Excursionisme

Benvinguts al meu bloc d'Excursionisme. Sóc des de fa molts anys un gran aficionat a fer excursions, En aquest bloc, publicaré els meus itineraris detallats de diferents excursions, bàsicament, al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, al Parc Agroforestal de Terrassa, a la Vall de Camprodon, a la Garrotxa, a Montserrat, Parc Natural del Montnegre i el Corredor, la Serra de Marina, Parc Natural del Montseny,...També alguna poesia meva, sóc un amant de la poesia.

Espero que us agradi i pugui ser-vos útil per fer excursions.


Una abraçada,

Jordi

martes, 22 de marzo de 2016

Clot del Cirer. (La Morera de Montsant, el Priorat).










Clot del Cirer. (La Morera de Montsant, el Priorat).

Caminada impressionant, d'aquelles que s'han de fer algun dia. Amb una part "aventurera" tot pujant pel fantàstic Grau de Barrots, vistes magnifiques, un paisatge sec i únic, però bonic, i un racó màgic, el Clot del Cirer.

LA RUTA - FITXA TÈCNICA :

-Quilòmetres: 10,6 (Aprox.).

-Desnivell: ±660.

-Durada: 5 h (amb parades)

-Circular: si.

-Inici a la Morera de Montsant (Oficina d'Informació del Parc).

-Dificultat: baixa-mitjana.

-No senyalitzada com a tal. Millor amb TRACK Wikiloc tot i que no és massa complicada. Només sortir cal seguir les marques blanques i vermelles del GR 171 (pal indicador al Grau de Barrots). De seguida, però, cal desviar-se cap al Grau dels Barrots (pal indicador), tot seguint les marques grogues i blanques del PR-C 14 fins tornar a enllaçar amb el GR (ja a dalt), que s'ha de seguir. Quan es bifurca el GR cal seguir-lo cap a l'esquerra. Al cap de cop el camí es tornar a bifurcar, es deixa el GR i cal seguir d'entrada, unes marques grogues que de seguida es perden (Ull! no hi pal indicador. Només cal seguir, però, el camí que va per la carena fins al Piló de Senyalets, gairebé sempre visible). Passat el Piló cal baixar cap a l'esquerra fins al Pi d'en Cugat. Just al pi, cal baixar per camí de la dreta fins el Clot del Cirer. Llavors cal travessar el Clot fins que al cap de poc es retroben les marques del PR, que cal seguir cap a la dreta, ja fins a la Morera (ull, no hi ha pal indicador, i cal travessar el primer coll recte).

ITINERARI:

Sortim a les vuit, ens trobem a mig camí amb la resta del grup i comencem a caminar al voltant de les dotze, prèvia explicació de la ruta al Centre d’Informació del Parc.

A ple sol. Per sort farà més o menys vent tot el dia i no patirem molta calor. La pujada és més llarga del que semblava des de baix. Anem pujant, però, tot contemplant alguna planta... aprofitant que ahir vaig fer l’excursió guiada, algunes flors són les mateixes i encara ho tinc fresc.

Mirant els penya-segats, sembla impossible que sigui pujar. Tot i això hi ha un bon grapat de graus que permet fer-ho. Avui passarem pel que, diuen, és un dels més espectaculars.

Comença en una gran esquerda, bonica, fresca i ombrívola. Grimpada inclosa, amb l’ajuda dels barrots (que, suposo, li deuen donar nom). Després segueix per les baumes i relleixos del penya-segat. Amb magnífiques vistes, malgrat la calitja (un dia clar a de ser impressionant).

Hi ha algun pas força aeri, pel vertigen ho passo una mica malament en un parell o tres de punts, curts, però els passo gràcies als cables que hi ha instal·lats.

Un cop a dalt el paisatge canvia radicalment. Encara més pelat, però ben diferent al que estem acostumats i molt bonic.

Seguim la carena de la Serra Major fins el Piló de Senyalets, vèrtex geodèsic i punt més alt de la caminada (i punt de referència alhora de seguir el camí).

Com em passa en aquesta zona, em sap greu no posar nom al que es veu, però distingim el que deuen ser els Ports, la vall de l’Ebre i la plana lleidatana.

Baixem una mica i de seguida arribem al pi d’en Cugat. Una bonica pinassa monumental, i un dels pocs arbres que sobreviu al cap de munt de la serra.

Baixem una miqueta més i arribem al Clot del Cirer, diuen, un dels racons més bells d’aquesta serra.

I ho és, especialment ara que està ben verd. El prat, envoltat de baumes, contrasta amb el gris de la roca i l’escassa vegetació que l’envolta. Una curiosa font (que també va molt bé per refrescar-se) i un parell de nogueres li acaben de donar un aire màgic. Ho aprofitem per dinar i fer la foto de grup.

Encara queda un trosset de pujada, curt, però després de dinar, es fa una mica llarg. Passat el coll, pràcticament només baixada. Primer fins al caire dels cingles, amb bones vistes als mateixos penya-segats, la Morera i Scala Dei. Llavors pel Grau de Salfores, més fàcil que el que hem pujat i pràcticament sense cap pas complicat.
Un cop a baix el camí planeja i baixa lentament cap a la Morera, just al costat dels cingles. Un cop al poble hi fem una volta (jo “dutxant-me” en un parell de fonts), una mini ruta turística que acaba al bar, tot prenen un refresc (que ens fa falta, el cansament es comença a notar). Dues i mitja més fins a casa, però l’excursió ha valgut la pena, i la companyia també.

domingo, 20 de marzo de 2016

Zona Volcànica de la Garrotxa.











Zona Volcànica de la Garrotxa.

(Santa Pau, La Garrotxa)

Una altra caminada "clàssica". La ruta 1 travessa els racons més significatius del parc: les acolorides grederes del Croscat, el típic con volcànic del volcà Santa Margarida i la excepcional fageda d'en Jordà.

Excepcional per la seva bellesa, especialment a la tardor, i també des d'un punt de vista ecològic, sobre una colada del Croscat, creix a baixa alçada i sobre un terreny pla, únic exemple a casa nostra.


LA RUTA - FITXA TÈCNICA:

-Quilòmetres: 12,0 (aprox).
-Desnivell: ± 340 (aprox.).
-Durada: 4 hores (amb parades).
-Circular: si
-Dificultat: Baixa
-Senyalitzada, Itinerari 1 (amb cartells).
-Inici al pàrquing de la Fageda (o al del volcà Santa Margarida).


ITINERARI:

Arribem als peus del Croscat i el recorrem. Les formes i colors són increïbles, realment bonics.
El Croscat és el volcà més jove de la zona (la seva última erupció va ser fa només 11.000 anys). Té forma de ferradura i de tipus estrombolià (amb erupcions de laves fluides i expulsió de materials moderadament violenta). El seu con, de 160 metres, és el més gran de la Península Ibèrica.


Tornem a l'Itinerari principal per continuar la caminada... sort que la caminada és força planera i la beguda ens donarà força per a l'única pujada de la caminada, al volcà Santa Margarida.

És un volcà mix, estrombolià i freatomagmàtic (amb erupcions violentes) i un dels més emblemàtics de la zona, amb crater molt bonic. Al fons del crater hi ha una ermita.

Hem deixat la fageda d'en Jordà, expressament, pel final, per fer-la en sol.

La travessem durant un quilòmetre i mig i, com sempre, no ens decep.

Si les fagedes ja solen ser maques en general, aquesta sembla tenir un encant especial que sembla que no perd mai.

A més de per la seva bellesa, aquesta fageda és excepcional per trobar-se a baixa alçada i sobre un terreny pla, únic exemple a casa nostra. Creix, també, sobre una colada de lava del Croscat.

Més cansats del que tocaria per aquesta caminada, arribem al cotxe després de quatre hores.

Tot i això, encara tindrem esma d'anar fins a l'Àrea de Xenacs, amb unes vistes espectaculars de la zona i les serralades que l'envolten, tot i que avui el cel està molt encalitjat i la visibilitat és molt dolenta.