QUARTA ETAPA. ELS TRES MONTS. MONTSENY – SANT LLORENÇ DEL MUNT – MONTSERRAT.
Etapa nº4: Sant Llorenç Savall - La Mola - Mura
Punts
d'inici-final: Sant Llorenç Savall (nucli urbà) i Mura (nucli urbà)
Punts de pas: Vall d'Horta - el Marquet de les Roques - collet de Llor - coll d'Eres - la Mola - coll d'Eres - el Montcau - coll d'Estenalles - coll de Boix - turó dels Ducs - pla dels Codolosos
Punts de pas: Vall d'Horta - el Marquet de les Roques - collet de Llor - coll d'Eres - la Mola - coll d'Eres - el Montcau - coll d'Estenalles - coll de Boix - turó dels Ducs - pla dels Codolosos
Recorregut: 24 km
Desnivell acumulat: 1.228 m (pujada: +639 m; descens: -589 m)
Temps estimat: 7,25 h
Desnivell acumulat: 1.228 m (pujada: +639 m; descens: -589 m)
Temps estimat: 7,25 h
Els 3 monts és un itinerari turístic que proposa un camí de 106 km entre el Montseny, Sant Llorenç del Munt i Montserrat que es pot fer amb un total de 32 hores. L’itinerari està dividit en sis etapes, que permeten endinsar-se en racons desconeguts i arribar a punts emblemàtics de la Catalunya prelitoral.
Aquesta etapa ofereix l'oportunitat de viure alguns dels paisatges més emblemàtics de tota la serralada Litoral Catalana, unes muntanyes de la perifèria mediterrània que tenen en els vèrtexs de la Mola i el Montcau dos dels seus enclavaments més inoblidables. El recorregut parteix de la localitat de Sant Llorenç Savall per un traçat fàcil, fins més enllà de la Creu del Racó, buscant entroncar amb l'antiga zona d'horts que s'estén sobre la vall d'Horta.
Remuntant aquesta vall propícia i plana, ara apuntem cap als contraforts de la serra de Sant Llorenç del Munt. El Marquet de les Roques, l'antiga masia reformada a principis del segle XX com a masia residencial modernista, sorgeix al fons de la vall d'Horta com una fita inconfusible. A partir d'aquest punt el camí es transforma en sender de muntanya, aborda successius trams de pujada dràstica i s'introdueix en un sector de bosc molt dens que culmina en el collet de Llor (778 m).
L'itinerari continua per la cornisa cap al coll d'Eres (942 m) i passa per davant mateix de la cova Simanya, un paratge rupestre excepcional. Pel que fa al coll d'Eres, és una autèntica cruïlla de senders. La millor opció a partir d'aquest punt és desviar-se per gaudir de monòlits tan llegendaris com el de la cova del Drac i enllaçar amb el cim de la Mola, 1.107 m, on es localitzava l'antic monestir medieval de Sant Llorenç del Munt: tot un niu d'àligues dominant la plana del Vallès (restaurant i mirador només accessibles a peu). Després, cal retrocedir un altre cop fins al coll d'Eres, tot tornant a gaudir del magnífic itinerari de cims per l'anomenada carena del Pagès, on creix un arbre especialment venerable: l'anomenat roure del Palau.
Baixant del coll d'Eres cap al coll d'Estenalles, passem molt a prop del Montcau (1.056 m), l'altre cim inexcusable des d'on la vista vola des del Pirineu i el Montseny fins a Montserrat. Ens trobem en ple Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac i el seu principal Centre d'Interpretació es localitza al coll d'Estenalles, al costat de la carretera Terrassa-Navarcles (BV-1221), la nostra propera referència.
Per pista forestal, en coincidència amb el traçat del GR 5, continuem des del coll d'Estenalles fins al coll de Boix, on iniciem el descens fins a la localitat de Mura per un antic sender històric. Aquí, la centenària alzina del Vent ens marca una primera referència. Aleshores, caminem pel pla de Serrallonga fins a l'anomenat turó dels Ducs (817 m) entre esplèndides vistes de muntanya. El descens final l'abordem després del pla dels Codolosos i passant per la font del Cargol. I al fons de la vall, al costat de la riera de Nespres, descobrirem per fi Mura, el poble medieval que dorm entre el silenci d'aquestes muntanyes.
Fotos per ordre de l’etapa
No hay comentarios:
Publicar un comentario