Excursionisme

Benvinguts al meu bloc d'Excursionisme. Sóc des de fa molts anys un gran aficionat a fer excursions, En aquest bloc, publicaré els meus itineraris detallats de diferents excursions, bàsicament, al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, al Parc Agroforestal de Terrassa, a la Vall de Camprodon, a la Garrotxa, a Montserrat, Parc Natural del Montnegre i el Corredor, la Serra de Marina, Parc Natural del Montseny,...També alguna poesia meva, sóc un amant de la poesia.

Espero que us agradi i pugui ser-vos útil per fer excursions.


Una abraçada,

Jordi

viernes, 16 de enero de 2015

Hotel Can Boix de Peramola. Rutes de Senderisme.












Hotel Can Boix de Peramola. Rutes de Senderisme.

INTRODUCCIÓ:

Fa anys vaig estar per aquesta zona amb la meva dona i les nostres filles bessones que tenien uns 6 - 7 anys ( parlo de fa uns 25 anys ),  concretament: del 6 al 10 de desembre de 1.989 i del 28 d’abril al 1 de maig del 1.990. Fins i tot varem inaugurar l’annex a l’hotel.

Tracte humà sensacional i una gastronomia al límit de l’excelència.

L’Hotel Can Boix de Peramola, està situat en plena natura, en mig de les serres prepirinenques, peu del Massís de Sant Honorat i el Corb, on l´entorn natural ha creat un paisatge únic que invita a la calma. Des de les habitacions àmplies i còmodes, la vista ens trasllada al tranquil jardí amb piscina, zones de lleure per als nens, pista de tenis...  Can Boix de Peramola ha rebut diversos premis en concursos gastronòmics i ha estat elegit en vàries ocasions per a representar la cuina catalana en presentacions de Catalunya

Iniciatives com les de Can Boix, que combina una bona estada en un allotjament i gastronomia de luxe, amb cura dels senderistes oferint-los tota la informació detallada de les rutes al voltant de l’allotjament, son de aplaudir. 

NO DESCRIURÉ AMB DETALL LES 7 RUTES, PERÒ POSARÉ FOTOS DELS LLOCS MÉS BONICS. LES RUTES ESTAN MOLT BEN SENYALITZADES.

POSO 4 FOTOS (FOTO DE FOTO) DE QUAN HI VAIG ANAR, LA RESTA SÓN D’INTERNET.

Rutes de senderisme que es poden fer des de Can Boix

Can Boix de Peramola forma part de la cadena Activ-Hotels i Sender-Hotel i tenen preparades 7 rutes de senderisme que es poden fer sortint directament a peu des de l’Hotel. Les passem a detallar:
1.    Can Boix – Clot de la Font Viva – Can Boix: 40 minuts
2.    Can Boix – Sant Honorat – Castell-Llebre – Can Boix: 3 hores
3.    Can Boix – Castell-Llebre – Can Boix: 1 hora i 15 minuts
4.    Can Boix – Roca de Cogul – Roca i Casa del Corb – Sant Salvador – Can Boix: 2 hores i 30 minuts
5.    Can Boix – Roca del Corb – Coll de Mu – Sant Honorat – Can Boix: 4 hores
6.    Can Boix – Peramola – Sant Marc – Peramola – Can Boix: 4 hores
7.    Can Boix – Roca del Corb – Coll de Mu – Torrent de les Caubes – Font del Salvador – Pantà d’Oliana: 4 hores
A l’hotel us donaran un mapa detallat escala 1/10.000 amb totes les rutes, que estan senyalitzades.

El Consell Comarcal de l’Alt Urgell també disposa d’informació d’aquestes rutes
  • Ruta del Corb: Aquest recorregut alterna trams plans amb pujada, en la primera hora, fins a la mola del Corb, objectiu de l´excursió. En endavant planeja pel damunt de la roca, de tipus montserratí, fins a la petita capella romànica de Sant Salvador del Corb. El descens a Peramola es fa pel mateix camí. La pot fer tothom... + Info
  • Ruta de Sant Honorat: La ruta comença a la capella del Roser, situada al barri del mateix nom del poble de Peramola, des d’on també parteix la ruta del Corb. Al principi del nostre recorregut trobarem els indicadors de tots dos itineraris. Seguint el camí, passem pel costat d’unes feixes anomenades les escomes; a l’esquerra, ens queda la costa de Cogul i tot planejant arribem a la costa de Nerola on hi ha la casa que porta el mateix nom, actualment mig enrunada, des d’on podem començar a veure tota la plana... + info


jueves, 15 de enero de 2015

Borredà – Riera de Merlès - Sant Jaume de Frontanyà (Els Gorgs).










 Borredà – Riera de Merlès - Sant Jaume de Frontanyà (Els Gorgs).


Gorg del Salt a Borredà – Riera de Merlès - Sant Jaume de Frontanyà - Cal Cintet- Vilarrasa - Gorg del Matxo - Gorg Blau - Molí del Quirze - Casablanca - Sant Jaume de Frontanyà.


FEM CULTURA:


Municipi de la comarca del Berguedà, situat entre la muntanya i el pla, a cavall de les comarques d'Osona, el Ripollès i el Berguedà.

El seu terme municipal està poblat per boscos de pi i de faig, el seu entorn natural el converteix en un lloc ideal per fer-hi caminades i gaudir del paisatge que ens ofereix a qualsevol estació de l'any.



Primer anem a :

Gorg del Salt a Borredà (Berguedà)

El Gorg del Salt esta situat a la riera de Margansol amb un salt d'aigua d'uns vint metres d'alçada i una bassa bastant gran al terme municipal del poble de Borredà, tant ara com desde fa molts anys la gent del municipi hi va per banyar-se i passar una bona estona. No es gaire difícil de trobar, encara que quant he anat jo en comptes de girar a la dreta per un corriol he seguit recte travessant la riera per dalt i m'he ben enredat, per el que ho sap no hi ha problema però per els que no ho saben faltaria algun indicador mes, però be a la fi hi vaig arribar, no es difícil queda a uns 250 metres de on deixem el cotxe.

Per anar-hi, deixarem el cotxe al desviament que hi ha desde el poble de Borredà a Sant Jaume de Frontanyà (hi ha una petita esplanada on hi caben uns quants cotxes), seguirem uns 50m. per la carretera en direcció a Ripoll on tot seguit a la vorera dreta veurem l'indicador del gorg, una baixada pronunciada i abans d'arribar a la riera, a la dreta surt un corriol que segueix baixant (sobre tot no seguiu recte travessant el riu) fins a portar-nos al Gorg del Salt, no hi ha ni deu minuts desde el cotxe.



En segon lloc anem a la Riera de Merlès:



La Riera de Merlès neix de la confluència de diversos torrents que davallen dels rasos de Tubau, als termes de Les Llosses i Sant Jaume de Frontanyà i deixa empremta al municipi de Borredà abans de continuar el seu curs fins a confluir en el Llobregat.





Finalment, tornem a Sant Jaume de Frontanyà per veure els gorgs i el monestir:


FEM CULTURA:
Sant Jaume de Frontanyà és un municipi de la comarca del Berguedà.
El poble es troba al voltant de la seva església Sant Jaume de Frontanyà. El seu terme és muntanyenc i escassament poblat, amb boscos de pins i pastures per a la ramaderia que juntament amb l'agricultura de cereals i el turisme és la base de la seva economia. Regat per afluents de la riera de Merlès. La seva primera notícia documentada consta de l'any 905, quan es va fer la consagració de la seva antiga església de Sant Jaume Vell.
És el municipi menys poblat sota administració de la Generalitat de Catalunya. El govern del municipi s'exercia mitjançant consell obert fins que el 2011 es va decidir canviar aquest sistema.
-Monestir de Sant Jaume de Frontanyà. Segle XI
-Ermita de Sant Esteve de Tubau. Origen preromànic.
-Santuari de Santa Maria dels Oms. Segle XVIII
-Restaurant Fonda Cal Marxandó. Documentada des del 1851.


ITINERARI:

Deixem el cotxe a l’aparcament de l’entrada del poble de Sant Jaume de Frontanyà. Iniciem el recorregut que portem escrit. És la ruta anomenada dels Gorgs.


00:00 - Es surt de Sant Jaume en direcció a La Pobla de Lillet, fins a trobar la casa de Cal Cintet (1.155 m. d'altitud), aquí cal deixar la pista asfaltada i continuar pel camí que passa per davant de la masia, continuar 500 metres més el camí de Les Planes fins a trencar a la dreta, per on s’arriba a les antigues mines de Vilarrasa (1.106 m.).


00:50 - De les mines cal continuar fins la casa de Vilarrasa (1.003 m.), que es va cremar però encara hi ha les runes. Passat aquest indret es baixa fins el torrent, on s’hi troba un gorg: el Gorg del Matxo (971 m.). Es continua riera avall i s’arriba al Gorg Blau.


01:30 - Cal tornar enrere pel costat de la riera i s’arriba al molí del Quirze, molt impressionant pels seus salts d’aigua.


02:20 - Del molí es puja fins a la Casablanca (1.071 m.) i s’arriba a la part de darrere del poble.


03:00 - Es torna a estar a Sant Jaume.


FITXA TÈCNICA:

Dificultat: 1

Distancia aproximada: 11,5 kms.

Temps aproximat: 3 hores

Punt d’inici i final: davant de l’església de Sant Jaume


Punts d’interès: Cal Cintet, Gorg del Matxo, Gorg Blau, Molí del Quirze i l’església de S. Jaume de Frontanyà


Per poder fer aquesta ruta cal anar ben documentat amb altres mapes; doncs es totalment impossible esbrinar els llocs per on cal passar. Només trobem indicat el nom a l’inici de Cal Cintet. Durant el recorregut ens cal anar consultant el mapa que portem de la Generalitat de Catalunya el Nº 31 de la Comarca del Ripollès escala 1:50.000.


L’església de S. Jaume de Frontanyà és un excel·lent exemplar arquitectònic del romànic català del segle XI. L’any 901, dia 20 de juny, va ser consagrada la primitiva església pel bisbe Nontinyi de la Seu d’Urgell; apadrinaren l’acte els Il·lustríssims Prínceps, comte Guifré i comte Miró (fills de Guifré el Pilós, fundadors de la dinastia dels comtes catalans). Aquest fet dóna la mida de la importància que tingué aquell acte.


L’obra de l’església és de planta de creu llatina, amb volta de canó. Per la seva construcció és notable l’elegant cimbori vuitavat que descansa sobre els quatre torals; té un coronament de finestres ran de teulada, amb dues lluernes arquejades al desota, una a la part de davant i l’altra a l’oposada.


L’exterior li augmenta la valoració arquitectònica monumental. Veiem que la façana és a doble vessant i una ratlla d’arquets corre per sota els dos caients.


Damunt el senzill portal d’entrada hi ha un gran ull de bou o rosetó, obert amb posterioritat, per donar més llum a l’interior; una bella ratlla d’arquets trencada pel cos central de la façana, passa al nivell superior del portal, amb quatre arcs per banda; damunt del rosetó, sota dels caients del coronament de la façana es nota una petita finestra d’espitllera en forma de creu; corona el frontis un campanar d’espadanya. Els murs dels costats tenen com a ornament una ratlla d’arquets.


El temple s’alça a quatre vents. Pel costat de llevant, destaquen l’harmoniosa disposició de volums i l’ajustada combinació dels tres absis i del cimbori.

Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura ( Baix Empordà )

















Cruïlles



Cruïlles és una vila del Baix Empordà que actualment forma part del municipi de Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura, del qual n'és el centre administratiu i és on hi ha l'Ajuntament. Va disposar de municipi propi fins al 1973, quan es va fusionar amb Monells i Sant Sadurní de l'Heura per formar el municipi actual. 

L'any 2005 tenia 250 habitants i era el segon nucli més poblat del terme, després de Puigventós. El vast territori cruïllenc s'estén des de la plana de l'Empordà fins a ocupar gran part del massís de les Gavarres

El poble es troba al Pla de Cruïlles, més amunt del Daró, al peu de la carretera comarcal GI-664 entre la Bisbal d'Empordà i Cassà de la Selva, a un parell de quilòmetres de la Bisbal.


Història

El poble fou seu de la de Baronia de Cruïlles, que al segle XIII, també adquiriren Peratallada.


Monuments i llocs d'interès



-Església parroquial de Santa Eulàlia de Cruïlles

-Ermita de la Mare de Déu de l'Esperança



Monells

El conjunt format per les seves places i carrers exemplifica l'evolució de l'arquitectura popular a través de diferents etapes històriques. Del temps del romànic, es conserven parts de les muralles i torres que encerclaven el poble i el castell. D’estil gòtic, la plaça de l'Oli, el carrer dels Arcs i alguns finestrals.


Durant els segles XVII i XVIII s’aixecaren cases sobre els murs de la fortificació, es reordenaren els espais interiors i es formaren dues línies de carrers, el de Vilanova a llevant i el de la Riera en el marge esquerre del Rissec.


A la façana de moltes d’aquestes cases avui hi podem veure dates referents a aquests anys.


Jaume I el Conqueridor va establir per decret reial que la mitgera de Monells junt amb la mitgera de Girona serien les mesures oficials per mesurar el gra i establir-ne el preu a tot el bisbat de Girona.


Fins als segles XIV, XV se celebrava mercat en aquesta plaça.



Sant Sadurní de l'Heura

Sant Sadurní de l'Heura és un poble del Baix Empordà que des del 1973 forma part del municipi de Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura

És el més extens de la comarca amb una superfície de prop de 40 quilòmetres quadrats. El 2009 tenia 209 habitants.

La documentació medieval s'hi refereix amb el nom de Sant Sadurní de Saldet o de Salzet. El nucli històric es troba al peu de les Gavarres.


De l'antic castell no se n'ha preservat res, tot i que és probable que el campanar vell (una torre romànica quadrada) de l'església formés part de les seves defenses si atenem a les seves característiques de fermesa constructiva que ultrapassa la seva funció de cloquer.


Monuments i llocs d'interès

-Castell de Sant Sadurní

-Església de Sant Sadurní de l'Heura. Església construïda al segle XVIII, bastida sobre una antiga església romànica de la qual en conserva el campanar del segle XI.






Al bell mig del massís de les Gavarres hi trobem el nucli abandonat de Santa Pellaia amb la seva església romànica. En un dia més serè es pot gaudir d'unes precioses vistes de la costa i les illes Medes.