Excursionisme

Benvinguts al meu bloc d'Excursionisme. Sóc des de fa molts anys un gran aficionat a fer excursions, En aquest bloc, publicaré els meus itineraris detallats de diferents excursions, bàsicament, al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, al Parc Agroforestal de Terrassa, a la Vall de Camprodon, a la Garrotxa, a Montserrat, Parc Natural del Montnegre i el Corredor, la Serra de Marina, Parc Natural del Montseny,...També alguna poesia meva, sóc un amant de la poesia.

Espero que us agradi i pugui ser-vos útil per fer excursions.


Una abraçada,

Jordi

miércoles, 25 de junio de 2014

PIC DE PEGUERA ( 2.983 m ) I PIC DE MONESTERO ( 2.877 m ) al Parc Nacional d’Aigüestortes – Estany de Sant Maurici .















PIC DE PEGUERA ( 2.983 m ) I PIC DE MONESTERO ( 2.877 m ) al Parc Nacional d’Aigüestortes – Estany de Sant Maurici .

Ruta circular que comença al pàrquing de Prat de Pierró del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, a prop d'Espot. El primer dia es puja fins al refugi Josep Maria Blanc. El segon dia, es fa l'ascensió al pic de Peguera i al pic de Monestero des del coll de Monestero, es baixa per la preciosa vall de Monestero cap a l'estany de Sant Maurici i es tanca la circular amb el descens des d'aquest estany fins al pàrquing de Prat de Pierró, tram conegut com la "Ruta de l'Isard".

El pic de Peguera, situat al mig del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, és una de les grans muntanyes d'aquest parc i una de les més altes. Per pocs metres no es pot considerar un 3.000, però la seva situació, la seva esvelta figura i la part final de la seva ascensió, que exigeix algunes grimpades, el converteixen en un referent del Pirineu català. 

La pujada al pic de Monestero és una mica més fàcil, però les vistes que aquest segon pic ens ofereix de tot el parc nacional són també espectaculars.

  • 1er dia
- Pàrquing de Prat de Pierró
- Gir 180º petit embassament ( 0: 47 h )
- Estany de Lladres  ( 1:40h )
-  Refugi Josep Maria Blanc  ( 2: 50 h i 2.318m ) i estany Trullo.


  • 2n dia
- Coll de Monestero ( 1: 30h i 2.715 m )
- Pic de Peguera  ( 2: 05h i 2.983 m )
- Pic de Monestero ( 3: 05h i 2.877 m )
- Estany de Monestero ( 4: 40h i 2.175 m )
- Estany de Sant Maurici ( 5: 30h i 1.912 m )
- Pàrquing de Prat de Pierró ( 6: 30h i 1.645 m )

Durada: Dos dies

Temps total efectiu (sense parades):

-1er dia: 2:50h des del pàrquing de Prat de Pierró (1.645m) fins al refugi J.M.Blanc (2.330m).

-2n dia: 6:30h en total. 1:30h des del refugi J.M.Blanc fins al coll de Monestero (2.715m), 1:10h per coronar el pic de Peguera (2.984m) i tornar al coll, 0:45h per coronar el pic de Monestero (2.877m) i tornar al coll, 2:05h de descens des del coll fins a l'estany de Sant Maurici i 1:00h des d'aquest estany fins al pàrquing de Prat de Pierró.
Dificultat tècnica: Alta (F+). Per pujar al pic de Peguera hem de fer un tram de grimpada per un corredor (I-II) que ens porta fins a l'aresta a on també arriba el camí que ve del coll de Peguera (situat a la vessant de Cabdella). Per arribar finalment al cim, recorrerem l'aresta per entre grans blocs sense grans dificultats.

Època: De finals de primavera fins a la tardor si no volem trobar neu. A l'hivern l'ascensió al pic de Peguera es complica.
Material: Grampons i piolet segons l'època de l'any.

Com arribar-hi en cotxe
A Sort agafem la carretera C-13 en direcció a Rialp, Llavorsí, Esterri d'Àneu i el port de la Bonaigua. Sobrepassem les poblacions de Rialp, Llavorsí i Escaló. Després d'Escaló, abans d'arribar a la Guingueta d'Àneu, a l'altura de la presa de l'embassament de la Torrassa, agafem el desviament que hi ha a mà esquerra, la LV-5004, cap a Espot. Un cop arribem a Espot, creuem tot el poble i agafem a mà dreta la carretera asfaltada que ens porta fins al pàrquing de Prat de Pierró (1.645m), a 4 km d'Espot. En aquest pàrquing és obligatori estacionar els vehicles. Ens trobem davant d'una de les portes d'entrada al Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici; aquí hi ha un centre d'informació del parc.

martes, 24 de junio de 2014

UN TOMB PER LA VALL FOSCA (PALLARS JUSSÀ)












UN TOMB PER LA VALL FOSCA (PALLARS JUSSÀ)

Curta i agradosa excursió entre els petits pobles de la vall Fosca de Mont-ros, Pobellà i Paüls de Flamisell que arriba a un dels molts temples romànics de la contrada, l'ermita de Santa Llúcia de Paüls, per un bell entorn natural de prats i una frondosa vegetació.

Cal situar-se a la vall Fosca, al límit septentrional del Pallars Jussà, per la carretera N-260 entre la Pobla de Segur i Senterada. Allà cal desviar-se a la dreta per la carretera L-503. Al cap de 12 km, després de passar el poble de Molinos i abans de la Torre de Cabdella, s'accedeix a Mont-ros per un desviament que surt a la dreta (E) de la L-503.

0,00 km (1.197 m). Es parteix de Mont-ros.
A la sortida del poble, es pren la carretera fins a Pobellà.

0,60 km (1.234 m), 0 h 11 min. Pobellà. Del poble destaca el nucli antic, amb l'església de Sant Miquel i les seves velles cases amb el nom escrit a fora. Es torna a la carretera, que es reprèn de nou ara en direcció a Mont-ros fins que, als 150 m, s'agafa un camí de l'esquerra.

0,74 km (1.227 m), 0 h 14 min. Desviació a l'esquerra (O/SO). Es deixa la carretera i es baixa pel camí del cementiri, que queda a la dreta (N). Es continua avall. Una mica més enllà (km 1,02, 1.190 m, 0 h 18 min), es deixa a la dreta una desviació que va a Mont-ros i que es prendrà de tornada. Es continua davallant, ara en direcció SO. Es deixa un trencall a l'esquerra i se segueix fins a Paüls.

1,40 km (1.130 m), 0 h 26 min. Paüls de Flamisell. Es gira a l'esquerra per visitar el poble, on destaca l'església de Sant Iscle i Santa Victòria. Es torna enrere i s'agafa la carretera d'accés al poble cap al NO. 100 m després, hi ha una desviació a l'esquerra.

1,60 km (1.127 m), 0 h 29 min. S'agafa aquest trencall de l'esquerra (O), que descendeix cap a l'ermita de Santa Llúcia.

1,86 km (1.104 m), 0 h 33 min. Ermita romànica de Santa Llúcia (s. XI-XII). Compta amb un bonic absis decorat amb arcuacions llombardes i es troba situada en un punt estratègic amb molt bones vistes sobre la vall. Es torna enrere seguint el mateix camí de l'anada fins que es retroba el desviament situat abans del cementiri.

2,55 km (1.190 m), 0 h 50 min. Desviació sota el cementiri de Pobellà. Cal prendre-la a l'esquerra (N). Es passa pel costat de l'ermita de Sant Marc (km 2,75, 1.205 m) i, 100 m més amunt, es deixa a la dreta un trencall que mena a la carretera de Pobellà. Es continua pel camí que baixa al torrent del Foguer i, després de creuar-lo, es puja fins a Mont-ros, on s'entra pel costat dels safareigs i d'una abundosa font.

3,09 km (1.197 m), 1 h. Mont-ros, punt de partida i final del recorregut.

RESUM:
  • Comarques:Pallars Jussà
  • Temes:Natura | Cultura
  • Distància: 3,09 km
  • Durada: 1 h
SORTINT DE L’EXCURSIÓ A LA VALL FOSCA TENIM:

Fotos seguint l'ordre:
-          
-   Estany Cubieso, Mariolo, Culpa (Vall Fosca) des de el port dels  Gavatxos

-    Estany de Cubieso y pic de Tort (2.886m)

-    Estany de Cubieso Eixerola

-    Estany Tort.

-    Estany Major, estany Xic y Pic de Dellui (a la dreta), des de el Pic Mariolo.

-    Embassament de Sallent.

-    Estany Gento i carrilet de la Vall Fosca  


RUTA PER LA VALL DE TOR – A ANDORRA PER LA MUNTANYA.


















RUTA PER LA VALL DE TOR – A ANDORRA PER LA MUNTANYA.

Tor és un petit poble del Pallars Sobirà, actualment pertanyent al municipi d’Alins i que té una història real, tan o més interessant que qualsevol novel·la històrica  plena de lluites familiars per la possessió de les terres, en aquest cas de la muntanya. Tor està situat en un indret estratègic, a cavall d’ Andorra, França i Catalunya i això ha fet que al llarg dels anys hagi estat territori disputat per comtes, bisbes, contrabandistes, propietaris de les fargues i veïns.
Malgrat la seva història, la muntanya de Tor i els indrets que l’envolten, tenen una gran bellesa paisatgística i, per això, des de La Borda del Pubill, proposem dues rutes, una a peu des del poble d’Alins i l’altra amb 4 x 4 per arribar fins a Andorra.

ALINS

És la capital de la Vall Ferrera, a 1048 m. d’altitud passen les aigües de la Noguera de Vallferrera i el camí que ens porta a la Vall de Tor. Podem passejar per Alins i visitar la ferreria, la casa dels Castellarnau i la seva torre medieval, el colomar de casa Guillem, l’església romànica de Sant Vicenç i la creu de terme. Hi podem fer una excursió i pujar a l’ermita de Sant Quirc o bé passejar pel riu fins a la Torre de les Bruixes. La Creu de Terme gòtica s.XV

LA VALL FERRERA

És una vall situada al Pallars Sobirà. Limita, al nord, amb França i Andorra. Alins, capital de Vall Ferrera, és el punt de partida de l’excursionisme, senderisme, trekking, esquí nòrdic i de muntanya, o bé raquetes de neu, pesca, caça… Podem fer excursions a la Pica d’Estat, Salòria, Norís, als estanys de Baiau, Baborte i Sotllo. Als paratges com el Pla de la Selva, el Pla de Boet, els boscos de Virós i Norís, la Vall de Tor. La Vall Ferrera amb els seus rius i la seva vegetació amb les diverses estacions de l’any, en fan una vall única.
A part d’Alins no podem deixar de visitar els pobles Ainet de Besan, Araós, amb l’esglèsia de Sant Esteve, la capella preromànica de Sant Francesc i el bosc de Virós. Àreu amb l’església de Sant Feliu, la seva creu de terme i la serradora. Besan, poble deshabitat amb l’església romànica de Santa Maria. A Norís l’església de Sant Serni i a Tor, el poble amb més alçada de la Vall Ferrera, podem visitar l’església romànica de Sant Pere, el castell de Tor i per la pista forestal, podem fer excursions fins al Port de Cabús i Andorra.

L’inici de la ruta a peu per la vall és el poble d’ Alins i, es tracta d’arribar a Tor, passant pel poble de Norís, seguint l’antic camí de ferradura que, en més d’un indret, es converteix en no apte per tot aquell que pateixi vertigen.  La durada aproximada és de 4 h. 15 min. fins a Tor i el desnivell és de 550 m.. Tor és un dels pobles més alts de la comarca i es troba situat a més de 1.600 metres d’altitud. El poble de Tor està envoltat d’un aire de misteri. A l’estiu, a la muntanya de Tor, hi pasturen ramats de cavalls.

A Andorra per la muntanya (ruta dels contrabandistes) :
Qui disposi de 4×4 (en cotxe normal no és recomanat anar-hi), una vegada situat a Tor, agafant la pista forestal cimentada que puja des d’Alins, pot tirar, direcció al Port de Cabús, agafant, o bé la pista de Pleià o bé la pista de la Rabasta (ambdues s’ajunten més amunt) i entrar a Andorra per la muntanya.  Al llarg del trajecte, es poden trobar  cotxes abandonats als costat del camí, deixats allà per contrabandistes que han estat sorpresos per la Guàrdia Civil i decideixen fugir a peu, abandonant la mercaderia.
Des d’Andorra es pot tornar pel mateix camí, pel camí tradicional de la frontera de La Seu o per Ós de Civís on hi ha una pista forestal que duu a Tírvia.

Jo he fet la ruta amb jeep fins Andorra, és espectacular