Excursionisme

Benvinguts al meu bloc d'Excursionisme. Sóc des de fa molts anys un gran aficionat a fer excursions, En aquest bloc, publicaré els meus itineraris detallats de diferents excursions, bàsicament, al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, al Parc Agroforestal de Terrassa, a la Vall de Camprodon, a la Garrotxa, a Montserrat, Parc Natural del Montnegre i el Corredor, la Serra de Marina, Parc Natural del Montseny,...També alguna poesia meva, sóc un amant de la poesia.

Espero que us agradi i pugui ser-vos útil per fer excursions.


Una abraçada,

Jordi

viernes, 2 de mayo de 2014

UN PASSEIG PER PERALADA.


















UN PASSEIG PER PERALADA.

La vila empordanesa de Peralada, rica en cultura, història i recursos naturals, és sens dubte única. Disposa d'un espai turístic d'extraordinària qualitat. En un radi de 2000 m, té un castell emblemàtic, un nucli antic de l'edat mitjana, una biblioteca i uns museus extraordinaris, un festival de música internacional, unes caves amb denominació d'origen... Tot això inserit en el punt més bell i màgic de l'Alt Empordà, a pocs minuts de la Costa Brava i també dels Pirineus catalans.

Vila medieval
Dins la vila, trobareu tot un catàleg d'arquitectura monumental. Es recomana començar la visita pel Centre de Turisme Cultural Sant Domènec, complex museístic concebut a partir de les més noves tecnologies d'imatge i so aplicades a la interpretació, on trobem els següents espais:

-Terra Empordà.
A partir de la qual podrem conèixer mitjançant la més alta tecnologia els principals i més preuats recursos patrimonials de l'Empordà: l'arqueologia, els parcs naturals, la cultura, les esglésies i monestirs, els castells, els mestres i viles medievals, l'evolució de la gastronomia, la tradició musical...

-Despertaferro. A partir d'un espectacular muntatge audiovisual projectat sobre tres pantalles de més de 100 m², farem un passeig per la vida medieval a partir de la interpretació de la Crònica d'en Ramon Muntaner, cèlebre cronista del s. XIII i fill de Peralada. Coneixerem, també, la vida de la pagesia, de la noblesa, de l'església, i també la dels almogàvers a la conquesta de la Mediterrània.

-Claustre de Sant Domènec. Aquest monument romànic del segle XII és l'únic vestigi que resta d'un antic convent d'agustins. Després que la comunitat primitiva s'extingís, el 1578 va esdevenir seu dels dominics, els quals li donaren el nom actual. D'aquest claustre destaca la forma rebaixada dels seus arcs, que pertany a una època tardana, i les escultures dels capitells de les columnes amb motius vegetals i figures zoomòrfiques. Aquest espai és també la seu del cicle de concerts conegut com el Festival Claustre de Sant Domènec. Se celebra durant els mesos de juliol i agost i acull recitals i música de cambra que inclouen una variada programació que dóna especial rellevància a la música espanyola contemporània i als joves intèrprets. Tots els concerts són d'entrada gratuïta.

Muralles medievals.
La vila de Peralada havia tingut dos recintes de muralla. De la reduïda fortificació primitiva, se'n conserven escassos vestigis al carrer Sota Muralla, al carrer de les Monges i a la Plaça de Sant Domènec. De la segona fortificació trobem importants fragments de mur al convent del Carme. Durant gairebé tres-cents anys (1000-1285), Peralada va ser una de les principals viles de l'Empordà. Tanmateix, l'incendi que arrasà la vila l'any 1285 va marcar un abans i un després en la vida dels peraladencs i la fi d'una època de plenitud medieval.

De l'Església de Sant Martí, del segle XVIII, amb peces gòtiques i romàniques, destaca la monumentalitat del campanar gòtic i, a l'interior, el tresor de la parròquia amb la creu processional del segle XIV, de plata daurada, i d'una gran riquesa tècnica i iconogràfica, així com un calze barceloní, de plata, íntegrament renaixentista. Conté també una col·lecció de diorames molt interessant.

Durant el passeig pel centre de la vila gaudireu també de les botigues d'Antiquaris i Brocanters que hi ha a Peralada, així com dels productes artesans que es fan a la vila. El Carrer de l'Oli i la Plaça Porticada són també cites obligades.

El Castell de Peralada
Molt poques geografies del nostre país configuren un paisatge artístic i cultural com el que ofereix la vila i el famós Castell de Peralada. D'origen medieval, amb notable façana renaixentista i elements neogòtics, les seves dues torres bessones han esdevingut símbol del poble. Fou construït pels vescomtes de Rocabertí, "ascendits" a comtes al 1599. El nom de la família comtal Rocaberti és evocat en El Quijote com un dels antics i grans llinatges de Catalunya.

El Castell de Peralada té en una de les ales un prestigiós casino de joc i és també seu del Festival Internacional de Música Castell de Peralada. Per les festes nadalenques, els jardins del castell són també l'escenari de la representació del Pessebre Vivent de Peralada, un dels esdeveniments més arrelats i amb més participació de la vila.

Museu del Castell de Peralada
Els Museus i col·leccions d'art són un atractiu més de Peralada. Es troben dins l'antic Convent del Carme, del segle XIV. El claustre i l'església són les dues dependències originals del monestir que es poden visitar.
 
L'Església del Carme, d'estil gòtic, va ser restaurada a finals del segle XIX. L'altar està decorat amb elements de plata de l'escola cordovesa dels segles XVII i XVIII. En l'actualitat l'església s'utilitza per a cerimònies religioses i com a seu dels concerts per a orquestres de cambra, recitals lírics i solistes del Festival Internacional de Música Castell de Peralada per la seva valorada acústica.

El claustre del Carme, perfectament conservat, dóna pas al Museu del Vidre, que conté una de les col·leccions privades de vidre més importants del món. La col·lecció, que consta d'unes dues mil cinc-centes obres, va ser feta fonamentalment al comerç barceloní d'antiguitats, per la qual cosa els exemplars millors i els més abundants són catalans.

A la part sud-est del Convent del Carme es troba la Biblioteca del Castell de Peralada. Construïda de nova planta cap a 1888, és un dels elements culturals de major importància i fama del castell. Miquel Mateu, col·leccionista apassionat, comprà nombrosos exemplars al llarg de la seva vida. Actualment hi ha més de 80.000 volums. Conté incunables, exemplars únics o raríssims, manuscrits, executòries de noblesa i la famosa col·lecció cervantina amb més de 1000 edicions d'El Quijote. El llibre imprès més vell de la col·lecció porta el títol "Sermons de Robertus Caracciolus" i fou imprès per Francisco de Formis l'any 1472 a Venècia. La biblioteca i l'arxiu són accessibles als investigadors. Aquest espai, que atresora bellesa, cultura, coneixement i recolliment és també el marc de molts casaments civils.

Als cellers subterranis de l'antic convent dels monjos carmelites trobareu el Museu del Vi.
Tots els elements i objectes exposats corresponen a la cultura del vi en qualsevol de les seves fases. Des d'una antiga premsa on es trepitjaven els raïms per a la festa de la verema, taponadores, odres, una excepcional col·lecció de porrons del segle XVIII, fins a una recreació d'un menjador rústic de l'època.

La sortida del Museu es fa per la cava original, on encara s'elabora artesanalment el cava Gran Claustre.
RESUM :
  • Comarques:Alt Empordà
  • Senyalització:Sí
  • Temes:Cultura
  • Distància:2,0 km
  • Durada: 3 h

No hay comentarios:

Publicar un comentario