Excursionisme

Benvinguts al meu bloc d'Excursionisme. Sóc des de fa molts anys un gran aficionat a fer excursions, En aquest bloc, publicaré els meus itineraris detallats de diferents excursions, bàsicament, al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, al Parc Agroforestal de Terrassa, a la Vall de Camprodon, a la Garrotxa, a Montserrat, Parc Natural del Montnegre i el Corredor, la Serra de Marina, Parc Natural del Montseny,...També alguna poesia meva, sóc un amant de la poesia.

Espero que us agradi i pugui ser-vos útil per fer excursions.


Una abraçada,

Jordi

martes, 20 de enero de 2015

Arles sur Tech-Gorges de la Fou ( Vallespir-Catalunya Nord ).











Arles sur Tech-Gorges de la Fou ( Vallespir-Catalunya Nord ).


Municipi de la Catalunya Nord, a la comarca del Vallespir, situat a la riba del riu Tech.


FEM CULTURA DE LA CATALUNYA NORD-COMARCA DEL VALLESPIR


Arles de Tech (oficialment i en francès Arles-sur-Tech) és una localitat francesa situada al departament dels Pirineus Orientals, a la regió del Llenguadoc-Rosselló, pertanyent a la comarca històrica del Vallespir. Segons dades de 2010 la seva població era de 2.728 habitants.

Història


La vila té el seu origen en l'antic monestir de Santa Maria d'Arles. El cenobi es va fundar primer sobre uns antics banys romans però a finals del segle XI, l'abat Sunifred, va ordenar el trasllat fins al seu emplaçament a Arles. Aquest monestir va ser el primer que es va construir a Catalunya després de l'ocupació per part dels sarraïns. Va rebre la protecció de diversos comtats, com el de Cerdanya o el de Besalú.

Al 1078 el comte Bernat II va unir aquest monestir amb el de Moissac, unió que va durar quatre segles. En 1592 i fins 1734 va quedar es vinculat al monestir de Sant Andreu de Sureda. Durant la Revolució francesa va cessar l'activitat monàstica.
cultura


Monestir de Santa Maria d'Arles

L'església parroquial correspon des de la Revolució francesa al temple de l'antic monestir. L'antiga era l'església de Sant Salvador, amb un estil arquitectònic poc definit. És de nau única dividida en quatre trams. Disposa de sis capelles laterals, tres a cada costat, i el seu cor és rectangular. El campanar és romànic i va ser construït al segle XII.

Una altra antiga parròquia encara conservada és l'església de Sant Esteve, consagrada en 993 i que apareix citada en documents de 1157 com Sancti Stephani de Arulis. Durant la Revolució francesa la hi va considerar Ben Nacional i totes les seves pertinences es van distribuir entre l'església de Santa Maria i la de Sant Salvador. Actualment es troba integrada dins de dues cases particulars pel que no es pot visitar.

L'alcaldia està situada a l'edifici conegut com els Indis. Va ser construït a principis del segle XX per Jospeh-Pierre Monin, propietari d'unes mines. L'estil arquitectònic és el de la Belle Époque, molt popular a finals del segle XIX.

Als afores de la ciutat hi ha l'antiga capella de Sant Pere de Riuferrer. Va ser fundada per l'abat Castellà l'any 800 i fins a la Revolució francesa va dependre del monestir de Santa Maria. L'edifici actual correspon a una reconstrucció realitzada en 1159. Es tracta d'un edifici romànic d'una sola nau amb absis semicircular. La portalada és de granit esculpit. També es pot veure l'església de Santa Creu de Quercorb, una antiga capella preromànica amb un absis central. L'arc triomfal del seu interior va ser restaurat i modificat en el període romànic.

Celebra la seva festa major el 30 de juliol. Al setembre lloc una fira medieval, mes en què també se celebra el saló del cavall.


Abadia de Santa Maria d'Arles

Nucli de la vila medieval, la qual es va anar desenvolupant al seu voltant.


Fundada sobre el 778, però no va ocupar l'actual ubicació fins a finals del segle IX.


El claustre és una obra gòtica primitiva, construïda a l'època de l'abat Ramon Desbac (1261-1303)


Prop del claustre, el 26 d'octubre del 2013 es va inaugurar el primer monument dedicat a Josep Anselm Clavé a la Catalunya Nord, en homenatge a la seva trajectòria musical, política i social.


L'església de Santa Maria, romànica, va ser consagrada per segon cop el 1157 però construïda en gran part al segle XI. 

Originalment constava de dos campanars i quatre torres de defensa, dels quals només en queda un de cada.


A dos quilòmetres d'Arles hi ha les Gorges de la Fou (el mot fou en català antic significa precipici) i Fou és el nom que rep el torrent que circula pel fons d'aquest abisme i que s'ha anat fent lloc entre roques calcàries fins arribar als 200 metres de profunditat.


Hi han 1.739 metres de passarel.les ben assegurades, tot i trencar l'harmonia d'aquest espai natural, ens permeten gaudir del recorregut de forma segura a través de les que són les gorges més estretes del món.


A LES GORGES DE LA FOU HI HE ESTAT UNA VEGADA. ESPECTACULAR. TAMBÉ HE VISITAT L’ABADIA DE SANTA MARIA D’ARLES. PRECIOSA.

No hay comentarios:

Publicar un comentario