Excursionisme

Benvinguts al meu bloc d'Excursionisme. Sóc des de fa molts anys un gran aficionat a fer excursions, En aquest bloc, publicaré els meus itineraris detallats de diferents excursions, bàsicament, al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, al Parc Agroforestal de Terrassa, a la Vall de Camprodon, a la Garrotxa, a Montserrat, Parc Natural del Montnegre i el Corredor, la Serra de Marina, Parc Natural del Montseny,...També alguna poesia meva, sóc un amant de la poesia.

Espero que us agradi i pugui ser-vos útil per fer excursions.


Una abraçada,

Jordi

sábado, 12 de diciembre de 2015

Ruta del Trencalòs a la part més al nord del Montsec.



Ruta del Trencalòs a la part més al nord del Montsec.

A la part més al nord del Montsec (la Noguera) la Ruta del Trencalòs s'estén al llarg de 80 km i porta al visitant a alguns dels llocs més espectaculars de Montsec d’Ares i Montsec de Rúbies.

Entre els pobles d'Àger i Vilanova de Meià, i suspès per la brisa de les altures, aquí és on s'esplaia el Trencalòs.
Sobre el Trencalòs

El Trencalòs, Gypaetus barbatus, és l'únic ocell del món que menga ossos (osteòfag). Cria en els cingles d'altes muntanyes de l'Àfrica, l'India i el Tíbet i al sud d'Europa. Malgrat s'hagi produït algunes recuperacions recents, encara és un dels rapinyaires més rars a Europa.

Un 90% de la dieta del Trencalòs consisteix del moll dels ossos. El moll dels ossos més grans l'obté en deixar-los caure de ben alt perquè s'estavellin contra la seva roca preferida de superfície plana, coneguda amb el nom de “trencador”.

El Trencalòs s'observa regularment a Montsec d’Ares i Montsec de Rúbies, muntanyes que marquen el límit més meridional d'aquesta espècie a Catalunya.

Notes sobre el itineraris
Les distàncies que es donen son aproximades i la durada s'estima seguint un ritme més o menys relaxat.
(E) = Visitant estival
(H) = Només present durant l'hivern

Algunes especies normalment són abundants i relativament fàcils de detectar a l'hàbitat apropiat, mentre que altres són escasses i recorren grans distàncies.

Aquest és el cas del Trencalòs i de l'Àguila Cuabarrada – si tens prou sort i els pots veure, aleshores gaudeix de l'experiència!.
Les principals especies s'han dividit en dos grups:

(i)  Relativament fàcils de veure en l'hàbitat apropiat i en l'època de l'any apropiada.
(ii) Present a la zona però de vegades difícil d'observar.

Trencalòs

Distància: 8-9 km, 4 hores.

Característiques: Recorregut mitjà, però amb algunes pendents.

Accés: Via Àger al sud, o Sant Esteve de la Sarga o Pont de Montanaya al nord.

Lloc de sortida: Prop de Coll d’Ares, la cruïlla amb el camí que de forma visible condueix a l'observatori.

Indicacions: Seguir a peu passat l'observatori, sempre pel camí principal que condueix direcció oest passant pel cim de la Corona.




Les vistes des de la carena són espectaculars, Es pot seguir fins a lo Coscoll (zona de boixeda i savinar) abans de tornar per allà on hem vingut.

Espècies principals:

(i)    Voltor Comú, Alosa Vulgar (E), Trobat (E), Cercavores (H), Merla Roquera (E), Tallareta Cuallarga, Bruel, Gralla de Bec Vermell.

(ii)   Trencalòs, Àguila Daurada, Gralla de Bec Groc.

No hay comentarios:

Publicar un comentario