Excursionisme

Benvinguts al meu bloc d'Excursionisme. Sóc des de fa molts anys un gran aficionat a fer excursions, En aquest bloc, publicaré els meus itineraris detallats de diferents excursions, bàsicament, al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, al Parc Agroforestal de Terrassa, a la Vall de Camprodon, a la Garrotxa, a Montserrat, Parc Natural del Montnegre i el Corredor, la Serra de Marina, Parc Natural del Montseny,...També alguna poesia meva, sóc un amant de la poesia.

Espero que us agradi i pugui ser-vos útil per fer excursions.


Una abraçada,

Jordi

jueves, 17 de noviembre de 2016

Camí de la Retirada i la Tour du Mir (Catalunya Nord).

Camí de la Retirada i la Tour du Mir (Catalunya Nord).

El Camí de la Retirada és un recorregut que rememora el camí emprat per molts homes i dones que al final de la Guerra Civil, a partir de febrer de 1939 (Barcelona va caure en mans nacionals a finals de gener), van fugir a França dels horrors, la repressió i les persecucions del règim franquista.

De fet, són diversos els recorreguts que responen a aquest nom, ja que les persones que integraven el bàndol republicà -militars i civils- simplement fugien i ho feien per allà on els semblava més proper o més fàcil, per camins, per carretera o per la muntanya. Al llarg de tota la frontera entre Catalunya i França molts són els passos on la Retirada va prendre el seu nom.

Sortim de Molló , cap a Espinavell , des d’Espinavell pugem a dalt del poble i seguiu el camí de Coll Pregon. Hi arribem en uns 45 minuts de caminada

Quan arribem a la carena, hem de passar a l’altre costat del fil.

Davallarem cap a un bosquet i anirem a parar al mirador dels banys. I és just en aquest punt, al peu de la penya, on comença el camí de descens cap a La Farga.

Aquest camí, tan fantàstic, tan fresc i aromàtic, probablement va ser un infern per a les persones que, fugint dels franquistes, davallaven per un pendent de neu glaçada amb calçat inadequat, sense haver descansat ni menjat el que els calia, sense la roba d’abric necessària per al mes de febrer i portant només el cor trencat de qui deixa enrere un país, una família, una casa i tota una vida.
Finalment, després d’uns 40 minuts de baixada, s’arriba a La Farga. Just a l’altre costat de la carretereta hi ha un safareig d’aigua clara i fresca. Aprofiteu per remullar-vos abans d’iniciar el retorn!!.

La tornada, la fem per la pista forestal que travessa el Parc Natural de les Carboneres. Visita obligada a la torre de guaita, la Tour du Mir (hi he estat mímim 10 vegades), amb vistes espectaculars del Pirineu, Canigó, Carlit, Costabona,…

Temps d’anada i tornada unes 5 hores i 25 minuts














FEM CULTURA:

1. La Torre de Mir ( Tour du Mir ), situada a Prats de Molló (Catalunya Nord), formava part d'una xarxa de dispositius de vigilància i alerta dels reis de Mallorca i enllaçava amb la torre de Cabrenç i la torre de Cos, podent fer senyals per a informar a la població d'un atac imminent. 

Aquesta torre de guaita data del segle XIII i s'eleva a 1.520 metres d'altitud, beneficiant-se d'una situació estratègica que permet veure i vigilar Prats de Molló, tota l'alta vall del Tec, Coll d'Ares (Pirineu) i les planes del Rosselló. 

La torre va ser restaurada el 30 de juliol de 2009 i és visitable, podent pujar els 2 pisos fins a la terrassa superior. 

És un edifici de planta circular a tres nivells coberts en voltes de pedra i construït sobre una plataforma. 

Va ser declarada Monument històric de França el 16 de desembre del 2002.
2. Camí de la Retirada

El Camí de la Retirada és un recorregut que rememora el camí emprat per molts homes i dones que al final de la Guerra Civil, a partir de febrer de 1939 (Barcelona va caure en mans nacionals a finals de gener), van fugir a França dels horrors, la repressió i les persecucions del règim franquista.

De fet, són diversos els recorreguts que responen a aquest nom, ja que les persones que integraven el bàndol republicà -militars i civils- simplement fugien i ho feien per allà on els semblava més proper o més fàcil, per camins, per carretera o per la muntanya. Al llarg de tota la frontera entre Catalunya i França molts són els passos on la Retirada va prendre el seu nom.

martes, 15 de noviembre de 2016

Oix – Ermita i Puig de Bestracà – Vall d’Hortmoier – Riera de Beget.

Oix – Ermita i Puig de Bestracà – Vall d’Hortmoier – Riera de Beget.

Excursió espectacular. L’he fet 3 cops.

OBSERVACIONS:
-Dificultat técnica: Fàcil
-Temps6 hores

COMENTARIS:
Bonica caminada des del petit poble d’Oix, a l’ermita, castell i cim del Bestracà, des d’on hem baixat cap a la vall d’Hortmoier i seguint les rieres de Beget i Oix, hem retornat al punt de sortida.

ITINERARI:

El recorregut que hem fet ha sigut el següent:

Sortida d’Oix (aparcament a sota l’església de Sant Llorenç) – plaça i carrer Major – carrer Nou direcció a ca l’Anica – girem a l’esquerra i de seguida prenem un petit corriol que s’enfila tot creuant varies vegades la pista – creuem la carretera de Beget a Oix – camps del Peirer – el Peirer – camí d’Oix a Bestracà – coll i corral de Bestracà – ermita de Sant Andreu de Bestracà – corriol a la serra de Bestracà – cim i castell de Bestracà – baixada creuant la tartera – la Portella on girem a la dreta – la Campassa – les Feixanes – GR-11 i PR C-186 – coll Joell – creuem la riera de Beget - roures del Rei – ermita de Sant Miquel d’Hortmoier – el Ripoll i camps del Ripoll – creuem la riera de Beget i reprenem el GR-11 i PR C-186 – àrea abandonada de picnic de la vall d’Hortmoier – palanca del Samsó (deixem el GR-11) – pas dels Lliberals (pista al costat de la riera de Beget a l’altre cantó del grau d’Escales) – pont Trencat i riera d’Oix – pla de les Guillasses – can Pei – castell d’Oix – arribada a Oix.


FEM CULTURA:

1. Sant Andreu de Bestracà.
Descripció:
Edifici de planta rectangular, absis semicircular a l'est i campanar d'espadanya no acabat. La seva porta està sobre la façana sud. L'edifici té 4 obertures, una a la façana oest, dues a la sud i una darrera l'absis a l'est.
Església romànica del segle XII tot i que està documentada l'any 977 en el testament del comte de Besalú, Miró. Ubicada prop del coll de Bestracà, a la falda de la muntanya del mateix nom i al costat de l'antic camí d'Oix a Beget. És una construcció del segle XII, tot i que es tenen documentacions molt més antigues.
És un temple d'una sola nau de volta apuntada, amb una cornisa a l'interior que corre pels murs. L'absis semicircular és a llevant i presenta finestra central, cornisa i fris sostingut per mènsules. Aquestes, com les que sostenen el fris de la paret de migdia, estan acuradament esculpides, representant testes humanes, nombrosos animals mitològics, elements geomètrics i semiesferes.
A l'interior es conserven tres mènsules de pedra sense ornamentació que servien per aguantar un antic cor. La porta d'ingrés,és d'arc de mig punt amb llinda i un timpà on hi ha una creu en relleu. Els batents conserven molts dels antics ferros forjats i el forrellat, d'època posterior a la romànica, representa el cap d'un drac.
A l'interior es conserva una pica baptismal romànica. A l'exterior hi ha mènsules esculpides representant caps, monstres i bucranis, de tradició clàssica. La coberta original era de llosa amb un carener al mig. Per dins els murs són llisos, llevat d'una senzilla cornisa que hi corre a l'entorn.
El campanar està ubicat damunt el frontispici, és d'espadanya amb dos ulls truncats a la part superior i no disposa de campanes. A l'interior, a més de la pica romànica n'hi ha una altra, de pedra del país i sense ornamentació. Fa 78 cm d'amplada màxima i 60 cm d'alçada. La pica baptismal es conserva a l'interior del temple. Està feta en pedra del país i no presenta cap tipus d'ornamentació.
L'any 1545 l'església va ser visitada per un delegat del bisbe de Joan de Margarit, el qual digué: "en aquesta església no hi ha reservat el cos de Crist, ni hi ha fonts baptismals, ni olis sagrats, administrant-los des de l'església de Sant Miquel de Pera." En expressar que no hi havia pica baptismal, es considera que no es duien a terme bateigs. La pica amida 86 cm de diàmetre i té una alçada de 77 cm.
Va ser restaurada l'any 1964 i es van tornar a editar uns Goigs de l'ermita.
Història:
Les primeres notícies documentals conegudes del temple de Sant Andreu corresponen a l'any 977. Es cita a "Sancti Andree et Juliani et loco bestracano et ventano" en el llegat testamentari que feu el comte de Besalú, Miró, en favor del monestir de Sant Llorenç de Bagà. Pel 983, Sal·la, bisbe d'Urgell, consagrà l'església de Sant Llorenç prop de Bagà. En aquell moment el comte de Besalú, Oliba Cabreta, cedeix al predit monestir diversos béns, entre els quals se citen Sant Andreu i Sant Julià de Bestracà, Bestracanell i la vil·la Adano. A les "Rationes Decimarum Hispaniae" s'anomena "ecclesia de Bestrecano", l'any 1279 i "ecclesia de Bestrerrano" pel 1280.
En els nomenclàtors de la diòcesi corresponents al segle XIV hi figura com "ecclesia parrochialis sancti andree de Bestrachano". El temple va ser parròquia fins a l'any 1608, moment en què va passar a dependre de Sant Miquel de Pera. Al museu diocesà de Girona es conserven les lipsanoteques que van trobar-se a l'altar major del temple quan es portà a terme la restauració de l'any 1964.
Localització:
Està situada al vessant sud del puig de Bestracà a uns 970 metres sobre el nivell del mar, amb espectaculars vistes vers l'Empordà a l'est. S'hi arriba per una pista de terra que passa per davant la Masia del Pairer tot prenent una desviació de la carretera que uneix Oix i Beget.
Al cim del Bestracà, a uns 45 minuts a peu, trobem les restes del Castell de Bestracà i l'església de Sant Julià.

2. Puig de Bestracà.

El Puig de Bestracà és una muntanya de 1.056 metres que es troba al municipi de Camprodon, a la comarca del Ripollès tot i que geogràficament és part de l'Alta Garrotxa. És fàcilment accessible a partir de la carretera que uneix Beget i Oix.
Al cim del Bestracà, a uns 45 minuts a peu (des de l’ermita de Sant Andreu de Bestracà), trobem les restes del Castell de Bestracà i l'església de Sant Julià.

3. Sant Miquel d'Hortmoier

Sant Miquel d'Hortmoier és una església romànica del municipi de Montagut i Oix (Garrotxa) inclosa en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Es va edificar el segle XI a la vall de Beget, entre les serres de Bestracà i de Talaixà.
Descripció:
Església, situada a la vall d'Ormoier, prop de la masia del Ripoll, a l'esquerra de la riera de Berget i accessible des d'Oix per una pista de terra regular, en un paratge de singular bellesa. Fa pocs anys al costat de migdia hi havia una gran edificació abandonada que ha estat eliminada per deixar lliure l'entorn immediat al temple.
Edifici romànic bastit cap a finals del segle XI o principis del XII, d'una sola nau, volta apuntada i absis, del segle XIII, semicircular situat a llevant, amb finestra central i cornisa. La porta d'ingrés orientada a ponent és estreta i rectangular i al damunt hi ha una finestra i l'airosa espadanya de doble obertura. A migdia la façana té dues finestres de doble biaix (en total l'edifici en té dues al mur sud, una a l'absis i una a ponent) i cornisa.
Història:
Fou esmentada el 977 en un document el comte de Besalú i bisbe de Girona Miró la deixa en testament al monestir de Cuixà. El comte de Besalú i bisbe de Girona Miró deixà en el seu testament l'any 979, al monestir de Sant Miquel de Cuixà "...in villa que dicunt Orto Modario cum ipsa eclesia qui est in honore Sancti Michaelisarchangeli..." 
L'església de "Sancti Michaelis archangeli de Orto-Modario" figura en la relació de possessions que el papa Sergi IV confirmà, mitjançant butlla, al cenobi de Cuixà. El 1094 es veu citada com a Sancti Michaelis de Orto-morerio i com a Sancti Michaelis de Ortomomerio l'any 1362 en les "Rationes Decimarum Hispaniae"
Figura com a parròquia en el primer terç del segle XIV, passant a ésser una sufragània d'Oix a partir del segle XVII. A Sant Miquel d'Hortmoier s'hi guardava el Sant Crist d'Hortmoier.
Té uns Goigs dedicats que canten: "Serena, la vall, fulgura i en tu troba el pregoner, pau de bosc i goig d'altura, sant arcàngel d'Hormoier"

4. Castell d'Oix

El castell d'Oix o casal del Barutell és un casal-castell situat a la vora del nucli urbà d'Oix, al municipi de Montagut i Oix. Va ser construït pels senyors de Bestracà en el segle XV per tal d'establir-hi la seva residència. Antigament havien residit al castell de Bestracà, que hi havia al cim que porta el mateix nom. És una obra declarada bé cultural d'interès nacional.
Descripció:
Es tracta d'una casa forta de planta rectangular i pati interior bastida amb carreus ben escairats amb diferents pisos d'espitlleres a les quatre façanes i una torre de l'homenatge de planta quadrada, construïda i restaurada per l'actual propietari (la torre no havia arribat als dies actuals i s'ignora si realment havia existit mai). Està situada a l'angle de tramuntana i llevant. La façana més remarcable està orientada a ponent, on hi ha la porta principal d'arc de mig punt feta amb senzilles dovelles i un matacà de nova construcció amb una creu grega on es poden llegir els noms del matrimoni propietari i la data de construcció. S'han obert nombroses finestres, algunes formades amb doble arc de mig punt, amb columna i capitell central, la major part de nova factura. Destaca el gran finestral gòtic trilobulat del mur sud.
Història:
El castell, documentat el 1270, fou aixecat al segle XV pels senyors de Bestracà, els quals anteriorment ocupaven el castell situat al cim de la muntanya del mateix nom, dintre el terme de Beget. El trasllat a aquesta nova residència es deu al fet que els Barutell, senyors de Bestracà, van patir un atac durant l'assalt remença i la fortalesa fou saquejada i els senyors vexats pels pagesos revoltats el 1462. L'any 1462 el castell de Bestracà va ser atacat pels remences: "no habiendo querido Berenguer de Carutell soltar a un remensa que tenia preso por no haber querido pagar las tasas, los remensas lo sitian en su castillo de Bestracà, lo toman a fuerza de armas u ponen en la prisión del castillo en lugar del remensa a Berenguer de Barutell con una cadena al cuello y, penetrando en el dormitorio de su senyora, la amenazan y la hacen salir del castillo junto con sus hijos, saqueándolo y llevándose ropa y otros objetos".
Al segle XVII, el marquès d'Almazan el volia enderrocar amb l'excusa que era un refugi de bandolers, però Catalunya protestà i féu derogar l'ordre. D'ençà que fou bastit, els Barutell l'adoptaren com a residència permanent fins que Bonaventura de Barutell-Bestracà i d'Asprer, en la segona meitat del segle XVIII es casà amb Teresa de Càncer, la qual amb anterioritat havia estat casada amb Ramon de Sans, senyor de la casa de Montrodon. A partir d'aquell moment, les propietats passaren a la família Sans. Al començament del segle XIX consta com a senyor d'Oix, de Talaixà i de la casa de Montrodon, Bonaventura de Sans i Barutell, que el 1806 va contraure matrimoni amb Teresa de Gregorio, succeint-los llur fill Bonaventura de Sans i de Gregorio, que morí sense descendència. El títol de Bestracà anà a raure a mans dels Marquesos de Monistrol i als Escrivà de Romaní, fins que es va perdre.

5. Sant Llorenç d'Oix

Sant Llorenç d'Oix és una església del municipi de Montagut i Oix (Garrotxa) inclosa en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.
Descripció:
L'església parroquial del poble d'Oix s'emplaça a l'extrem sud de la població amb la façana nord formant mitgera amb altres edificacions. És una construcció romànica, existent ja al segle X, que va ser modificada en èpoques posteriors per necessitats d'ordre defensiu. D'una sola nau amb volta de canó apuntada, té un absis semicircular a llevant que fou sobrealçat. 
Presenta fris de dents de serra trencat per mènsules ornamentades, cornisa i finestra central amb dos arcs en degradació. A migjorn hi ha una cornisa, dues finestres i la porta d'entrada, restituïda en la restauració. Presenta diversos arcs en degradació i llinda. 
A migdia, també trobem quatre cartel·les alineades que en temps passats havien sostingut una galilea romànica. El campanar d'espadanya de doble obertura, ara convertit en una torre, s'assenta sobre la façana oest. 
La porta de fusta clavetejada amb forrellat decorat amb motius geomètrics i amb forma de cap de drac no és la pròpia sinó que pertanyia a l'església de Santa Maria de Castellar de la Muntanya. 
La pica baptismal conservada a l'interior del temple, és d'època romànica. Té forma d'olla, i presenta unes característiques senzilles sense cap tipus d'ornamentació. Les seves mides són; 100 cm de diàmetre, 125 cm d'alçada total i 105 d'alçada sense la base.[1]
L'escut d'armes de la noble família de Barutell, es conserva a l'interior del temple. La família, en el decurs del segle XV, va deixar el castell de Bestrecà i es traslladà al poble d'Oix. L'escut fou descobert per Miquel Oliva i Prat, en ocasió dels treballs portats a terme a l'església de Sant Andreu de Bestrecà l'any 1957. 
L'escut presenta una barra en diagonal, damunt la qual hi ha un gos amb la cua dreta i collar al coll. Tot està envoltat per elements vegetals estilitzats i un casc. 
Història:
La notícia documental més antiga que tenim és de l'any 937 esmentant el temple com el de "Sancti Laurentii de Evo". La toponímia passà a convertir-se posteriorment en "Evol" (1017), "Uxo" (1213) i "Uxio" (1362). 
A mitjans del segle XVIII, amb ocasió d'una visita pastoral a Oix, el Bisbe de Girona, Baltasar de Bastero i Leó, ordenà que es destruís la trona de pedra existent i es canviés per una de fusta i, també, va fer destruir un relleu molt indecent que hi havia al presbiteri, segurament una representació d'Adam i Eva. 

L'origen de la porta, cal cercar-lo al poble de Castellar de la Muntanya, al municipi de la Vall de Bianya. Fins a l'any 1977 la porta era situada a la façana oest, sota el campanar. Amb motiu de les obres de restauració, es va obrir de nou la porta romànica de la façana de migdia.