Enterrament
del Carnestoltes ( o de la sardina ).
Terrassa 18/2/2015.
La darrera
fase de la seqüència ritual de molts carnavals catalans és l'Enterrament del
Carnestoltes. Es tracta d'una cerimònia que escenifica la fi del regnat del Carnestoltes
i la fi de les activitats carnestoltenques.
Comença amb
la representació, més o menys elaborada, del judici al ninot o disfressa que
personifica el temps carnavalesc i que llegeix el seu testament abans de ser
públicament condemnat a mort, enmig dels plors dels seus seguidors.
Una
cercavila, coneguda amb el nom de Rua Mortuòria participada per personatges
extravagants recorre els principals carrers de la població i acaba amb
l'execució sumària del Carnestoltes mitjançant la seva crema o llançament a una
foguera.
Del
Carnestoltes se'n salva o indulta una part, que es soterra o que es guarda com
a record de l'edició de la festa de l'any en curs. D'aquesta manera es dóna per
acabat el temps de Carnaval.
També és
conegut com l’enterrament de la sardina.
Al final de
la festa amb els focs que s’han fet, es fan sardines a la brasa acompanyades de
pa amb tomàquet. Tot gratuït.
Sobre
l’enterrament de la sardina:
L'enterrament
de la sardina és un fet que posa fi al carnaval, alhora que inicia el temps de quaresma. És una forma de posar fi al temps
de disbauxa, gresca, etc. i començar entrar en temps de quaresma i per tant
temps d'abstinència i de penitència.
L’origen de l’enterrament de la sardina,
cerimònia que es fa a moltes més poblacions del país, prové de l’antiga
tradició de sortir als afores a berenar l’últim dia de carnaval i fer aquest
ritual per tancar el període de gresca.
El fet d’enterrar la sardina també té
certes connotacions carnals, perquè era el darrer dia que es permetien
pràctiques sexuals abans d’entrar en l’abstinència religiosa.
Sobre el perquè
es diu "enterrament de la sardina", parla de dues hipòtesis, entre
altres possibles. "Sardina" era una manera col·loquial d'anomenar
l'espinada o la carcanada del porc, que tradicionalment s'enterrava just abans
de començar la quaresma per simbolitzar que s'entrava en un període de
privacions i abstinències, que per altra banda en aquella època era molt
rigorós i respectat per la societat.
Una altra
hipòtesi, és que el terme és importat pel gremi de sabaters de Madrid cap allà
al segle XVI, diu que cada dia acostumaven a fer
una petita pausa cap allà a les 11h del matí per poder fer un mos que els
omplís l'estómac fins a l'hora de dinar, per un quarto, una cuinera els servia
una llesca de pa torrat amb una sardina i un gotet de vi. Arribant temps de
quaresma, fins i tot la rigorosa abstinència els privava d'aquesta sardina, i
començaren el ritual simbòlic d'enterrar-la prop del Manzanares, ruixant-la amb vi de Valdepeñas.
En una bóta, posaven una carota de la boca de la qual en sortia la sardina, i
després d'enterrar-la, feien un berenar bevent el vi de la bota.
No hay comentarios:
Publicar un comentario