Excursionisme

Benvinguts al meu bloc d'Excursionisme. Sóc des de fa molts anys un gran aficionat a fer excursions, En aquest bloc, publicaré els meus itineraris detallats de diferents excursions, bàsicament, al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, al Parc Agroforestal de Terrassa, a la Vall de Camprodon, a la Garrotxa, a Montserrat, Parc Natural del Montnegre i el Corredor, la Serra de Marina, Parc Natural del Montseny,...També alguna poesia meva, sóc un amant de la poesia.

Espero que us agradi i pugui ser-vos útil per fer excursions.


Una abraçada,

Jordi

sábado, 27 de febrero de 2016

Balsareny. (Balsareny, el Bages).












Balsareny. (Balsareny, el Bages).

Caminada curta i planera, bonica i molt variada, en poc més de vuit quilòmetres es passa per un castell, dues ermites (una romànica i l'altre neoromànica), una colònia tèxtil, un parell de rescloses i una sèquia.

Primer per un paisatge sec, pinedes i camps, després per boscos de ribera ombrívols i frescos.

LA RUTA - FITXA TÈCNICA :

-Quilòmetres: 9,5

-Desnivell: 300 m.

-Durada: 3 h (amb parades).

-Dificultat: baixa.

-Circular: Si.

-Inici a l'església de Balsareny.

-No senyalitzada. De Balsareny a la colònia Soldevila, segurament el més interessant (sense tenir en compte el Castell), es pot fer seguint el camí de la Sèquia i el PR de les colònies del Llobregat. El Castell es pot visitar els diumenges, excepte a l'agost, però cal consultar horaris.

ITINERARI:

Començo a caminar a mig dia.
La primera parada es ben aviat, a l'església de Santa Maria de Balsareny, d'origen romànic però modificada posteriorment.

Tot seguit surto del poble i de seguida tinc a la vista el següent objectiu del dia.

A mitja pujada, però, faig una altra parada, al fortí de la Torreta.

Aquesta zona, al centre de la vall del Llobregat sempre ha estat un punt de pas estratègic, casa que ha fet que des de temps molt antics fins no fa molt s'hi hagin construït diferents fortaleses, com aquest fortí de l'època carlina. Segurament tenia la funció de protecció i vigilància del camí del castell.

Pel camí que en molts trams encara conserva l'antic empedrat, arribo al cim.
El Castell de Balsareny té un origen molt antic (segle IX), que va anar patit diferents modificacions. L'edifici actual, de fet, és una reconstrucció del segle XIV.

Els dubtes de si visitar-lo avui o un altre dia s'acaben de seguida, a l'agost està tancat (així, doncs, tal i com tenia pensat, un altre dia).

Les vistes al Bages són espectaculars, llàstima, però, que avui hi ha calitja i ni els Pirineus ni Montserrat és deixen veure gaire bé (tot just s'entreveuen).


Al costat d'aquest castell compacte hi ha la bonica ermita romànica, del segle XII o XIII, de Sant Iscle i Santa Victòria (...per si no n'havia vist prou aquests quatre dies. Sort que m'agrada i no em fa res).

El camí baixa amb ganes fins a un altre bonic mirador del riu, per la zona que passaré més endavant.

Està a la mateixa ruta del carrilet, que tot seguit seguiré.

Antigament unia Manresa amb Guardiola de Berguedà, i va funcionar fins l'any 1973.

Fins a la següent parada el paisatge és més aviat sec, entre camps segats i alguna pineda de pi blanc.

Arribo a la colònia Soldevila.
No era de les més grans, però també havia disposat dels serveis essencials (botiga, cafè...). Tot i que en relatiu bon estat, sembla abandonada) excepte la fàbrica.

En destaca l'església de Sant Esteve, reconstruïda en estil neoromànic (sobre la base romànica).
A partir d'aquí el paisatge canvia completament. De l'aridesa passem a la frondositat dels boscos de ribera del Llobregat, que avui per ser agost, baixa amb molt ganes, però d'un color terrós, fruit, suposo, dels ruixats d'ahir (i dels últims dies).

Sempre pel costat del riu, arribo a la Resclosa dels Manresans, naixement de la Sèquia de Manresa.

Aquesta canalització es va començar a construir l'any 1339 i no es va acabar fins el 1383. És una obra d'enginyeria medieval que porta l'aigua del Llobregat fins a Manresa.

Aquí neix, també, la Ruta de la Sèquia, que hi va en paral·lel, per fer-ne el seu manteniment (una ruta que tinc pendent, i que si no he fet, segurament és per la seva llargada, 26 km).

En faig uns dos quilòmetres fins arribar a l'aqüeducte de Santa Maria, ja un altre vegada a Balsareny). És la primera construcció important i salva la riera del Mujal (afluent del Llobregat).


1.    Santa Maria de Balsareny.
FEM CULTURA:
Santa Maria de Balsareny és l'Església parroquial del poble de Balsareny (Bages), inclosa en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.
Descripció
El temple originari era un edifici d'època romànica tardana (finals del segle XIII), encara que seguia la línia de construcció romànica. Als segles XVI-XVII el temple fou gairebé reedificat de nou, per la qual cosa en quedà ben poc de l'antiga construcció.
Avui només en resta algun fragment de mur de la nau principal i la part central de la façana fins a la cornisa; a sobre d'aquest cos s'alça el campanar modern.
La porta és de mig punt, adovellada. Sobre l'ull de bou es pot observar una finestra ara tapiada que és de l'obra original. L'aparell de la part romànica és obrat amb carreus petits, disposats en filades i ben diferenciats dels de la part moderna; aquests són molt més grans. A aquest cos central se n'hi afegiren dos de laterals.
Situada a l'antiga capella baptismal i d'estil Academicista de 1947 trobem la figura d'un Crist jacent feta per Josep Cañas i Cañas amb talla de fusta.
Història
El lloc de Balsareny és documentat des del 951 i l'església el 1009, quan Guifred de Balsareny i la seva esposa Ingilberga compraren unes cases prop de l'església. Al 1032 l'església ja tenia categoria de parròquia. A partir del 1295 es documenten diverses donacions per a l'obra de l'església. L'església es trobava dins l'antic terme del castell de Balsareny.
En els segles XVI-XVII s'hi feren reformes importants que no deixen veure l'obra original.
L'any 1957, l'església, que fins aleshores estava lligada al Bisbat de Vic, passà a dependre del Bisbat de Solsona.

2.    Castell de Balsareny
El castell de Balsareny és una fortalesa d'estil gòtic civil català ubicada dalt d'un turó, sobre el municipi de Balsareny, i datada el 951. És una obra declarada bé cultural d'interès nacional.
Ha estat vinculat de sempre al llinatge dels Balsareny i es troba en un excel·lent estat de conservació. Enfilat en un turó de 420 m a la vora dreta del riu Llobregat, avui és ben visible des de l'Eix del Llobregat, des d'on el castell destaca amb els seus merlets airosos. La vista sobre el riu i el poble de Balsareny és excel·lent. També es poden veure les torres de Castellnou i Castelladrall. La construcció actual força ben conservada té elements dels segles XIV i XV i es va refer al XIX. Al costat mateix del castell es pot visitar la capella romànica del segle XII, amb modificacions posteriors, de la Mare de Déu del Castell.
Descripció
El castell de Balsareny es troba situat dalt d'un turó de 420 m d'altitud, a la riba dreta del Llobregat. Es tracta d'una construcció gòtica del segle XIV que respon al tipus de palau fortificat, amb un gran edifici de planta pentagonal amb pati interior coronat amb merlets.
Al voltant del pati hi ha diverses dependències: el celler, la cisterna, les quadres, la masmorra... Unes escales descobertes d'un sol tram situades a l'angle nord- occidental porten a la planta superior, on es troben les cambres, els salons i la cuina. A sobre d'aquesta planta hi ha el camí de ronda protegit per merlets amb sageteres.
A la teulada hi ha la canalització d'aigües feta amb canonades de pedra per les que l'aigua transcorre fins a la cisterna situada al subsòl del pati.
Diversos autors assenyalen la presència d'alguns vestigis romànics al castell (part inferior del mur de tramuntana, arcs del primer pis del pati d'armes, fragments de les muralles), si bé és difícil precisar la data de construcció d'aquests i podrien molt bé haver-se construït en època gòtica.] Durant la Guerra Carlina (1837) el castell fou envoltat per una muralla exterior amb bestorres rodones als angles.
Crugies
El pati central, planta rectangular amb arcs a les seves dues ales, als voltants i al fons, tots de mig punt. Els del pis inferior són d'arrencada baixa i potser d'època romànica; els del pis superior, més esvelts, ben aparellats i amb impostes llises a les arrencades, són molt més tardans, potser ja del segle XVI. S'arriba a la planta noble per una escala descoberta i d'un sol tram a l'esquerra de l'entrada. A l'altre costat hi ha un pou senzill sobre la indispensable cisterna.
Aquest pati determina les quatre crugies en què es distribueixen les dependències de la casa. A la planta baixa s'aprecien arcs apuntats transversals, molt poc distants entre si, que devien sostenir sostres de bigues substituïdes modernament per voltes de rajoleta. Els sostres dels salons de la planta principal eren enteixinats (Ll. Monreal i M. de Riquer).
Església de Santa Maria
Situada a escassa distància del cos principal del castell i a l'extrem sud del cim del tossa, és un edifici d'una sola nau amb absis semicircular llis a llevant. Al mur de migdia i actualment apiada es troba la porta original, d'arc de mig punt ressaltat per un altre arc en degradació i rematat per una arquivolta. La porta actual d'accés es troba al cantó de ponent. A sobre hi ha una finestra de doble esqueixada. La façana de ponent culmina amb un campanar d'espadanya. Al centre de l'absis s'obre una finestra de doble esqueixada ornamentada amb una senzilla arquivolta dovellada. Al mur de la cara nord hi ha la sagristia i una capella de planta quadrada coberta per una cúpula.
L'església és coberta amb volta de canó apuntada. L'aparell és de carreus petits i regulars units amb calç. Aquesta església presenta les característiques d'una petita capella senyorial i destinada als senyors del castell. És d'un romànic avançat, de mitjans del segle XII. Estigué dedicada als sants Iscle i Victòria. Ha estat restaurada modernament per la Diputació De Barcelona.
El temple és obra del segle XII, amb reconstruccions de la façana del segle XIII. a finals del segle XVI i principis del XVII s'amplià amb una sagristia i una capella barroca, coberta amb cúpula, sens dubte per a convertir-la en un panteó familiar, ja que s'hi va col·locar una tomba en la qual, segons una inscripció tardana, hi ha les restes d'un Martín "primus dominus castri baroniae de Balcereni" (Montreal-De Riquer).
Història
Primera datació
El castell apareix esmentat l'any 951, en documents d'època carolíngia procedents del monestir de Sant Benet de Bages i del bisbat de Vic. En un document del 966 i en un altre de 990 se'l menciona com a Castrum Balciarenno.
El document de referència del 951 és un diploma de Lluís el Piadós, confirmació, a petició de la reina Gerberga i del Comte Odalric, dels béns de l'abat Cesari de Santa Cecília de Montserrat, entre els quals l'església de Santa Cecília en terme de Balsareny (Balceringia), que Longobard havia donat a Santa Cecília de Montserrat.
 Del mateix 951 hi ha un segon document, en aquest cas, una butlla del papa Agapit II a l'abat Arnulf de Ripoll, confirmant les propietats del monestir, entre les quals el lloc de Serra sanç, "in pago Balzaraniensi".
En aquests dos primers documents no es parla explícitament del castell, sinó d'una església del terme i d'un lloc del terme; però de l'existència d'un terme amb esglésies i masos se'n desprèn l'existència d'un castell termenat.
Per això l'any 951 és la referència coneguda més antiga, tot i que el castell òbviament podia ser anterior; però no ho devia ser gaire, ja que no sembla casual que en un mateix any hi hagi dos documents, l'un del rei de França i l'altre del papa de Roma, que parlin de Balsareny, i abans no n'hi hagués cap (de conegut). El primer document que fa referència expressa del castell és del 966, i n'hi ha d'altres el 967, 977, 987, 990 (una butlla del papa Joan XV) i pàssim.
Propietaris i reformes
Arran de la rebel·lió del got Aissó, els anys 826 i 827, tot el Bages va quedar despoblat fins que Guifré el Pilós el va repoblar els anys 877 al 883, construint esglésies, monestirs i rebastint castells vora el Llobregat, des de Balsareny fins a Manresa. En els segles X i XI, una família que duia el cognom de Balsareny es va instal·lar i va ajudar a la reconquesta de la terra que era en mans dels sarraïns.
El primer personatge que apareix amb aquest nom és un vicari comtal, Guifred de Balsareny, que comprà el 1009 unes cases al poble de Balsareny. El seu fill Guillem substituí el cèlebre abat Oliba com a bisbe de Vic, i la seva néta Guisla es casà amb el comte de Barcelona Berenguer Ramon I. Aquest infeudà el castell Bernat i Miró Riculf, membres de la família Balsareny al 1063; ara bé, els descendents no sembla que seguissin amb la possessió del castell.
 Entre 1143 i 1281 hi ha una família que s'anomena de Balsareny o de Vilallonga. El 1281 en Ramon de Peguera comprà el terme del castell. Al segle XVI per diversos enllaços matrimonials passà als Oliver, als Corbera, als de Martin i als marquesos d'Alòs.
La família propietària actual, els marquesos d'Alòs, hi mantingueren la seva residència fins a l'any 1976.
L'any 1833 el castell patí un incendi (no pas fortuït) a conseqüència del qual en resultà bastant malmès. El 1888 començà la restauració del castell, sota el patrocini de J.J. d'Alós i de Martin. Ja en la dècada de 1950 en Lluís d'Alós promogué més obres de reforma. Cal afegir la tasca del grup local "Amics dels castells", fundat per Llorenç Planes al 1959.

3.    Església de Sant Esteve de la colònia Soldevila.
Situació: A la Colònia Soldevila, al terme municipal de Balsareny, vila i municipi del mateix nom de la comarca del Bages (Barcelona).
Època:  Segle XI – Romànic - (Patrimoni.Gencat).
Protecció: No hi consta - (Patrimoni.Gencat).
Estat: Presenta un bon estat. No és accessible lliurament. Al davant hi ha una ampla esplanada on hem aparcat còmodament.


4.    Riu Llobregat.
El Llobregat és un dels principals rius de Catalunya. Neix a les fonts del Llobregat, a una alçada de 1.295 m sobre el nivell del mar a Castellar de n'Hug (Berguedà) i desemboca al Mar Mediterrani al Prat de Llobregat, prop de Barcelona. Tota la seva conca és en territori català i recorre les comarques barcelonines de nord a sud. El curs d'aquest riu ha estat molt aprofitat per la població del país per a diversos usos: agrícoles, industrials i de consum, entre altres.
Etimologia
El nom deriva del llatí rubricatus, mot que significa vermell i fa referència a les tonalitats vermelloses de les seves aigües, ja que la terra del lloc on neix és vermella i en moments de crescuda l'aigua es torna d'aquest color. Alhora, aquest terme s'hauria transformat en lubricatus per dissimilació. Lubricatus es deriva del mot lubricus que significa "relliscós", "fosc" o "fangós". Aquestes dues versions tenen una certa relació.
Curs
El seu traçat travessa successivament el solc prepirinenc, l'encavalcament de l'Alt Berguedà, el Vallès i la Serralada Litoral, la qual cosa fa que s'engorgi a Cercs, al congost del Cairat (entre Monistrol de Montserrat i la Puda) i a Martorell.
De les fonts fins a La Pobla de Lillet segueix els estrats secundaris i terciaris, s'orienta després a ponent, al solc prepirinenc, a La Pobla de Lillet s'ajunta amb el riu Arija, per l'esquerra, i a Guardiola de Berguedà s'hi troba l'aiguabarreig amb les aigües del Bastareny, que baixa del Cadí i poc després les aigües del Riu de Saldes, procedent del Pedraforca, ambdós tributaris per banda dreta. A Guardiola de Berguedà hi trobem l'inici del canal industrial de Berga, obra inaugurada l'any 1899 i impulsada per l'enginyer Marcel·lí Buxadé, que porta l'aigua del riu a la capital de la comarca del Berguedà. És en aquest municipi on el riu abandona el solc prepirinenc en travessar el muntanyam calcari encavalcat de l'Alt Berguedà per l'estret congost de Fígols (municipis de Cercs i la Nou).
En el seu camí cap al sud, l'aigua del riu que no ha estat canalitzada alimenta l'embassament de la Baells, inaugurat el 1974, amb una capacitat de 109,43 hm³ i que està situat a Cercs. El riu entra a la Depressió Central. Després de l'embassament el riu recorre molts municipis o termes municipals (Olvan, Avià, Gironella, Puig-reig, Navàs, Balsareny, Sallent, Sant Fruitós de Bages, Manresa...). Fa uns anys s'aprofitaven les aigües del Llobregat per produir l'energia elèctrica que necessitaven les màquines de les indústries tèxtils que hi havia en tots aquests pobles. Com a testimonis d'aquest aprofitament queden nombroses colònies tèxtils amb rescloses i canals llarg del riu. Actualment continuen en funcionament nombroses minicentrals elèctriques que fan que el cabal del riu disminueixi molt de manera artificial en nombrosos trams, especialment en temps de sequera.
Prop de Balsareny hi ha l'inici de La Séquia que fou construïda per ordre del rei Pere III el Cerimoniós per tal de portar l'aigua del Llobregat a Manresa.
En el seu curs, el Llobregat va rebent aigües de diverses rieres i rius que van augmentant progressivament el seu cabal: riera d'Olvan i de Clarà a Gironella; riera de Merlès a Puig-reig; riera Gavarresa a Cabrianes; el Calders a Navarcles...
A Castellgalí, el Llobregat rep les aigües del seu afluent principal, el Cardener, que fa augmentar notablement el seu cabal.
Més endavant travessa la Serralada Litoral, A Monistrol inicia un enorme canyó per l'extrem oriental de Montserrat, que acaba a la Puda, i s'obre a la depressió del Vallès i del Penedès, la qual travessa per Olesa de Montserrat, fins a Martorell on rep les aigües d'un altre afluent molt important: el riu Anoia, i passa sota el pont del Diable. Pocs quilòmetres després rep la riera de Rubí i franqueja el darrer congost. Finalment, eixampla la vall i dóna lloc a la plana del delta, d'una gran densitat demogràfica, agrícola i fabril on el Llobregat és molt aprofitat tant pels horts i camps de fruiters com per a les fàbriques i grans magatzems que s'han posat als seus marges.
Desemboca formant un vast delta d'uns 100 km² on es troben les instal·lacions portuàries i aeroportuàries de la ciutat de Barcelona, així com diverses reserves naturals d'importància a nivell europeu. El curs del riu s'ha modificat a la seva part final per poder continuar ampliant les zones dedicades a la logística del transport de mercaderies.
En aquesta zona s'hi troben nombroses localitats tradicionalment agrícoles (que inclouen Llobregat en el seu nom, com Sant Boi de Llobregat, Cornellà de Llobregat o el mateix el Prat de Llobregat) que viuen una pèrdua d'aquesta activitat per la forta pressió per obtenir sòl per a ús industrial.
Ecologia
El bernat pescaire (Ardea cinerea), el corb marí gros (Phalacrocorax carbo), l'ànec collverd (Anas platyrhynchos) són aus força fàcils de veure a les ribes del Llobregat durant l'hivern.
Pel que fa als peixos, els més comuns són algunes espècies autòctones com la bagra comuna (Leuciscus cephalus cephalus) o la truita comuna (Salmo trutta fario) i espècies introduïdes com el barb comú (Barbus bocagei graellsii) i la carpa (Cyprinus carpio).
Durant els segles XIX i XX, a la conca del Llobregat s'hi van instal·lar nombroses indústries que aprofitaven la seva energia i aigua, destacant-ne les anomenades colònies tèxtils. Algunes d'aquestes indústries es van reconvertir en centrals hidroelèctriques.
A la segona meitat del segle XX, l'aigua del riu va patir molta contaminació per part de les indústries i per residus urbans situats al llarg del seu curs. Avui en dia aquests tipus de contaminació estan gairebé solucionats però encara queden alguns punts negres, per exemple els polígons industrials de Terrassa i Rubí que aboquen a la riera de Rubí. Malgrat tot, el Llobregat encara sofreix avui una font peculiar de contaminació pels residus de les mines de potasses de Cardona, Súria i Sallent, que fan que la salinitat a la part baixa del riu sigui força elevada.
La conca del Llobregat és la font d'aigua potable per a poblacions com Manresa, l'Hospitalet de Llobregat o bona part de la mateixa Barcelona, per la qual cosa la seva contaminació planteja problemes per la presència en l'aigua de trihalometans (THMs), compostos orgànics de clor i brom que es formen al clorar l'aigua per a eliminar virus i bacteris i que poden causar càncer.

viernes, 26 de febrero de 2016

Gorgs del Brugent i Cogolls. (Les Planes d'Hostoles, la Garrotxa).



Gorgs del Brugent i Cogolls. (Les Planes d'Hostoles, la Garrotxa).










Els salts d'aigua i gorgs de les rieres de Cogolls i el riu Brugent són d'una gran bellessa. Si a això hi afegim les vistes des dels castells d'Hostoles i el de Puig-alder, la caminada és converteix en excepcional.

LA RUTA - FITXA TÈCNICA :

-Quilòmetres: 14,8

-Desnivell ± 600 m.

-Durada: 6 h (amb parades).

-Circular: si (pràcticament), inici a l'aparcament davant el cementiri de les Planes d'Hostoles).

-Dificultat: mitjana.

-No senyalitzada.
Sortint del cementiri cal anar cap a la casa que queda just davant (can Paulí), travessar-la i continuar recte per un camí que passa pel mig dels horts. Al final trobarem un sender que baixa a les gorgues. llavors cal recular. Un altre cop als horts cal agafar un corriol a l'esquerra que s'enfila cap una casa. Sense acabar-hi d'arribar de buscar hem de buscar una canal (sèquia) que seguirem i que porta a un altre gorg, i seguint els corriols que van al costat del riu, a uns altres més amunt (amb nens o si tenim vertígen millor recular fins al cementiri, agafar el camir que hi passa pel costat, a l'esquerra, fins a la via verda, seguint-la a l'esquerra fins travessar la carretera. Aquí agafar una pista que baixa a l'esquerra, abans d'arribar al pont, trencar a l'esquerra pel corriol que baixa als gorgs. Llavors s'ha de recular). Sigui quina sigui la opció triada, un cop vistos els gorgs, abans de passar al pont hem de pujar per la pista fins a la Via Verda, alla trobarem un pal indicador cap al castell, per un camí que s'enfila cap a la carretera. Un cop a la carretera cal travessar-la (just davant veurem marques de pintura i uns cartells). Cal seguir els punts grogs (tot i que no ens podem equivocar gairebé enlloc). Un cop al castell cal baixar per l'altra banda, al principi tot carenant (també hi ha punts grocs). Al cap de poc sortirem a una pista, que seguim recte, amunt, amb marques blaves, que arribem fins a Sant Salvador de Puig Alder. Davant l'ermita baixa un camí en picat cap a una casa, on trobem marques de GR, que cal seguir fins a Sant Cristòfol (atenció a les noves pistes de desenbosc que ens poden fer equivocar). A Sant Cristofol cal trencar a l'esquerra, seguin la pista, marques blaves, que deixarem poc després de travessar la riera, per buscar un camí que hi baixa, per seguir-la fins a Fontanills (d'aquí, altres tracs segeuixen per la riera, però semblava brut i no ho vaig fer). Reculem fins a Sant Cristòfol i trenquem a l'esquerra. Passada l'ermita de Sant Pelegrí trenquem a l'esquerra al segon trencant per baixar al Molí dels Murris. Reculem i continuem recte fins a trobar la via verda, que seguim a la dreta. Poc més endavant la deixem a l'esquerra al pal indicador de Les Planes (centre Urbà), que passa pel cementiri. Millors'hi portem mapa i/o TRACK Wikiloc (sense els "errors" que s'expliquen al text).

ITINERARI:
Començo a caminar per la via verda i em salto el primer trencant.... Sense saber-ho començo per l'última gorga del riu Brugent. Bonica, m'hi entretinc una bona estona fent fotos... com faré a totes.

La següent encara és més bonica, amb un petit salt d'aigua que passa per sota una cova de traverti, i una segona gorga una mica més avall (segurament els gorgs de la Mola i de la Llaura... hi ha certa confusió amb els noms, pel que he anat veient per internet).

Passat el gorg decideixo continuar pel canal, encara que hi ha algun tram aeri hi ho passo una mica malament. Arribo al Gorg de la Plana, preciós, i continuo fins al gorg de Duran, impressionant.

Aquí m'adono on m'he equivocat, ara ja em quadra tot el que diu la ressenya... i hauré de recular (ho faré per la via verda). La caminada se m'allargarà un parell de kilòmetres.




Pel camí correcte deixo la via verda i em començo a enfilar al Castell d'Hostoles. Runes del segle IX i X, amb molt bones vistes a la zona.

Val la pena i ho aprofito per menjar una mica... de pa (la idea és que si acabo d'hora, ja compraré alguna cosa a les Planes per omplir-lo... que no serà el cas).

Baixo del castell per l'altre banda, un tros per camins de senglar... per adonar-me poc més endavant que en algun lloc (al coll, però això ho sabre a casa), m'he saltat un sender ample i ben fresat.

Quan el camí arriba a una pista hi trobo unes marques blaves que decideixo seguir, sense tenir clar si em porten a un vull anar. En tot cas, decideixo que si m'escurça una mica la volta, tampoc passa res.

Al cap de poc m'adonaré també, que he perdut la ressenya i ho hauré de fer tot de memòria (i amb l'ajuda de la parella de Vidreres). Avui sembla que no tinc el dia, sort que la caminada és i serà fantastica.

El camí, entre alzinars frondosos, arriba al Castell de Puig-alder. No poguent fer drecera n'hi volguent. Del castell només en queden ruïnes i les restes d'una possible císterna.

L'edific actual és molt més recent, igual que l'ermita de Sant Salvador, d'origen romànic, de la mateixa época que el castell, però modificada i reconstruïda posteriorment. No per això és menys bonica i les vistes a la zona valen la pena.


El camí ara baixa ràpid. Algun camí de desembosc obert recentment en fa dubtar una mica, però vaig escollint el camí correcte una mica per intuició fins arribar a l'ermita de Sant Cristòfol de Cogolls. Bonica, d'origen romànic però modificada posteriorment (a causa de la destrucció causada a la comarca per terratremols posteriors).

D'aquí pren el camí que marxa cap a la dreta, però un tros més endavant no ho veig clar i decideixo recular fins a l'ermita.

Arribo  fins al salt i la cova de Fontanills. Impressionant, sobretot la cova.

Els camins per arribar-hi estan una mica bruts... i els de sortir-ne encara més. De fet ho acabem fent una mica pel dret.