Excursionisme

Benvinguts al meu bloc d'Excursionisme. Sóc des de fa molts anys un gran aficionat a fer excursions, En aquest bloc, publicaré els meus itineraris detallats de diferents excursions, bàsicament, al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, al Parc Agroforestal de Terrassa, a la Vall de Camprodon, a la Garrotxa, a Montserrat, Parc Natural del Montnegre i el Corredor, la Serra de Marina, Parc Natural del Montseny,...També alguna poesia meva, sóc un amant de la poesia.

Espero que us agradi i pugui ser-vos útil per fer excursions.


Una abraçada,

Jordi

jueves, 7 de abril de 2016

CAMINANT PER LA SERRA DE L'OBAC.



CAMINANT PER LA SERRA DE L'OBAC.

 Començo a caminar a les 10h.

RUTA:

Alzina del Sal.lari - Font dels Traginers (15 minuts) - Coll de Boix ( 20 - acumulats 35 minuts) - Alzina Bonica (5 -acumulats 40 minuts) - Coll de Tres Creus (40 - acumulats 80 minuts) - Balma de la Porquerissa (20 - acumulats 100 minuts - Font de la Pola (20 - acumulats 120 minuts) - Alzina del Sal.lari (60 - acumulats 180 minuts).

Porto fruita.

De les 3 hores: unes 2,4 hores (144 minuts, bastant planers) , unes 0,3 hores (18 minuts, pujada suau) i unes 0,3 hores (18 minuts, baixada).

TEMPS TOTAL : 4 hores
-Anada amb cotxe a l’Alzina del Sal.lari : 30 minuts.
-Temps de caminar amb parades petites: 180 minuts
-Tornada : 30 minuts. Serien les 13h30’

DESCRIPCIÓ D’ALGUNES COSES QUE VEIEM A L’EXCURSIÓ:

1.La Font dels Traginers

Font emprada pels traginers, pastors que circulaven pel antic camí raló de Mura. Un bon lloc de descans per fer un bon avituallament. El orígens de la font son naturals , no he trobat indicis de construcció anteriors a la restauració del anys 60.
La font va ser restaurada per la decada dels anys 60 pel senyor Valentí Rossinyol i Canudas conegut com en Tinet.

2.Alzina Bonica o del Vent.

L'Alzina del Vent, també coneguda com l'Alzina Bonica o l'Alzina de la Coma d'en Vila, té una alçada de prop de 12 metres i un tronc amb un gran perimetre de 2,8 metres.
El principal atractiu d'aquesta alzina són les seves nombroses branques, totes gruixudes, fermes i llargues, que li donem un aspecte monumental.
Un dels grans coneixedors de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, Antoni Ferrando i Roig, assegura que "aquesta és l'alzina més ben formada de tot el massis". Potser aquest és el motiu que l'ha permès arribar a ser centenaria, lliurant-se de la tala a la que fins ben entrat el segle XX eren sotmesos els extensos alzinars que hi ha per tot arreu del massis per tal de fer carbó vegetal i llenya.
Antoni Ferrando també explica que l'ampla ombra generada per la grandària del seu bracam era molt buscada pels pastors als migdies per protegir-se ells i els seus ramats de la força del sol.

L'alzina del Vent es troba al camí que enllaça el Coll de Boix amb la Coma d'en Vila, molt aprop del trencall del camí ral de Mura.
El desembre del 2010 la Diputació de Barcelona, com a gestora del Parc Natural, va acordar podar les branques mortes de l'alzina i, a més, fer-li un tractament contra diverses plagues.
L'Alzina Bonica és un dels molts llocs del massis on cada any per Nadal els grups excursionistes col.loquen pessebres.

3.La Porquerissa.

La Porquerissa és una de les balmes més conegudes i visitades de la Serra de l'Obac per estar situada en el fort revolt que fa el camí que va del collet de Tres Creus (600 metres en direcció l'est) a la font de la Pola (300 metres en direcció nord). Davant seu arranca una carena, que davalla cap a la Gavarra de l'Obac.
La cavitat és un dels pocs indrets del massis que conserva un nom mil.lenari. La primera referència escrita a la balma és del mes de març de l'any 1.225.


4.La fascinant història de la Font de la Pola.

La balma de la Pola sempre ha tingut un naixement d'aigua, que històricament ha estat molt aprofitat:
- pel mas que durant molt temps va existir en aquest indret,
- pels pastors i el bestiar que voltaven per la Porquerissa
- i pels boscaters i carboners.

En les primeres dècades del segle XX alguns excursionistes i caçadors també van començar a fer a la balma una aturada en els seus trajectes per la Serra de l'Obac.
Un grup d'aquests caçadors, que pertanyien a la secció d'excursionisme de la Joventut Terrassenca, van decidir a finals dels anys 20 fer diverses obres d'acondicionament amb dues finalitats:
- que la font tingués aigua tot l'any.
- que davant seu hi hagués una àrea d'esbarjo per poder descansar, passar llargues estones i jugar a cartes.

Els principals impulsors de les obres van ser en Valentí Rossinyol, conegut com el Tinet, en Pere Pallejà i en Hans Weichsel (mariner alemany que poc abans havia participat en la primera escalada oficial a la Castellassa de Can Torres).
Per poder dur a terme el seu projecte van demanar la col•laboració a un paleta, en Puig, que va passar a ser conegut com "el paleta de la Pola".
Entre 1928 i 1929, membres de la secció d'Excursionisme de la Joventut Terrassenca van ajudar en el trasllat de materials. Fins a l'Alzina del Salari ho van portar en el cotxe de línia de Mura. Per traslladar les coses més pesades des de la parada del bus fins a la balma (1,7 quilòmetres, amb 150 metres de desnivell de pujada i altres 50 de baixada), van contractar un burro, un matxo.
El paleta Puig va dirigir les tasques de construcció d'una cisterna interna i una gran pica externa. I, al davant, van construir una bonica taula rodona de pedra amb un tauler d'escacs pintat a sobre i voltada per un seient circul.lar. Anys més tard es va fer al seu costat una segona taula de pedra i altres dues més petites (que ja ha desaparegut).
Quan es va conèixer que la primera fase de la construcció de la font havia acabat, molta gent hi va anar a visitar-la. Davant els nombrosos visitants, els impulsors de les obres van posar un cartell a la paret de la balma demanant respecte per l'entorn.
Els constructors de la Pola també van fer un rebost en el que guardaven estris per cuinar, plats, coberts i menjar. Aquest petit magatzem era gestionat pels constructors de la font, que actuaven com a "propietaris" de l'indret.
A tothom que demanava fer servir les coses del rebost, li donaven la clau del pany. Com a contrapartida, deixaven els diners que volien en una mena de guardiola. Amb aquesta recaptació voluntària, s'anaven renovant els estris. Fins els anys cinquanta, tothom va respectar aquest sistema. Fins que algú va trencar el pany i va saquejar el rebost.
El grup del Tinet anava a la font gairebé tots els caps de setmana i, a més, fins a la guerra civil van passar allà tota la setmana que tenien de festa el mes d'agost.
Durant els primers anys, tot l'indret estava també ocupat pels carboners. Les seves barraques estaven escampades pels bosc i, en alguns casos, hi vivien famílies senceres, com era el cas d'uns valencians (matrimoni i dues filles) que es van fer molts amics del Valentí Rossinyol. Les plaçes carboneres estaven per tot arreu i treien fum contínuament.
L'obertura de la pista des de l'Alzina del Salari fins al coll de Tres Creus va facilitar l'accés i, per tant, va portar encara més gent a la Pola. Fins i tot es podia anar en cotxe fins a Tres Creus, que durant un temps va servir d'aparcament. Val a dir que el Tinet, ja gran, a finals dels anys 70, va poder fer les seves darreres visites als seus antics dominis pujant en cotxe, acompanyat pel seu gendre i la seva filla.
Amb la creació del parc natural es va prohibir el pas de cotxes i la Diputació va posar un pal indicador a la font, que és l'únic element de l'indret no construït pel Valentí Rossinyol i la seva colla al llarg de les dècades passades.
La font de la Pola és encara actualment un dels llocs més freqüentats a la Serra de l'Obac.

5.Vistes als Castellots de Tanca , al Paller de Tot l’Any, a Montserrat, Castellsapera, etc.














martes, 5 de abril de 2016

Roques encantades i la Salut. (Sant Martí Sacalm, Rupit i Sant Feliu de Pallerols - la Selva, Osona i la Garrotxa).



Roques encantades i la Salut. (Sant Martí Sacalm, Rupit i Sant Feliu de Pallerols - la Selva, Osona i la Garrotxa).

Ideal per fer amb nens (es pot escurçar una mica més, si es vol). Caminada bonica entre prats, fagedes i rouredes, amb vistes impressionants... i unes boniques roques on havia viscut el dimoni.

LA RUTA:

 FITXA – TÈCNICA:

-Quilòmetres: 8,3

-Desnivell: ± 325 m.

-Durada: 3 h 30' (amb parades).

-Circular: gairebé (travessa, cal deixar un cotxe a cada banda).

-Dificultat: baixa.

-No senyalitzada. Cal ressenya (amb una de senzilla, com la que pots trobar aquí, n'hi ha prou), mapa o TRACK Wikiloc. L'orientació és fàcil i en moltes parts del camí hi ha pals o cartells (encara que no en totes les cruïlles). Inici al camí de la Salut (pal indicador), primer trencant a l'esquerra passat el Restaurant la Devesa (direcció Olot), de la carretera C-153 (de Vic a Olot, passant per Cantonigros).

Nota: es pot escurçar començant des del santuari de la Salut, i encara més, des del coll de Condreu (tant en un cas com l'altre, llavors, només cal seguir els Pals i les marques grogues).













 ITINERARI:

Excursió  als límits de les comarques d’Osona, la Garrotxa i la Selva.  Fa sol, però també força fred.

Aparco i començo una pujada suau (avui la caminada no serà més aviat suau). Ho faig entre boniques fagedes, prats i algunes rouredes, ara ja amb un aspecte totalment hivernal (tal i com toca, avui que comença).

Vaig sol. Això vol dir a un ritme una mica més lent. No porto prismàtics, però m’entretinc igualment, tot contemplant com un pica-soques pica l’escorça d’un roure amunt i avall, tot buscant alguna cosa per menjar. També, com un grupet de mallerengues carboneres i algun altre de pinsans, intenten fer el mateix, els primers dalt els arbres, els altres ran de terra.

Mentrestant, a vegades entre arbres, altres en zones més obertes, començo a gaudir de diferents vistes. A la pujada, especialment d’Aiats i Cabrera, però també del Canigó i dels Pirineus (més endavant milloraran).

Arribo a les Roques Encantades. Un racó bonic on un roquissar pren formes boniques i curioses. Un indret, també, de llegenda. Diuen que el dimoni antigament vivia aquí i tenia el seu jaç entre les roques. De tant en tant s’avorria o estava de mala lluna, i, llavors, s’entretenia fent rodolar les roques per veure com espetegaven a les cases de Sant Feliu de Pallerols. La gent del poble, cansats d’aquest patiment, van demanar ajuda a tothom qui va poder... fins que un àngel va lligar les roques amb unes cadenes, i el dimoni, va marxar fastiguejat de no poder-les bellugar.

El més curiós és que, com passa amb força llegendes, podria tenir una base científica i històrica. L’època en què apareix la llegenda a la zona hi va haver diversos terratrèmols que podrien fer baixar alguns blocs muntanya avall. Com si fos un nen, m’hi estic una bona estona explorant-los, passejant-m’hi pel mig i descobrint les seves esquerdes i forats.

Un cop vistes, reculo un tros per continuar més endavant, cap al Santuari de la Salut (que no visito perquè sembla que estan fent missa).

Hi havia estat fa molts anys, el que no recordava, però, és que les vistes que hi ha des de la terrassa fossin tant espectaculars. Potser, també hi ha fa que avui la visibilitat és força bona.

Des d’aquí es pot veure gairebé totes les comarques gironines i els Pirineus Orientals. Del Canigó fins al Puigmal (crec), Rocacorba, el Corb, la Garrotxa... I encara una mica més enllà, encara que una mica encalitjat, les planes de l’Empordà i la Selva.

Reculo un trosset i continuo el camí.
Sempre entre boscos i prats bonics, vaig baixant fins al cotxe. Una mica més tard del que comptava, per l’estona que m’he entretingut a tot arreu, però

FEM MÉS CULTURA:

El Santuari  de la Salut a Sant Feliu de Pallerols.
Al terme municipal de Sant Feliu de Pallerols, en plena Garrotxa, a 1028 metres d’altitud, el santuari gaudeix d'una balconada esplèndida amb vistes a la vall d’Hostoles, la vall d’en Bas, el Canigó, el golf de Roses i l’Alta Garrotxa. El conjunt es troba en la cruïlla de l’antic camí d’Amer a Rupit i a Vic.
Conegut des de l’any 1642 amb el nom de la Font de la Salut, degut a la presència d’aigües miraculoses. Joan Carbonés, un pagès de Sant Pere Sacosta (les Planes), va col·locar una imatge de la Mare de Déu a una cova perquè protegís els habitants de la zona de tempestes i d’aiguats, que  els malmetien les collites. Al segle XVIII s’engrandí el primitiu edifici.
L’ampliació de l’hostatgeria es va fer a mitjans segle XIX. Les darreres reformes (restauració de l’orgue, nova pavimentació de la carretera, sistema de calefacció) es van realitzar entre els anys 2000 i 2003. La imatge que s’hi venera és una còpia de guix, posada l’any 1939, després de la Guerra Civil.

lunes, 4 de abril de 2016

Bufadors de Beví. (Santa Maria de Besora, Osona).



Bufadors de Beví. (Santa Maria de Besora, Osona).

Caminada fàcil i molt bonica. Combina bones vistes, boscos de tota mena (alzinars, rouredes, pinedes i fagedes) i els curiosos bufadors.

Els bufadors són avencs d'on surt aire fred, creant un microclima especial. Diuen que a vegades és pot escoltar l'aire que xiula al seu interior, d'aquí el seu nom.

LA RUTA I FITXA - TÈCNICA:

-Quilòmetres: 5 (aprox). Es pot allargar sortint de Santa Maria de Besora, la Farga de Bebié o el Castell de Montesquiu, també combinant la caminada amb les baumes del Teixidor.

-Desnivell: ± 240 m.

-Durada: 2 h 30' (amb parades i sense allargar-la)).

-Circular: si.

-Dificultat: Baixa.

-No senyalitzada, cal portar mapa o una bona ressenya, tot i això no és perdedora. Sortint del Coll de Beví o bé podem prendre el camí que va carenant la serralada de Beví fins que baixa en picat als bufadors, o bé podem començar a baixar per la mateixa carretera i anar prenent sempre el camí de més a la dreta (petit o gran).

-Inici al Coll de Beví (Santa Maria de Besora)









ITINERARI:

Comencem a caminar a les 10h.

D'entrada el camí va carenant per la Serra de Beví. El dia és clar hi ha unes vistes prou boniques de la Plana, el Montseny i els Pirineus (El Puigmal, la Tossa d'Alp...), a més de Montserrat i les puntes dels Pollegons del Pedraforca, amagat rera una muntanya.

Deixem la carena i el camí comença a baixar en picat fins els Bufadors, que explorarem amb calma. El indret és molt bonic.

Els bufadors són avencs i esquerdes a la roques (entre una mena de congost), dels que hi surt aire fred, creant un microclima especial que es reflecteix, també, en la vegetació que els envolta.
Diuen que a vegades és pot sentir el so de l'aire sortint de dins seu, d'aquí el seu nom.

Tornem per baix, pel camí fàcil. Fa solet i fins i tot tenim calor