Excursionisme

Benvinguts al meu bloc d'Excursionisme. Sóc des de fa molts anys un gran aficionat a fer excursions, En aquest bloc, publicaré els meus itineraris detallats de diferents excursions, bàsicament, al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, al Parc Agroforestal de Terrassa, a la Vall de Camprodon, a la Garrotxa, a Montserrat, Parc Natural del Montnegre i el Corredor, la Serra de Marina, Parc Natural del Montseny,...També alguna poesia meva, sóc un amant de la poesia.

Espero que us agradi i pugui ser-vos útil per fer excursions.


Una abraçada,

Jordi

sábado, 2 de julio de 2016

El Montgrí i el Ter Vell. Cala Pedrosa - La Foradada - Les Medes -...












El Montgrí i el Ter Vell. (Torroella de Montgrí, el Baix Empordà).

Caminada molt bonica i variada pel massís del Montgrí, primer pujant al seu castell (amb unes vistes impressionants), tot seguit per les dunes, garrigues i pinedes de la Muntanya Gran, després resseguint la Foradada i belles cales ran de mar (amb les Medes ben presents), per acabar pels Aiguamolls del Ter Vell i la fèrtil plana de la desembocadura del Ter.

LA RUTA - FITXA TÈCNICA:

-Quilòmetres: 26,0 (Aprox.), tot i que es pot escurçar, partir o fins i tot allargar gracies als diferents senders locals o de petit recorregut de la zona.

-Desnivell: ± 750 m (aprox).

-Durada:entre 9 i 10 h

-Circular: si

-Dificultat: mitjana (millor un bon calçat).

-Senyalitzada. com a GR-92 (marques blanques i vermelles) de Torroella de Montgrí al trencant de cala Pedrosa, indicat amb un cartell, del trencant a l'Estartit seguint un sender local (marques blanques i verdes), de l'Estartit a Torroella pel del PR-C 109 (marques blanques i grogues). Amb cartells a tot el recorregut.

-Inici a: Torroella de Montgrí (Plaça del Lledoner), dels molt possibles. TRACK Wikiloc

ITINERARI:

Començo a caminar a les 10h.
LA RUTA - FITXA TÈCNICA:

-Quilòmetres: 26,0 (Aprox.), tot i que es pot escurçar, partir o fins i tot allargar gracies als diferents senders locals o de petit recorregut de la zona.


-Desnivell: ± 750 m (aprox).


-Durada: 10 h


-Circular: si


-Dificultat: mitjana (millor un bon calçat).


-Senyalitzada. com a GR-92 (marques blanques i vermelles) de Torroella de Montgrí al trencant de cala Pedrosa, indicat amb un cartell, del trencant a l'Estartit seguint un sender local (marques blanques i verdes), de l'Estartit a Torroella pel del PR-C 109 (marques blanques i grogues). Amb cartells a tot el recorregut.


-Inici a: Torroella de Montgrí (Plaça del Lledoner), dels molt possibles. TRACK Wikiloc

ITINERARI:

Començo a caminar a les 10h des de Torroella de Montgrí (Plaça del Lledoner).

Pujo al Castell de Montgrí, relativament ràpid. D'entrada és l'única pujada una mica forta i així ja me la trec de sobre. Un cop a dalt ja m'encantaré més. El castell és bonic i les vistes, tot i que el dia està força encalitjat, impressionants (per tornar-hi un dia en que la visibilitat sigui bona).

El castell de Montgrí va ser construït entre el 1294 i el 1931, pel comte de Barcelona arrel d'una disputa amb el comte d'Empúries. De tendència oriental (difosa per Europa després de les croades), amb una planta rectangular i torres encastades a les muralles, no és va acabar mai (construint-se, només, els murs i les torres exteriors). Resolt el problema perd importància estratègica restant, únicament, com un símbol de la zona.

Baixo després fins a les Dunes, amb algun tram, tot i que curt, força picat i pedregós. Però entretenint-me tant com vull, buscant floretes i fotografiant-ne la meitat. Disfruto molt entre la garriga, tot contemplant abelleres, xicoires, lletereses, morrons, lliris, almesquins i moltes altres. Sense haver de córrer i sense patir per ningú (tot i que m'agrada caminar acompanyat, sol també té les seves avantatges... i avui les aprofito al màxim). picada. Dunes (explicar una mica). A més el dia és ideal, assoleiat, fins i tot fa una mica de caloreta, però que no es nota gràcies a la mica de vent que fa.

A les Dunes el camí és torna pla i amb més ombra. Travesso una bonica pineda amb una curiosa història.
En aquesta zona les sorres dipositades ple Fluvià, la Muga i el Ter, i transportades i apilonades per la tramuntana es hi van haver unes grans dunes mòbils. A finals del segle XIX ocupaven una superfície de 197 hectàrees i avançaven de 4 a 5 metres per any, causant diferents problemes socioeconòmics. És per aquest motiu que es van fixar. Una llarga obra d'enginyeria forestal va convertir les dunes en una pineda amb un aspecte absolutament normal.

Travessades les Dunes, em retrobo amb les garrigues, sempre badant, ara amb les flors, ara amb les papallones, ara amb algun escarabat o alguna abella.

El camí, més o menys pla fins al trencant de cala Pedrosa. Arribo a la cala, amb les vistes a la Foradada i la paradeta a la cala.

Trobo un cartell que m'indica que hi ha un camí cap a la Calella, sense haver d'anar a l'Estartit i recular, tal i com em pensava, decideixo agafar-lo (és una mica més llarg, però és la part que hagués escurçat). I com me'n penediré, no pel camí, que és molt bonic, cales i penya-segats, amb les Medes gairebé sempre presents... sinó per les tres baixades que hauré de fer, primer fins al Port d'en Falaguer, després fins a la Calella i finalment fins a l'Estartit.
A partir de l'Estartit el camí ja és pla. Aprofito per dinar al Ter Vell. Tot contemplant aquests aiguamolls em faig els entrepans...

El Ter Vell és l'antiga desembocadura del riu. Desviat a mitjans del segle XIX és va originar una llacuna litoral. Prop seu es conserven, també, altres interessants clapes d'aiguamolls, salicornars i dunes (salvats miraculosament de la urbanització), refugi de vida per a la amenaçada flora i fauna de les zones humides.

Arribo a Torruella després de 10 hores de camí.

jueves, 30 de junio de 2016

Sallent. (Sallent, el Bages).














Sallent. (Sallent, el Bages).

Caminada llarga (tot i que es pot escurçar) però bonica. En un paisatge en mosaic, es passa per camps, pinedes i rouredes, gairebé sempre amb bones vistes, primer cap al Bergueda i els Pirineus, després cap al Pla del Bages i les muntanyes que l’envolten. El camí passa, també, per un bon grapat d’ermites.

LA RUTA - FITXA TÈCNICA:

-Quilòmetres: 20,2

-Desnivell: 600 m.

-Durada: 5 h (amb parades).

-Dificultat: mitjana.

-Circular: Si

-Inici a l'església de Santa Maria de Sallent (hi ha un aparcament).

-Ben senyalitzada, marques blanques i vermelles de GR, es puja pel GR4-3 i es baixa per els GR-4 (o a l'inversa, si es vol), amb algunes variants que es fan per trams de PR (marques grogues i blanques), la majoria senyalitzades amb pals (excepte baixada de Montcogul, en que es deixa el PR i es baixa recte i directe). Aquests PRs, amb d'altres camins, permeten escurçar la caminada. TRACK Wikiloc

ITINERARI:

Sortim de davant de Santa Maria de Sallent, eclèctica, del segle XX. Travessem el poble i de seguida ens comencem a enfilar per el paisatge en mosaic que ens acompanyarà tot el camí, camps de cereals, pinedes i algunes boniques rouredes.

En aquesta primera part del camí gaudim, també, de bones vistes cap el Berguedà i els Pirineus.

La primera parada és gairebé al cap de munt de la pujada. L’ermita de Sant Pere de Serraïma, romànica llombarda del segle XI, amb ampliacions i reformes posteriors, encara que conserva la seva estructura primitiva.

Una mica més endavant el camí es torna més pla. Aquí fem la segona parada, Sant Martí de Serraïma. D’origen romànic, la construcció actual és bàsicament del segle XVII.

Tot seguit el camí es torna a enfilar. Per camins diferents acabem pujant al Montcogul. Encara que, almenys jo, si ho arribo a saber, no ho faig. Les vistes, entre arbres, s’endevinen boniques... però no es deixen veure.
Baixem fins a Fucimanya, tot passant per la font de la Mare de Déu de la Llet. És un llogarret amb una ermita (dels segles XVII a XX), amb una Mare de Déu a la que hi havia hagut una gran devoció .

Ens tornem a enfilar una mica pel dret, per arribar fins a Roques Albes, un mirador excepcional al Pla del Bages i les muntanyes que l’envolten (Castelltallat, Montserrat, Sant Llorenç del Munt i el Moianès).

El camí torna a fer baixada. Tot passant per un forn de guix, que sembla transformat en una curiosa i bonica barraca de vinya (ben diferent a la majoria que hem trobat en altres caminades). Arribem fins al Llobregat, tot passant, també, per la colònia Berenguer.

Resseguim el riu per desviar-nos, just abans d’arribar a Sallent, a una de les visites més esperades.

Després de veure-la tot sovint des de la carretera, tenim ganes d’enfilar-nos a l’ermita de Sant Esteve i Sant Sebastià. Romànica, de finals del segle XI, formava part del castell de Sallent (es poden veure les ruïnes al seu costat). De planta circular, és la més gran de les dotze úniques documentades a Catalunya en aquest estil. Tot i que l’església es trobava inicialment sota l’advocació de Sant Esteve, més habitualment és coneguda com a Sant Sebastià, la seva advocació posterior.

Cansats però contents, la caminada ha estat llarga, però ha estat bé...

lunes, 27 de junio de 2016

Les Flandes i altres . (Piera, l'Anoia)













Les Flandes i altres . (Piera, l'Anoia)

Caminada a dues belles curiositats geològiques, les Flandes i la Foradada. Pel camí, Montserrat gairebé sempre de fons.

LA RUTA - FITXA TÈCNICA:

-Quilòmetres: 13,2 (Aprox.).

-Desnivell: ± 225.

-Durada: 4 h 30' (amb parades)-

-Circular: si.

-Inici a Piera (al Portal Romanyà, tot i que també es pot començar al castell o a la Font del Prat).

-Dificultat: baixa.

-No senyalitzada, cal TRACK Wikiloc. També es pot fer amb mapa, però per les Flandes haurem de tenir ganes d'"explorar" i perdre'ns-hi (val la pena).

ITINERARI:

D’entrada fem un petit recorregut pel casc antic del poble  de Piera, prou bonic. Passem per el Portal de Romanyà (del segle XVI), i seguim pel carrer principal, tot passant per cases tan boniques com la Casa de les Voltes (del segle XVI) o la casa Sastre (del segle XVIII, esgrafiada).
Girem a la Creu de la Plaça, creu de terme que indica l'antic inici (o final) del poble. Una mica més enllà passem per les fonts del Prat i del Rossinyol, arees de lleure, ja sortint de la vil·la.

Pel paisatge que ens acompanyarà pràcticament tot el camí, vinyes, alguna olivera i alguna clapa de bosc, arribem a la següent parada: la Mare de Déu del Remei, una petita ermita, a tocar del Mas de Bonans.

A partir d'aquí, una mica més enlairats, tindrem gairebé sempre Montserrat de fons, i una mica més enllà, l'Ordal i Collserola.

Continuem el camí fins al que ens ha impulsat a venir. Els camins són poc marcats i ens costa una mica trobar i saber si anem pel camí correcte (tot i que sempre hi anem).
Les Flandes són uns xaragalls d'argiles vermelloses que aquí prenen boniques i curioses formes. Fem un pilot de fotos.

Sortim de les Flandes i tornem al camí principal, una pista ample.

Allarguem l'excursió fins al Castellet, on hi ha un bonic mirador, amb bones vistes de la zona.

Ho aprofitem per dinar i, mentre mengem, descobrim la primera abellera de la temporada. Mentre, passa, també, una oreneta...

Reculem per on hem vingut i continuem el camí, fins a la següent parada. És a una altra curiositat natural: la Foradada. Un arc d'argila natural format per una riera, malgrat que unes construccions d'unes canonades soterrades l'espatllen una mica. Val la pena.

A partir d'aquí és quan la ressenya falla una mica. La pista que ens hauria de portar un altra cop al poble sembla que està tallada per uns horts. Ens embosquem al costat d'una riera i passem per camins bruts i poc freqüentats, fins que hi acabem pujant una mica pel dret (no surt al track, on he dibuixat un camí alternatiu molt més cómode i fàcil).

Ja momés ens queden les últimes parades del dia. Passem pel costat de l'església de Santa Maria de Piera (del segle XII tot i que reformada posteriorment), i el castell de Piera (originari del segle X, tot i que la construcció actual sembla gótica). Després per uns safraigs públics, ben restaurats... i cap a casa.