Excursionisme

Benvinguts al meu bloc d'Excursionisme. Sóc des de fa molts anys un gran aficionat a fer excursions, En aquest bloc, publicaré els meus itineraris detallats de diferents excursions, bàsicament, al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, al Parc Agroforestal de Terrassa, a la Vall de Camprodon, a la Garrotxa, a Montserrat, Parc Natural del Montnegre i el Corredor, la Serra de Marina, Parc Natural del Montseny,...També alguna poesia meva, sóc un amant de la poesia.

Espero que us agradi i pugui ser-vos útil per fer excursions.


Una abraçada,

Jordi

sábado, 8 de octubre de 2016

Can Cava Roques-Els Metges-Cal Got-Mas Gorg-La Creu d’en Cabruja. Parc del Montnegre.

Can Cava Roques-Els Metges-Cal Got-Mas Gorg-La Creu d’en Cabruja. Parc del Montnegre.

Can Cava Roques-Can Poll-Can Vilademarc-Can Xupi-Can Buscanya Nou-Els Metges-Can Bou-Cal Got-Mas Gorg-La Creu d’en Cabruja.

La ruta:
-Circular:
-Punt més alt: 837 m
-Punt més baix: 110 m
Dificultat técnica:   Moderada
Temps: 6 hores 28 minuts

Avui calia anar a preparar temes logístics pel la ruta del proper dissabte, i he aprofitat per tornar a veure algunes de les masies que hem anat a veure, i algunes més que havien quedat en el tinter. He deixat marcats alguns corriols que no porten enlloc, però en general tots tenien sortida i la jornada ha donat molt de sí.

Quasi totes les masies, malauradament, están en ruïnes. Per això, d’algunes ni poso la foto.

Un que no en té és el que continua després de Can Poll ... hi havia posat moltes esperances i de fet arriba fins el Riu Daró, però no he trobat continuació a l’altre costat de riu, tot i això realment val la pena anar-hi a fer un tomb és un indret amb una verdor sorprenent.

Hi ha un punt amb un creuament de 3 camins (6 opcions diferents!!)

La creu d’en Cabruja. Si voleu repetir aquesta ruta, us aconsellaria que en el punt anomenat “Enllaç amb el camí (1)” travesseu el rierol (que avui anava ple) i feu un petit tram embardissat de pocs metres ... després es pot pujar perfectament fins Cal Got.

Com que d’anada no l’he vist ... he tingut que fer una gran volta per comprovar que realment sí que té continuació. En aquest punt hi he posat una petita fita de tres pedres.

Ha plogut molt aquests dies i les Gavarres riellaven aigua de per tot ... quin espectacle!!

A partir d’avui cal anar amb compte amb l’aigua, doncs el sol i la temperatura “apretaven” de valent.

He pogut veure diverses plantes interessants, algunes llagostes que volaven fent força fressa,... i he sentit molt de silenci.








FEM CULTURA:
Sant Cebrià de Lledó o Els Metges.
Sant Cebrià de Lledó o Els Metges és un antic poble de masies disseminades situat al mig del massís de les Gavarres, a uns 300 msnm. Al seu minúscul nucli urbà hi ha la parròquia i el Mas Aldrich de la plaça, situats a ponent de la plaça pública. A 200 m. a ponent, a la vora de l'antic Camí Reial de Sant Sadurní, es troba el Mas Martí Vell. Al voltant d'aquest nucli hi ha nombrosos prats (anticscamps de conreu) i es gaudeix d'una bona panoràmica sobre la plana del Ter i del Daró, des del cap Norfeu fins a Begur, passant pel golf de Roses, el massís del Montgrí i les Illes Medes.
A l'Església de Sant Cebrià de Lledó es veneraven els sants metges Cosme i Damià, motiu pel qual el lloc és popularment més conegut pel nom de "Els Metges". A més de complir les seves funcions religioses era el lloc on es reunia la universitat del poble, antic consell dels caps de casa, precedent dels actuals ajuntaments. Té la nau romànica, però als segles XVI-XVII es va construir l'actual campanar, l'absis poligonal i les capelles laterals. La porta actual és frontal i porta la data 1588 a la seva llinda. S'hi accedeix des del cementiri.
Baixant per un camí que surt del nucli parroquial en sentit nord hi ha a un prat on es troben les restes de "Can Mont".

Altres masos de famílies originàries del lloc que encara s'hi poden trobar són el Mas Aldrich del Mas (actualment conegut per Can Cassà), el Mas Barceló, el Mas Castelló i el Mas Costa. A prop de les runes del Mas Noguer (que va pertànyer a la casa de Mont, essent la masia encara actualment localitzada de la que es tenen dades més antigues) hi havia un molí de vent. 

martes, 4 de octubre de 2016

Sant Sadurní d'Heura-Balma o Cova del Nyerro-Puig d'Arques-Cista d'en Abel-Menhir de la Pedra Dreta de Sant Sadurni.

Sant Sadurní d'Heura-Balma o Cova del Nyerro-Puig d'Arques-Cista d'en Abel-Menhir de la Pedra Dreta de Sant Sadurni.
-Quilòmetres= 22,17 km
-Dificultat técnica:   Fàcil
-Temps: 17 hores i 30 minuts

ITINERARI:

Hem deixat els cotxes al aparcament del restaurant de Cal Carreter de Sant Sadurní (després de la ruta esmorzarem aquí), travessem el nucli urbà i caminem per la pista que ens portaria al quatre camins i al mas Sagrera fins trobar una cruïlla a l’esquerra i que seguim, es la pista del camí del Suro Robat.

Passem davant del mas Ribot i mas Romaguera (barri d’ Estrabau), can Palmada i can Pericos, fins a una placeta amb varis camins, nosaltres agafem el de l’esquerra fins a trobar l’entrada al corriol que baixa a la Balma del Nyerro (dreta del camí).

Vista la Balma i fetes les fotos de rigor, tornem a la pista i just al davant, hem de trobar un corriol no gaire definit però que es net (gracies a la feina feta per el Club alpí de Palamós per netejar i fer més accessible aquest corriols).

Aquet puja de valent fins el cim del Puig d’Arques a on es troba la Cista de l’Abel i el Dolmen de Puig d’Arques. Al costat del dolmen hem trobat una roca amb el gravat d’una cassoleta ritual (Cassoleta de Puig d’Arques).

Baixem per l’altra vessant de la muntanya fins arribar altra vegada a la pista del camí del mas Vidal, passem davant de Ca l’Ermità (per ser, aquí el meu gos Black, el petit del grup, es volia cruspir dos galls que estaven tranquil.lament gratant el terra buscant llavors o alguns insectes davant del mas...que valent i quin far de corre darrera el gos ).

Travessem la carretera de Cassa de la Selva, passem al costat de Can Crespí i arribem al Menhir de la Pedra Dreta.

Ara ens toca tornar a Sant Sadurní, passem per darrera de can Mateu de la Creu, quasi a tocar altra vegada la carretera, caminem a tocar can Puigmiquel i arribem a Sant Sadurní just per el restaurant de cal Carreter a on fem un bon esmorzar i donar així per acabada aquesta interesant sortida.
Tinc que dir que des del cim del Puig d’Arques fins la fi de la ruta, amb va quedar bloquejat el GPS i per penjar la ruta des de aquest punt l’he fet manualment.

El temps empleat per ferla va ser de dos hores i la distancia +/- de 11km.












FEM CULTURA:
1. Sant Sadurní de l'Heura és un poble del Baix Empordà que des del 1973 forma part del municipi de Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura. És el més extens de la comarca amb una superfície de prop de 40 quilòmetres quadrats. El 2009 tenia 209 habitants.

La documentació medieval s'hi refereix amb el nom de Sant Sadurní de Saldet o de Salzet. El nucli històric es troba al peu de les Gavarres, una de les principals fonts de riquesa dels seus habitants al llarg dels segles. De l'antic castell no se n'ha preservat res, tot i que és probable que el campanar vell (una torre romànica quadrada) de l'església formés part de les seves defenses si atenem a les seves característiques de fermesa constructiva que ultrapassa la seva funció de cloquer.

domingo, 2 de octubre de 2016

Santa Fe del Montseny - Pantà de Sta. Fe - Avioneta estavellada - Empedrat, Turó i Esquei de Morou.
Comença la ruta a l'aparcament de Santa Fe del Montseny i segueix pel caminet que baixa a la riera de Santa Fe tot seguint la riera i vorejant el Pantà de Santa Fe.
Passarem sobre la presa i, seguint els senyals de color taronja (també les PR-C 204) caminem en direcció a Riells indicat amb marques blanques i grogues.
Baixem fins la casa de Font de Corts, (poc després de masia, a uns dos-cents metres a la nostra esquerra, hi ha les restes d’una avioneta), des del camí, si es mira cap amunt es pot veure l'avioneta al mig de l’alzinar, es fàcil pujar uns metres fins arribar-hi. Es veu que l’any 2000, l'avioneta es va estavellar i les seves restes les van deixar després de l’accident al mateix lloc.
Es increïble la sensació de trobar-se una avioneta estavellada al mig del bosc.
La informació de l’accident i l’informe tècnic està en Google: A-014/2000, del lo ocurrido el día 27 de marzo de 2000 a la aeronave MOONEY M20K, matrícula G-GTPL.
Desfem part del camí i pugem fins a trobar les marques taronges, si les seguim per mig de fagedes ens porten a l’Empedrat, Turó i l’Esquei de Morou.
Des del cim de l’Esquei es divisen unes fantàstiques vistes panoràmiques de l'entorn. Continuem seguint els senyals taronges pel mig de fagedes i castanyedes fins un punt on deixem el camí i baixem sense camí marcat fins la riera de Santa Fe.
Continuem a mà dreta, seguim la riera i travessem un pont fins arribar a l’ermita de Santa Fe.

Donem per acabada la ruta.