Excursionisme

Benvinguts al meu bloc d'Excursionisme. Sóc des de fa molts anys un gran aficionat a fer excursions, En aquest bloc, publicaré els meus itineraris detallats de diferents excursions, bàsicament, al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, al Parc Agroforestal de Terrassa, a la Vall de Camprodon, a la Garrotxa, a Montserrat, Parc Natural del Montnegre i el Corredor, la Serra de Marina, Parc Natural del Montseny,...També alguna poesia meva, sóc un amant de la poesia.

Espero que us agradi i pugui ser-vos útil per fer excursions.


Una abraçada,

Jordi

domingo, 12 de enero de 2014

VALL DE CAMPRODON. SANTUARI DEL REMEI






VALL DE CAMPRODON. SANTUARI DEL REMEI

Santuari del Remei , 2 Km abans d'arribar a Camprodon, venint de Sant Pau de Segùries.
Aplec del Remei, al segon cap de setmana d’octubre, es fa la celebració popular amb peregrinatge i dinar popular al Santuari del Remei.
Santuari del Remei que va ser construït al s. XIX en el mateix lloc on es trobava l'antiga parròquia de Sant Cristòfol de Creixenturri.


ITINERARIS EN DESCRIC DOS:


Ruta 1


Sortim del Càmping Vall de Camprodon i girem a mà esquerra seguint el PR - C 188 ( marques blanques i grogues ) que transcorre un tros paral · lel al riu Ter . Passem per sota d'un viaducte d'aigua i continuem un tram seguint el canal . Deixem enrere un trencall a l'esquerra i continuem fins arribar als pals indicadors , on girem a la nostra esquerra . Poc després arribem a l'alçada del Santuari del Remei . Anada i tornada , més o menys 1h30’ i terreny pla , és una passejada.


Ruta 2


Des de la casa que tinc a Font Rubí . S’agafa el camí vell de Font Rubí a Camprodon (ara asfaltat ), just abans d’arribar al golf girem a l’esquerra , està indicat , aquest tram són uns 40’ ( tot baixada ) . Ens desviem 5’ a la dreta per anar a veure la Font de Sant Patllari. Retornem al camí ( tot és pujada ) i seguim direcció a Sant Antoni , passem pel costat de la Font del Boix , seguim i a mà esquerra trobem un desviament per anar a Salarça, seguim direcció Sant Antoni i trobem un segon desviament a mà esquerra amb l’indicació : El  Remei , són uns 40’ més . L’agafem  i tot baixada amb bones vistes , no està indicat però és fàcil intuir per on anar si coneixes la zona, en 30’ som al Santuari del Remei . Total anada , 1h50’.

La tornada la fem anant fins a Camprodon uns 30’ i a Camprodon agafem el camí vell a Font Rubí , passa pel costat del golf ( 9 forats )  fa pujada  i en 1h15’ , som a la casa de Font Rubí. Total tornada 1h45’. TOTAL unes 3h.



Història de l’església de la Mare de Déu del Remei

Abans d’arribar a Camprodon, a la dreta de la carretera i travessant el Ter, es veu un edifici una mica estrany. És l’església del Remei. La construcció és eclèctica i té cert estil francès del segle XIX. La veritat és que l’edifici imposa i és molt gran per estar allà aïllat. Està en un lloc anomenat Creixenturri, on abans hi havia diverses cases i on ara en queden unes quantes de nova construcció bastant disperses. A darrera, s’hi conserva un petit cementiri on es donava sepultura als habitants d’aquest veïnat.

Però la història és molt més llarga. En aquesta zona, prop del Remei, hi havia el castell de Creixenturri. En aquesta zona, el pas del riu Ter es fa més estret a les Rocasses, on ara hi ha un pont. Aquest castell, juntament amb una torre de guaita a Cavallera, servia de defensa contra els invasors que volien penetrar a la Vall de Camprodon.

El castell tenia adossada una església, de Sant Cristòfor.  En una reforma de la fortalesa, al segle XIV, es va trobar una imatge de la Verge. Se li va construir un oratori i, més tard, una capella a la vora del castell. Però tot plegat es va abandonar i la imatge es va traslladar a l’església de Sant Cristòfor on va ser coneguda com la Verge del Forat. Durant el segle XVIII se li van atribuir, a la Verge, diversos favors a gent que estava malalta. Ràpidament es va estendre una gran veneració per la imatge i se li va donar l’advocació del Remei. Tenia tanta fama, que el temple es va fer petit i es va haver d’engrandir enderrocant-ne una part i anys després reformant-lo per complert i perdent l’original arquitec tura romànica.

La imatge va ser destruïda l’any 1936 però es va poder fer una reproducció a partir d’una fotografia. Aquesta és la que actualment és al santuari. La seva festa es celebra el segon diumenge d’octubre.

Al cambril de la Verge, la gent que ha sigut sanada de diverses malalties, hi deixa exvots en forma de la part del cos: cames, braços, intestins, cor… També hi ha penjades crosses, diverses peces d’ortopèdia, fotos de gent, radiografies… Realment fa una mica de por i més si hi entres sol. Una vegada em vaig endur un espant molt gran amb una figura d’escolanet amb una caixa per recollir donacions. El lloc és una mica tètric.

No hay comentarios:

Publicar un comentario