Excursionisme

Benvinguts al meu bloc d'Excursionisme. Sóc des de fa molts anys un gran aficionat a fer excursions, En aquest bloc, publicaré els meus itineraris detallats de diferents excursions, bàsicament, al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, al Parc Agroforestal de Terrassa, a la Vall de Camprodon, a la Garrotxa, a Montserrat, Parc Natural del Montnegre i el Corredor, la Serra de Marina, Parc Natural del Montseny,...També alguna poesia meva, sóc un amant de la poesia.

Espero que us agradi i pugui ser-vos útil per fer excursions.


Una abraçada,

Jordi

lunes, 9 de febrero de 2015

L'Estany - Sant Bartomeu del Grau (25,1km).







L'Estany - Sant Bartomeu del Grau (25,1km).


Ruta  del Centre Excursionista de Terrassa.


Seguint el traçat del GR 3, a cavall entre el Bages i Osona, un recorregut marcat per les petjades de la història amb una impressionant manifestació de l'art romànic


En aquesta nova etapa dels camins secrets del Sant Greal, a cavall entre les comarques del Bages i Osona, seguirem en tot moment la traça del GR- 3, el sender central de catalunya, des de l'Estany fins a la població de Sant Bartomeu del Grau.


Tot aquest territori és el resultat de les relacions entre el medi rural i l'activitat humana, que s'influeixen mútuament al llarg del temps i van configurant uns trets característics que li donen personalitat pròpia.


Tota aquesta zona conserva un ric patrimoni històric i cultural, amb capelles romàniques i restes històriques d'arquitectura preindustrial (molins, pous de glaç, forns de calç, etc.).



Sortim des de l'anomenat Pedró de Pontarró (869 m), a l'Estany, situat a llevant de la ctra. C-59. Passem pel costat del cementiri i del mas La Crossa i seguim direcció nord, sota el puig de la Caritat, fins arribar al Pla del Castell (830 m), antic pla agrícola transformat en jardí residencial, al costat de la masia del Castell.



Tot seguit, davallem per la pista fins creuar la riera de l'Estany on trobem el mas El Pla (733 m).



La pista fa un giravolt dreta-esquerra, passem per la font del Boix i seguim paral·lels a la riera del Molí.



A sobre nostre, tenim Sant Feliuet de Terrassola, una parròquia d'hàbitat disseminat del municipi de Santa Maria d'Oló a la comarca del Moianès, amb la capella romànica de Sant Feliu.



Seguim direcció nord, deixant el mas de Montcabrer a la nostra esquerra fins que sortim a la ctra. C-59, que seguirem uns 800 metres, passant per sota de l'Eix Transversal (717 m).



Arribats al Pla de Canemasses, entre els termes d'Oristà i Santa Maria d'Oló, justament on trobem el mas Bojons (658 m) a l'esquerra de la pista, abandonem la C-59 per un camí a la dreta que passa a frec d’unes naus per al bestiar.



Més endavant, travessem dues vegades aquesta carretera i la riera de Segalers per arribar a la parròquia de Caraüll (532 m), on hi ha un pal indicador.



Caraüll és una antiga quadra i parròquia (Sant Genís de Caraüll) agregada el 1840 al municipi de Muntanyola (Osona), a la conca del Llobregat, entre els termes d’Oristà, de Santa Maria d’Oló i de Sant Bartomeu del Grau. L'església de Sant Genís de Caraüll depèn de l'església d'Oristà des del segle XIV.



Deixem el mas a l'esquerra i ens endinsem a la vall i als camps de Caraüll, on trobem en primer terme la capella de Sant Genís Nou, d'estil neoclàssic (571 m), al costat de la masia de Les Oliveres, i més endavant les restes de la capella prerromànica de Sant Genís Vell (586 m), més apartada del camí, en el punt on hi ha una cruïlla de pistes.



Tornem a travessar la riera de Segalers per un pontet i la pista puja fent revolts. El camí, ara planer i vorejat de xiprers, passa a frec de les edificacions del Pla del Vilar (625 m). Seguint la pista, creuem ara els Camps de la Font del Cabrit, on trobem dues basses, una a l'esquerra i l'altra a la dreta del camí.



Passem per sota una línia de conducció elèctrica i poc després passem a frec de la masia del Clot del Forn (720 m) on podem trobar oques en llibertat.



En suau ascens, trobem els masos de Ca l'Ignasi i Ca l'Escolà i sortim a la ctra. C-651 que va a Olost (761 m).



Travessem la carretera i seguim pel camí que hi ha a l’altra banda en direcció a Alboquers. Arribem al petit nucli d’Alboquers amb la seva capella romànica de Sant Jaume (764 m).



Seguim ara direcció nord pel costat de la ctra. C-651 i deixem el mas La Caseta a mà esquerra. Seguim avançant per la Serra de Sant Salvador; a la dreta tenim la Caseta del Permanyer (788 m).



Travessem la ctra. C-154 i en suau ascensió passem pel mas Les Ferreres.


Les Ferreres és un mas del municipi de Sant Bartomeu del Grau (Osona). La masia, la masoveria i la capella de Sant Jaume de les Ferreres estan incloses en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic Català.

Masia les Ferreres

Edifici de planta rectangular amb tres pisos i golfes, cobert amb teulada a doble vessant. A l'esquerra té un cos allargat de dos pisos de porxo que allarga la façana principal. La distribució interior és la típica en altres masies catalanes a base de sales centrals al voltant de les quals es distribueixen les habitacions.

Sant Jaume de les Ferreres

Capella situada a la dreta de la façana de la casa de les Ferreres. L'edifici és de planta rectangular, d'una sola nau sense absis i amb la coberta de teula àrab a doble vessant. La porta d'entrada presenta una llinda monolítica sobre la qual hi ha una petita finestra circular. Aquesta façana està culminada per una espadanya per a dues campanes.

La làpida funerària de les Ferreres, és monolítica i està decorada amb una calavera, dues tíbies creuades i una cor, les armes de la família Ferreres (estenalles, compàs i martell) i una inscripció que documenta la làpida el 1790 i correspon al Mas Ferreres.



Abandonem la pista que seguíem i el GR gira a l'esquerra travessant una zona boscosa anomenada els Pins Pinyers, un bonic bosc molt esclarissat, tot pujant suaument i vorejant el Serrat de Vilanova (875 m).



Passat el serrat, prenem una nova pista cap a la dreta que ens duu directament a la població de Sant Bartomeu del Grau (875 m). Entrem a la vila pel Carrer Vell, Plaça del Dr. Griera, Passeig del Grau i l'Ajuntament.



La primitiva església de Sant Bartomeu fou renovada al segle XI; el seu estat actual és ruïnós.



L'Església de Sant Bartomeu del Grau és un monument del municipi de Sant Bartomeu del Grau (Osona) protegit com a bé cultural d'interès local.

Destaca la façana d'entrada amb una gran portalada d'arc rebaixat amb dues columnes, barreja d'estil barroc i neoclàssic, a banda i banda. Damunt hi ha la data de la seva construcció (1780) i a sobre una capella de notables dimensions amb una estàtua esculturada. El conjunt d'entrada és de figures abarrocades i disposició neoclàssica. Al cantó esquerre, formant l'angle, hi ha el campanar acabat amb terrassa d'estil neoclàssic. A la banda dreta hi té adossada la rectoria, datada del mateix any.


La primitiva parròquia de Sant Bartomeu del Grau es trobava prop del cingle (prop de la urbanització Biugrau), s'esmentava ja al 961 i formava part del terme de Gurb. El 990 discutiren la seva possessió els senyors de Gurb i els bisbes de Vic

Reedificada al segle XI, subsistí fins al 1780. Aquell any es canvià l'emplaçament i es construí l'església i la rectoria actual. En alguns dels murs del cementiri que hi ha al costat hi ha restes de blocs de pedra i materials d'obra romànica.



Final de la sisena etapa a la recerca del Sant Greal.



No hay comentarios:

Publicar un comentario