Excursionisme

Benvinguts al meu bloc d'Excursionisme. Sóc des de fa molts anys un gran aficionat a fer excursions, En aquest bloc, publicaré els meus itineraris detallats de diferents excursions, bàsicament, al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, al Parc Agroforestal de Terrassa, a la Vall de Camprodon, a la Garrotxa, a Montserrat, Parc Natural del Montnegre i el Corredor, la Serra de Marina, Parc Natural del Montseny,...També alguna poesia meva, sóc un amant de la poesia.

Espero que us agradi i pugui ser-vos útil per fer excursions.


Una abraçada,

Jordi

domingo, 19 de abril de 2015

LES TINES DE LA VALL DEL FLEQUER.












LES TINES DE LA VALL DEL FLEQUER.

EXCURSIÓ  DE DIUMENGE , 19/4/2015, AL PARC NATURAL DE SANT LLORENÇ DEL MUNT I L'OBAC 


PROTAGONISTES:

-Antonia Pineda.

-Mª Carme Torras ( Turner )


GUÍA:

-Jordi Garcia Miguel


HORA DE SORTIDA DE TERRASSA:  10h.

LLOC DE SORTIDA: Plaça Josep Freixa i Argemí nº 5

          
LES TINES DE LA VALL DEL FLEQUER. FEM CULTURA.
Les tines enmig de les vinyes són unes construccions de pedra singulars utilitzades en el passat per produir el vi en els mateixos camps en els que és cultivaren. Van ser construits al bell mig de les vinyes plantades en els llocs més aillats de les Valls del Montcau, a la comarca del Bages. 

És troben repartits per la vessant nord-oest del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac i la seva àrea d'influència, formant un patrimoni etnològic i històric únic a tot Catalunya i al món. 

Encara que hi ha proves documentals de l'establiment de tines enmig de les vinyes al segle XVIII, la majoria són de la segona part del XIX, corresponent amb un gran augment de la superfície plantada de vinyes.


ITINERARI:
Agafem els cotxe, direcció autopista a Manresa i sortim a la sortida nº 41 per anar a Sant Vicenç de Castellet, creuem el poble per la carretera BV 1229, fins arribar al poble del Pont de Vilomara, passat el poble agafem la BV 1224, direcció al preciós poble de Rocafort, just després del Km 5 girem a la dreta, hi ha indicadors Tines Vall del Flequer i Oristrell i en dos minuts som al pàrquing del parc.


Total anada amb cotxe uns 32 Km i 35 minuts.


Comencem a caminar a les 10h45’, a totes les cruïlles sempre a la dreta (està molt ben senyalitzat), per arribar a la pista forestal bastant ampla de la Vall del Flequer.

A la primera cruïlla a la dreta (està senyalitzat), arribem a les primeres tines:


TINES DEL BLEDA (2 tines, una base de premsa preciosa al costat d'una de les tines i 15minuts) - TINES DEL TOSQUES ( conjunt de 4 tines espectaculars i 10 minuts més ) - TINES DE L'ESCUDELLETA ( conjunt de 11 tines i 20 minuts més) - TINES D’EN RICARDO (6 tines i 20 minuts més) - TINES DEL CAMÍ DEL FLEQUER (4 tines i 10 minuts més) - CAL FLEQUER (en restauració , 3 tines i 15 minuts més).


En total hem vist 30 tines, una barraca de vinya, varies bases de premsa i un dipòsit de vinya.  


L’ANADA:

Per un corriol per on es poden tocar les tines, en total 1h15’ terreny bastant pla, ritme molt suau, fent moltes fotos , fent cultura ( es pot fer en 1h menys ).


LA TORNADA:

Per la pista ampla (com si féssim un cercle) i veurem les tines des de dalt i una mica lluny, concretament, les 11 tines de l’Escudelleta i les 4 tines del Tosques, també una barraca de vinya ben conservada i una en ruïnes.

En total, 1h.

TOTAL CAMINAT a ritme molt suau, 2h15’ ( inclou el temps de fer moltes fotos)  i hem fet uns 7,4 Km.

Hem gaudit de la natura i fet cultura. Ni fred ni calor, dia assolellat, pocs núvols.


Abans d'arribar a Sant Vicenç de Castellet, parem per veure l'espectacular Pont de Vilomara sobre el Llobregat.

A les 14h, agafem el cotxe i anem a dinar a la MASIA  CAL PUTXET  a Sant Vicenç de Castellet: 93 833 17 53 i  646 59 77 42. Tenim reserva entre les 14h i les 14h30’

Són especialistes en carn a la brasa feta amb llenya d’alzina i no amb carbó.


Dinem : Una bona amanida variada per compartir i de carns a la brasa: xai i botifarra.


A les 16h30’ , arribem a Terrassa.


HEM GAUDIT moltíssim.


19/4/2015

No hay comentarios:

Publicar un comentario