Excursionisme

Benvinguts al meu bloc d'Excursionisme. Sóc des de fa molts anys un gran aficionat a fer excursions, En aquest bloc, publicaré els meus itineraris detallats de diferents excursions, bàsicament, al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, al Parc Agroforestal de Terrassa, a la Vall de Camprodon, a la Garrotxa, a Montserrat, Parc Natural del Montnegre i el Corredor, la Serra de Marina, Parc Natural del Montseny,...També alguna poesia meva, sóc un amant de la poesia.

Espero que us agradi i pugui ser-vos útil per fer excursions.


Una abraçada,

Jordi

viernes, 16 de septiembre de 2016

Ermita de la Mare de Déu de Bruguers – Castell d’Eramprunya – Església de Sant Miquel d’Eramprunya – Cova de la Mare de Déu de Bruguers.













Ermita de la Mare de Déu de Bruguers – Castell d’Eramprunya – Església de Sant Miquel d’Eramprunya – Cova de la Mare de Déu de Bruguers.

Senderisme: Zona: Serralada Litoral Catalana

Introducció:
Senzill i curt itinerari a prop de Barcelona que ens permetrà tenir unes molt extenses vistes de la zona, sense cap dificultat pel que es pot fer fins i tot amb nens.

Descripció:

No gaire lluny de la ciutat de Barcelona, ​​al costat de la població de Gavà hi ha un itinerari curt però interessant que ens portarà fins al castell d'Eramprunyà i a la cova de la Mare de Déu de Bruguers.

ITINERARI:

Sortim de la població de Gavà en direcció a Begues per la carretera de muntanya que uneix les dues poblacions.
Al cap d'aproximadament uns 3 quilòmetres, a mà esquerra trobarem l'ermita de la Mare de Déu de Bruguers, situada en un enclavament magnífic i envoltada de diversos restaurants que hi ha molt a prop.

Deixem el cotxe en algun dels aparcaments que hi ha, ja sigui en la part posterior o davantera de l'ermita o si està ple (fet bastant habitual els caps de setmana) també es pot deixar al pàrquing del restaurant, baixant una rampa que hi ha a la part posterior de l'ermita.

La visita a l'ermita serà la primera visita a fer. Un cop se surt de l'ermita, a mà esquerra surt un sender que ens portarà fins al castell d'Eramprunyà seguint una part del GR92 (pal indicatiu).

Tot el camí està senyalitzat amb pintura blanca i vermella pel que no té pèrdua, està molt ben indicat.

Només començar el camí, al cap d'uns 100 metres trobarem a mà esquerra una curiosa roca en forma d'arc amb un enorme forat al mig, es pot pujar a la part de dalt ja que és molt sòlida i resistent. La roca és coneguda com el Pont de Bruguers.

El camí transcorre per una zona rocosa i va pujant lentament però sense cap dificultat, el desnivell total a superar des del pàrquing fins al castell és de només 160 metres, de manera que es pot prendre aquesta excursió com un tranquil passeig si es desitja. El sender va fent ziga-zagues mentre es guanya alçada i el paisatge cada vegada es fa més extens.

En pocs minuts arribarem a una pineda plana, el camí continua a mà dreta sempre seguint les marques del GR.

Més endavant el sender comunica amb la pista forestal que ve de Begues, en aquest encreuament hem de deixar els senyals del GR i girar cap a la dreta cap al castell que ja és ben visible des d'aquest puntseguint aquesta pista forestal, en uns 200 metres haurem arribat al castell.

És recomanable fer una volta per visitar el castell, o millor dit el que queda d'ell, ja que l'únic que podrem veure són les ruïnes que encara queden en peu però que ens poden donar una idea de com va poder ser fa molts anys. 

A destacar l'ermita que és la que millor es conserva i les tombes antropomòrfiques que hi ha, posteriorment creuarem una passarel·la de fusta que accedeix al que era la part més noble del castell.

El millor del castell és la seva ubicació, ja que des de dalt les vistes són molt extenses, podent contemplar Barcelona, ​​tot el Baix Llobregat, el Montseny, Sant Llorenç del Munt, Montserrat, el Tibidabo i molts altres llocs.

Per tornar ho farem pel mateix camí però en arribar a la pineda que hem trobat al pujar, en aquesta ocasió ens desviarem cap a la dreta (en el sentit de la baixada) per agafar el camí que ens porti fins a la cova, a primera vista no és molt evident ja que la vegetació ho amaga una mica però si ens fixem bé el trobarem sense cap problema, en ocasions podrem veure rastres de pintura taronja que ens indicaran que estem en el camí correcte, el qual s'introdueix entre els arbres i va discorrent al costat del precipici però prou cap a dins com per no representar cap perill.

En uns pocs minuts els arbres desapareixen i trobarem uns murs de pedra, hem de continuar caminant uns metres més fins que a mà esquerra trobarem una gran creu que ens indica la posició exacta de la cova. A primera vista des del camí la creu no es veu pel que ens haurem d'apropar a la vora del barranc per a mostrar-la.

Cap a la part esquerra de la creu, uns 10 metres abans d'arribar-hi trobarem un camí que baixa per una canal amb un fort desnivell, veurem que a la roca hi ha instal·lades unes anelles que fa temps subjectaven una corda que feia de barana durant el descens i l'ascens per aquest tram, però que ara ha desaparegut totalment i no queda ni rastre, per la qual cosa ens haurem d'anar agafant com puguem, encara que anant amb compte no comporta cap dificultat.

Cova de la Mare de Déu de Bruguers.

Al cap d'uns 3 minuts arribarem a l'entrada de la cova, per poder accedir-hi superarem una última pujada per la roca que és potser la part més exposada ja que sota de l'entrada es troba el precipici, però amb cura es passa sense cap problema.

L'interior de la cova (per cridar-la així ja que de fet és només una petita cavitat d'uns 5 metres de profunditat) podrem veure una imatge de la verge de Bruguers i molts altres objectes que els fidels han anat deixant al costat, els quals per respecte no hauríem de tocar o moure.
Des de l'interior de la cova veurem a la part alta del cim el castell d'Eramprunyà que hem visitat abans.

Per tornar només hem de recórrer novament el camí pel qual hem vingut, i un cop arribem a la pineda, seguir novament les marques del GR cap avall que en uns 15 minuts ens portaran de nou al pàrquing on havíem deixat el cotxe.
És una excursió curta i senzilla però que ens permetrà gaudir d'unes vistes excepcionals de Barcelona i rodalies. Si es fa amb nens només caldrà anar amb compte en el tram que baixa des de la creu fins a la cova, i sobretot a l'entrada d'aquesta última, per la resta no suposa cap risc.


FEM CULTURA:

1. Ermita de Bruguers
La Mare de Déu de Bruguers o Ermita de Bruguers és una obra originalment romànica del segle XIII del municipi de Gavà(Baix Llobregat) inclosa en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. S'hi venera la Mare de Déu de Bruguers, unamarededéu trobada.
Descripció:
Edifici d'una sola nau, absis semicircular ornamentat amb dues lesenes i una imposta de cornisa sostinguda per permòdols. Té quatre capelles laterals, cor, volta de canó apuntadat i trona. L'arc triomfal també és apuntat. La nau va ser allargada per ponent la primera dècada del segle XVI, quan se li afegí el cor gòtic de volta ogival, un absis semicircular amb mènsules i finestra, un portal gòtic-renaixentista i un campanar de cadireta truncat.
La façana principal, a ponent, és gairebé quadrada. L'horitzontalitat es trenca per un campanar d'espadanya. La llinda de la porta d'accés està ornada amb els escuts de la família March (que figuren també en la clau de volta del cor). A sobre la llinda hi ha un arc de mig punt. Són interessants els contraforts que incorporen les capelles, en una solució del gòtic català. L'exterior de l'absis està delicadament decorat amb franges llombardes, malgrat les modificacions, l'ermita presenta una tipologia bàsicament romànica.
Cor i portal.
Cor cobert amb una volta gòtica rebaixada, la clau de la qual duu l'escut dels Marc (tres rodes dentades). Els permòdols dels angles, d'on arrenquen els nervis de la volta representen els símbols dels evangelistes Joan, Lluc i Mateu i el quart té un altre àngel. Al xamfrà que es forma quan la nau s'obre al cor, al costat nord hi ha una trona per a la predicació, accessible per una estreta escala que surt de la capella lateral propera. Aquesta trona té cinc costats i acaba en una agulla rematada per un petit cap.
El portal, descarregat per un arc sobre la llinda, té una mena de gablet o guardapols gòtic apuntat, que devia acabar en un floró que no s'ha conservat. Dins aquestes motllures hi ha una Mare de Déu petita i als costats l'escut dels Marc. A banda i banda d'aquesta mena de frontó gòtic hi ha dues gangues de pedra sense treballar, com si hagués quedat inacabat. Als laterals, emmarcats pel fistó del guardapols, hi ha uns caps. A la part superior del brancal motllurat de la porta hi ha els caps d'uns angelets.
La Mare de Déu de Bruguers és una imatge gòtica de finals del segle XIV, a la capella hi ha una còpia, ja que l'original es conserva a la rectoria.
Història.
Algunes fonts indiquen que la capella fou fundada el segle XIII per Ferrer de Santmartí, senyor d’Eramprunyà (1208-1226/47), amb l'advocació de Santa Magdalena del Sitjar, al lloc que llavors tenia aquest nom. El nom del Sitjar apareix per primera vegada esmentat el 987 (Ciiare), significa sitges o graners. Altres fonts apunten que la capella, documentada el 1321, probablement fou la de Sant Martí, després de Santa Magdalena, i des de 1509 la de la Mare de Déu de Brugués. Cap al 1548 s'intentà fundar-hi un monestir, però a mitjans de segle XVI l'ermita era abandonada i es construí, adossada al mur, una casa per a l'ermità. Als documents apareix amb el nom de Santa Maria de "Bruchario". Fou capella amb especial protecció dels March, senyors d'Eramprunyà.] Pere March III va crear un benefici el 27 de juliol de 1347, reservant patronat per a la seva família. En els segles XIV i XV l'ermita tenia diverses relíquies de sants. Però el 1327 el bisbe de Barcelona Ponç de Gualba autoritzà a Pere Marc, senyor d'Eramprunyà, traslladar el culte d'aquesta capella al lloc de la Roca de Gavà, considerant el Sitjar (Cigiario) solitari i poc agraciat. Pel que la capella restà abandonada fins al segle XVI.
El 1500 es contractà les obres de reconstrucció de l'antiga capella del Sitjar, que ja es començava a nomenar de Bruguers (Brugueris, nom que prové del conjunt dels arbustos anomenats brucs). El 1504 el vicari general de la diòcesi autoritzà Francesc Jeroni Marc, senyor d'Eramprunyà, a traslladar l'advocació de la Mare de Déu de Bruguers a la capella del Sitjar des de la primitiva capella de Bruguers (Bruguers Vell, esmentada per primera vegada el 1321 i situada a l’era Ventosa a prop del castell d’Eramprunyà). Finalment, el 1509 fou traslladada la imatge. El 1540, la senyora d'Eramprunyà, Elisabet Marc i de Palou, féu edificar la casa de l'ermità.
Actualment forma part de les propietats de la parròquia de Sant Pere de Gavà. La capella, que fou destruïda parcialment durant la revolució de 1936, presenta l'aspecte de la restauració realitzada l'any 1960.
2. Castell d'Eramprunyà.
El castell d'Eramprunyà és una obra de Gavà (Baix Llobregat) declarada Bé cultural d'interès nacional. Molt a prop hi ha Sant Miquel d'Eramprunyà, una església que forma part de l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Formen un notable conjunt de ruïnes sobre el santuari de Bruguers, dalt d'una muntanya amb penya-segats i magnífiques vistes sobre el delta del Llobregat.
Descripció:

Molt a prop hi ha l'església
Les restes del castell d'Eramprunyà són dalt d'una muntanya entre penya-segats amb magnífiques vistes del delta del Llobregat i part del Garraf. El conjunt consta de tres recintes fortificats: el principal o superior situat a 402 metres d'altitud –on hi ha les ruïnes del castell palau gòtic–, el jussà situat a 392 m –on hi ha l'ermita de Sant Miquel d'Eramprunyà, d'estil romànic, tot i que transformada–, i l'exterior a 319 m –on es pot veure una part important de l'antiga muralla. Al recinte principal, envoltat per murs que en molts trams tenien 50 cm de gruix fets amb petits carreus, s'hi accedia a través d'un pont de pedra (actualment es fa per una passera de fusta). El baluard que defensava el portal té un gruix de 90 cm al parament més meridional.
La capella de Sant Miquel d'Eramprunyà és un edifici d'una sola nau. Originàriament era parròquia castral, i presenta paraments amb múltiples fases de construcció. S'hi distingeixen tres etapes. Una primera, preromànica, de la qual resten els murs laterals interiors. Una altra de romànica, de la qual resten els murs laterals exteriors i l'arrencada de la volta de canó de l'antic absis. I una tercera de moderna, de la qual resten les parets frontal i posterior, i la coberta amb volta, característica del gòtic renaixentista, de factura molt modesta. Al voltant de l'ermita, es poden veure tombes antropomorfes i també una inscripció a la roca realitzada per Jaume March I, senyor d'Eramprunyà, al segle XIV. També hi ha una inscripció del segle XII, i una altra del segle XVIII, sobre els sometents de guàrdia al castell. El temple romànic data de la primera meitat del segle XII, tot i que potser aprofita una paret (S) més antiga.
Història:
El castell és citat per primera vegada l'any 957, tot i que documents posteriors indiquen que ja existia en època del comteSunyer de Barcelona. Va ser la seu d'un terme (el terme del castell d'Eramprunyà) en època medieval que va arribar a controlar els actuals territoris de Gavà, BeguesCastelldefelsSant Climent de LlobregatViladecans i una part de Sant Boi de LlobregatSitges i Olivella.
Construït com a part del sistema defensiu de la frontera entre Al-Àndalus i l'Imperi carolingi i com a seu de control polític i econòmic i militar en la zona entre el Garraf i el Llobregat, va ser propietat dels comtes de Barcelona fins al 1323. Al segle XI, de resultes de la revolta feudal, es constituí el senyoriu d'Eramprunyà, en mans de la nissaga de Mir Geribert, els Sant Martí. Al segle XIII el castell tornà a la corona d'Aragó. El 1323, el castell i la jurisdicció del lloc fou adquirida pel banquer Pere Marc, d'una família de cavallers i poetes, per 120.000 sous barcelonins que lliurà al rei Jaume I, mancat de recursos per a iniciar la conquesta de Sardenya. El 1469, durant laGuerra dels remences contra Joan II, va patir la primera destrucció, ja que fou bombardejat amb bombardes per les tropes de la Generalitat, cosa que deixà el castell molt malmès. Tot i així, se succeeixen diferents famílies en la possessió del castell i la baronia d'Eramprunyà. A finals del segle XIX és adquirit per un altre banquer, Manel Girona, promotor de l'acabament de la façana de la catedral de Barcelona.
L'any 2007, l'Ajuntament de Gavà adquirí el conjunt del castell i a partir de 2010 es van endegar diferents fases de consolidació i adequació del conjunt per a la visita pública. Aquestes actuacions han anat acompanyades d'una recerca documental i arqueològica que ha permès ampliar el coneixement que fins ara es tenia sobre aquest castell.
Pel que fa a l'església, la casa de Sant Miquel d'Eramprunyà (domum s. Michaelis in Erapruniano) és citada al testament de Galí de Santmartí, vicari comtal a Eramprunyà, que va ser dictat el 977 i jurat pels seus marmessors el 981. El 1074 l'església se cita com a parròquia. Al segle XII (1129, 1141), hi ha diverses deixes per a l'obra de Sant Miquel d'Eramprunyà. Al segle XIV ja no tenia cementiri. La parròquia s'havia traslladat a Sant Pere de Gavà, de la qual la de Sant Miquel d'Eramprunyà esdevindria sufragània.
3.Església de Sant Miquel d’Eramprunyà .

Situació: Dal d’un turó de 438 msm, al costat del Castell d’Eramprunyà, en terrenys de Gavà, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Baix Llobregat (Barcelona).
Des d'aquest lloc, s'ofereixen algunes de les de les més extenses vistes del Baix Llobregat.
HISTÒRIA:
Època: Segle XII – Romànic - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Malmesa, però estable. Lliurament accessible, al menys fins a la data de la nostra segona visita.

Posteriorment el conjunt ha estat adquirit per l’Ajuntament de Gavà.

DESCRIPCIÓ:

Edifici d'una sola nau. La part corresponent a l'antic absis (que era rectangular, gairebé tan ample com la nau) queda avui fora de l'edifici i en resta només l'arrencament de la volta i el mur d'on arrenca.

Al sud té un portal romànic, molt espoliat (hi falta l'arquivolta), d'arc de mig punt, que havia de tenir columnes a banda i banda.
La volta, molt barroera i de generatriu torta i apuntada, és molt tardana. A llevant, deixant fora l'antic absis, hi fou obrat un portal a mitjans de segle XIX. La nau, tot i que té volta, no té teulada.

El temple romànic data de la primera meitat del segle XII, tot i que potser aprofita una paret (S) més antiga.

Notícies històriques:

La casa de Sant Miquel d'Eramprunyà (domum s. Michaelis in Erapruniano) és citada al testament de Galí de Santmartí, vicari comtal a Eramprunyà, que va ser dictat el 977 i jurat pels seus marmessors el 981.

El 1074 l'església se cita com a parròquia. Al segle XII (1129, 1141) hi ha diverses deixes per a l'obra de Sant Miquel d'Eramprunyà.


Al segle XIV ja no tenia cementiri. La parròquia s'havia traslladat a Sant Pere de Gavà, de la qual la de Sant Miquel d'Eramprunyà n'esdevindria sufragània.”

lunes, 12 de septiembre de 2016

Serralada del Litoral: Premia de Dalt - Ruta del Esquirol - Poblat iberic.












Serralada del Litoral: Premia de Dalt- Ruta del Esquirol - Poblat iberic.

La passejada ens portarà a conèixer la contrada de Sant Mateu, topònim que comparteixen l’ermita, la font i el turó, el punt més alt de la carena, que ateny els 499 metres d’alçària. Al llarg del recorregut tindrem l’ocasió de descobrir alguns d’aquests elements.

ITINERARI:

Per accedir al punt de sortida de l’itinerari caldrà dirigir-se a la població de Premià de Dalt.
Deixant a mà dreta l’edifici de la Casa de la Vila, pujarem per la riera de Premià.

La via, asfaltada, ens menarà directament al parc arqueològic de la Cadira del Bisbe , nom que va substituir l’antiga denominació popular de turó dels Dos Pins arran de la troballa arqueològica a la zona d’unes restes d’un poblat ibèric dels segles v-i aC (jaciment de la Cadire del Bisbe)

Cadira del Bisbe).

Restes d’un poblat ibèric dels segles V-
i aC

El turó, encara amb algun pi esponerós, ens regala una bonica panoràmica del davallar de la serra cap a les planes del Maresme, amb alguns campanars eixint sobre les teulades rogenques de les cases envoltades d’hortes i camps de clavells.
En segon terme, se’ns presenta una vista menys tradicional formada pel clapat de les urbanitzacions sobre les muntanyes i les poblacions litorals, crescudes i urbanes, que gairebé s’endinsen en el mar.

Al poblat ibèric de la Cadira del Bisbe trobem el punt de sortida de l’itinerari i el rètol que l’indica.

Dels dos camins, cal agafar el de la dreta, que corre paral·lel a la línia litoral.
La caminada, que comença amb un pendent marcat, ens submergeix de ple en el bosc mediterrani, una vegetació sempre verda, densa i plena d’essències: pins, alzines, garrofers, estepes, romaní, mata…de les diverses espècies de fauna que viuen en aquests boscos una de les més presents en la memò- ria popular i alhora, potser, més fàcil de detectar, és l’esquirol.

Tothom que té per costum de sortir a la muntanya, de tant en tant, ha tingut l’oportunitat de veure’n algun. Malauradament havia estat una peça cotitzada pels caçadors i per la taxidèrmia.

L’esquirol viu en boscos que li proporcionen llavors per a la seva alimentació: pinyons, avellanes, aglans… tot i que de vegades també menja bolets, escorces, rebrots i fins i tot algun insecte o cargols. No serà estrany que trobem pel terra algunes pinyes rosegades per l’esquirol.

Acabada l’ascensió, un indicador ens assenyala un canvi de direcció a mà esquerra i, després d’un curt tram de camí planer, un cartell ens desvia cap a un nou pendent a la dreta.

En acabar la pujada trobem tres elements que ens orientaran: a mà dreta, la masia de can Bernadó ; a l’esquerra, una subestació d’energia elèctrica; al davant, el camí carener que travessa la serra (GR 92).

Agafem la pista cap a l’esquerra i, al cap de pocs metres, trobem un indicador que ens convida a prendre un nou desviament a la dreta cap a la font de Sant Mateu .

La font i l’ermita de Sant Mateu .

Amagada en una clotada a la dreta del camí trobem la font de Sant Mateu. Val la pena de baixar a refrescar-s’hi. Al seu davant, una gran bassa, ara en desús, ens il·lustra sobre el concepte d’economia de l’aigua que tenia la vida tradicional a les masies, en una època en què no hi havia aigua corrent. Recuperem el camí i, gairebé immediatament, l’indicador ens guia cap a un corriol a l’esquerra, que fa pujada, immers en una espessa vegetació.
En pocs minuts, aquest corredor estret i ombrívol s’obre en una clariana diàfana, amb l’ermita de Sant Mateu al centre.
L’ermita de Sant Mateu està documentada des del segle x, al segle xv rebia el nom de Sant Mateu del Bosc i durant els segles xvi i xvii fou habitada per ermitans. És d’origen romànic i en destaca la petitesa de les formes: una volta de canó minúscula, que acull amb prou feines dues rengleres d’escons; una graonada semicircular, vigilada per un xiprer, i el menut campanar de cadireta, que sobta per la seva orientació travessera. L’ermita té adossada l’antiga casa dels ermitans, i totes dues han estat restaurades o ampliades en èpoques diverses.

Iniciem la tornada cap al punt d’origen tot enfilant el passeig, amb pins a banda i banda, que surt del davant de l’ermita.
A la vista, arrecerada a l’oest, destaca l’esplèndida masia de can Riera .
No hi arribarem perquè un rètol ens assenyala un camí estret a l’esquerra pel qual hem de començar a davallar.

Al cap de poc, trobarem una esplanada amb una gran figuera al centre que ens menarà a la pista carenera.

La travessem i un indicador ens fa agafar un altre camí de terra que s’obre davant nostre.
D’aquesta manera arribem novament a una zona boscosa amb una fita més .

Plana del Mal Temps.

El substrat geològic d’aquesta serralada, formada per granits, pateix un procés de meteorització química que provoca la formació d’una sorra molt inestable, anomenada sauló, que té un grau d’erosió molt elevat. Mitjançant els torrents i les rieres característiques del Maresme, aquest sauló es diposita a les platges a causa dels forts pendents. El trànsit rodat n’augmenta el ritme d’erosió i el perill d’incendis.

Cal que tots ho tinguem present i que extremem les precaucions en les nostres passejades.
Fora d’itinerari, si seguim recte el camí, arribarem al turó d’en Baldiri, on podem gaudir de molt bones vistes i on trobem una torre de vigilància per a la prevenció d’incendis forestals del parc.
Si seguim l’itinerari, hem de prendre el camí a l’esquerra que ens retorna a la Cadira del Bisbe.

A partir d’aquí iniciem un descens accentuat, fins que en una nova bifurcació ben indicada, hem de tornar a prendre el camí de la dreta que fa baixada que ens porta al punt de sortida.