VALL DE CAMPRODON
INTRODUCCIÓ
Per accedir
al punt inicial de la ruta cal que, passant per Ogassa, anem més enllà de Sant
Martí de Surroca. Per tal d’arribar a Ogassa hem d’anar a Sant Joan de les Abadesses
i seguir el rètol indicador que hi ha al pont (passat el pont si venim d’Olot o
tot just abans del pont si venim de Ripoll). Seguint la carretera travessem
Ogassa i l’antiga colònia minera (actualment és el veïnat de Prat Pinter). Uns
centenars de metres més amunt la pista (emporlanada) es bifurca. A l’esquerra
anem a l’ermita Sant Martí d’Ogassa original del s.X (vegeu la ruta Taga per
Sant Martí d’Ogassa), a la dreta anem a Sant Martí Surroca (ermita documentada
del s.XI). Girem a la dreta i passada l’ermita seguim els rètols del refugi de
Montserrat avançant per la pista encimentada. Quan finalitza la part cimentada
de la pista, aquesta baixa i passa per un petit torrent. Aparquem al costat del
torrent (on hi ha la Font de la Roda) ja que hi ha un petit espai per 3 o 4
cotxes. Tot i això, cal indicar que si anem amb 4x4 podem pujar fins el refugi
de Montserrat.
Aquesta és una ruta relativament
llarga (una mica més de 18 km) i amb una pujada acumulada respectable (més de
1200 metres). Per altra banda té l’avantatge de que podem decidir retallarla
“in situ” i arribar només fins al Puig Estela (en aquest cas la pujada
acumulada serà lleugerament superior als 650 m i la distància d’anada i tornada
d’uns 10 km) .
És un
recorregut de gran bellesa (tot i que nosaltres no l’hem fet a la millor època
que és la primavera) i sense possibilitat de pèrdua (almenys sense boira). Gran
part de l’anada la fem per la carena que unexi el Coll de Pal amb el cim del
Taga el que ens dona unes vistes espectaculars cap el Pirineu (Canigó, zona de
Vallter…) i cap el sud (Sant Joan de les Abadesses, Ripoll i com sempre al fons
el Montseny, Matagalls… Arribats a la Portella d’Ogassa caminem entre extensos
prats i gaire be tot el camí de tornada el farem (a la primavera) entre herba i
flors.
La tornada
es pot fer pel mateix camí que l’anada, però si ens desviem cap al nord i
baixem fins l’estany del Tarter podrèm gaudir caminant entre prats sense
“pagar-ho” amb més pujada acumulada. Tot i això, la nostra idea original era a
la tornada, mantenir-nos a l’alçada dels 1750-1800 metres des de la Portella
d’Ogassa per arribar així al Coll de Pal perdent l’alçada justa, però el
terreny a aquesta alçada comença a ser impracticable poc abans d’arribar a
l’Estany del Tarter (el nom ja ens havia d’haver fet sospitar) i hem tingut que
baixar girant bruscament a l’esquerra (vegeu el track del GPS al mapa). Així
doncs el millor és que feu la tornada seguint el camí marcat als mapes i no
tant seguint la nostra traça GPS (és recomenable el mapa 1:25000 del Taga de
l’Alpina). Així, el track complementari que podeu descarregar és pot ser millor
si mes no per la part de la tornada des del Taga.
FITXA TÈCNICA
Pujada
acumulada: 1213 m
Alçada
mínima-màxima: 1408-2039 m
Distància
aproximada: 18,30 km
Temps
aproximat sense parades : 5h 40m
Ruta
circular: Si
Dificultat:
3 sobre 5
DESCRIPCIÓ DEL RECORREGUT
Comencem la ruta a la Font de Roda (
1 foto ) tot i que amb 4x4 és molt senzill arribar fins el Refugi Montserrat. En aquest punt el camí és una pista
forestal que puja suaument. En un moment arribem a Cal Frare ( 1 foto ) i
seguim amunt passant per una zona de boixos. Tot caminant, deixem a la nostra
dreta, i poc abans d’un revolt, una creu de ferro que ens crida l’atenció per
la seva inscripció “Aqi murió D. José Marse natural de Caballera. Fallesió el
día 22 de nobiembre de 1884. Murió atacado del frío”
Afortunamdament,
les condicions han canviat i ara és difícil que algú mori de fred en aquest
punt ja que a pocs metres pujant arribem al refugi Montserrat ( 2 fotos ). Per veure’l cal sortir de la pista
uns metres. És un refugi lliure amb una part dedicada a guadar bestiar. El
refugi està en bones condicions exteriors, té llar de foc i lliteres. Al seu
davant hi ha un prat.
La pista continua i arribem a un
abeurador on podem satisfer la set. Pels voltants hi ha un home recollint alguna cosa…
Encuriosits li preguntem que és el que recull i ens diu que està recolectant
“xicoines” ja que son molt bones per les amanides i que també es poden consumir
com infusió ja que son depuratives. Havia vist moltes vegades aquestes plantes
arrapades al terra i mai se m’havia acudit que podien ser comestibles… Està
clar que poc a poc anem perdent molta de la riquesa culinaria que ens ofereix
el nostre entorn (sembla que alló que no estigui en una safata de plàstic no ha
de ser comestible).
En aquest
punt finalitza la pista i es converteix en un corriol que puja decididament
fins el Coll de Pal ( 3 fotos ).
Girem a la nostra esquerra (SO) i pujem en direcció al Turó de la Parcel.la tot deixant el filat a la nostra dreta. Fa
pocs dies que ha nevat, el terra s’ha glaçat i ara s’ha desfet provocant que el
terra estigui fangós, això ens dificulta una mica la marxa però poc a poc anem
guanyant alçada.
Durant el camí una petita construcció
de pedra situada a la nostra esquerra ens crida l’atenció. Quan ens apropem
veiem que es tracta d’una petitísim refugi de pastors on amb prou feines s’hi
pot entrar de quatre grapes i on només s’hi poden estar dues persones de forma
molt apretada ( 1 foto ). Tot i això es veu en perfectes condicions pel que segurament encara és
utilitzat de forma més o menys regular. Uns metres més al SO n’hi ha un altre
de similars característiques. El primer te un forat al sostre, probablement per
deixar sortir el fum en cas de que es cuini alguna cosa al seu interior (en tot
cas hauria de ser amb un fornet ja que no hi ha espai ni tant sols per encendre
un petit foc)
Seguim caminant amunt. Veiem Sant
Joan de les Abadesses a la nostra esquerra i tot guanyant alçada arribem al cim
del Puig Estela de 2.013 metres ( 3 fotos ). Aquest cim està coronat per una gran fita
de pedres molt ben construida (i.e. no ha estat feta per l’acumulació de
pedres que han posat els visitants).
Des d’aquí ja tenim una complerta
panoràmica del Pirineu (Canigó, zona de Vallter i Núria, Puigmal…) i ja divisem amb claretat el
nostre destí: el Taga, amb la serralada del Cadí al seu darrera i si ens hi
fixem també podem veure les puntes del Pedraforca sortint per darrera seu. Als
nostres peus veiem Pardines al nord i Sant Joan de les Abadesses i Ripoll al
sud.
Després
d’esmorzar, reprenem la marxa tot seguint la carena. Ara el camí fins a la
Portella d’Ogassa és de baixada i l’únic esforç que cal fer es mirar on posem
els peus ja que la carena és rocallosa. El següent cim que trobem és el Puig de Coma d’Olla ( 1 foto ) també coronat per una fita
de pedres tot i que no tan alta com la de Puig Estela.
Ara el filat
queda a la nostra esquerra i podem veure l’esglèsia de Sant Martí d’Ogassa molt
avall a l’esquerra. Tot baixant arribem
a la Portella d’Ogassa ( 2 fotos ) punt en el que s’acava la baixada i comencem
a enfilar cap al cim del Taga. En aquest punt conflueixen uns quants camins
(el del Coll de Pal, el de Pardines, el de Sant Martí d’Ogassa…) i ja no pujem
sols. Sembla que el cim és a prop però encara està uns 160 metres més amunt i
és millor anar hi anant…
El cim del Taga de 2.035 metres, està
coronat per una gran creu blanca i la vista que ens ofereix és magnífica…( 3
fotos ) A la vessant
nord veiem amb claretat des del Pedraforca fins al Canigó, Pardines als nostres
peus, en direcció sud Montserrat, el Matagalls , Montseny … El dia acompanya ja
que la visibilitat és molt bona.
Des del cim
es veu molt clarament el camí de tornada. Només cal que arribats a la Portella
d’Ogassa girem a l’esquerra en direcció a l’Estany
del Tarter per després desviar-nos
de nou a la dreta i pujar fins el Coll de Pal. D’aquesta manera evitarem
l’ascensió per segona vegada al Puig Estela. Suposem que aquest recorregut de
tornada estarà especialment indicat a la primavera ja que transcórre per prats
que en aquella época de l’any han d’estar totalment florits (no sembla
recomanable a plè estiu ja que el sol hi ha de tocar de valent).
La nostra recomanació es que arribats a la
Portella d’Ogassa seguiu el camí més marcat que us portarà directament a
l’Estany del Tarter ja que intentar mantenir l’alçada per assolir el Coll de
Pal sense haver de pujar és inútil degut al bosc de Pins i a la tartera que hi
ha a l’alçada de l’estany.
Arribats a l’alçada del l’estany del
Tarter ( 1 foto ) i el Pla del Gorg amb vaques ( 1 foto ) veiem a la nostra
esquerra la barraca de l’Orri Vell ( 1 foto , una cabana de pedra que pot
servir d’aixoplug en cas de necessitat). Ja estem al tram final i enfilem la
pujada cap el Coll de Pal, pot ser amb més ímpetu del necessari ja que ens
pasem el sender que travessa el Torrent del Coll i anem a sortir a la carena,
uns 50 metres pel damunt del coll… Ara el camí ja és mateix que hem fet a l’anada…
Baixem pel Coll de Pal, tornem a passar per l’abeurador, el costat del refugi
Montserrat, Cal Fare i finalment arribem a la Font de la Roda on haviem deixat
el cotxe.
DESNIVELL, TEMPS I DISTÀNCIES
APROXIMADES
|
#
|
Localització
|
Temps
|
Distància
|
Alçada
|
0
|
Font de la
Roda
|
0h 00m
|
0,00 km
|
1408 m
|
1
|
Cal Frare
|
0h 05m
|
0,40 km
|
1452 m
|
2
|
Refugi
Montserrat
|
0h 30m
|
1,50 km
|
1622 m
|
3
|
Abeurador
|
0h 45m
|
2,50 km
|
1719 m
|
4
|
Coll de Pal
|
0h 50m
|
2,90 km
|
1771 m
|
5
|
Refugi
pastors 1
|
1h 10m
|
3,80 km
|
1890 m
|
6
|
Refugi
pastors 2
|
1h 15m
|
4,00 km
|
1908 m
|
7
|
Puig Estela
|
1h 35m
|
5,10 km
|
2017 m
|
8
|
Vessant sud
del Puig de Coma d’Olla
|
2h 05m
|
6,60 km
|
1924 m
|
9
|
Portella
d’Ogassa
|
2h 25m
|
7,50 km
|
1800 m
|
10
|
Cim del Taga
|
3h 00m
|
9,00 km
|
2039 m
|
11
|
Estany del
tarter
|
4h 05m
|
12,80 km
|
1604 m
|
12
|
Coll de Pal
|
5h 00m
|
15,40 km
|
1771 m
|
13
|
Font de la
Roda
|
5h 40m
|
18,30 km
|
1408 m
|
No hay comentarios:
Publicar un comentario