Excursionisme

Benvinguts al meu bloc d'Excursionisme. Sóc des de fa molts anys un gran aficionat a fer excursions, En aquest bloc, publicaré els meus itineraris detallats de diferents excursions, bàsicament, al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, al Parc Agroforestal de Terrassa, a la Vall de Camprodon, a la Garrotxa, a Montserrat, Parc Natural del Montnegre i el Corredor, la Serra de Marina, Parc Natural del Montseny,...També alguna poesia meva, sóc un amant de la poesia.

Espero que us agradi i pugui ser-vos útil per fer excursions.


Una abraçada,

Jordi

miércoles, 4 de mayo de 2016

Font de la Torre i Puig d'Adri. (Canet d'Adri, el Gironès).



Font de la Torre i Puig d'Adri. (Canet d'Adri, el Gironès).

Caminada curta per unes gorgues boniques i singulars, les de la Font de la Torre (i els seus voltants), per continuar enfilant-nos cap al volcà del Puig d'Adri (tot i que no en veurem el cràter ni arribarem al seu cim), amb bones vistes cap a Rocacorba i Girona.

Pel camí es visita, també, una o dues esglésies romàniques: Sant Vicenç i Sant Llorenç d'Adri.

LA RUTA - FITXA TÈCNICA:

-Quilòmetres: 8,4 (Aprox.).

-Desnivell: 150 m.

-Durada: 3 h (amb parades)

-Dificultat: baixa / Circular: si.

-Inici al pont d'Estanyol (direcció al veïnat de Jordà)

-No senyalitzada.

ITINERARI:

Començo a caminar a un quart de quatre, en el al Pont d’Estanyol.

La primera parada és a la Font de la Torre. Unes gorgues boniques i singulars, tot i que no és evident, estan formades sobre les colades de lava del volcà del Puig d’Adri (on pujaré tot seguit). M’hi entretinc menys del que m’agradaria, hi ha gent banyant-s’hi i no puc fer les fotos que m’agradaria (també pel sol).

Poc després el camí és comença a enfilar pel Puig d’Adri, entre suredes coberts de lianes, sovint amb aspecte selvàtic, i alzinars típicament mediterranis.

De tant en tant, en alguna clariana tinc bones vistes a la plana gironina i/o a les muntanyes de Rocacorba.

Tinc una petita decepció, el camí hi passa a prop, però no arriba al cim. La muntanya, això sí, té una forma cònica evident i va tenir una activitat important (algunes colades de lava gairebé arriben a les portes de l’actual ciutat de Girona). Més fàcil de veure és l’origen volcànic del terreny, en alguns marges i alguna petita gredera abandonada.

Ja baixant m’aturo a la bonica ermita de Sant Llorenç d’Adri. Romànica, del segle XII, tot i que modificada i refeta posteriorment, destaquen els capitells de la seva porta.

Tot seguit baixo pel tros més feixuc, no perquè no sigui bonic, sinó perquè camino una bona estona per una pista asfaltada. Vaig deixant enrere boscos per passar a caminar per un paisatge més aviat agrícola.

Passo per Canet d’Adri i arribo al Pont d’Estanyol.


FEM CULTURA:

1.Sant Vicenç de Canet d'Adri

Sant Vicenç de Canet d'Adri és l'església parroquial del municipi de Canet d'Adri, a la comarca del Gironès. Centra el grup de cases disperses del nucli del poble. És una església d'origen romànic, estructurada interiorment en tres naus, separades per grans arcades, absis i absidioles amb arcuacions i bandes llombardes a l'exterior. La nau es cobreix amb volta de canó sostinguda per arcs torals, la central és força més alta que les laterals que presenten volta de perfil semicircular. Les parets portants són de maçoneria, arrebossada a les façanes imitant l'especejament de la pedra. Queden a la vista els carreus de les cantonades i les obertures. La coberta és de teula àrab a dues vessants. El campanar és de planta quadrada i es troba al centre de la nau, és de construcció posterior, com la portalada renaixentista que presenta la façana principal, amb els arrencaments del guardapols esculturats amb figures humanes i animals. A la banda esquerra de la façana principal hi ha adossada una torre de planta quadrada i coberta de teula a quatre vessants. A la part posterior de l'església hi ha adossat l'edifici de la rectoria.









 
 2.Sant Llorenç d'Adri .(Canet d'Adri, Gironès)


Temple romànic del segle XI. Degut a problemes estructurals i als desperfectes causats pels terratrèmols del segle XV, es van haver de reforçar els murs del temple. En aquest moment també es va sobrealçar el temple per construir unes golfes i es va construir un nou campanar.  
El temple té una única nau acabada en un absis semicircular, decorat externament amb un fris de dents de serra. Està coberta amb volta de canó reforçada per un arc toral que es recolza en columnes adossades. Al llarg dels segles s'hi han anat afegint capelles laterals. 
En la façana oest trobem la porta d'accés al temple. Està formada per tres arcs adovellats  de mig punt. El central es recolza en un parell de columnes amb els capitells esculpits. En el del costat esquerre podem veure representats a un ocell i dos caps humans. En el del costat dret podem veure representada una figura que sosté un bàcul i que té la mà dreta sobre el pit. En la part frontal s'han esculpit dues

volutes.

Sobre la façana oest s'alça el campanar de torre de planta quadrada, coronat amb merlets i amb coberta piramidal. Aquest va substituir a l'original, similar al de la veïna Santa Cecília de Montcal, que es trobava en la façana est. D'ell encara es poden veure les finestres geminades del primer pis a l'interior de les golfes. El segon pis va ser desmuntat i es van aprofitar les finestres geminades per construir l'actual. Les del costat est, nord i sud tenen un capitell en forma de mènsula.

lunes, 2 de mayo de 2016

Gorgs de Santa Càndia. (Orpí, l'Anoia).










Gorgs de Santa Càndia. (Orpí, l'Anoia).

Caminada per camins complicats... però amb un resultat que val molt la pena. Els gorgs de Santa Càndia són tan bonics com desconeguts, crec... potser pel camí (que sembla que volen arreglar).

LA RUTA - FITXA TÈCNICA :

-Quilòmetres: 5,6 (Aprox.).

-Desnivell: ± 150.

-Durada: 2 h (amb parades).

-Circular: si.

-Inici a Orpí (tot i que potser és millor comença a Santa Càndia).

-Dificultat: alta (abstenir-se amb nens, almenys petits, i gent amb por a les alçades).

-No senyalitzada, cal ressenya, mapa (en aquest sentit no és complicada) o TRACK Wikiloc.

Nota: he llegit que estan arreglan el camí, de manera que d'aquí a un temps potser a estarà senyalitzada (i potser més accesible a tothom).

ITINERARI:

Per aprofitar el dia i el viatge, i que la primera era més aviat curta, avui faré dues caminades (pensant que aquesta és encara més curta).

Començo a caminar a Orpí havent dinat.

Davant el castell, d’origen molt antic, conserva una torre hexagonal adherida al mas (actualment restaurant i allotjament rural). Darrera seu hi Sant Miquel d’Orpí, l’antiga capella del castell. És el petit casc antic del poble. Bonic.

Surto per un corriol una mica amagat i de seguida començo a baixar en picat. Travesso la riera i vaig cap al centre administratiu del poble: Santa Càndia, amb una bonica església gòtica (dels segles XIV i XV.

Reculo un tros i ben aviat ressegueixo la riera, que porta més aigua del que m’imaginava (encara té un color marronós fruit de les pluges recents).

De seguida passo pels primers gorgs
... amb el sol de cara (fatal per les fotos, però faré el que podré, i en tot cas ho sabré per un altre dia). Suposo que són els gorgs de Santa Càndia, que no sé si inclouen el Gorg del Diable, amb un bon salt d’aigua.
Molt bonics, són relativament desconeguts... tot i que de seguida entendré perquè.

Fins ara el camí era estret i en alguns trams una mica exposat (poc recomanat per nens, si més no petits, i gent amb molta por a l’alçada), fins i tot hi ha un cable per ajudar a passar (tot i que no excessivament complicat).

Mica en mica es torna més estret, brut i aeri, amb troncs caiguts que entorpeixen el pas. Per sort sé que hi ha un camí que passa una mica més amunt i decideixo anar-lo a buscar, una mica fastiguejat del corriol, encara que sigui pel dret (ho hauria d’haver fet ja al gorg del diable).

Aquest camí superior, normal, primer s’enfila una mica i després baixa mica en mica fins als bonics Estrets de Viliella. Segueixo al costat de la riera, gaudint-ne, fins a la pista que m’ha de tornar al cotxe.

Abans he travessat la riera per un pont... ara ho haig de fer a gual. Baixa prou aigua com perquè les roques que serveixen per saltar d’una a l’altra fins a l’altra banda estiguin cobertes. Vaig just de temps (haig d’anar a fer de tiet, i això és sagrat), i no puc recular. Em descalço... i ostres, que freda!!! Travesso fins a l’altra banda.

A partir d’aquí m’enfilo mica en mica per una pista forestal, fins al camí d’Orpí, que en forta pujada porten el cotxe... just a l’hora.