Excursionisme

Benvinguts al meu bloc d'Excursionisme. Sóc des de fa molts anys un gran aficionat a fer excursions, En aquest bloc, publicaré els meus itineraris detallats de diferents excursions, bàsicament, al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, al Parc Agroforestal de Terrassa, a la Vall de Camprodon, a la Garrotxa, a Montserrat, Parc Natural del Montnegre i el Corredor, la Serra de Marina, Parc Natural del Montseny,...També alguna poesia meva, sóc un amant de la poesia.

Espero que us agradi i pugui ser-vos útil per fer excursions.


Una abraçada,

Jordi

miércoles, 4 de junio de 2014

CONGOST DE MONT-REBEI – PANTÀ DE CANELLES ( SERRA DEL MONTSEC )


















CONGOST DE MONT-REBEI – PANTÀ DE CANELLES ( SERRA DEL MONTSEC )

Mont-rebei és un estret congost pel qual es cola el riu Noguera Ribagorçana entre parets de 500 metres d'altura. Caminarem per un sender obert a la roca el 1982 i amb sort podrem contemplar més d'un falcó i altres aus carronyaires.

Com arribar-hi:
Sortim del Pont de Montanyana per la C-1311
i de seguida ens desviem a la dreta pel camí de la Central direcció La Clua i Alsamora. Abans de continuar cap a la Clua veurem un camí que baixa fort amb indicadors al pantà de Canelles i al Congost de Mont-rebei. Podem aparcar al costat d'una caseta d'informació del parc i uns lavabos públics.

Recorregut
L'al.licient principal d'aquesta ruta és el camí que permet creuar amb facilitat la totalitat del Congost de Mont-rebei. Encara que el camí discorre a més de 50 metres sobre les aigües aquest disposa d'un passamans del qual agafar-se en els moments en què la verticalitat més impressiona, facilitant el camí.
En tot moment podem contemplar les escarpades parets del congost fins i tot des d'uns bancs que compleixen una doble funció, permetre el descans i protegir-nos d'una caiguda, obra de Caixa de Catalunya propietària de la zona des de 1999.
Interessant la Cova Colomera

El camí és visitat per tot tipus de caminants, fins i tot és habitual trobar ciclistes que no dubten a fer el camí muntats en la seva bicicleta. Els amants de les aus estan d'enhorabona, diverses espècies nien les altes parets del congost que allotgen des falcons fins trencalòs. No oblideu els prismàtics! També els escaladors són habituals de la regió gràcies a les mítiques zones d'escalada de la paret de Catalunya i Aragó paredasses que posen punt i final al congost en el seu extrem sud.

Els que tenen vertigen hauran armar-se de valor al creuar el pont penjant del Barranc de Sant Jaume, el sòl metàl.lic permet veure el buit al llarg dels seus 40 metres.

En realitat el congost és la delimitació natural de la comunitat d'Aragó i Catalunya de manera que caminem per una mentre a 20 metres separats per un abisme contemplem l'altra. El millor és que no hi ha cap diferència, bandera ni senyal delimiten el lloc.

Mont-rebei a més ofereix múltiples visites, depenent de la quantitat d'aigua de l'embassament de Canelles mostra diferents aspectes. Amb poca aigua podrem fer un camí circular d'anada pel camí nou (si el de 1982) seguint el GR-1. De tornada podem baixar fins a gairebé tocar la Noguera Ribagorçana i prendre el camí antic obert el 1924 molt abans de la construcció de la presa i que recorre el congost a escassos 10 metres d'altura.

domingo, 1 de junio de 2014

CAMÍ DE RONDA EN QUATRE TRAMS: EMPÚRIES A PORTBOU


























CAMÍ DE RONDA EN QUATRE TRAMS: EMPÚRIES A PORTBOU

Els camins de ronda ens permeten recórrer la costa de la mateixa manera que durant segles ho varem fer els pescadors dels pobles costers o les patrulles de vigilància. Durant l’últim terç del s. XX, i degut a la construcció de cases arran de mar, molts d’aquests camins han desaparegut o han quedat impracticables. Aquest és el motiu pel qual, tot i sent els camins de ronda l’eix principal d’aquests recorreguts, trobarem molts trams corresponents a senders de muntanya o senders litorals que ens permetran descobrir espais naturals incomparables, com el Parc dels Aiguamolls de l’Empordà, el Parc Natural de Cap de Creus i la Serra d’Albera.

Ruta 1 – Empúries – l’Escala – Roses (31km / 150m desnivell / 8-10 hores): La ruta recorre un espai completament pla que trobarà el seu punt més elevat en els observatoris del Parc Natural dels Aiguamolls d’Empordà, des d’on podrem guaitar algunes de les 90 espècies d’ocells que hi viuen. Aquest recorregut ens permet recórrer tot el golf de Roses i descobrir la diversitat d’ecosistemes que concentra la Costa Brava.

Etapa 1 – Empúries – Sant Pere Pescador (2h 30m)
Etapa 2 – Sant Pere Pescador – Cortalet (2h 30m)
Etapa 3 – Cortalet- Empuriabrava – Roses (3h)

Aquesta ruta ens ofereix una alternativa per recórrer la distància entre Sant Martí d’ Empúries i Empuriabrava per les platges del golf de Roses, amb una durada aproximada de 4 hores i amb llargues caminades per damunt la sorra.

Ruta 2 – Roses – Cadaqués (22km / 750m / 6-8h): La ruta ens ofereix un recorregut de grans contrastos que culmina en una de les poblacions amb més encant de la Costa Brava. Deixant enrere les urbanitzacions de Roses, Canyelles i Almadrava, passejarem per Cala Murtra, Cala Rostella, Cala Montjoi, descobrirem Cala Pelosa, Cala Canadell i Cala Jóncols i per fi arribarem a Cadaqués.

         Etapa 1 – Roses – Platja d’Almadrava (1h 30m)
         Etapa 2 – Platja de l’Almadrava – Cala Montjoi (1h 20m)
         Etapa 3 – Cala Montjoi- Cala Jóncols (1h 30m)
         Etapa 4 – Cala Jóncols – Cadaqués (1h 40m)

Aquesta ruta ens ofereix una alternativa per recórrer la distància entre Cala Jóncols i Cadaqués per Sa Planassa, amb una durada aproximada de 2 hores i pensada per a excursionistes experimentats.

Ruta 3 – Cadaqués – Port de la Selva (24km / 750m / 7-9h): La ruta ofereix un dels paisatges de bellesa més salvatge de la Costa Brava. Un paisatge, agrest i inhòspit,  format per roques amb més de 450 milions d’anys d’antiguitat, que donen pas a una costa abrupta i rocosa, on descobrirem racons excepcionals.

         Etapa 1 – Cadaqués – Far del Cap de Creus (2h 20m)
         Etapa 2 – Far del Cap de Creus – Cala Tavallera (2h 30m)
         Etapa 3 – Cala Tavallera – Port de la Selva (2h 10m)

Ruta 4 – Port de la Selva – Portbou (20km / 550m / 6-8h): La ruta ens descobreix la Costa de la Balmeta, una mitja lluna farcida de cales i badies on desemboquen les valls pirinenques més orientals. La contundència física dels Pirineus marca la frontera hispano-francesa amb rotunditat.

         Etapa 1 – Port de la Selva – Llançà (2h 20m)
         Etapa 2 – Llançà – Colera (2h)
         Etapa 3 – Colera – Port Bou (1h 40m)

Aquesta ruta ens ofereix una alternativa per recórrer la distància entre la Platja del Garbet i Colera per la costa, on descobrirem l’embarcador de Port de Joan, l’impressionant penya-segat l’Illa Grossa i els canons de ferro de la Muntanya dels Canons.

RESUM :
Ruta 1: 9H
Ruta 2: 7h
Ruta 3: 8h
Ruta 4: 7h
TOTAL = 31h

LAS FOTOS ESTAN EN EL MATEIX ORDRE QUE LA LLARGA EXCURSIÓ ( 24 fotos ).

CAMÍ DE RONDA DE BEGUR.

















CAMÍ DE RONDA DE BEGUR.

Aparquem el cotxe al costat de l'entrada del mas d'en Pinc i aquí mateix ja veiem uns senyals indicatius.
Seguirem recte el carrer asfaltat en baixada. En pocs metres trobem un trencant a la dreta, però nosaltres seguim recte el carrer asfaltat fins que es convertirà en una pista forestal en pujada. En tot moment seguim les marques i els senyals de sender local.
Arribarem a una antiga pedrera i en aquest punt, ens anirem endinsant al bosc. La pista aviat es convertirà en un corriol. Arribarem a una cruïlla sense senyals (almenys quant hi vaig passar jo no en vaig veure cap) si seguíssim recte, el corriol segueix en forta baixada, nosaltres girem a la dreta i aviat arribarem a un carrer asfaltat on trobarem un senyal indicatiu, a la dreta ens arribarem al mirador de la Creu. A partir d'aquí està molt ben senyalitzat amb senyals indicatius a cada cruïlla.

Del mirador de la Creu, ens dirigirem cap a la reserva marina de Ses Negres i després cap a la cala d'Aiguafreda on podem aprofitar per fer una remullada si és l'estiu o simplement per relaxar-nos a una cala molt tranquil·la la resta de l'any.

La Reserva Marina de Ses Negres és un espai natural protegit per llei des del 1993 i que s'estén, al litoral de Begur, des del Cap de Ses Negres (al sud de la platja de Sa Riera) fins Pa de Pessic (al nord de la Cala Aiguafreda). Són en total 80 hectàrees de zona on només és possible accedir de manera restringida. És pot practicar esnòrquel i remar en canoa, pero no depassar el límit de les boies en vaixell motoritzat, practicar submarinisme i sota concepte efectuar captures, donat que es troba penat per la llei.

També veurem: Platja d’Aiguablava, Platja Fonda, Calo de Ses Llises, Platja Illa Roja,…

Anem seguint les senyals que ens conduiran al paratge d'Es Quinze. Aquest lloc l'he trobat molt abandonat; si fos més ben cuidat, seria un lloc preciós ( no he trobat fotos )

Ja som molt aprop del final i seguint les senyals arribarem en pocs metres al punt inicial.

RESUM : 2h i 9 Km