Excursionisme

Benvinguts al meu bloc d'Excursionisme. Sóc des de fa molts anys un gran aficionat a fer excursions, En aquest bloc, publicaré els meus itineraris detallats de diferents excursions, bàsicament, al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, al Parc Agroforestal de Terrassa, a la Vall de Camprodon, a la Garrotxa, a Montserrat, Parc Natural del Montnegre i el Corredor, la Serra de Marina, Parc Natural del Montseny,...També alguna poesia meva, sóc un amant de la poesia.

Espero que us agradi i pugui ser-vos útil per fer excursions.


Una abraçada,

Jordi

lunes, 11 de julio de 2016

Sant Cugat del Racó. (Navàs, el Bages).











 

Sant Cugat del Racó. (Navàs, el Bages).

Caminada curta, bonica i força variada, amb bones

vistes, una bauma amb les restes d'un habitatge troglodita, una tomba medieval, una ermita romànica única a Catalunya, entre altres coses.

LA RUTA - FITXA TÈCNICA :

-Quilòmetres: 13,2

-Desnivell: 500 m.

-Durada: 4 h (amb parades).

-Dificultat: baixa.

-Circular: Si.

-Inici a la Plaça de Castelladral (Navàs).

-No senyalitzada, cal ressenya o TRACK Wikiloc. Per la zona hi coincideixen un bon grapat de Rutes (GR de Berga a Santpedor, Ruta de les 20 Ermites, el Camí dels Maquis...)amb el que es poden fer diferents combinacions.

ITINERARI:

Comencem a caminar cap a les 10h, a la Plaça de Castelladral (Navàs).

La primera parada és a Castelladral, un bon mirador de la comarca, tot i que avui no és el millor dia, està ennuvolat (encara que no amenaça pluja ni les previsions són de que ho faci... els bolets, hauran d'esperar).

La serra de Castelladral separa les valls del Cardaner i la del Llobregat, formant un conjunt d'altiplans. La vegetació ha estat molt afectada per els incendis forestals, especialment el de 1994. Això encara es noto, però durant el camí anirem trobant roures i pins de diferents mides que mica en mica van creixent.

D'aquest nucli de població el camí baixa fins a la curiosa balma de Comaposada, amb les restes d'un antic habitatge troglodític. Probablement posterior refugi de maquis i pastors.

Una mica més endavant hi ha la tomba de Vilamorós, una tomba medieval excavada a la roca. A les mateixes roques algun forat i reguerons del que devien ser algunes estructures relacionades amb la elaboració de vi o oli.

Sant Cugat del Racó (o de Salou) és una ermita romànica única a Catalunya, per la seva planta en creu grega, molt poc utilitzat a casa nostra, i per el seu cimbori (la torre que suporta la cúpula) circular, únic a Catalunya. Del segle XI, amb alguns elements posteriors. És bonica.

La següent parada és a Santa Maria de les Esglésies, d'origen romànic però reconstruïda més endavant. També és bonica.

Fent un vuit tornem de forma més directa a Castelladral.

FEM CULTURA:
1.Sant Miquel de Castelladral és una església del municipi de Navàs, a la comarca del Bages. És protegida com a Bé cultural d'interès local.
Descripció
Es tracta d'una església d'una nau amb 3 capelles laterals a banda i banda. Totalment coberta amb volta de creueria estrellada en els diferents trams i a les capelles. Als peus de l'església s'obrí el baptisteri.
Construïda sobre l'estructura d'una primera església romànica, conserva encara al mur de llevant les arcuacions i bandes llombardes pròpies d'aquesta primera església romànica. Presenta una decoració romànica típica del primer art romànic català, situada al mur de llevant de l'església, amb alternança de bandes llombardes i de grups de quatre arcuacions cegues.
La primera església de Castelladral va sorgí als peus del castell i, com moltes esglésies catalanes situades en llocs elevats i dependents dels castells, s'advocà a sant Miquel. Les restes romàniques donen testimoni de l'existència d'aquesta església al segle XI. El topònim Castelladral ("Castro Erdal") comença a aparèixer a la documentació l'any 941, dins el comtat de Berga, i hi serà present tant en la referent al castell com als seus successius senyors a partir de l'any esmentat. L'actual edifici és una construcció d'època moderna.

2.Sant Cugat del Racó
Sant Cugat del Racó és una església romànica del municipi de Navàs (Bages) inclosa en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Sant Cugat de Salou o del Racó es troba en un planell elevat acompanyada d'una masia i del clos del cementiri que es troba a poca distància.[1] És una església dedicada a Cugat màrtir i un dels monuments més destacats del municipi.
Situació
S'hi accedeix per una desviació de la carretera C-16, l'Eix del Llobregat, que cal prendre immediatament abans d'entrar al nucli de Navàs. Cal anar en direcció El Mujal (Navàs) i continuar en direcció cap a Sant Cugat del Racó per una pista asfaltada d'uns 7 km. És un petit nucli rural del municipi de Navàs que està ubicat als altiplans que hi ha entre les Esglésies i Castelladral. En aquest indret hi va haver un important assentament iberoromà, que s'ubicà al Pla de Sant Pere. Sant Cugat del Racó consta d'un petit nucli on hi trobem l'església del mateix nom i algunes cases, però majoritàriament està constituït per nombrosos masos dispersos com l'Alsina, el Soler, Les Esglésies, Ca l'Estruch, L'Espinalt, La Sala, Cal Mateu, Les Planes, L'Alou, Cal Soldat, Can Passols, La Rectoria, els Cellers, la Casa Nova del Pla i Taurons.
Descripció
De l'edifici preromànic que anteriorment havia estat aixecat en aquest mateix lloc solament en resten els fonaments de la capçalera, el tenant de l'altar i dos capitells que ara es troben al Museu Comarcal de Manresa. L'església presenta una planta de creu grega, amb dues naus creuades, al centre de les quals s'alça una cúpula sobre trompes que a l'exterior acaba amb un cimbori cilíndric. Les naus són gairebé totes de la mateixa alçada i estan cobertes amb voltes de canó. La capçalera, actualment, solament conserva l'absis central i l'absidiola de tramuntana, ja que la de migdia fou suprimida en l'edificar-se la sagristia. Totes les finestres són de mig punt, adovellades i de doble esqueixada. Exteriorment presenta una decoració típicament llombarda, que quasi ocupa tots els murs. La capçalera i els murs frontals de les naus són decorats amb arcuacions cegues i lesenes. La porta, a migdia, és d'estil gòtic tardà (XVI), en substitució de la romànica.
En el punt de dels braços de la creu grega s'alça, exteriorment, un cimbori cilíndric, únic a Catalunya, ja que els cimboris d'altres esglésies d'aquesta època són prismàtics. El cimbori és de poca alçada, i presenta una decoració amb finestres cegues. Aquestes estan situades sota el ràfec de la teulada i donen la volta a tot el tambor circular. En aquest mateix punt, a l'interior, s'eleva una cúpula, que passa del quadrat a l'octògon mitjançant trompes. Està coberta amb mitja esfera i revestida amb argamassa, encara que a l'acabament queda una part de l'aparell descobert, que permet veure la disposició dels petits carreus en espiral. Al frontis de ponent s'alça el campanar d'espadanya de dues obertures.
Història
El lloc apareix documentat el 925 quan el comte Miró de Cerdanya féu testament, i cedí, entre altres deixes, al monestir de Sta. Mª de Ripoll el seu alou que diuen Ecclesias Clavatas. Malgrat que en l'alou no consta que tingui cap església, es creu que la tenia, perquè el 938 és esmentada en el precepte que el rei Lluís Ultramarí concedí al monestir de Ripoll. Depengué d'aquest monestir fins a la desamortització eclesiàstica (1835) i passà a dependre de l'autoritat episcopal. Molt aviat adquirí la categoria de parròquia que perdé a l'unir-se a la de Castelladral.
El 1040 el topònim s'havia canviat pel de Sant Cugat de Castelladral, el 1293 s'anomenava com Sant Cugat de l'Alou, i el 1689 es coneixia amb el nom de Sant Cugat del Racó.

No hay comentarios:

Publicar un comentario