el terme segueix una línia força arbitrària, sense ser definit ni per cap carena ni per cap barranc, per a enfilar-se fins al Coll de les Marrades, que és a uns 530 m.

Del Coll de les Marrades cap a ponent, el terme sí que va a cercar, aproximadament, una carena: 679 m. alt., 734 al capdamunt de la Serra de l'Alari, 656, 668 a la Pedra del Terme, i 671.

Des d'aquest darrer cim el terme ja emprèn la direcció nord-oest i comença a baixar per anar a trobar altre cop la vall del Siurana. Baixa per les Estosses cap al Coll de Poboleda: 644 m. alt., 627, 594, 487, 523 (el Coll de Poboleda).

D'aquest indret fa una giragonsa cap a ponent, per tornar cap al nord-oest i baixar cap al Siurana: 547 a la Roca de l'Eloi, i davallant per un coster i un barranc fins als 279 m. alt. on es troba la llera del riu de Siurana.

Un cop travessat el riu, el termenal sí que agafa un relleu natural: una carena que des del mateix meandre del riu on es troba el Mas d'en Doix, s'enfila cap al nord, torçant lleugerament cap al nord-est més endavant.

Va ascendint mentre s'allunya del fons de la vall: 328 m. alt. al turó que conforma el meandre del riu, 432,5 a los Castellets, 468 a prop de les Salanques, 474 en el punt més elevat d'aquesta carena, i 544 al Coll de la Creueta.

D'aquí el terme talla en línia recta cap a la Nevera, ja esmentada, abandonant la carena, que queda més al nord i ja tota en terme de la Morera de Montsant.

A l'interior del terme hi ha alguns turons destacats, però tots són la cua d'una serreta o carena que davalla dels cims que acabem d'esmentar.
Ja hem dit que el riu de Siurana és l'eix vertebrador del terme de Poboleda.

Pel nord, i de llevant a ponent, li aflueixen el barranc de les Foreses, el de Sant Blai o de la Morera, que ve del barranc del Mas del Racó (en terme de la Morera de Montsant), el de les Salanques...

Pel sud, seguint el mateix ordre, trobem el barranc de les Esplugues, el de Comadecases, i tot de barrancs de curt recorregut el nom dels quals només deu quedar en la memòria dels més grans del poble.

Sant Pere de Poboleda

FEM CULTURA:


Sant Pere de Poboleda és una església barroca del municipi de Poboleda (Priorat) protegida com a bé cultural d'interès local.

Descripció


Edifici de tres naus, bastit de paredat, cobert amb teulada a dues vessants i amb reforç de carreu als angles. La nau central és coberta per volta de canó amb llunetes i les laterals, constituint capelles, per voltes d'aresta. Al costat de l'evangeli hi ha una capella lateral, de planta rectangular. La volta arrenca d'un fris continu. L'edifici, de bones dimensions, és coronat per un petit campanar d'espadanya i, situat al costat dret de la façana, hi ha un campanar d'obra vista, de planta quadrada i resolució octogonal.

A la façana, que conserva restes d'un esgrafiat, s'hi obre un ull de bou i, per sobre, una altra obertura constituïda per una finestra amb un arc de mig punt. La porta és d'arc de mig punt i està flanquejada per pilastres que aguanten un entaulament a sobre del qual hi ha una fornícula; aquesta també està flanquejada per pilastres que aguanten un entaulament i el conjunt està coronat per una petxina.

Altres elements decoratius de la portalada són grans volutes als costats de les pilastres i senzills pinacles rematats amb un element circular.

L'interior conserva pintures, retaule i altres elements interessants tals com una bonica porta d'armari de grans dimensions, de dos ventalls datada del 1789, original del fuster d'Alforja en Baptista Deixeus, pertanyent a l'antiga Confraria del Santíssim Sagrament, constituïda per quarterons decorats i policromats. També conserva l'altar major neoclàssic, del 1796 i l'orgue, realitzat cap al 1770.

També destaca una pica beneitera de pedra alabastrina muntada sobre una moderna columna de pedra, en forma de copa i de secció octogonal. Quatre de les cares són decorades amb relleu representant, una lletra T grega, que es pot relacionar amb un símbol abacial o amb la inicial de Tarragona; els escuts de Poboleda i de Scaladei i una creu inclinada que podria identificat l'Orde militar i Pontífex dels Nobles Cavallers del Sant Sepulcre de Jerusalem.

Història

L'actual edifici és continuació d'una església anterior, també dedicada a Sant Pere i que constituí la parròquia de Poboleda, separada de la Morera de Montsant, el setembre de 1349. Per acord municipal del 25 d'abril de 1749, es decidí encarregar als paletes Tomàs i Jaume Minguillon de l'Aleixar la construcció del nou temple, les obres del qual s'iniciaren el 3 de març del 1750 i es conclogueren ràpidament, ja que el temple fou inaugurat l'1 de novembre del 1753. A la fornícula de la façana hi fou col•locada una imatge de Sant Nicolau de Bari.
Progressivament fou dotat de bons altars i retaules, així com d'un orgue.

El 1811, les forces franceses no el malmeteren i el 1819 fou inaugurada la capella del Santíssim, lateral. Durant la Guerra Civil espanyola foren cremats alguns retaules i imatges, però, en conjunt, el temple fou respectat. L'orgue, però, fou desmantellat per a fundició.

Algun autor data la pica del segle XII però estil•lísticament cal situar-la en època posterior. Estaria situada a l'antic temple parroquial del que fou traslladat a l'actual al segle XVIII.

La pica fou desmuntada durant la Guerra Civil i reinstal•lada un cop acabada.


















 La Serra del Montsant.
 

FEM CULTURA:
 
La serra de Montsant és una serra situada a la comarca del Priorat, en els termes municipals de la Morera de Montsant, Cabacés, Ulldemolins, Cornudella de Montsant, la Vilella Alta, la Vilella Baixa, la Bisbal de Falset, la Figuera i Margalef.


Forma part de la serralada Prelitoral i ocupa una extensió d'uns 135 km². Els seus cims principals són la Roca Corbatera (1.162,8 m), el Piló dels Senyalets (1.107 m) i la Cogulla (1.062 m).
 
Està constituïda predominantment per conglomerats que formen cingles a la carena principal (serra Major), situada a la part meridional i alineada de SW a NE, acompanyats de margues que donen peu a nombroses balmes i coves. Al vessant nord, de relleu més suau, hi ha nombrosos barrancs que desguassen al riu de Montsant.
 
El Montsant acull diverses ermites de llarga tradició, com la de la Mare de Déu del Montsant, Santa Magdalena, Sant Bartomeu (d'estil romànic) i Sant Joan del Codolar, entre moltes altres, i al seu peu es troba la històrica cartoixa d'Escaladei, fundada al segle XII.
 
Vegetació
 
El paisatge vegetal del Montsant es compon d'una vegetació mediterrània, amb una certa influència submediterrània i eurosiberiana. Les formacions arbustives dominants es reparteixen entre els carrascars i els alzinars. També a les parts superiors de la serra, en llocs humits, apareixen les rouredes de roure de fulla petita.
A les parts seques, també predominen les garrigues i les brolles, acompanyades de pi blanc. A les zones enlairades, també es troben petites pinedes de pinassa o de pi roig.
També hi són presents avellaners, grèvols o teixos. A les roques de les cingles, hi ha una diversa vegetació rupícola i al riu Montsant es desenvolupa un magnífic bosc de ribera amb àlbers, freixes i salzes.
 
Fauna
 
Es troben mamífers com la geneta, el gat fer i la fura. Els penya-segats són el territori de cria de rapinyaires com el falcó pelegrí, l’àliga cuabarrada, l’àliga daurada i el duc. Rèptils, amfibis i peixos hi són també freqüents. Entre els invertebrats, cal destacar el cranc de riu autòcton i la fauna cavernícola endèmica.
 
Protecció
 
Des del 2002, una part significativa forma part del Parc Natural de la Serra de Montsant.

viernes, 12 de febrero de 2016

Tossals d'Almatret. (Almatret, el Segrià).
















Tossals d'Almatret. (Almatret, el Segrià).

Ametllers, màquies, brolles calcícoles, miradors amb vistes impressionants (especialment a un meandre de l'Ebre), mines de carbó, trinxeres, nius de metralladora (amb túnels inclosos), pous curiosos, presons... fan una gran caminada.

De Terrassa, en dues hores llargues em planto a Almatret, per començar a caminar passades les onze.

LA RUTA - FITXA TÈCNICA :

-Quilòmetres: 11,5

-Desnivell: 250 m.

-Durada: 4 h 30' (amb parades).

-Circular: si

-Dificultat: baixa (a la zona hi ha altres, camins que permeten allargar-la, si es vol).


-Ben senyalitzada amb pals (cartells).

- Inici a la Plaça Major d’Almatret , cal seguir el carrer Major i el Carrer del Pou. Sortint del poble hi ha plafó informatiu amb la ruta. Sortint i arribant del poble només cal estar atents i no desviar-nos cap als molins (senyalitzats en groc amb una A i un número).

Hem de tenir en compte, també, que del Mirador del Cingle hem de recular un tros i continuar recte. Des del pou de la vila tan és agafar un camí com l'altre.
Nota: per el niu de metralladora millor portar una llanterna.

ITINERARI:

Les primeres parades les faig només començar a caminar.

La primera, a la plaça major del poble d’Almatret, a la Creu de Terme de 1608, gòtica i de gairebé set metres d’alçada.

FEM CULTURA:

Les creus de terme o peirons eren/són creus monumentals, sovint de pedra, que s’ubicaven a l’entrada de poblacions o monestirs o a la vora de camins. El seu origen és incert, però es creu que delimitaven els termes de les poblacions, i es situaven al costat d’un camí per tal de donar la benvinguda o acomiadar a la gent hi passava.

Gairebé al costat seu hi ha l’església de Sant Miquel, barroca, del segle XVIII. Una de les notables d’aquest estil a la zona.

Poc més enllà, per carrers de cases amb grans i antigues portalades (almenys en aparença), l’antiga, curiosa i petita Presó del Poble (amb l’escut dels Montcada).
Sortint del poble començo a caminar per un altiplà recobert, principalment, d’atmetllers, molts florits. Alguns estan plens de ravenissa blanca, alguns altres, de ravenissa groga, el que els hi dóna, també, un aspecte molt fotogènic. És terra de vents, i al costat d’aquests arbres hi ha un bon grapat de grans molins de vent.

L’altiplà s’acaba de cop.

El canvi de vegetació és radical. El camí comença a baixar pels Tossals (o Costers) d’Almatret, calcaris i recoberts de màquies continentals de garric i arçot, amb boscos de pi blanc a les obagues (poc comuns en aquestes terres).

S’obren primer de tant en tant, les primeres vistes a un ampli meandre de l’Ebre, a la cua del pantà de Riba-roja.

Vistes especialment boniques als miradors, com al que hi ha en memòria de David Duaigües (un dels bombers morts a l’incendi d’Horta de Sant Joan).

Gran part de la vegetació, a més, està florida. La majoria ja la tinc fotografiada, però m’hi entretinc poc, amb el vent ben poca està “quieta” com per fer servir el macro. En fa gràcia trobar la primera abellera de la temporada.

A mitja baixada el camí comença a planejar i ressegueixo la muntanya. Descarto anar fins a la mina del Ricard o baixar a l’Embarcador (més endavant també a les mines de Tormo), quedant-me una mica amb les ganes, però m’allargaria massa la caminada).

La següent parada és a les mines de l’Espanyola i de Duró. Són unes de les catorze mines del poble, i una de les cent noranta-sis de la conca de Mequinensa. La seva explotació va començar
durant la Guerra Civil i va continuar fins als anys cinquanta. Se n’extreia lignit, però la baixa qualitat d’aquest carbó, unit a la pobresa dels jaciments, les va fer poc rendibles i mica en mica es van anar abandonant (tot i que algunes van funcionar fins l’any 2010).

El camí passa per l’entrada de la mina i algun dels seus respiralls. El carbó carregava en carros es tirava vessant avall per canonades o rampes o “malacates”, per ser emmagatzemats en sitges abans de ser carregats als llaüts que el baixaven Ebre avall (llaüts que remuntaven el riu gràcies a les mules que els estiraven pels camins de sirga).

A les mines de Duró es conserven també, enrunades, antigues vivendes de miners.

Passades les mines el camí es torna a enfilar muntanya amunt.

Aprofito per dinar, tot contemplant la bonica vista al meandre de l’Ebre, al mirador de la Serra de Pena, mig arrecerat del vent. En costarà una mica més arribar a dalt, però poques vegades es pot fer una cosa així.

Una altra vegada a l’altiplà vaig fins al mirador dels Cingles de Pena
, amb una vista impressionant al riu.

Aquí el meandre es deixa veure sencer. També el Montmeneu, el Montsec i una mica més enllà, el Pirineu aragonès.

Només per això ja val la pena, però sota el mirador hi ha, a més, trinxeres i un parell de nius de metralladora, i molt poquet més enllà, un altre d’espectacular excavat directament al cingle, amb un túnel d’uns quaranta metres. Eren defenses de l’exèrcit república, bastides l’any 1938, tot preparant l’ofensiva de la Batalla de l’Ebre.
Reculo un tros. Torno a caminar entre atmetllers i molins de vent. Abans d’arribar al poble, el camí es desvia per passar per una petita fondalada, amb horts abandonats separats per terrasses i murs de pedra seca. En algunes s’hi poden veure pous. Als vessants de la fondalada destaca la presència d’una brolla calcícola... amb algunes plantes que no estic acostumat a veure habitualment (i d’altres que sí).

Encara em queda una última sorpresa, el curiós Pou de la Vila.

Fet de pedra, com les escales que baixen fins al nivell de l’aigua, al seu costat es conserven els onze safareigs que pertanyien a les onze famílies que poblaven Almatret.

Està documentat des del segle XVI, tot i que la tradició popular l’atribueix als sarraïns, possiblement, el seu origen és anterior.

A mitja tarda torno a ser al poble.

martes, 9 de febrero de 2016

Salts de Canaletes. (Canaletes/Cabrera d'Anoia, l'Anoia).











Salts de Canaletes. (Canaletes/Cabrera d'Anoia, l'Anoia).


Amagats entre pinedes, alzinars, avellaners i una vegetació frondosa, el torrent de Canaletes (o Fondo), amaga quatre salts d'aigua molt bonics.



Poden costar de trobar, però valen molt la pena (millor fer la visita després de pluges). La joia de la ruta és, però, la Font dels Capellans, una petita cova recoberta de concrecions càrstiques.


LA RUTA - FITXA TÈCNICA :



-Quilòmetres: 6,9 (aprox.).


-Desnivell: ±150.


-Durada: 3 h 30' (amb parades)


-Circular: si.



-Inici a Canaletes (Cabrera d'Anoia), davant l'ajuntament.


-Dificultat: baixa.


-No senyalitzada



ITINERARI:



La caminada és curta, però complicada. Porto un parell de ressenyes... però …


La primera parada és a una petita gorga, que està bé, però no per fer els quilòmetres que he fet. La primera pensada és que aquest no sigui el nivell.



Uns metres més enllà, però hi ha el bonic salt de la Font dels Capellans.



Una mica amagada per les bardisses, una de les joies de la caminada, la Font dels Capellans, una petita cova recoberta de tota mena de concrecions càrstiques.

Reculo un tros i començo a caminar entre pinedes, amb una vegetació típicament mediterrània, especialment frondosa al fons del torrent Fondo, al què anirem pujant i baixant per l’ample congost que forma.



Tot  xerrant sol, sense pressa, arribo a la segona parada del dia: el també bonic salt de la Mala Dona (que aprofito per menjar una mica).



Torno a recular una mica, i continuo  al mateix ritme lent... que ja corro prou entre setmana (almenys per mi, ja m’està bé). Després d’una forta baixada, i un tros gairebé pel mig del torrent, arribo  a la següent parada: l’impressionant salt dels Cups, tan bonic com difícil de fotografiar.



Sembla que a cada parada milloro  l’anterior (tot i que al final no sabria amb que quedar-me)... i encara no he acabat.


Torno a recular una miqueta. Em queda l’últim salt: el del Cargol, igual de bonic que els anteriors.


D’aquí ja cap al cotxe. La caminada ha estat curta, però molt bonica.