Excursionisme

Benvinguts al meu bloc d'Excursionisme. Sóc des de fa molts anys un gran aficionat a fer excursions, En aquest bloc, publicaré els meus itineraris detallats de diferents excursions, bàsicament, al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, al Parc Agroforestal de Terrassa, a la Vall de Camprodon, a la Garrotxa, a Montserrat, Parc Natural del Montnegre i el Corredor, la Serra de Marina, Parc Natural del Montseny,...També alguna poesia meva, sóc un amant de la poesia.

Espero que us agradi i pugui ser-vos útil per fer excursions.


Una abraçada,

Jordi

lunes, 19 de enero de 2015

Montagut – Sant Aniol d’Aguja ( Alta Garrotxa ).










Montagut – Sant Aniol d’Aguja ( Alta Garrotxa )



Hi he anat unes 5 vegades o més, no tinc paraules per descriure tanta bellesa de la ruta que després de Montagut va a Sadernes i de Sadernes a Sant Aniol d’Aguja.



A part de fotos d’internet, he posat fotos meves ( foto de foto ).



Municipi de la Garrotxa repartit en 14 nuclis de població. Situat al cor de la subcomarca de l'Alta Garrotxa. 

El terme municipal està farcit de paratges de gran interès paisatgístic.

Les primeres notícies del municipi daten de finals del segle IX amb la fundació del convent de Sant Aniol d'Aguja. 





Sant Aniol d'Aguja és una de les 15 esglésies i ermites repartides pel municipi.

El monestir d'Aguja va ser fundat per un grup de monjos benedictins procedents del de Santa Maria d'Arles al Vallespir, que havia estat saquejat pels normands.





Cap al 1003 la reduïda comunitat monàstica es traslladà al monestir de Sant Llorenç del Munt que des d'aleshores va passar a ser la seu de l'abadia i el monestir d'Aguja una simple parròquia depenent del nou monestir.





És l'escenari on es desenvolupa una part de la novel·la  La Punyalada de Marià Vayreda, portada posteriorment al cinema.



Cada diumenge de pasqua granada s'hi celebra l'aplec de Sant Aniol que reuneix veïns de la Garrotxa i el Vallespir, separats pel tractat dels Pirineus.



Cal Sastre, situat davant de l'església, antiga rectoria i després refugi, està actualment en estat ruïnós.



El Salt del Brull i el Gorg Blau formats per la Riera de Sant Aniol són uns espais de gran bellesa i gran interès paisatgístic.





FEM CULTURA:

Sant Aniol d'Aguja és un antic monestir situat a l'actual terme municipal de Montagut i Oix, a l'àrea de l'antic municipi d'Oix, a la comarca de la Garrotxa en la zona de l'Alta Garrotxa. Hi ha diverses edificacions una de les quals és l'església amb el mateix nom.

L'edifici de l'església és a la vora de la riera de Sant Aniol, que passa a prop del seu absis, i al fons de la vall d'Aguja (o de Sant Aniol). L'església de Sant Aniol d'Aguja (també Sant Aniol d'Uja i Sant Aniol d'Aguges) és un temple catòlic del bisbat de Girona, A l'alta Edat Mitjana havia estat seu d'un monestir benedictí del mateix nom i més tard d'una parròquia i d'un santuari.

Davant de l'església hi ha la casa de Cal Sastre, antiga rectoria i refugi, actualment abandonada i en ruïnes.

A l'esplanada davant la font de Sant Aniol és habitual trobar-hi vaques pasturant. Al davant de l'entrada a l'església hi ha un panell amb informació sobre la història del lloc.


Història

El monestir d'Aguja fou fundat l'any 859, en territori del pagus de Besalú del comtat de Girona, per un grup de monjos benedictins procedents del de Santa Maria d'Arles, al Vallespir, que havia estat saquejat pels normands. El 872 Racimir, el primer abat del nou monestir, obtingué del rei franc Carles el Calb el reconeixement d'un territori propi que comprenia les valls de Sadernes, d'Aguja i de Riu, fins al forat de Treu i les cingleres de Gitarriu, i també la possessió de l'església de Sant Llorenç del Mont, a la muntanya del Mont.

Aguja, però, era un monestir molt petit, amb una comunitat reduïda i situat en una zona excessivament aïllada, de migrats recursos i incapaç d'atreure'n més. Per això va haver de renunciar aviat a la seva llibertat i sotmetre's al domini dels canonges de la catedral de Girona, que ja es documenta el 899.


L'església de Sant Llorenç del Mont esdevingué una cel·la monàstica filial del monestir, però aviat experimentà un fort auge. Aquest fet i l'aïllament d'Aguja portà els monjos a decidir, cap al 1003, el trasllat de la comunitat a Sant Llorenç del Mont, que a partir d'aleshores esdevingué la seu de l'abadia i un monestir independent i influent al comtat de Besalú.


L'església d'Aguja, amb advocació a sant Aniol, es convertí en una simple parròquia dependent del nou monestir, de la qual depenia alhora Sant Feliu de Riu, i en un santuari. El santuari de Sant Aniol d'Aguja, vigent ja a l'antic monestir, es fonamentava en la tradició de l'establiment de sant Aniol en aquest lloc, procedent del Vallespir, per fer-hi penitència. El sant hi guariria el mal d'ulls amb l'aigua que regalima de la cova de l'Abat, situada al costat de l'església, que va esdevenir un pol d'atracció de pelegrins.


Actualment, els pelegrins han estat substituïts pels excursionistes, atrets per l'espectacular bellesa natural de la vall i els seus engorjats, i l'antiga parròquia ha estat annexada a la de Santa Cecília de Sadernes, si bé cada diumenge de Pasqua Granada s'hi continua celebrant l'aplec de Sant Aniol (o dels Francesos), que reuneix gent de la Garrotxa i del Vallespir i que als primers anys del segle XX fou descrit per Marià Vayreda a La punyalada.


Arquitectura

L'església de Sant Aniol d'Aguja és un edifici romànic del segle XI, declarat Bé Cultural d'Interès Nacional el 1983. És un temple de reduïdes dimensions, d'una sola nau, coberta amb una volta de canó de poca alçada. Té un absis semicircular, decorat amb lesenes i arcs cecs típics del romànic llombard. El teulat és a dues aigües. 

Fins a 1936 hi havia un annex tardà a davant, amb coberta d'embigat de fusta, que es va enfonsar. Aquest espai forma ara un petit pati, al qual s'accedeix per una escala de pedra.

La façana fou reconstruïda després de 1949 pels soldats que custodiaven la frontera. La petita, també modificada, és al centre i té un ull de bou a sobre. Al capdamunt de la façana hi ha un petit campanar de cadireta.


Per l'interior de l'església i també per l'exterior, a través d'una baixada amb graons i rampa, s'accedeix a una cripta. És una capella subterrània excavada a la roca, coneguda com la cova de l'Abat, dels murs de la qual brolla aigua que tenia, segons la tradició, propietats curatives per a molts mals.

No hay comentarios:

Publicar un comentario