Excursionisme

Benvinguts al meu bloc d'Excursionisme. Sóc des de fa molts anys un gran aficionat a fer excursions, En aquest bloc, publicaré els meus itineraris detallats de diferents excursions, bàsicament, al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, al Parc Agroforestal de Terrassa, a la Vall de Camprodon, a la Garrotxa, a Montserrat, Parc Natural del Montnegre i el Corredor, la Serra de Marina, Parc Natural del Montseny,...També alguna poesia meva, sóc un amant de la poesia.

Espero que us agradi i pugui ser-vos útil per fer excursions.


Una abraçada,

Jordi

domingo, 25 de mayo de 2014

ARBRES MONUMENTALS A ESPINELVES- ESPINELVES I ESGLÉSIA DE SANT VICENÇ – SANT SADURNÍ D’OSORMORT.
















ARBRES MONUMENTALS A ESPINELVES- ESPINELVES I ESGLÉSIA DE SANT VICENÇ –  SANT SADURNÍ D’OSORMORT.

24/5/2014. Sortim de Terrassa , jo i una amiga a les 12h , agafem autopista de Manresa i Eix Transversal uns 100 Km i ja som a Espinelves.
Abans d’arribar al poble ( uns 2 Km ) visitem l’arborètum de Mas Joan ( entre 30’ i 45’ ).

Mas Joan és una masia del segle XII on la família Masferrer resideix des de 1710 quan Isidre Masferrer Corts (1684-1763) la va comprar als llavors propietaris de cognom Masjoan, que van decidir provar fortuna a Amèrica.

Mas Joan està situada prop del poble d’Espinelves al bell mig del Montseny-Guilleries, la casa destaca per la seva localització ja que està rodejada d’avets i altres tipus de coníferes (58 espècies diferents) que s’han preservat des de mitjans del XIX formant un important arborètum a tocar la casa.

L’arborètum de Mas Joan fou creat principalment per Marià Masferrer Rierola (1856-1923) eminent naturalista i botànic que va estudiar profundament la fauna i flora de les Guilleries.

Actualment s’ha marcat un itinerari a peu per l'Arborètum on es poden observar les espècies més destacades, entre elles alguns exemplars catalogats de monumentals per la Generalitat de Catalunya. (7 exemplars de diferents espècies).

A Mas Joan hi trobem la major concentració d’arbres monumentals de Catalunya es tracta de una arbreda formada per un gran nombre de coníferes plantades majoritàriament per Marià Masferrer entre els anys 1860-1911. Molts dels exemplars superen els 40m d’alçada entre els quals trobem l’avet mes alt del país.

Entre els més espectaculars tenim:

1.Sequoiadendrum giganteum

Nom comú: Sequoia gegant
Alçada: 44 metres.
Diàmetre normal: 201cm
Any de plantació: 1911

De manera natural només apareix al massís de Sierra Nevada, a Califòrnia. La fusta d’aquesta espècie va ser aprofitada comercialment des del 1850 fins al 1950, especialment la fusta jove per a tanques i pals. A mesura que s’envelleix, però, perd qualitats i no pot ser usada en construcció. Pot arribar els 3000 anys i 140 m d’alçada

 2. Cedrus Atlantica

Nom comú: Cedre blau
Alçada: 42 metres.
Diàmetre normal: 191cm
Any de plantació: 1911

Originari de les muntanyes més elevades i humides del Marroc i Algèria (Serralada de l'Atlas). És el cedre més adequat per a aprofitaments silvícoles. Té el seu hàbitat òptim a l'estatge mediterrani humit i fred. Fusta aromàtica, s'usa en construcció i fusteria

 3.Abies alba

Nom comú: Avet
Alçada: 44 metres.
Diàmetre normal: 105cm
Any de plantació: 1911

També se'l coneix com Avet del Montseny. És present a les serralades muntanyoses del centre i el sud d'Europa. També el trobem al Pirineu lleidatà i gironí, barrejat amb el faig, el pi roig o el pi negre, on és majoritàriament tractat per tallades de selecció. Fusta molt resistent a la humitat; s'utilitza en fusteria exterior i interior i també per a construcció d'instruments musicals. Va actuar de pare de l'avet de Masjoan

 
4. Tilia platyphylos

Nom comú: Til.ler de Masjoan
Alçada: 30 metres.
Diàmetre normal: 100cm
Any de plantació: 1860


Arbre molt habitual en els boscos del sud-est de Gran Bretanya, de fulla caduca i amb una forma de copa piramidal, escorça de color gris , poden arribar a grans altures. Produeix unes flors groguenques que solen sortir a l’estiu utilitzades com a planta medicinal.
El til·ler de Masjoan esta considerat el mes alt de Catalunya


5.Taxus baccata

Nom comú: Teix de masjoan
Alçada: 20 metres.
Diàmetre normal: 50cm
Any de plantació: 1860

La seva àrea natural és Europa, Àsia i el nord d’Africa. Apareix a la major part de serralades de Catalunya i Balears. És una espècie dioica. Les fulles, les branques i la fusta contenen un alcaloide que és tòxic per als humans i el bestiar, especialment pels cavalls. La seva fusta s’utilitza principalment per a ebenisteria o torneria.
Arbre no resinós, d’alçària inferior als 15-20 m però amb diàmetres importants (fins a més de 5 m a Anglaterra en arbres de 700 anys)

 
6. Aesculus hippocastanum

Nom comú: Castanyer d'Índia de Masjoan
Alçada: 23 metres.
Diàmetre normal: 105 cm
Any de plantació: 1911

Aquest arbre es nadiu de de Bulgaria, Albania y Grecia. , pot superar els 20 m d’alçada, les seves flors son blanques i acaban forman un fruit marro brillant tancat en una capsula espinosa (Castanyes no comestibles).
Aquest exemplar desprès de sobreviure algun temps esberlat per un llamp, va morir l'any 2005. Tot i així, la generalitat va decidir mantenir la soca per poder observar el llegat de l’arbre.

 
Les visites a l’arborètum de Mas Joan, es poden fer en grups o a nivell de particulars:


La visita consisteix en un recorregut de uns 30-45minuts on hi ha marcats un seguit d'arbres notables plantats entre els anys 1860 i 1911 alguns dells catalogats de monumentals.

Horari de dilluns a diumenge de 10h a 20h. 
Preu per persona de 3 euros. 

Feta la visita a l’arborètum de Mas Joan, sortint a l’esquerra uns 2 Km i el poble d’Espinelves on destava l’Esgésia de Sant Vicenç Dinem al Restaurant Els Avets i anem  Sant Sadurní d'Osormort a uns 6 Km d’Espinelves , ésglésia espectacular una mica en ruïnes on a 30 metres hi ha una masia preciosa, Masferrer.

La tornada la fem per l’autovia de l’Atmetlla – autopista AP7( Girona-Lleida) i sortida a l’autopista  Sabadell i Terrassa. També són uns 100 Km com l’anada .
A les 18h arribem a Terrassa.

No hay comentarios:

Publicar un comentario