Excursionisme

Benvinguts al meu bloc d'Excursionisme. Sóc des de fa molts anys un gran aficionat a fer excursions, En aquest bloc, publicaré els meus itineraris detallats de diferents excursions, bàsicament, al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, al Parc Agroforestal de Terrassa, a la Vall de Camprodon, a la Garrotxa, a Montserrat, Parc Natural del Montnegre i el Corredor, la Serra de Marina, Parc Natural del Montseny,...També alguna poesia meva, sóc un amant de la poesia.

Espero que us agradi i pugui ser-vos útil per fer excursions.


Una abraçada,

Jordi

sábado, 16 de agosto de 2014

UN DIA A GRANERA ( 15/8/2014 )












UN DIA A GRANERA ( 15/8/2014 )


15 d'agost 2014

Sortida de Terrassa a les 10h, fins a l'entrada de Granera, 35,8 Km, pel camí moltes masies aïllades i bones vistes del Montcau i Montserrat. Centenars de corbes , una rere l’altre , sort que no em marejo.

Abans d'entrar al poble vaig cap amunt uns 200 metres per veure la Capella de Santa Cecília amb cementiri del poble de Granera.quasi a tocar-la.

Seguidament tiro cap al Castell de Granera del segle XI, des de Santa Cecília, són 1,1 Km (una part sense asfaltar però apta per cotxes). Són les 11h22' i visito el castell, per fora, mig en ruïnes ( per dins no es pot visitar, tot era tancat per accedir-hi ). Visita de 15' molt bones vistes del Montcau i Montserrat ( llàstima de la calitxa per les fotos ).

Torno al poble per continuar la visita i reservo per dinar al restaurant l'Esclopet, l'únic del poble ( el propietari és l'alcalde de Granera, no faig cap comentari ).

Visito el petit poble de carrers preciosos i cases de pedra, tot molt cuidat, en uns 30'.

A les 13h45' dino: Esqueixada de bacallà i conill lletó a la brasa verdadera, amb porró de vi negre amb gasosa i de postre músic.

Després de dinar sobre les 15h vaig al Mirador de Can Cucuc, estàtua d'una noia ( de metall, crec de coure ) que mira les muntanyes que porten el nom indicat en un cartell. Són vistes del P.N. de Sant Llorenç del Munt i l'Obac.

A les 15h30' toca visitar l'església de Sant Martí i l'Ajuntament. A la zona hi ha un altre mirador amb un cartell que indica l'incendi del 2003 i la regenaració del bosc cremat. Són les 15h50' i ja porto 85 fotos fetes.

A les 16h deixo Granera i vaig a veure si trobo l'església de Sant Llorenç. Ha sigut un fracàs, he vist tres cartells indicadors i no he trobat l'església, potser no existeix i han deixat els indicadors, jajaja.

Ara són les 16h20' i sóc a una carretera que a l'esquerra aniria a Sant Llorenç Savall per on he vingut i a la dreta a Monistrol de Calders, per no repetir, vaig direcció Monistrol de Calders, després imagino que podré agafar l'autopista a Terrassa.

Porto fets 45,0 Km. Faig 200 metres i del Vallès Occidental entro al Bages.

En 8 Km, sóc a Monistrol de Calders i en 5,7 Km més arribo a Calders. Veig l'ndicador Sant Fruitós de Bages i Manresa, és la meva direcció.

No em cal arribar a Sant Fruitós, era a 1 Km, a 11 Km de Calders a l'esquerrra agafo l'autopista a Terrassa. Porto fets 69,7 Km i són les 17h. Sóc a 30 Km de Terrassa per autopista. He fet bé d'anar per Monistrol de Calders, menys temps de tornada i sobretot la meitat de corbes.

En el peatge de l'autopista m'han atracat: 7,78 euros ( avui és festiu ), per 30 Km.

Arribada a Terrassa a les 17h30'.

RESUM:

TOTAL KM ANADA I TORNADA: 102,4.

TOTAL TEMPS SORTIDA DE CASA I ARRIBADA: 7h30'

TOTAL FOTOS: 90

HE PASSAT UN DIA EXCEL.LENT I ANAVA TOT SOLET. GRANERA MEREIX UNA VISITA BEN FETA COM A MÍNIM.

FEM CULTURA :
El castell de Granera és un castell del terme municipal de Granera, pertanyent a la comarca del Moianès, tot i que adscrit administrativament a la del Vallès Oriental.

És un castell medieval majoritàriament del segle XI, amb elements de castell roquer probablement anteriors, bastit en el cim del turó que rep el mateix nom del castell. El barri del Castell del poble de Granera s'estén als peus del castell, pel seu costat meridional.

Se'n té constància des del 971, documentat com a Castrum de Granaria, quan aleshores pertanyia al comtat de Manresa. De jurisdicció reial, el 1023 la comtessa Ermessenda de Carcassona l'empenyorà al seu fill Berenguer Ramon I com a garantia de pau. També els mateixos anys, abans del 1025, la mateixa comtessa l'infeudà a favor de Guifré de Balsareny o del seu fill Bernat Guifré. Aquest darrer el llegà el 1046 a Guisla, a través de la qual passà a la casa vescomtal de Barcelona.

A finals del segle XII els vescomtes barcelonins el cediren a Albert de Castellvell, però al cap de poc en recuperaven el domini. Ja al segle XIII fou infeudat als Bell-lloc, i més tard als Gravalosa, que en consten senyors entre 1310 i 1345. El 1375 se'n féu amo i senyor Pere de Planella, moianenc que era conseller reial. El rei li va vendre el ple domini, jurisdicció i drets. Pertangué a la família de Planella, també senyors de Castell de Clarà i Castellnou de la Plana (del terme de Moià) i Castellcir, emparentats amb els de Planella de Talamanca i Calders, i a finals del segle XVI fou venut als Despalau, fins que el 1642 Maria de Despalau el va vendre a Jacint de Sala i Cervera, ciutadà honrat de Barcelona. Esdevingué seu de la baronia de Granera per concessió de Felip IV de Castella el 17 de juliol del 1643.

Posteriorment castell i títol passaren altre cop als Planella, després als Amat i més tard als Castellbell, sempre per aliances matrimonials. Actualment, aquest títol nobiliari està en mans del Marquès de Castellbell, com la resta de baronies esmentades. El castell es mantingué dins del patrimoni d'aquesta família fins a la dècada dels 60 del segle XX, quan se'l van vendre a un particular de la comarca, el qual al cap d'una vintena d'anys el revenia a un prestigiós metge sabadellenc, la família del qual encara en té la possessió del 2011.

El castell de Granera es conserva en part, ja que ha estat consolidat i en part refet pels seus actuals propietaris. Té una planta irregular, adaptada al relleu de la roca on és assentat, amb elements constructius molt interessants, com uns arcs en gradació fets per tal de sostenir el mur en la irregularitat de la roca que en fa de basament. L'aparell dels murs és fet de carreus regulars rejuntants amb molt de morter de calç, però conserva fragments, a la part de ponent, d'obra més antiga, amb paraments d'opus spicatum. La part llevantina, on hi ha l'arc d'entrada, sembla obra del segle XIV, però en el sector nord-occidental hi ha força mostres de segles anteriors. Les restes de l'interior remeten a un castell renovat ja a l'edat moderna, en la qual destaca la capella de Santa Maria, ja del segle XVII, tot i que té una part del parament possiblement romànic. Malgrat tot, l'estat ruïnós s'estén a tot el conjunt del castell.

A la dècada dels setanta del segle XX, es féu un intent de reconstrucció, per tal de dedicar el conjunt a hostatgeria, però no va prosperar. Tanmateix, es va refer una part del sector nord.

Tot i que el castell és actualment (2011) de propietat particular diferent dels hereus històrics del castell, com tots els castells del país està protegit genèricament com a Bé Cultural d'Interès Nacional per un Decret del 22 d'abril del 1949, publicat al BOE del 5 de maig d'aquell mateix any.

SANT MARTÍ SACALM – CINGLES DEL FAR














INTRODUCCIÓ
Els cingles sempre es presenten imponents i sembla que sigui impossible superar-los sense cordes, mosquetons i una preparació considerable per l’escalada… Però de ben segur que algú ha trobat algún camí que ens permet superar aquests tipus de muralles. El camí proposat aprofita dos graus que ens permeten travessar la cinglera només amb l’ajut d’unes bones botes i uns bastons…
La pujada i baixada dels graus és, evidentment, molt forta però no té dificultat i ens permet pujar el cingle en poc més de 40 minuts (un trajecte que en cotxe ens portaría més d’una hora). El camí, en general, està senyalitzat. Tot i això alguns trams demanen atenció per no perdre el camí.
Ja que passem per la part superior d’un cingle, cal advertir que la gent amb problemes severs de vertigen pot tenir alguna dificultat.

FITXA TÈCNICA

Pujada acumulada: 500 m
Alçada mínima-màxima: 590-1080 m
Distància aproximada: 10,00 km
Temps aproximat sense parades : 3h 15m
Ruta circular: Si
Dificultat: 2 sobre 5

DESCRIPCIÓ DEL RECORREGUT

Per arribar a Sant Martí Sacalm anem a Amer i prenem el trencant que porta al parc de bombers. Just al costat hi ha una carretera que ens porta a Sant Martí Sacalm. Una vegada hi hem arribat ens aturem a la primera corva, a la nostra dreta veurem una pista i una tanca amb un rètol que ens indica que hem de tancar-la per tal d’evitar la dispersió del bestiar. En front nostre (en direcció nord) veiem el cingle del Far i al seu extrem el Santuari de Déu del Far, existent des del s.XIII i restaurada entre el 1599-1648.

Comencem doncs a caminar travessant la tanca pel bestiar i ens dirigim cap al Far. A menys de 400 metres trobem un rètol que ens indica la direcció del Castell de Fornils (arribarem per aquest camí) i una mica més enllà el rètol indicatiu del Far. Aquest rètol ens indica que ens hem de desviar del camí principal (GR-170-1) que va a les Preses i seguir en direcció a la cinglera.
Ens endinsem al bosc i el camí comença a pujar lleugerament, pocs metres després trobem una segona tanca que també creuem assegurant-nos que la deixem tancada darrera nostre. Tot pujant comencem a trobar algunes marques vermelles que ens indiquen el camí fins al cap d’amunt de la cinglera.

Pujarem pel grau de Sant Martí i per tant hem de desviar-nos del camí i pendre una senda que surt a l’esquerra. Hem d’anar en compte de no passar-la ja que no és excessivament visible. Tot i això és marcada amb una fita i marques vermelles. El desviament està situat aproximadament a 1,5 km del començament d’aquesta ruta i tardem uns 20 minuts en arribar-hi . La senda passa pel mig del bosc uns 300 metres fins arribar al peu de la cinglera. Tot i que encara no l’hem pujat ja no sembla tant imponent com quan la veiem des del començament de la ruta, però no ens despistem, la forta pendent i les fulles humides del terra fan que haguem d’anar amb compte i trepitjar amb seguretat. La pujada és forta però curta i arribem al cap d’amunt en 20 minuts. A dalt ens trobem amb una placa d’agraïment a la Mare de Déu del Far d’uns excursionistes que van estar perduts 17 hores en condicions adverses pel pirineu. Seguim una mica més i sortim a una planície, ja estem a dalt.

Arribem a la carretera. Si anem cap a l’esquerra arribarem al Santuari de la Mare de Déu del Far en uns 10 ó 15 minuts (el tenim a uns 800 metres) i podrem gaudir d’una espectacular vista. A més tambe trobarem un restaurant amb servei de bar en el que podem refrescar-nos o menjar una mica. De tota manera la nostra intenció és la d’arribar a la cara sud de la cinglera i baixar pel grau de Cabrafiga per tant deixem la visita per un altre dia. Seguim carretera avall (és a dir que al arribar a la carretera girem a la nostra dreta) i en uns 100 metres arribem a l’ermita de Santa Anna que és una petita capella consagrada el 1498.

Seguint carretera avall passem dos pilars de pedra situats a banda i banda de la carretera i a uns 600 metres de la capella veurem una pista que surt cap a l’esquerra (és la primera després dels pilars de pedra). El camí esta darrere d’un filat metàlic, pero podem obrir el filat i tornar-lo a posar. Una vegada som en el camí el primer que ens crida l’atenció és la gran quantitat de fòssils que hi ha: el terra està tapissat de nummulites.

En aquest camí comencem a veure senyals blancs que indiquen la direcció del Far. En el nostre cas ens allunyem del Santuari i per tant seguim la direcció contrària a la indicada pels senyals blancs. Aquests senyals ens portaran directament al grau de Cabrafiga. Seguint el camí anem descendint suaument fins arribar just al marge de la vessant sud de la cinglera. Tot i la vegetació (que impedeix que una relliscada sigui fatal) ja contemplem la impressionant vista. L’espectacle no és apte per gent amb problemes de vertigen ja que el tall vertical de la cinglera que tenim als nostres peus ens dona la impressió d’estar volant per sobre del bosc que tenim 300 metres més avall. Però no us espanteu, entre la senda per on passem i el tall vertical i ha algun arbre i només en un punt d’uns 3 ó 4 metres de llarg passem just al costat del precipici (no hi ha cap mena de perill).
Una dada curiosa: Algú s’ha entretingut a fer unes pintures “rupestres” en la roca de la cinglera, la veritat és que el lloc és ideal…
Aquest camí finalitza en un prat. Ja estem a l’entrada del grau de Cabrafiga. Tot just abans de sortir al prat veurem una senda que baixa fortament a la nostra esquerra.
Descendim pel grau de Cabrafiga (veurem alguns punts vermells que ens indiquen el camí), aquí la baixada és molt forta i hem de fer-la amb cura (tardem uns 20 minuts en fer els aproximadament 200 metres de baixada). Al final sortim a una pista, hem de seguir cap avall per un tram de pedres i entrar al bosc per una petita senda que tenim a la dreta mig amagada (vegeu el plànol adjunt).

Aquesta senda s’endinsa en un bosc humit d’alzines on el camí està marcat per nombroses fites (farem be en fer-les crèixer) i ens porta en uns 25 minuts fins a la Triola . Al final de la senda (gran part d’ella és en realitat una torrrentera en èpoques de pluja) arribem a una pista forestal, girant a l’esquerra arribem a la Triola.
Quan arribem a la Triola és molt probable que anem a parar davent d’un filat metàlic. El que hem de fer es girar a la dreta (cap al sud, o sigui cap avall) i travessar els prats, sempre tendint cap a la dreta. 

Veurem el castell de Fornils que ens servirà de referència per arribar al camí de Sant Martí Sacalm, només cal que intentem arribar al castell i trobarem el camí. Una vegada al camí si girem a la dreta trobarem el trencant que ens porta al castell (uns 300-400 m de camí) i si girem a l’esquerra anirem de tornada cap a Sant Martí Sacalm.

Decidim anar en direcció a Sant Martí Sacalm ja que tot i ser hivern fa calor, i aquesta part del camí és de “solei”, (apunteu que és poc recomanable a l’estiu) ja és gaire be migdia i, malgrat hem enviat un parell d’entrepans cap als nostres estomags, veiem que si no anem cap a la civilització ens atraparà la gana…

Ara el camí (tot i ser una pista necessitarieu un bon 4x4 per alguns punts) fa pujada (lleugera però continua) i en 10 minuts arribem a l’ermita de Sant Pau. Aquesta ermita està annexada a una casa (la Coma segons alguns plànols que hem consultat). És en aquesta part del trajecte on tenim una millor panoràmica de la cinglera…

Sembla que el camí no fa pujada, però les cames dieun que sí… Caminem amb la cinglera a la nostra esquerra 20 minuts més i arribem a les ruïnes de Puiggali (o Puigall en els mapes de l’Alpina). Ja estem a punt d’arribar a destí, 25 mintus més i arribem al cartell indicador del Castell de Fornils que hem passat fa gaire be 3 hores… I en 5 minuts arribem on hem deixat el cotxe…. Una caminada molt maca en aquesta època de l’any…



DESNIVELL, TEMPS I DISTÀNCIES APROXIMADES

#
Localització
Temps
Distància
Alçada
0
Sant Martí Sacalm
0h 00m
0,00 km
807 m
1
Desviació del grau de Sant Martí (senda)
0h 20m
1,50 km
930 m
2
Cap d’amunt del grau de Sant Martí
0h 40m
2,20 km
1075 m
3
Ermita de Santa Anna
0h 42m
2,30 km
1080 m
4
Cap d’amunt del grau de Cabrafiga
1h 15m
4,00 km
1000 m
5
Desviament sender
1h 40m
4,30 km
835 m
6
La Triola
2h 05m
4,90 km
675 m
7
Camí Sant Martí Sacalm - Castell de Fornils
2h 15m
5,30 km
590 m
8
Ermita de Sant Pau
2h 25m
6,30 km
650 m
9
Puiggali
2h 45m
7,90 km
735 m
10
Bifurcació camins del Far i del Castell
3h 10m
9,60 km
800 m
11
Sant Martí Sacalm
3h 15m
10,00 km
807 m

jueves, 14 de agosto de 2014

BASTIMENTS ( 2.881 m ) – PIC DEL’INFERN ( 2.869 m )














VALL DE CAMPRODON

Farem 5 pics d’entre 2.800 m i 2.900m:
      Bastiments de 2.881 m
     Pic de l’Infern de 2.869 m 
         Pic dels Gorgs de 2.851 m  
     Pic Freser de 2.823 m 
     Pic Inferior de la Vaca de 2.817 m

 INTRODUCCIÓ
Aquesta ruta és força concorreguda a l’estiu ja que una part transcorre pel camí de Núria a Ull de Ter (GR-11) i el poder fer 5 pics en una única sortida (Bastiments, Freser, Infern, dels Gorgs i l’Inferior de la Vaca) sempre crida l’atenció. És una ruta sense dificultats sempre que el terreny sigui sec (una altra cosa totalment diferent és fer-la amb neu o humitat) i moure’s a més de 2700 metres durant la meitat del camí ens permet donar un bon cop d’ull als pics propers i llunyans amb detall. Si les previsions meteorològiques us donen preveuen una atmosfera neta podeu gaudir d’una vista amplíssima (del Cap de Creus fins a la serralada del Cadí i possiblement fins Montserrat al sud). Cal aclarir que durant bona part del camí caldrà que grimpem (graus I i II en l’escala UIAA)

La pujada acumulada és considerable i caldrà que grimpem durant una part important del camí, però sens dubte paga la pena si el dia és clar ja que podem tenir una bona vista de gran part del pirineu gironí i dels estanys de Carançà (podeu consultar la ruta dels estanys de Carançà). Gran part de la ruta segueix la cresta Bastiments - Pic de Freser - Pic de l’Infern - Pic dels Gorgs - Pic Inferior de la Vaca per enllaçar amb el GR-11 a prop dell Coll de Tirapits i baixar en direcció a la cabana del mateix nom i al naixement del Freser. L’accés al GR-11 per la zona dels Pics de la Vaca ens dona una bona vista sobre el Torreneules i Coma de Vaca.

FITXA TÈCNICA

Pujada acumulada: 1260 m
Alçada mínima-màxima: 2083-2877 m
Distància aproximada: 13,10 km
Temps aproximat sense parades : 5h 25m
Ruta circular: Parcialment
Dificultat: 4 sobre 5


DESCRIPCIÓ DEL RECORREGUT

La primera foto és una panorámica del recorregut des del Coll de Tirapits.

Per començar aquesta ruta enfilem la carretera de Setcases a Vallter 2000. Un quilòmetre i mig abans d’arribar als remuntadors de Vallter hi ha tot un seguit de corbes en ziga-zaga. Aparquem a la darrera corba (la vuitena) on ja es veu el rètol indicador del Refugi d’Ull de Ter
Per tal d’arribar al refugi caminem amb el Ter a la nostra esquerra (estem molt a prop del seu naixement) tot pujant entre avets. El camí no té pèrdua i ens porta en uns vint minuts fins el Refugi d’Ull de Ter ( 1 foto ). Al seu darrera s’alça el Gra de Fajol. Una vegada arribats al refugi seguim en direcció oest tot seguint el GR-11 que ens acompanyarà fins el coll de la Marrana. Els prats de darrera del refugi tenen un pendent suau que ràpidament donen pas al fort pendent d’una pista d’esquí… Passem la pista d’esquí i ja veiem clarament davant nostre el Coll de la Marrana i una mica més a la dreta Bastiments. Tot i això encara ens queden uns 150 metres de desnivell fins arribar al coll. Així doncs, poc a poc i amb bona lletra, ens plantem al Coll de la Marrana ( 2 fotos ).

Un rètol ens indica el camí a Núria (tornarem per aquest camí). El camí és el GR11, però no el seguim ja que començarem per pujar a Bastiments (el veiem clarament a la nostra dreta). Com sempre no hem de deixar que la perspectiva ens jugui males passades i que ens faci creure que el cim és a tocar. Si be és cert que no presenta cap dificultat cal anar a poc a poc i amb bona lletra…
Comencem a pujar a Bastiments sense seguir cap senda en particular (tampoc n’hi ha cap de clarament marcada). El fet que tinguem el cim a la vista fa que no hi hagi cap problema en seguir el camí correcte. La pujada es va notant poc a poc fins que arribem a un punt on ja veiem la senda fortament marcada que puja fent ziga-zagues.

En aquest punt la pujada és forta i en uns 45 minuts ens plantem a la creu del Bastiments ( 1 foto ). Aquí el terreny ja està format per grans blocs granítics. 

Seguint més cap a l’oest passem el punt geodèsic ( 1 foto ) i un mica més enllà el cim del Bastiments de 2.881 m coronat per un piolet ( 2 fotos ) Des d’aquest punt tenim una bona vista sobre l’estany de Bacivers ( 1 foto ) i els estanys de Comamitjana ( 1 foto ).

En aquest punt ja veiem cap a l’oest i amb tota claretat el pic de Freser i el cim del Pic de l’Infern. Per tal d’arribar-hi, primer hem de baixar per un camí molt pedregós fins al Coll de Freser ( 1 foto ). Al Coll de Freser comencem a veure alguna marca vermella i alguna fita, aquestes marques i les fites ens poden ajudar en algun punt per tal de trobar el camí més fàcil ja que la pujada al Pic de Freser l’haurem de fer, en alguns punts, grimpant pel mig dels blocs de granit.

Arribats al Pic de Freser de 2.823 m ( 1 foto ), aturem la marxa per fer un mos a recés del vent i contemplar les vistes. Ja estem a la recta final d’accés al Pic de l’Infern i cap allà anem. Seguint com sempre la cresta i anant amb compte (cal remarcar que no és un camí difícil, però convé prestar atenció d’on posem els peus i mans) en una mitja hora assolim el cim del Pic de l’Infern de 2.860 m ( 3 fotos ).

La vista des del cim del Pic de l’Infern en un dia com el d’avui és clara i fa que la pujada pagui la pena completament. Tenim unes vistes excepcionals sobre els estanys de Carançà ( 1 foto ), els estanys Blau, Negre i de les Truites així com els de la coma de l’Infern (esquerps, i que ens fan rememorar les dificultats de la ruta alternativa dels
estanys de Carançà) i els de Comamitjana. També tenim vistes sobre el llunyà Puigpedròs o la serra del Cadí i cap al sud sobre el Montseny i Matagalls.

Tot seguit enfilem al petit turó veí, el Pic dels Gorgs de 2.851 m, on hi ha una petita creu ( 2 fotos ). Des d’aquest proper cim veiem tot el camí de tornada fins el Gra de Fajol. Reprenem el camí muntanya avall fins que veiem que el camí es desdibuixa. Aquí el pas més senzill el trobarem resseguint la cresta per la vessant sud. En pocs minuts ja veiem la cabana de Tirapit a la nostra esquerra (una cabana de pedra amb un polsador d’emergència per contactar amb els bombers). 

En arribar al coll del Portell podríem deixar la cresta tot girant cap al sud (cap a la nostra esquerra) i deixant la cabana a la nostra dreta. Però decidim seguir carena amunt (el camí de pujada es veu prou fresat) fins el Pic Inferior de la Vaca de 2.817 m ( 1 foto ). Es tracta d’un cim poc prominent i costaria saber on es troba exactament el punt més alt si no fos per les fites que trobem. La pujada però paga la pena ja que tenim bones vistes de tot el “corredor” fins el Gra de Fajol.

El GR-11 ja és només a uns metres de nosaltres. Si seguim caminant en direcció sud en el trobem en 3 minuts. En arribar-hi el prenem cap a la nostra esquerra (si anéssim cap a la dreta arribaríem a Núria) fins el proper Coll de Tirapits ( 2 fotos )  on el veiem com el camí descendeix fins passar molt a prop de la cabana de Tirapits ( 2 fotos ). En aquest punt el camí gira en direcció est per encarar-nos ja cap el nostre destí i comencem a caminar amb la carena que hem recorregut a la nostra esquerra i força metres més amunt.
El camí ara ja no te cap mena de dificultat i només cal anar seguint els senyals blancs i vermells del GR-11. Abans d’arribar de nou al Coll de la Marrana veurem el rètol d’Itinerannia (en el moment de fer la revisió de la ruta estava en força mal estat) que indica la direcció del refugi de Coma de Vaca ( 2 fotos ). Cal recordar però que si venim del refugi d’Ulldeter el camí per anar al refugi de Coma de Vaca comença uns metres després del Coll de la Marrana (GR-11.7).
En arribar al Coll de la Marrana ja només ens cal desfer el camí que hem fet en començar la ruta.



DESNIVELL, TEMPS I DISTÀNCIES APROXIMADES

#
Localització
Temps
Distància
Alçada
0
Aparcament
0h 00m
0,00 km
2085 m
1
Refugi d’Ulldeter
0h 20m
0,80 km
2236 m
2
Coll de la Marrana
0h 45m
2,20 km
2528 m
3
Creu del Bastiments
1h 26m
3,70 km
2865 m
4
Punt geodèsic
1h 27m
3,80 km
2874 m
5
Cim del Bastiments
1h 31m
4,00 km
2881 m
6
Coll de Freser
1h 50m
4,60 km
2701 m
7
Pic de Freser
2h 15m
5,20 km
2823 m
8
Pic de l’Infern
2h 30m
5,70 km
2860 m
9
Pic dels Gorgs
2h 35m
5,90 km
2840 m
10
El Portell
2h 55m
6,50 km
2728 m
11
Pic Inferior de la Vaca
3h 10m
7,00 km
2817 m
12
GR-11
3h 13m
7,10 km
2784 m
13
Coll de Tirapits
3h 18m
7,30 km
2777 m
14
Rètol del polsador d’emergència (cabana de Tirapits)
3h 30m
7,70 km
2691 m
15
Rètol del refugi de Coma de Vaca
4h 00m
9,40 km
2422 m
16
Coll de la Marrana
4h 30m
10,80 km
2528 m
17
Fefugi d’Ulldeter
5h 05m
12,30 km
2232 m
18
Aparcament
5h 25m
13,10 km
2083 m