Excursionisme

Benvinguts al meu bloc d'Excursionisme. Sóc des de fa molts anys un gran aficionat a fer excursions, En aquest bloc, publicaré els meus itineraris detallats de diferents excursions, bàsicament, al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, al Parc Agroforestal de Terrassa, a la Vall de Camprodon, a la Garrotxa, a Montserrat, Parc Natural del Montnegre i el Corredor, la Serra de Marina, Parc Natural del Montseny,...També alguna poesia meva, sóc un amant de la poesia.

Espero que us agradi i pugui ser-vos útil per fer excursions.


Una abraçada,

Jordi

domingo, 11 de enero de 2015

Cadaqués - Cap de Creus.













Cadaqués - Cap de Creus


Zona: L'Albera i Cap de Creus >> Ruta: Cadaqués - Cap de Creus


INTRODUCCIÓ

Aquesta és una ruta que ens permet anar de Cadaqués al Cap de Creus passant d’una cala a una altra. L’anada es fa reseguint la línia de costa durant un bon tram, el que fa que sigui una mica lenta però molt refrescant. 

Podriem dir que és una ruta de pedra i aigua ja que la primera part de la ruta passa per la mateixa línia de costa mentre que a la part final és la pedra la que pren protagonisme (al Cap de Creus podem seguir la ruta geològica que està indicada amb rètols)


La ruta comença a l’ermita de Sant Baldiri i baixa fins a Portlligat, tot i que pot ser alguns preferireu deixar el cotxe més enllà de la platja de s’Alqueria Petita i evitar caminar per carrers pavimentats. Sigui com sigui la ruta no presenta grans dificultats.

Cal notar que tot que en alguns punts trobem rètols de propietat privada aquests deuen ser anteriors a la Ley de Costas de 1988 ja que actualment no tenen efecte per estar situats en accesos a la costa.


FITXA TÈCNICA

Pujada acumulada: 540 m

Alçada mínima-màxima: 0-80 m

Distància aproximada: 14,00 km

Temps aproximat sense parades : 4h 25m

Ruta circular: Parcialment

Dificultat: 2 sobre 5

Dades addicionals: Cal destacar la pujada acumulada tot i no superar mai els 80 m sobre el nivell del mar.


FEM CULTURA:

Cadaqués és un municipi de l'Alt Empordà, a les Comarques Gironines. El nucli antic forma un conjunt històric protegit com a bé cultural d'interès nacional.


És el poble més oriental de Catalunya i de l'Alt Empordà. El terme municipal ocupa la major part de la costa de llevant de la península del cap de Creus. Aïllat per les muntanyes del Pení de la resta de l'Alt Empordà, Cadaqués va viure de cara al mar i pràcticament separat (per terra) de la resta de la comarca fins a les acaballes del segle XIX. És un poble en el qual podem trobar mica lepidolita.


El terme municipal de Cadaqués s'estén a l'extrem de llevant de la península del cap de Creus, punt més oriental de la península Ibèrica, en terrenys tallats irregularment pels vessants finals de la serra de Prades, que en arribar al mar, formen una costa molt accidentada, amb petites platges.


Una sèrie d'elements geològics, arquitectònics i ambientals configuren la imatge característica de Cadaqués: la llicorella grisa, les oliveres i les garrigues verdes, les terrasses fetes amb parets seques de gran perfecció que s'enfilen fins a les carenes i, sobretot, les cases blanques. La vila de Cadaqués, ubicada al fons de la badia del mateix nom, està abocada al mar i aïllada de l'interior per la muntanya del Pení i el puig dels Bufadors, que encerclen el territori. Des d'es Baluard, la vila s'obre a banda i banda, formant dues grans corbes sobre la badia, resseguida per la riba. Aquests sectors, a ponent (des de la meitat del Llané Gros) i a llevant (fins a la part posterior de les cases del carrer de Colom) de l'antiga vila queden, junt amb aquesta, també compresos dins l'àmbit del conjunt històric.


El nucli antic, que estigué emmurallat (encara se'n conserva el portal, emblanquinat), ocupa un turó rocós al cim del qual s'alça la característica i blanca església de Santa Maria, i s'estén fins arran de mar, fins a la cala del Llané Gran. Un seguit de carrers i carrerons estrets i costeruts, empedrats amb lloses i còdols de pissarra, i placetes recollides formen el conjunt arquitectònic del nucli antic de Cadaqués.


DESCRIPCIÓ DEL RECORREGUT


Aquesta ruta la podem començar més amunt de la platja de s’Alqueria Petita ja que podem arribar en cotxe sense problemes (la zona està en procés d’urbanització). En el nostre cas, hem aparcat al pla que hi ha al davant de l’ermita de Sant Baldiri (construida el 1702). Per arribar-hi només cal que anem en direcció a Portlligat.


Una vegada a l’ermita seguim la carretera en direcció a Portlligat i passem pel davant de la Casa Museu de Salvador Dalí. Ja de bon matí trobem un grup de turistes japonesos així que ja ens podem imaginar el que deu ser Portlligat a l’estiu… Sortosament, encara no estem a la temporada forta el que ens permet fer un cop d’ull a l’entorn sense aglomeracions.


Després de passejar breument per la platja de Portlligat (es prou petita com per vuere-la en pocs minuts), seguim carretera amunt en direcció a la Platja de s’Alquieria Petita desviant-nos de la carretera asfaltada que va cap el Cap de Creus i anant per una carretera pavimentada. 

Aquesta carretera passa just al costat de la platja (a la nosra dreta) i d’una incipient urbanització (ja es comencen a construir algunes cases) a la nostra nostra esquerra. Al final d’aquesta carretera, i just abans que es torni a unir a la carretera asfaltada que va en direcció al Cap de Creus, trobem un rètol que ens indica que ens hem de desviar a la dreta per una petita senda


Seguim senda avall i girem a la dreta a la primera oportunitat. 

Veurem com ens apropem a la cala d’es Jonquet, passant pel costat d’una caana de lloses de roca (en trobarem unes quantes en aquesta ruta). 

Aquí el camí ens obliga a pasar entre matolls alts però s’hi pot accedir sense problemes. Una vegada arribats a la cala anem al final de la mateixa i veurem uns senyals blancs que ens indiquen el camí.


Ara comença la part del camí més lenta ja que anirem vorejant la costa per una petita senda. Seguint els senyals blancs arribem a un petit camp d’oliveres que hem de creuar fins arribar a una petita tanca. Deixem la tanca a la nostra esquerra i, amb la costa a la dreta, seguim caminant vorejant la costa tot i que uns metres per damunt del nivell del mar.

Finalment arribem a la Platja d’en Lluís. 

Del centre de la platja surt un camí que s’enfila uns metres fins arribar al camí principal que ve de la carretera. Ara només cal que girem a la dreta i que seguim el camí fins arribar a la Platja Guillola. Abans d’arribar trobarem algunes pintades de “camí privat”. 

No n’heu de fer cas ja que ara no pot ser un camí privat. Aquesta és una cala de postal de la que fins fa pocs anys només en gaudien uns pocs privilegiats. És una llàstima veure en que s’ha convertit tota aquesta zona fins arribar al camí vell: Un conjunt de parcel.les “bunquer” composades per una casa central, un terreny de protecció al voltant de la casa i una valla d’aïllament (aquí el terme “parc natural” perd qualsevol sentit). 

No sabem si s’ha arribat a aquesta situació pel poc civisme dels visitants de la zona que ha obligat als propietaris a fer això o per l’ànsia d’exclusivitat dels amos de les casa-bunquer al veure’s poseidors de dos pams de terreny al costat de la platja.


Sigui com sigui, abandonem la platja i seguim per una senda amunt fins arribar a una pista i pista amunt fins arribar a un rètol indicatiu del Camí antic del Cap de Creus. A partir d’aquest punt ja no tocarem la costa fins arribar gaire be al Far (tot i que si volem podem pendre dos desviacions que ens portaran a la Cala Seca i a la Racó de Ses Ielles). 

Ara durant uns dos quilòmetres caminem entre murs de pedra seca, veient alguna cabana d’aquest mateix material.

Poc abans d’arribar al Far passarem per Cala Jogadora i veurem que el camí ens porta cap a la carretera. 

Poc abans d’arribar al talús de la carretera girem a l’dreta en direcció sud. Veurem una gran roca ataronjada al costat de la cala amb forma de cran (la roca del cranc. 

En aquest punt prenem una petita senda en direcció est que ens porta fins a cala Fredosa i més enllà a la Cova de s’Infern. Ara només ens cal segui l’itinerari 15 (ruta geològica) marcada amb fletxes al terra per tal d’arribar a la punta del Cap de Creus


La Tramuntana és gaire be permanent a la punta del Cap de Creus. Aquest és el punt més oriental de la peninsula ibèrica i també és el començament o finalització del GR-11; el camí de gran recorregut que recorre els Pirineus per la vessant espanyola (el GR-10 ho fa per la vessant francesa) fins a l’Atlàntic (en concret fins al Cap d’Híger al Cantàbric). És un plaer veure com les onades s’estavellen contra les roques i tenir una imatge de les gavines molt diferent a la que acostumem a veure als abocadors…


Seguint la ruta geològica indicada per les fletxes clavades al terra arribem al Far de Cap de Creus que es troba a 500 m de la punta del Cap de Creus. Va entrar en funcionament el 1853. Durant el 1937, en plena Guerra Civil, un atac inutilitza l’òptica del far, que queda a les fosques fins al final de la guerra, fet que posa de relleu el seu paper estratègic. Podeu trobar més informació sobre aquest i altres Fars a la web del port de Barcelona


Al mateix Far hi ha un petit bar on podem rependre les forces. Tot just al darrera hi ha un edifici toturat per la sal i la tramuntana que conté un restaurant…


Reprenem la tornada que serà molt més directa i ràpida que l’anada ja que evitem els trams més lents. Sortim per un camí que baixa per darrera del restaurant i que arriba fins a la carretera. Al arribar al talús girem a lesquerra per pendre el camí pel que haviem vingut. 

Al deixar el camí vell no baixem per la platja Guillola sino que seguim la pista forestal fins trobar un rètol que ens indica que hem de girar a l’esquerra i pendre una senda per anar a Cadaqués. Poc després de seguir per la senda arribem a la carretera (també podem desviar-nos cap a la Cala d’en Lluís per refrescar-nos).


Per la carretera caminem molt poca estona. En pocs metres trobem un rètol que ens indica que ham de baixar a l’esquerra per anar a Cadaqués i, seguint-lo, tornem al caminet que ens portava a la cala es Jonquet. 

Tornem a passar per la platja de s’Alqueria Petita i per la platja de Portlligat. Pocs metres més enllà ens espera el cotxe. Un canvi de botes i samarreta i una passejada pels petits carrers de Cadaqués és, innegablement, un excel.lent fi de ruta.
DESNIVELL, TEMPS I DISTÀNCIES APROXIMADES

#
Localització
Temps
Distància
Alçada
0
Ermita de Sant Baldiri
0h 00m
0,00 km
35 m
1
Portlligat
0h 05m
0,50 km
0 m
2
Es Jonquet
0h 25m
2,00 km
0 m
3
Platja d’en Lluís
1h 00m
2,80 km
0 m
4
Cruïlla Camí antic de Cap de Creus
1h 10m
3,90 km
65 m
5
Platja Guillola
1h 15m
3,30 km
0 m
6
Cruïlla camí del racó de ses Ielles
2h 05m
5,40 km
32 m
7
Roca del Cranc
2h 15m
6,20 km
17 m
8
Cala Fredosa
2h 20m
6,40 km
0 m
9
Cova de s’Infern
2h 30m
6,80 km
15 m
10
Cap de Creus
2h 35m
7,20 km
10 m
11
Far
2h 45m
7,80 km
80 m
12
Cruïlla Camí antic de Cap de Creus
3h 35m
10,50 km
65 m
13
Carretera
3h 45m
11,70 km
35 m
14
Camí
3h 50m
11,80 km
30 m
15
S’Alquera Petita
4h 10m
13,00 km
5 m
16
Ermita de Sant Baldiri
4h 25m
14,10 km
35 m

No hay comentarios:

Publicar un comentario