Excursionisme

Benvinguts al meu bloc d'Excursionisme. Sóc des de fa molts anys un gran aficionat a fer excursions, En aquest bloc, publicaré els meus itineraris detallats de diferents excursions, bàsicament, al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, al Parc Agroforestal de Terrassa, a la Vall de Camprodon, a la Garrotxa, a Montserrat, Parc Natural del Montnegre i el Corredor, la Serra de Marina, Parc Natural del Montseny,...També alguna poesia meva, sóc un amant de la poesia.

Espero que us agradi i pugui ser-vos útil per fer excursions.


Una abraçada,

Jordi

martes, 18 de abril de 2017

Rocabruna- Coll del Vernadell - Santuari de la Nostra Senyora del Coral - La Menera - Coll de Malrem – Rocabruna.













Rocabruna- Coll del Vernadell - Santuari de la Nostra Senyora del Coral - La Menera - Coll de Malrem – Rocabruna.

He fet un tram d'uns 11 Km d'aquesta ruta. Des de la meva casa a les rodalies de Camprodon a 4 Km de Rocabruna fins el Santuari de la Nostra Senyora del Coral (Vallespir – Catalunya Nord). He dinat al santuari i m'han recollit amb cotxe.

Al santuari, anada i tornada, en cotxe hi he anat unes 4 vegades.

DADES:

-Quilòmetres = 21,54 Km
-Circular: Sí
-Altitud mínima: 813 m
-Altitud máxima: 1.372 m


ITINERARI:

Ruta circular entre la Garrotxa i el Vallespir, que discorre per paratges entranyables com ara: el santuari de Nostra Senyora del Coral, antigues masies, collades airoses, boscos màgics, camins de tota la vida, rieres joliues, formacions de travertí...

Es composa de cinc parts:

Des Rocabruna al coll del Vernadell, del coll del Vernadell al Santuari de Nostra Senyora del Coral (aquest és el tram que jo he fet), de Nostra Senyora del Coral a La Menera, de La Menera al Coll de Malrem i del Coll de Malrem a Rocabruna.

De Rocabruna (988 m) al Coll del Vernadell (1369 m) l'excursió discorre en pujada suau, primer en direcció nord, després nord-est, pel sender de petit recorregut PR 187.

Es passa per les mines abandonades de Ferreres.

Al Coll del Vernadell hem de deixar el PR 187 per dirigir-nos en direcció est nord-est cap a una aresta arrodonida que hem de seguir de baixada, en la mateixa direcció.

L'aresta ens dirigeix cap al Santuari de la Nostra Senyora del Coral, passant, successivament pel Coll del Boix, el Mas Casademont (Casedemon al mapa de l’Alpina) i Cal Pubill.

A Cal Pubill no cal que hi arribem, poc abans o bé hem seguir unes llaçades de carretera o fer un atall en direcció nord-oest per comptes de les llaçades.

Després seguim la carretera en direcció nord-est fins al Santuari de Nostra Senyora del Coral (1091 m).

Probablement, hi hagi un camí que hi vagi des de Can Pubill sense necessitat de passar per la carretera, cal esbrinar-ho! Val la pena visitar el santuari i llegir els goigs a la Mare de Déu, escrits en català prenormatiu.

Del Santuari de Nostra Senyora del Coral agafem un camí, amb alguna senyalització al començament, que pel mig del bosc, mitjançant un prolongat flanqueig, lleugerament de baixada, pel Bac de la Guilla, a la vessant nord i nord-oest d’un massís muntanyós, ens porta fins a una aresta arrodonida que ve del cim de Les Teixoneres.

Aquí girem cap al sud-est fins arribar a La Menera (810 m).

La Menera és un llogarret bonic, tranquil i curosament preservat. Hi ha alguns estiuejants i hi veiem escassos habitants.

Malgrat que és un lloc força idíl.lic per viure-hi, i malgrat antics esforços jacobins de dotar-lo d’infraestructures, l'aspecte és d'un lloc deshabitat. Preservat; però, deshabitat.

Poc després d’haver deixat enrere La Manera agafem el camí que en direcció sud-oest ens portarà fins al Coll de Malrem (1135 m).

Passarem primer per la Ribera de la Manera i després pel costat del Torrent del Coll de Malrem.

El camí esdevé un camí dels de sempre, d'aquells de tota la vida. Roman ancorat en el temps dels trabucaires i dels contrabandistes.

Discorre per boscos d’arbres centenaris, sota el cant dels ocells, passa per clarianes que ens proporcionen ullades de sol entre les ombres del bosc, va per la riba del torrent que murmura suaument...

En definitiva, un camí màgic! En un dels còrrecs que travessem hi descobrim una magnífica formació de travertí per on salta l’aigua.

Pel Coll del Malrem (1135) tornem del Vallespir a la Garrotxa.

Hem de flanquejar, quasi sense baixar, primer cap a l’oest, després progressivament cap al sud, fins al Collet de Bocabartella (1092 m).

D’aquí baixem en direcció sud-oest pel Pas de la Guardiola fins al Pla del Boix on girem cap al nord-oest, després cap al nord, fins trobar la carretera, passant abans pel costat d’antigues mines i pedreres.

La carretera ens condueix a Rocabruna i al punt d’inici de l’excursió.

En aquest darrer tram, des del Coll del Malrem fins a la carretera, el trajecte del Wikiloc en el mòbil o en el GPS ens pot ser especialment útil.

FEM CULTURA:

Nostra Senyora del Coral
L'ermita de Nostre Senyora del Coral és una església dels segles XVII i XVIII, situada en el terme municipal de Prats de Molló, comarca del Vallespir, departament dels Pirineus Orientals,  a la Catalunya Nord (que ens varen robar).
Va ser inscrita com monument històric des del 18 d'abril de 1990.
Localització:
L'ermita de Nostra Senyora del Coral es troba al sud del terme municipal de Prats de Molló i a l'est de coll d'Ares, a una altitud de 1.091 metres. No molt lluny hi trobem un alberg rural. L'ermita és propera al Puig de las Coubines (1.253 mètres) al nord-est i El Tossal (1.281 mètres) al sud-oest.
Toponímia:
L'església ja es menciona en el segle xiv (S. Maria de Corallo). Al segle xvii es troba el nom de Hermita de N.S. del Coral. L'ermita s'anomena també Santa Maria del Coral. o del Corral, o Notre Dame du Coral en francès. El qualificatiu de Coral ve sens dubte de la proximitat d'un tancat d'una masia propera ja mencionat en el segle X, la Villa Avellanedello.
Història:
La tradició atribueix a un pastor la descoberta d'una Mare de Déu dins un roure en aquella zona.
La capella actual es va construir al segle xvii (la clau de volta indica l'any 1690). Les escales laterals es van afegir el 1842 i 1868. El campanar en espadanya té dues campanes datades en 1714 i 1766. El conjunt va ser restaurat l'any 1986.
El juny de 1859, un meteorit de més de 12 kg. va caure a prop de l'ermita però sense causar danys.
Arquitectura:
El conjunt està format per diversos edificis. La capella és d'una sola nau on al final té una capella elevada a la qual s'accedeix per dues escales laterals, i forma el cambril de la Mare de Déu.
Decoració:
L'ermita conté l'estàtua de la Mare de Déu del segle xiii, objecte de pelegrinatge, un Crist en majestat del segle xviii i retaules de Crist i de Sant Isidor fets el 1868.
Festa:

L'ermita és un lloc de pelegrinatge on cada 16 d'agost s'hi fa un aplec.

No hay comentarios:

Publicar un comentario