Excursionisme

Benvinguts al meu bloc d'Excursionisme. Sóc des de fa molts anys un gran aficionat a fer excursions, En aquest bloc, publicaré els meus itineraris detallats de diferents excursions, bàsicament, al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, al Parc Agroforestal de Terrassa, a la Vall de Camprodon, a la Garrotxa, a Montserrat, Parc Natural del Montnegre i el Corredor, la Serra de Marina, Parc Natural del Montseny,...També alguna poesia meva, sóc un amant de la poesia.

Espero que us agradi i pugui ser-vos útil per fer excursions.


Una abraçada,

Jordi

sábado, 30 de enero de 2016

Sant Miquel d'Hortmoier - Santa Maria d'Escales. (Oix, la Garrotxa).



Sant Miquel d'Hortmoier - Santa Maria d'Escales. (Oix, la Garrotxa).

Caminada molt bonica que combina la bellesa del paisatge amb d'altres elements d'interès (també bonics), com els alzinars muntanyencs, la riera de Beget, la Tuta d'escales (una petita cova) o dues ermites romàniques (mostres senzilles del romànic rural).


LA RUTA - FITXA TÈCNICA:

-Quilòmetres: 10.

-Desnivell ± 250 m.

-Durada: 3 h (amb parades).

-Circular: no

-Inici a Oix, passada la casa de Turisme Rural de can Pei.

-Dificultat: fàcil.

-No senyalitzada.

ITINERARI:

Començo a caminar a les 10h. Vaig sol i també m'ho agafaré amb més calma.

El paisatge és el típic de l'Alta Garrotxa, molt agrest. Valls fondes envoltades de muntanyes escarpades, sovint rematades per cingles. Molt bonic. De fons, dos voltors aprofiten les corrents tèrmiques planegen en busca de menjar.

La primera parada és a Sant Miquel d'Hortmoier (una ermita del segle XI, mostra senzilla del romànic rural, amb un absis rodó i campanar amb espadanya).

Sembla que imita el paisatge que l'envolta, on està perfectament integrada.

Reculo per on he vingut, respirant la pau i la tranquil·litat de la zona.

El camí hi va en paral·lel. De baixada decideixo explorar-la una mica, passant pel seu costat.

Arribo a una gorga bonica sense massa dificultats. Per arribar a la següent, però, la cosa es complica una mica i fins i tot haig de grimpar (val la pena, també molt bonica).
 Però un cop aquí ja no puc anar més enllà i tampoc vull recular i tornar a passar per on he vingut. El camí és a prop, és una mica dret però des de baix sembla que hi podré arribar relativament bé... la grimpada és senzilla, però el que no és veia des de baix és que està ple de bardisses i mates.

Arribo a dalt a quatre grapes per un camí de senglars (que, pels rastres que aniré veient, deuen ser abundants a la zona) i ben esgarrinxat.

Vaig deixant les gorgues enrere... i la xafagor sembla cada cop més forta (tot i que amb l'estona que porto caminant i badant les temperatures ja comencen a baixar). Si ho arribo a saber ho faig al revés! Ara m'hi tiraria sense pensar-m'ho! Que hi farem.

La segona parada del dia és a l'ermita de Santa Maria d'Escales, un altre edifici romànic de diferents etapes, restaurat, amb un pòrtic a ponent. Igual de bonica i integrada en els paisatge com l'anterior.


Molt a prop seu hi la font d'Escales, on s'hi arriba travessant una passera "arriscada" (amb una "barana"... per fer bonic). La font no raja, però fa com dues piques i, com ja he fet a la pujada, amb una altra font (si es pot dir així de l'aigua que raja d'unes teules i provinents d'un tub), ho aprofito per refrescar-me una mica.

Vaig xop de suor i l'aigua és fresca i neta (a la de dalt hi ha capgrossos de salamandra, un bon indicador).


A la baixada, una última sorpresa, la Tuta d'Escales, una petita cova de deu metres de fondària. De dimensions reduïdes però bonica.


D'aquí ja cap el cotxe i cap a casa, més tard del que em pensava, preguntant-me com una caminada que es pot fer en poc menys de tres hores, jo l'he feta amb més de quatre...


FEM CULTURA:
Sant Miquel d'Hortmoier i Santa Maria d'Escales.








 

1.Sant Miquel d'Hortmoier
Sant Miquel d'Hortmoier és una església romànica del municipi de Montagut i Oix (Garrotxa) inclosa en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Es va edificar el segle XI a la vall de Beget, entre les serres de Bestracà i de Talaixà.

Descripció
Església, situada a la vall d'Ormoier, prop de la masia del Ripoll, a l'esquerra de la riera de Berget i accessible des d'Oix per una pista de terra regular, en un paratge de singular bellesa. Fa pocs anys al costat de migdia hi havia una gran edificació abandonada que ha estat eliminada per deixar lliure l'entorn immediat al temple.
Edifici romànic bastit cap a finals del segle XI o principis del XII, d'una sola nau, volta apuntada i absis, del segle XIII, semicircular situat a llevant, amb finestra central i cornisa. La porta d'ingrés orientada a ponent és estreta i rectangular i al damunt hi ha una finestra i l'airosa espadanya de doble obertura. A migdia la façana té dues finestres de doble biaix (en total l'edifici en té dues al mur sud, una a l'absis i una a ponent) i cornisa.
Història
Fou esmentada el 977 en un document el comte de Besalú i bisbe de Girona Miró la deixa en testament al monestir de Cuixà. El comte de Besalú i bisbe de Girona Miró deixà en el seu testament l'any 979, al monestir de Sant Miquel de Cuixà "...in villa que dicunt Orto Modario cum ipsa eclesia qui est in honore Sancti Michaelisarchangeli..."
L'església de "Sancti Michaelis archangeli de Orto-Modario" figura en la relació de possessions que el papa Sergi IV confirmà, mitjançant butlla, al cenobi de Cuixà. Al 1094 es veu citada com a Sancti Michaelis de Orto-morerio i com a Sancti Michaelis de Ortomomerio l'any 1362 en les "Rationes Decimarum Hispaniae"
Figura com a parròquia en el primer terç del segle XIV, passant a ésser una sufragània d'Oix a partir del segle XVII. A Sant Miquel d'Hortmoier s'hi guardava el Sant Crist d'Hortmoier.

2.Santa Maria d'Escales
Santa Maria d'Escales és una església romànica de l'antiga parròquia d'Escales, al municipi actual de Montagut i Oix (Garrotxa). Es troba situada a l’esquerra de la riera de Llierca (poc després de la confluència dels rius d’Oix i de Beget) sota els cingles d’Espàrrecs i a 300 m damunt el riu. És un monument inventariat a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.
Síntesi històrica
Els orígens d'aquest temple els trobem a principis del segle X. La primera notícia documentada la trobem l'any 977 quan en, l'acta fundacional de la canònica de Santa Maria de Besalú, es cita la villa de Scalis. L’església apareix citada com a tal per primera vegada l’any 1092 quan el noble Bernat Joan de la Clusa, senyor d'Ogassa, deixa en testament al Priorat de Santa Maria del coll de Panissars dues parts del delme de la parròquia d'Escales. Des d'aleshores l'església apareixerà documentada en nombrosos escrits testamentaris i de compravenda de terres properes, dels segles XI, XII i XIII.
A partir del 1598 coneixem molts detalls de la vida de Santa Maria d'Escales gràcies a un manuscrit Llibre d'obra de Nostra Senyora d'Escales que es conserva en l'arxiu provincial d'Oix, llibre on els clergues anotaven les reformes, deutes o censals. Aquestes anotacions arriben fins a finals del segle XVIII. Es justament l’any 1598 quan perd la categoria de parròquia i és adscrita a Sant Llorenç d’Oix. En el segle XVII es dugueren a terme obres de millora a l’església. Consta que s’empedrà la meitat de l’església i l’entrada, que es serrà un retaule  i que es feren els altars de la Mare de Déu vella i de Sant Joan. En el 1666 consta que l’església tenia dues talles, de la Verge Maria: la vella i la nova. Cap al 1700 hi havia rector a Oix i un vicari per atendre les sufragànies de Talaixà, Ribelles, Escales i Hortmoier.
Durant la Guerra Civil de 1936 l'església va ser saquejada, com gran part dels temples de la zona, i va desaparèixer la talla de la Mare de Déu nova.  S’ha postulat que la talla de la Mare de Déu vella és la que es troba en el MNAC com a Mare de Déu de Prunera. L’any 1976, els Amics de l’Alta Garrotxa van iniciar la neteja i restauració de l’edifici. El dia 15 d’agost es celebra l’aplec  de la Mare de Déu d’agost a Santa Maria d’Escales.
Descripció
Exterior
Es tracta d’una església romànica d’una sola nau, força allargada amb capçalera a l'est formada. L’edifici té un conjunt de paraments que van del segle X al XIII, de manera que es pot afirmar que hi hagué diverses fases de construcció o de reforma. La part baixa dels murs de la nau corresponen al segle X, la part superior i la coberta de llosa daten del segle XI, la galilea adossada a la façana de ponent és del segle XII i l'absis semicircular, amb cornisa i finestral central, va ser construït el segle XIII substituint l'anterior capçalera.
La porta de l'església té la llinda inscrita amb la data de 1838 i la llegenda "HECE S T SCALI" dins un emmarcament. La galilea es troba al vessant nord, adossada a la façana de ponent i sobre la galilea s'hi va construir en època moderna una cambra destinada a habitatge que actualment és utilitzada com a refugi de muntanya. Aquest recreixement de la galilea oculta parcialment la torre de campanar, que originalment s'alçava sobre la façana oest. Aquest campanar és de torre, de planta quadrada, amb teulat a dues vessants. Té una obertura en cada costat, tot i que parcialment cegades, a excepció del mur oest on n'hi ha dues. Una escala de pedra adossada a la part exterior del  mur nord del temple permet accedir a la torre.
Al mur de migdia hi ha quatre finestres i una cornisa i una cinquena es troba en la part central de l'absis.
Interior
Els murs laterals de la nau, que van ser aixecats en el segle XI presenten una característica única a la Garrotxa: estan reforçats per arcs formers els quals estan distribuïts de manera irregular. En el mur sud n'hi ha quatre, mentre que al costat nord només n'hi ha dos, que són de majors dimensions.  
En el mur nord de l’absis, prop del presbiteri s'obre una petita capella, mentre que en el costat sud només queda un arc de mig punt, que probablement també comunicava amb una altra capella lateral.
Es conserven dues piques a l'interior de l'església; una d'elles és baptismal, senzilla i sense decoració. La seva alçada és de 68 cm i té un diàmetre de 51 cm. L'altra pica és d'oli, és rectangular amb un orifici de sortida pels líquids. Les seves mides exteriors són de 56x42 centímetres, i les interiors són de 36x30 centímetres.

viernes, 29 de enero de 2016

PUJADA AL PUIG DE LA CREU DE 668 m (Castellar del Vallès – Sentmenat).



PUJADA AL PUIG DE LA CREU DE 668 m (Castellar del Vallès – Sentmenat).

Itinerari pel Puig de la Creu.

-Quilòmetres: 9,3

-Dificultat: fàcil

-Senyalitzat: no

ITINERARI:

Sortim de la font de la plaça Major de Castellar del Vallès. Pugem pel carrer General Boadella, la plaça Mestre Gelonch i el carrer Sant Llorenç fins al carrer Canyelles; un cop en aquest carrer, agafem el carreró de la dreta, i caminem entre horts fins trobar una pista forestal més ampla, i marxem cap a l'esquerra. 

Uns metres més endavant trobarem una cruïlla però nosaltres continuem per la pista principal  uns 100 metres més, per agafar el camí que puja a mà dreta.
Arribem a la Font dels Casots.

Continuem pel corriol que surt per l'esquerra, tornem a la pista i continuem cap a la dreta.

Arribarem a una cruïlla que porta a Mas Canyelles. Deixem el trencall de l'esquerra i continuem per la pista fins arribar a la  Font dels Gossos.

Ens trobarem una altra cruïlla. Deixem la pista i agafem el corriol que puja a la dreta. El seguim deixant petits senders que anem trobant a mà dreta. Topem amb una altra cruïlla i girem pel corriol de l'esquerra.

Arribem a la pista i continuem cap a la dreta fins al Puig de la Creu. És recomanable donar la volta a l'ermita i observar l'àmplia panoràmica.

Tornem a marxar pel camí que hem vingut. Caminem només uns metres, fins arribar a un corriol que baixa a mà esquerra, i seguirem les senyals grogues.

Arribem a la Font del Gurri. Continuem pel corriol de l'esquerra, que es troba una mica abans d'arribar a la font. 

Girem a la dreta fins a topar amb una nova cruïlla, on també girarem a la dreta. Aquí deixarem les senyals grogues.

Continuem i, a poc més d'un quilòmetre, arribarem a Can Padró. Continuem recte, pel camí que hi ha entre la bassa i la casa, en direcció a Castellar, arran de camps, i seguint els corriols fresats, que ens portaran fins a la Font del Cosidor.

Seguint per aquest camí  arribarem al nucli passant pel costat del Col·legi El Casal. Aquí deixem el camí i agafem la desviació cap a la dreta fins arribar a l'Era d'en Petasques.

Baixem pel carrer del Puig de la Creu, continuem escales avall pel carrer del Centre fins a la plaça Major, on hem iniciat el recorregut.

FEM CULTURA:

El Puig de la Creu (Castellar del Vallès - Vallès Occidental)

Tipus : Edifici religiós
Període : Segle X a XII
Estil : Romànic


Situació :
Al cim de la muntanya del Puig de la Creu. Bé cultural d'interès nacional
El cim de la muntanya del Puig de la Creu, de 668 m d'alçada, fa de divisori entre Sentmenat i Castellar del Vallès. Ofereix una perspectiva completa de la comarca, amb vistes del massís de Sant Llorenç i també de Montserrat, i allà s'hi troba un conjunt d'edificis, i entre ells l'ermita de Santa Maria del Puig de la Creu. 


El conjunt, de forma irregular semblant a un pentàgon, es desenvolupa entorn d'un pati central.
La capella romànica del segle XII és l'edificació més antiga de tot el conjunt. Es tracta d'una capella rural sense ornamentació, d’una sola nau amb dos absis laterals semicirculars, formant un trèvol amb el central. Està dedicada a Santa Maria (de la Creu), la Mare de Déu dels Dolors.

L’edifici apareix esmentat per primer cop en una donació de Guillem de Montcada i la seva dona Guillermina al monestir de Sant Cugat, al 1192. Des del 1337 fins al segle XVIII Sant Cugat va ser qui es va encarregar de mantenir l’edifici. Al segle XV tenia dos altars dedicats a Sant Mateu i Santa Margarida. Fins a finals del segle XVIII, sembla que en aquesta església s’hi celebrava un aplec. A partir d’aquestes dates, entra en un procés d’abandó.

El 1822 es va provar de fer-hi algunes reformes, però no va ser fins el 1925 que es van iniciar, amb un edifici pràcticament en ruïnes. Es van reconstruir les dependències adossades, i la teulada. I més recentment, es reconstruí de nou i s’aixecà la torre i el campanar, on sembla que n’hi havia hagut un. 








El seu aspecte actual, però, sembla que té poc a veure amb el que tenia en els seus orígens. Actualment és de propietat particular. Tradicional, els castellarencs i sentmenatencs i pugen el Divendres Sant.

martes, 26 de enero de 2016

Estanys de Tristaina. (Ordino-Arcalís, Andorra).



Estanys de Tristaina. (Ordino-Arcalís, Andorra).

Una altra de les "clàssiques" d'Andorra. Curta i fàcil, però molt bonica. Tres llacs en un circ glacial espectacular, sempre caminant per prats alpins.

Els estanys de Tristaina són un conjunt de llacs del Principat d'Andorra situats al Circ de Tristaina a la parròquia andorrana d'Ordino a uns 2.306 metres d'altitud.
El circ està format per tres llacs, l'estany primer, l'estany del mig i l'estany de més amunt
LA RUTA - FITXA TÈCNICA :

-Quilòmetres: 4 (aprox) .

-Desnivell: ± 106 m (aprox).

-Durada: 1 h 45'.

-Dificultat: fàcil

-Circular: si, hi ha altres variants (amb diferents durades i grau de dificultat).

-Inici a l'estació d'esquí d'Ordino-Arcalís.

-Senyalitzada amb marques grogues.

ITINERARI:

Sortim sobre les 9h de l'estació d'esquí d'Ordino-Arcalís.  Anem seguint les marques grogues , a part hem preguntat si era fácil equivocar-se i ens han dit que no, que cap problema.

Anem pujant i poc més de mitja hora al primer llac, poc a poc i anar fent parades.Molt bonic.

Uns 15 minuts més (marxa rápida) i ja som a l'estany del Mig.

Uns 15 minuts més i som  a l'estany de més amunt, encara més bonic.
  
Tornem  per l'altre banda dels llacs, tot fent alguna foto més, hem  anat més ràpid del que ens  pensavem.